Saras vardag
FEB
22
2020

Hej! Stackars Ratzia har tyvärr skadat sig :,( Jag hoppade henne och Marco i manegen i söndags, och på ett hinder precis i avsprånget är det som att hon missar få med sig ena frambenet eller liknande, så hon får i alla fall med sig den bommen mellan frambenen på något vänster. Gick inte omkull eller ner på knä i landningen, men brakade ju till ordentligt och direkt när jag bröt av i landningen kände jag att hon haltade. Hoppades att hon bara hade fått en rejäl smäll, som en enkelstöt. Satte på henne kylskydden direkt (har alltid med dem då Marco har på sig dessa efter hoppning) och hoppades att det skulle se bättre ut på måndagen.

På måndagen var hon supertjock i frambenet och ömmade när man klämde på benet, så jag var helt övertygad om att hon hade fått en senskada. Ringde veterinären och fick en tid på fredagen. Så länge kylde vi henne flera gånger om dagen och lindade på natten. På tisdagen hade svullnaden gått ner en hel del och bästa veterinär Christine hörde av sig och sa att hon kunde komma redan på onsdag morgon med portabelt ultraljud hem till oss. Hur snällt?

På onsdagen hade svullnaden gått ner ytterligare och veterinärbesöket gick verkligen över förväntan. Jag var helt inställd på allvarlig senskada och gick i tankarna på att be Ratzias ägare om att få betäcka henne. Istället så travade hon upp både på rakt och böjt spår utan anmärkning och stod sedan snällt i stallet och blev undersökt. På ultraljudet såg både djupa och ytliga böjsenan fina ut, däremot hade förstärkningsbandet fått en liten skada, men detta var tydligen tur i oturen och prognosen verkar god!! :)

Christine och Florian konfererade och hörde av sig på eftermiddagen med positiva besked. Vi reser bort om tre veckor, så fram till dess ska hon få laser en gång i veckan, sedan ska hon när vi är bortresta vara hos Vivi på Svensk Hästrehab och gå på vattenbandet. Läker detta enligt plan så trodde de att hon är tillbaka på tävlingsbanan redan i sommar. Så nu hoppas vi på det!! <3 Fina Ratzia!



Ratzia i somras inne på Åby. Där trivs hon bra :)
Foto: Falkenbergs Foto

Denna veckan har vi bara ridit ut, antingen i Bunketorp eller på spåret vid Kungsbacka Ridklubb, förutom i torsdags. Då var det hoppträning för Bill och Marco på Spelmansgården. Bill var ett A-barn. Brydde sig inte om att lämna Marco som stod kvar i transporten och även om han fortfarande tycker att läktaren är farlig så är det inte lika farlig som första gången. Nu går han förbi utan konstigheter, även om han är lite spänd i början. Hoppade bra gjorde han också och visade inga cirkuskonster. Då blir man glad! :)

Marco var lite vildare och drog några bocksprång. Var ett tag sedan han var med på hoppträning, så han var extra laddad. Är svårt att hålla rytmen på honom när han är så taggad. Tar jag lite i honom så kortar han ihop sig direkt, släpper jag lite så exploderar han iväg. Klurigt det där! Lennart sa att jag får försöka hålla ett stadigt grepp. Som tur är så brukar det oftast vara lättare på tävling tycker jag. På träning däremot är det bra mycket lättare att hålla rytmen på Bill, som istället kan bli mer orytmisk på tävling för att han ska leka pajas. Spännande!



Marco i skogen en morgon. Så skönt att det äntligen börjar bli ljusare så jag hinner rida ut innan jobbet :)


Läst 28673 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
13
2020

Hej. I söndags åkte vi ner till Laholm tidigt på morgonen. Såg ut att bli fint väder när solen gick upp, men när vi kom fram blåste det som bara den. Åkte ner med Hedda och Bill, sedan skulle mamma komma ner med Ratzia senare på dagen.

För Hedda var det årspremiär på tävlingsbanan. 21 år gammal nu och fortfarande lika pigg och glad. Hoppade 110cm och 115cm. Hon var jättepigg och det märktes att hon var taggad att komma ut på tävlingsbanan. I 110cm började vi dock med att riva ettan, haha! Snacka om dåligt fokus?! Nä, skämt å sido, vi kom bra men hon gick ner lite för tidigt med bak och tog ner bakbommen. Resten hoppade hon fint!



I 115cm, som mamma kallar hennes paradhöjd nu på pensionärsdar', tog hon revansch. Då var hon felfri i både grund och omhoppning och kom 2:a! Tant Hedda gillar när det går undan ❤️
Det blåste upp mer och mer och vi bestämde att mamma inte skulle komma ner med Ratzia till 130cm och att jag bara skulle starta 115cm med Bill och sedan ta oss hemåt innan det blev alldeles för stormigt.



Vilde Bill var ännu vildare i blåsten och uppförde sig i vanlig ordning inte på bästa sätt när det var uppvärmning. Tur att han briljerade inne på banan, då blev jag riktigt stolt! Det var många titthinder och läktaren i Laholm är ganska mörk, så man hör mest att folk rör sig och pratar, men ser inte så bra, så innan start var han lite tittig på den långsidan, men när vi väl fick startsignal fokuserade han på rätt saker 🙂
Han är ju 7 år i år, så han fick också hoppa avdelning A. Även han hoppade felfritt i både grund och omhoppning och han pinnade på himla bra i omhoppningen med sina långa ben, så han tog sin första placering i livet och blev 8:a! Hur duktigt?!







Åkte sedan hem lagom till att det började regna också. Fick köra försiktigt på motorvägen då det svajade rejält.. Var borta på ridspåret häromdagen vid ridklubben och där hade det blåst ner några stora träd rätt över spåret och även i Bunketorp på ridspåret hade det vält ett jätteträd, men där kunde vi rida runt, så det gick bra ändå. Läskigt det där med vindar alltså...


Läst 30964 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
08
2020

Hej! Förra helgen var vi i Helsingborg, igen! Tredje gången på typ två månader, haha. Hade ju aldrig varit där tidigare, men det har nog blivit lite av en ny favorit när det kommer till inomhustävlingar. Tar oss cirka 2h20min att köra dit, men motorväg hela vägen, så det är skönt. Bra framridning under tak, det är lyxigt när det regnat så mycket.

Hade med Ratzia och Marco. Ratzia gick 130cm och Marco 140cm. För Ratzia var det bedömning A:0 och en bana på 12 hinder och 14 språng. Hon var helt fantastisk och gjorde en toppenfin felfri runda som gav en 3:e placering. Såå roligt!






På prisutdelningen :)



Stor, tjusig rosett <3

Sedan var det dags för Marco att hoppa 140cm, bedömning två faser. I grunden 8 hinder och 9 språng, i omhoppningen 5 hinder och 6 språng. Han kändes toppenfin han också, men ett nedslag i grunden. Rev uthoppet i kombinationen där han inte nådde ut över bakbommen på oxern, kom lite för försiktigt in, men annars kändes det väldigt bra <3






Foto: Kim C Lundin



Foto: Kim C Lundin

I måndags kom Per och skodde alla hästarna. Hedda är ju lite kinkig när det kommer till bakbenen, så hade sett på Facebook att man kunde ha på Equiband vid skoning. Testade det, och det gick helt okej, men det är fortfarande inte favoritgrejen att bli skodd bak ;p



I tisdags åkte jag bort till manegen på morgonen för att trimma Vilde Bill. Då var han Super Bill och uppförde sig strålande. Brydde sig inte alls om att Pricken harvade i andra manegen och att stora porten var öppen. Ibland kan han fokusera på rätt saker, och då blir matte glad :)

På onsdagen fick han hoppträna för Lennart. Samma ställe som vi tränade på för två veckor sedan när han var helt sjövild och rädd för läktaren. Den här gången A-barn och huuuur lugn som helst. Alla var faktiskt förvånade över hur lugn han var, det säger en hel del om hur han brukar uppföra sig, haha! Idag däremot var vi ute och galopperade lite i skogen och då brallade han en hel del, men glädjebrallar gör mig inget. Då fortsätter han ändå på framåt. Värre är till exempel på tävling när han är spänd och man känner att man sitter på en tickande bomb som kan explodera precis när som helst. Hua.. Får se vad som händer imorgon på tävlingen. Håll gärna en tumme för en odramatisk dag ;)



Vivi från Svensk Hästrehab var här i torsdags och gick över alla hästarna med djupvågen. Alla kändes fina, bara gamla Hedda som var lite spänd på höger rumpa, annars bra :)

Alla hästarna ridna i skogen idag, nu blir det lite slappa på soffan innan jag ska gå ut och packa inför tävling imorgon. Ikväll blir det att titta på Världscupen. Bra lördag!


Läst 29271 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Förra veckan hopptränade jag för Lennart på torsdagen med Bill och på fredagen med Ratzia. Han har börjat ha träningar i ett nytt ridhus här i närheten, så det var första gången vi var där. Jättefint, men Bill var rätt skeptisk... (himlar ordentligt med ögonen), haha. De hade en läktare på ena långsidan och i början tvärvägrade han att gå förbi där eftersom människorna som stod där antagligen skulle äta upp honom. Så framridningen bjöd på diverse konster från hans sida och vi var båda ganska svettiga redan innan vi börjat hoppa. En mamma på läktaren gav mig beröm för mitt tålamod med honom. Tack, han testar det varje dag, hehe.

Men sedan började vi hoppa och då skärpte han till sig en aning. Var inte helt hundra fokuserad och lattjade lite, men hoppade helt okej. Sedan fick han en flipp och bara sprang och sparkade bakut. Tänkte att nu säger han upp sig helt, vad sjutton händer? Men så galopperade jag honom typ två varv utan att styra på något hinder och sedan var det som bortblåst, och han avslutade med att hoppa en liten bana helt magiskt!!! Kanske de bästa språng han någonsin gjort?! Då är det värt alla hans hyss ;)




På fredagen åkte vi dit igen och jag hoppade Ratzia, samma övningar. Där var jag själv lite ofokuserad i början, men sedan vaknade jag till. Hon hoppade bra och övningarna passade henne utmärkt!

Gjorde på söndagen en short version av veckans träning med Marco och Hedda borta i manegen så att de också fick hoppa. Båda två var superfina, så det var roligt! :)








Vår klippmaskin la av förra helgen när jag klippte Bill (för övrigt typ en timma innan vi skulle till Åstorp, bra planerat av mig..), men då kom bästa Maria till undsättning med sin maskin och klippte klart honom så jag slapp tävla med en halvrakad häst. Dock har maskinen inte vaknat till liv efter det, så Fredrik har beställt en ny motor från England som vi nu väntar på. Hedda och Ratzia behövde bli klippta nu, så i veckan var Annelie här och rakade dem. Ratzia helrakad (eller ja, inte benen och sparat vid sadeln) och Hedda halvklippt. Jättesnyggt, och skönt att inte göra det själv faktiskt :) Men vi får hoppas vår maskin väljer att starta igen med ny motor. Är himla dyrt att behöva köpa en ny.. :O

I övrigt har det mest regnat och varit tråkigt väder, men det har i vanlig ordning blivit varierad ridning, både ute och inne. Idag red vi en långtur på Hedda och Bill i bortre skogen. Båda två var superpigga och Bill hoppade över varje vattenpöl vi stötte på.. Hade sedan tänkt rida ut på Ratzia och Marco i första skogen, men det var någon aktivitet där så när vi kom bort dit och skulle parkera var det helt fullsmockat med bilar, så vi fick vända och åka till ridspåret vid ridklubben istället.

Åkte sedan och badade Marco hos Maria. Han och Ratzia ska tävla imorgon, men Ratzia slapp bada. Hur kommer det sig att skimlar alltid är skitigast?? :)



Vilde Bill 120cm i Åstorp för två veckor sedan :) För övrigt kan jag bara hålla med i alla skriverier om nya sättet att anmäla sig till tävling m.m. Dessutom verkar premieutbetalning inte heller fungera som det ska. Var ju placerad med Marco i Åstorp för två veckor sedan och har fortfarande inte fått in pengarna på mitt konto?? Har kontaktat två stycken från Åstorp på mail men ingen har svarat... Någon mer som inte fått pengar utbetalda? :/


Läst 19293 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.