Saras vardag
AUG
30
2020

Hej! Det blev en lyckad tävlingshelg i Hermanstorp och hästarna har känts superfina! Igår åkte vi dit med Marco och Bill för att hoppa 125cm. För Bill var det tredje gången han hoppade 125cm och första gången han direkt gick in på den höjden och för Marco var planen att hoppa en bra runda i 125cm för att idag hoppa 140cm.

Det var bedömning A:1a med en grundomgång på 12 hinder och 14 språng. Marco var såå fin och hoppade felfritt i grundomgången. Kändes som en jättebra runda!




Sedan byta häst och värma upp Bill. Han skötte sig exemplariskt på både framridning och framhoppning. Inne på banan var han jätteduktig och hoppade felfritt! Första nollan i 125cm! :) Snabbt ut och hoppa upp på Marco igen medan mamma fick leda omkring Bill. Omhoppningen bestod av sex hinder och sju språng. Var egentligen bara mellan ettan och tvåan som man kunde rida innanför, resten var bara att hålla ett bra tempo och inte flyta ut för mycket. Marco hoppade återigen jättefint och var felfri och blev 3:a!! Bill var superduktig med ett nedslag i omhoppningen.






Idag åkte vi dit igen med Ratzia och Marco. Ratzia hoppade 130cm bedömning A:0 + A:0 två faser. Nio hinder och 11 språng i grunden, fem hinder och sex språng i omhoppningen. Hon hoppade jättefint och försiktigt och var felfri i grunden, så i omhoppningen satsade vi rejält. Till näst sista i omhoppningen var hon inte riktigt med fram som jag ville, så det blev ett omtramp och rivning, vilket var himla synd, hade en riktigt bra runda på G! :) Hoppade i alla fall jättebra!





Sedan var det dags för Marco att hoppa 140cm, bedömning A:1a. En bana på 12 hinder och 15 språng! Första 140cm på länge och efter skadan, så det var nervöst. Dessutom extra nervöst då vi på den här tävlingen förra året gick omkull i trekombinationen. Det satt i bakhuvudet, då det var trekombination med nu också. Amanda var där och peppade mig och efter att hon hade gått banan (vilket jag inte gjorde) så gick hon igenom den med mig och gav tips hur jag skulle rida. Peppade även på framhoppningen fastän hon hoppade fram en av sina tre hästar samtidigt!

Amanda var två innan mig, så Marco och jag stod utanför banan när hon red. De satte en klockren, felfri runda! När vi går in och hon ska gå ut säger hon bara "nu gör du likadant, och lite ben på trean bara". Ja men då så?

Marco hoppade sååå fint!! Trots min nervositet gjorde han allt för att hoppa felfritt, och det gjorde han!! Marcobus, helt fantastisk! Det var sex stycken placerade i klassen och vi var sex stycken som gick till omhoppning, så Marco hade redan säkrat en placering. Med tanke på att han varit skadad, hoppade en klass igår och nu hoppade så himla fint så valde jag att avstå omhoppningen (står utgick i resultatet av oklar anledning då vi avstod och inte ens gick in på banan). Pratade med Amanda och hon tyckte också det var ett klokt beslut. Varför liksom? Han har känts toppen hela helgen och blev nu alltså 6:a i 140cm! Otroligt. Jag grät (på riktigt) efteråt av lycka. Marco tillbaka efter sprickan i knät, felfri, så härligt.








Fick i fredags kväll en jättesöt maskot av min kompis Linda som hon gjort själv. Den har varit med på tävlingen hela helgen. Måste varit fylld med massor av bra energi! :) Visst är den fin?!




Nya maskoten <3



Trekombinationen 140cm. Falkenbergs Foto!



Hur söt är han inte? Och kolla in manen! Falkenbergs Foto.



Glädjen efter en härlig runda <3 Falkenbergs Foto.


Läst 78136 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
29
2020

Hej! Nu känns det som att sommaren har checkat ut och hösten checkat in. Har två tävlingar kvar utomhus, sedan börjar inomhussäsongen :)

I tisdags hopptränade jag Bill och Marco för Lennart. Båda grabbarna hoppade fint och kämpade på bra. Hade en trekombination med räcke ett galoppsprång oxer två galoppsprång räcke. Snorkort mellan räcket och oxern och sedan lite längre mellan oxern och räcket. Fick jobba på lite med Bill första gångerna vi hoppade igenom, sedan förstod han att han behövde backa av lite mer in. Marco hoppade jättefint i trekombinationen direkt tyckte jag. Han brukar annars vara så himla snabb och inte riktigt hoppa igenom sprången genom kombinationerna. Kändes bra!

På onsdagen hoppade jag Ratzia för Amanda och det var en mycket bra träning med både gympa och några större hinder. Hon hoppade toppen, väldigt ambitiös! Filmer på alla hästarna finns på Instagram aamaziingsara :)



Ratzia flygandes på hoppträningen :) Har haft några som hört av sig och varit intresserade av henne och två av dessa kommer eventuellt och provrider nästa vecka. Spännande!

Nu ska jag gå ut och göra i ordning hästarna för tävling. Önska oss lycka till :)


Läst 67989 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Efter mycket funderande kontaktade jag Ratzias ägare och frågade om vi inte borde lägga ut henne till försäljning. Jag har haft henne i sex år och jag känner att vår resa är slut. När vi tog hem henne som ett projekt hade hon gått på lösdrift i flera månader, hade aldrig varit ute och tävlat, bara varit på en pay & jump. Så vi började verkligen från noll, och sedan utvecklades vi och jobbade hela vägen upp till 140cm! Massor av vinster och placeringar i 130cm, felfria rundor och placeringar i 135cm och sedan startat några 140cm. Ni hittar annonsen här https://www.hippsonmarket.se/hastar-hoppning/25720-rosettplockare-som-hoppar-allt-e-cartier-ue-irco-mena/

Det är sååå många som tror att Ratzia är min egna häst, dock har vi bara lånat henne, men eftersom vi haft henne så länge så känns hon så klart som vår egna. Därför var det inte det lättaste beslutet att ta, men som sagt, jag känner att vi har gjort vad vi kan tillsammans. Kommer så klart att fortsätta att träna och tävla tills hon blir såld. Tror att någon annan kommer ha precis lika roligt med henne som jag har haft och plocka massor med rosetter. Hon är ju himla snabb och vändbar trots att hon är lite större :)

Allt om henne finns ju att läsa här på bloggen för den som är intresserad :) Och undrar man något annat är det bara att kontakta mig!



7 Star inne på Åby förra sommaren :)

I onsdags var mamma iväg på dressyrträning med Ratzia och jag var iväg på hoppträning med Rosie och Marco för Amanda. Det var Rosies första hoppträning med mig. Har ju hoppat henne ett antal gånger nu, men inte för tränare. Hon var hur cool som helst och brydde sig inte om att det var nytt ställe eller andra hästar med. Skötte sig hur bra som helst! Och Marco kändes heeelt toppen. Så kul! Filmer på båda finns på Instagram - aamaziingsara



I torsdags blev det skogen för Ratzia och Marco och på kvällen var det hoppträning med Bill för Lennart. Tränade olika distanser, vissa med längre galoppsprång och andra med korta, mer hålla ihop. Bill skötte sig fint, hoppade bra :)

Igår red Fredrik och jag ut på Ratzia och Bill tidigt på morgonen, sedan åkte vi till Stockholm. Vi skulle egentligen gått på Celine Dions konsert den här helgen, men den är så klart flyttad till nästa sommar pga Corona. Eftersom vi redan hade bokat hotell och min kompis fyller år så bestämde vi oss för att åka ändå. Jag har ju inte tagit någon semester i år, så den här helgen får bli min semester :) Mamma red ut på Marco igår och idag får han och Bill vila. Ratzia ska hon tävla dressyr med. Imorgon ska hon åka till Svensk Hästrehab med Marco och gå på vattenband och Bill har jag bett henne longera med Equiband. Ratzia får nog en vilodag efter tävlingen :)


Läst 46846 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
16
2020

Hej! I fredags åkte vi till Värnamo med Marco och Ratzia för att tävla. Den här gången tog jag bettet på Marco som jag tränat med det sista. Han hoppade 130cm med bedömning A:0 + A:0 med totalfel. Det var en bana på 12 hinder och 14 språng. Han var supertaggad på framhoppningen, men jag försökte få honom att bara galoppera framåt och inte uppåt.

Min tränare, Amanda, startade precis efter oss, så vi hoppade fram tillsammans och hon coachade och peppade. Diskuterade lite av banan, fick tips hur jag skulle rida till första i omhoppningen, att jag skulle låta honom galoppera på efter varje hinder m.m. Det är något jag älskar med Amanda, hon tar sig alltid tid och fastän hon själv satt till häst så kan hon fokusera på flera saker samtidigt. Vissa behöver ju gå in i sin bubbla och kan inte prata med någon innan start, men där är nog Amanda och jag rätt lika. Lite flummiga, haha! Som när vi stod utanför banan innan det var vår tur att gå in så snickesnackade vi om kommande hoppträning till veckan. Jag gillar det, då hinner jag inte bli nervös.

Inne på banan gick det toppen! Höll mig till planen i grunden, improviserade på en linje i omhoppningen och plockade bort ett galoppsprång. Marco hoppade jättefint och kommunikationen mellan oss var jättebra! Tog även med mig ett tips från sist jag tränade honom för Lennart som jag tyckte blev stor skillnad nu när jag tänkte på det. Marco hoppade felfritt och tack vare beslutet att plocka bort ett galoppsprång i omhoppningen så blev det seger! Det var otroligt tight i toppen, men med tio hundradelar fick Marco den blågula rosetten. WOW! Var helt otroligt glad, kändes toppen och sådan skillnad mot förra veckan. Att det blev vinst var en bonus ❤️



Inga prisutdelningar under Corona så fick visa honom vid transporten att han fick finaste rosetten!! :)



Sedan var det dags för Ratzia att hoppa 135cm. Hon var inte alls lika pigg som Marco i värmen, utan matt. Försökte peppa igång henne och hon gjorde ett tappert försök, men orken fanns inte riktigt där. Det blev tre ner tyvärr. Som vanligt inga grova rivningar, utan hon kommer fint fram till hindret men orkar inte riktigt snärta till i avsprånget i värmen. Hon längtar nog till svalare väder ;)

Innan tävlingen i fredags red jag ut på Bill en runda i skogen. Igår fick Ratzia och Marco en lugn runda i skogen och på kvällen fick Bill hoppa studs i paddocken eftersom han hade tävlingsledigt. Fredrik hade byggt upp en lååång studs längs hela långsidan. Hela åtta hinder. Var vad som fick plats i vår paddock på 20x40m, haha. Han var i alla fall otroligt duktig och noggrann.

I morse blev det backträning för Ratzia och Bill. Vi var där innan sju och inte en bil på parkeringen. Skrittade fram innan vi tog oss an backen. Travade upp och precis på toppen när Bill och jag saktar av till skritt ser jag en tant på sidan av spåret inne i buskarna som plockar blåbär. Tur att jag såg henne innan Bill så att jag var beredd, för han höll på att skita ner sig när han upptäckte att någon låg på lur i buskarna. Vi kunde i alla fall fortsätta vår backträning. Det blev tre gånger upp i trav, sex gånger upp i galopp och sedan travade och skrittade vi av på den vanliga ridvägen.

Marco red jag ut på sent ikväll efter jobbet :)


Läst 40642 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
13
2020

Hej! I söndags var det tävling på hemmaplan, Kungsbacka Ridklubb. Så skönt när det är nära och vi kan åka fram och tillbaka. Åkte först ner med Bill som skulle hoppa 120cm, bedömning A:0. En bana på 11 hinder och 12 språng. Bestämde mig för att testa att rida mot klockan med honom. Både snabbt och hyfsat snävt. Märkte på framridningen och framhoppningen att han var matt och påverkad av den extrema hettan, men inne på banan taggad han till! Gick in och var helt med på noterna att både springa snabbt och vända snävt. Hoppade superbra och hör och häpna, vi blev 2:a!! Helt fantastiskt! :)




Åkte sedan hem och släppte ut Bill i hagen och tog in Marco och Ratzia och gjorde i ordning dem. De skulle hoppa 130cm, bedömning A:0+A:0 två faser. En bana på 14 hinder och 16 språng. Tabbade mig rejält med Marco när jag valde träns, men det är ju lätt att vara efterklok. Innan allt vad Corona var så hoppade jag honom mycket på hackamore, vilket fungerade utmärkt! Nu det senaste däremot har jag hoppat honom med bett, vilket också fungerat bra, men fick för mig att bara för det var tävling så skulle jag byta tillbaka till hacket. Inte helt genomtänkt eftersom vi inte använt det på länge och han var lagom yster. Så varje gång jag tog i tygeln ruskade han på huvudet och sa "släpp mig", samt att styrningen inte var riiiiktigt hundra, hehe. Så ja, det fick helt enkelt bli att ta framåtlägena och hoppas på överlevnad. Två bommar ner, och vad tar jag med mig till nästa gång? Ett annat bett ;)

Ratzia däremot briljerade och där var kommunikationen på topp! Hon hoppade felfritt i grunden och i omhoppningen kutade hon på som bara den, så snabbt att det räckte till vinst!! Otroligt kul!! Hon som knappt orkade trava upp för veterinären. Men hon är smart, hon sparar på krafterna till det verkligen gäller :) Så duktig!






Lyckad tävlingsdag, extra kul på hemmaplan!! :)





Snabb som vinden var hon! :)

I måndags blev det skogen med alla hästarna och på tisdagen fick de vila. Då åkte mamma och jag till Skåne och tittade på två unghästar hästar (dock alldeles för stora och svåra för mig, kände att jag hade noll inverkan). På vägen hem svängde vi förbi Amanda och Henke i Laholm för att hälsa på bästa Heddis. Hon gnäggade i hagen när vi kom. Då blir man ju tårögd. Hon har det lugnt o skönt, lever sitt bästa pensionärsliv <3



Igår åkte jag bort till manegen på morgonen med Marco för att ta några språng. Tänkte det kunde vara bra att stämma av läget med bettet innan tävling. På kvällen blev det en uteritt med Bill och Ratzia.

I morse red jag ut med Marco och sedan åkte Elin och jag med Rosie till Höglanda Hästgård på Öppen Bana. Det var första gången vi var där, men oj vilket trevligt bemötande! Morot till hästen, fika och saft till oss, nysladdad ridbana och möjlighet att spola av hästen efteråt. Rekommenderas! Dit åker jag gärna igen :) Och Rosie skötte sig toppen. Brydde sig inte att det var nytt ställe, var hur cool som helst. Lite för pigg i vanlig ordning dock, men det går framåt. Nästa vecka ska hon hänga med på träning för Amanda. Det blir spännande :) Filmklipp från henne, och Marco, finns som vanligt på Instagram - aamaziingsara



Rosie, 5 år efter Magic Park


Läst 43196 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
08
2020

Hej! Förra fredagen åkte mamma och jag iväg för att kolla på en häst. Jag har ju kikat på annonser sedan jag lånade ut Hedda i maj. Visade lite olika hästar för Lennart, men det var tvärnej på allihopa. Han är väldigt kritisk, och det uppskattar jag!

Så hittade jag en annons på en tvååring. Fanns bara bild och ingen film. Hoppade vidare då han bara var två år, men senare kom jag tillbaka till samma annons. Visste väl vem uppfödaren är (syster till hon som tävlade Hedda innan jag köpte henne som sjuåring) och vet att hon fött upp många trevliga hästar. Kontaktade henne och bad om film från löshoppning. Han hade bara löshoppat en endaste gång, men jag tyckte det såg fint ut och visade för Lennart. Han gav godkänt till att åka och kika! :)

Vi åkte dit och Eva, uppfödaren, hade hämtat hem honom från betet så vi kunde titta på honom. Jag frågade Lennart om lite råd vad jag skulle tänka på, eftersom jag inte kunde provrida, och dessutom trodde jag bara att jag skulle få se honom röra sig i paddocken, men det visade sig att vi skulle få se honom löshoppa också. Kul!

Han stod snällt på gången i stallet och vi fick klämma och känna, sedan släppte vi honom lös i paddocken medan vi började bygga upp för löshoppning. Rätt som det var när vi höll på att bygga kom han galopperandes och började hoppa över hindren fastän vi inte satt upp banden eller byggt klart. Då kände jag att "det här är en rolig häst, honom vill jag ha", haha! Sedan löshoppade han fint. Andra gången i sitt liv! Skickade filmer till Lennart, för även om jag själv redan fallit för honom, så var ändå Lennarts ord avgörande. Han gav omdömet "hoppar trevligt :)", och då var det klart!

Nu i veckan besiktigades han, men han ska gå kvar där på bete, så vi hämtar nog inte hem honom förrän i mitten/slutet på september. Det ska bli så otroligt roligt att få göra allt själv från början, med jobb från backen, inridning, hoppa in m.m. Kan bli precis hur som helst, men tänker att ingen häst kan testa mitt tålamod lika mycket som Bill har gjort (hoppas inte jag jinxade det nu ;)).



Han är efter Nintender och Corland :)

I lördags och söndags åkte jag till Lilla Edet med Bill för att tävla. Hoppade 120cm på lördagen och på söndagen var det dags för hans andra 125cm. På lördagen var det bedömning A:0+A:0 med totalfel och en bana på 11 hinder och 13 språng. Han hoppade jättefint, rev ett i omhoppningen.





På söndagen var det också bedömning A:0+A:0 med totalfel och en bana 12 hinder och hela 15 språng. Både två- och trekombination. Han var jätteduktig och hade ett skitner (bakbommen ner på en oxer), men kändes väldigt bra!





I måndags fick Bill vila, men Vivi kom och gav honom djupvågsbehandling. Så skönt! Marco och Ratzia fick gå i skogen.



I tisdags blev det skogen med Bill och markarbete med Marco, mamma åkte på dressyrträning med Ratzia. I onsdags ööööösregnade, men jag red ut med Marco på morgonen innan jobbet och efter jobbet red en kompis och jag ut på Bill och Ratzia.

I torsdags var det sol och varmt igen och då åkte vi bort till Kungsbacka för lite hoppning med Marco och Ratzia, Elin kom även dit med Rosie (filmer på alla tre på Instagram - aamaziingsara) . Började med Marco och hoppade honom på hackamoret. Har hoppat honom på lite skarpare bett nu ett tag när han hoppat igång, men nu ville jag testa att gå tillbaka till hacket när han börjat hoppa lite högre igen. Kändes bra och han höll sig på mattan!

Hoppade sedan Ratzia och använde kombinationsbettet. Kändes jättebra! Sedan var det dags för Rosie. Det var första gången jag red henne på bortaplan och det var nog länge sedan hon var ute på äventyr, men det märktes inte. Var hur cool som helst! Förra veckan när jag hoppade henne tyckte jag att det verkligen var ett framsteg mot sist, och igår var det ännu bättre! Så kul med utveckling. Nästa vecka ska vi åka på öppen bana :)

Idag red jag ut på Bill och Ratzia medan Marco fick åka till Svensk Hästrehab och gå på vattenbandet. Imorgon blir det uteritt med alla tre :)



Per var här och skodde hästarna i måndags också. Blir alltid lika tjusigt! :) Jag gillar att använda detta hovbalsam från Ekholms Prob några gånger i veckan.


Läst 50031 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.