Saras vardag

Hej! I lördags och söndags blev det årets första träning, en helgkurs för Amanda med bommar och markarbete på lördagen och gymnastik och serie på söndagen. Bra start! Har ju inte hoppat på över en månad, skönt att kicka igång igen :)

Jag var med på Marco och mamma var med på Ratzia (det kan ni läsa om på hennes blogg, hennes första hoppträning med Ratzia!). Han var såååå taggad och på tårna, men ändå jättelydig. Började på lördagen att trava över bommar på långsidan. Skulle sakta av till skritt mellan bommarna. Sedan galopp över bommarna. Först med två steg mellan, vilket var kort, men inte jättejobbigt. Skulle "bara" försöka rida så jämnt över som möjligt med lika längd på stegen hela tiden. Sedan blev det lite jobbigare när vi skulle knö in tre steg mellan bommarna, men Marco har lätt för att både länga och korta, så han gjorde det superbra! Skulle även rida på ett steg, men Marco slapp eftersom vi ville hålla honom på mattan, haha!

Sedan hade vi bommar på böjt spår med studs, vände sedan upp på medellinjen över en liten bock, bryta av till trav innan några travbommar, sedan galopp igen fram till en bom. Han låg på och tyckte att avbrott till trav var helt onödigt, men så lydig ändå och höll hovarna i schack över travbommarna. Riktigt nöjd! :)

Dag två började vi att hoppa två kuber på böjt spår med tre galoppsprång i mellan. Forma och hålla jämna steg. Sedan hoppade vi en liten slinga med kuber och studs. Först fem steg mellan kuberna och studsarna för att sedan göra fyra, men hela tiden jämna steg. Ja, ni hör ju vad som är viktigt: RYTMEN! Den är A och O, både när jag tränar för Amanda och Lennart :)

Avslutade med att hoppa en serie på medellinjen. Galoppbom, studs, två galoppsprång fram till oxer, ett galoppsprång till oxer, tre galoppsprång till kub, sedan ner till kortsidan och forma och vända runt ut på långsidan igen över två bommar på marken med ett galoppsprång i mellan bara för att stämma av. Marco hoppade jättefint, lite väl snabb kanske, men det är helt okej när man inte hoppat på ett tag ;)







Läst 28546 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Idag var vi på Hästklinik Florian Lackner hos Christine för Marcos vanliga vetcheck och med oss hade vi även Cooper för att göra exportröntgen + nacke, hals och rygg. Vi började med Marco och han var jättefin. Visade alla möjliga konster på linan i ridhuset :) Han har haft några veckors hoppvila, men nu ska det bli kul att komma igång igen!

Sedan tog vi en titt på Cooper. Jag tycker han är en liten ponny, men han är överbyggd bak och Christine sa även att hans ben är rätt grova, så tror att det kommer växa och knaka en del i år. Kände över honom och tog honom även på linan och han såg också jättefin ut. Sedan röntgade vi i princip hela hästen kändes det som, och allt var tipptopp! Skönt ändå att utesluta att han skulle ha ont någonstans, men också liiiite kämpigt att veta att hans känslighet för uppsittning sitter i huvudet. Men som sagt, får bara ta det väldigt vackert och hoppas att det ger sig (gärna innan jag slagit ihjäl mig). Några till veckors vila blir det, men vi klänger lite på honom i boxen när vi tar in på kvällarna bara för att vänja honom och att det inte är någon som helst fara.




Videon ovan är från förra veckan när vi fick första snön. Öppnade upp Bill och Coopers hage så de kom ut på gräset, och de blev sååå exalterade. Speciellt den lille! Ni MÅSTE titta på videon, för Cooper är för rolig. Springer så han drattar omkull, men låtsas som ingenting ;)

Efter veterinärbesöket idag åkte vi till Kungsbacka RK och red Ratzia och Bill i manegen. Bill är ju som sagt under igångsättning efter sitt lilla jullov, så han är fortfarande lite på tårna. Ska rida igång honom lite till innan det blir hinder för hans del :)




I helgen blev det en tur i snön med Marco och Ratzia :)

Gillar dock verkligen inte det här vädret som är nu. Snöade i slutet på förra veckan, sedan ÖSregnade det exakt hela dagen igår och var fem plusgrader för att i natt så klart bli minusgrader och då självklart isbana. Jag är inget fan av vinter och kyla alltså. Visst, det är fint med snö och det gör att det blir lite ljusare, men så meckigt att hålla på med snösulor och broddar (såg dock någon mycket smart lösning för snösula som du kunde ta på och av själv genom att fästa under brodden???) och så vet man att det blir slask och äckligt. Nä, jag tar faktiskt hellre regn alla dagar i veckan. Nu blir det mest ridning i manege då det är så isigt och knaggligt i skogen så det ändå bara går att skritta. Längtar efter våren :)


Läst 31316 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
05
2021

Hej och god fortsättning! Hoppas ni haft en fin jul och att 2021 har börjat bra :) Tänkte skriva en liten sammanfattning av hur ridåret 2020 blev för mig och hästarna, och fastän det blev en kort säsong pga Corona så blev det ändå en hel del bra rundor och placeringar!



Började året i Helsingborg med att vinna 130cm med Ratzia och sedan bli 3:a i 130cm med henne på nästa tävling där nere. Marco placerade sig i 130cm i Åstorp och gjorde fina rundor i 140cm och Bill hoppade felfritt i 120cm på Kungsbackas nationella tävlingar. Sedan blev det tävlingsstopp och Marco blev sparkad och fick en spricka ovanför knät. Så för honom var det först yttepytteliten sjukhage som gällde och sedan efter klartecken från veterinär igångsättning. Ratzia och Bill tränade på under våren och början på sommaren och var redo när tävlingarna startade igen.

Ratzia vann 130cm igen under sommaren och placerade sig även i 130cm när inomhussäsongen började. Lille Bill gick mot klockan för första gången och slog till med en 2:a plats i 120cm. Sedan blev det debut i både 125cm och 130cm under utesäsongen! Prickade in en felfri runda i 125cm och hoppas att i år fortsätta utvecklas och vänja oss vid 130cm :)

Marcobus kom tillbaka med besked efter skadan och bjöd på den bästa hoppningen någonsin! Felfri och 3:a i 125cm, 6:a i 140cm, 2:a i 140cm och 3:a i 135cm! Han kändes verkligen helt fantastisk <3 Hoppas formen håller i sig!



Sedan blev det två hästköp 2020. Ja, det ena vet ni ju om, tvååriga Cooper Q (tre år nu), men det andra har jag glömt skriva. Mamma gick och köpte sig en häst i november. Hon köpte Ratzia! Som ni vet så bestämde vi tillsammans med ägaren i slutet på augusti för att försöka sälja Ratzia efter att vi haft henne i sex år. Dock gick det segt på försäljningsfronten och det var bara den första tjejen som provade henne som vi skulle vilja att hon hamnade hos. Nu blev det inte så att de köpte henne och sedan provade och hörde av sig diverse knepiga människor och till slut fick mamma nog och köpte henne själv. Hon fick lite panik när hon insåg att hon eventuellt skulle hamna hos någon som skulle rida henne bakom lod i ridhus sju dagar i veckan och gå i en liten ruta till hage. Nä, det är inget liv för henne (eller för någon). Hon blir kvar här som mammas häst som hon rider ut på och tävlar dressyr med och jag kommer så klart fortsätta hoppa henne. Drömmen är att betäcka henne om ca två år. Hon har ju fin stam och ett hjärta av guld. En lite sportigare modell på hingst med bra psyke :) Vi får se i framtiden.

Och tillbaka till Cooper. Han har jullov nu och planen är att låta honom vila februari ut. Han är riden i alla tre gångarter MEN är så himla känslig när det kommer till upp- och avsittning så jag är nog mer traumatiserad än vad han är. När till och med Eamon påpekar varenda gång jag varit där hur extremt känslig han är, då vet man att det är EXTREMT, så många hästar som han ridit in. Hoppas innerligt att det kommer vända och gå åt rätt håll, men när jag tittade på Peder-dokumentären och han snackade om att skimmeln fortfarande har flyktbeteende när han sitter upp och att även Allan har det, ja, då känns det inte jätteljust faktiskt... ;) Men vi får se, hoppas inte jag slår ihjäl mig på kuppen bara. Löshoppar gör han i alla fall briljant än så länge!

Bill har också haft jullov men är nu under igångsättning igen. Marco och Ratzia har inte haft någon helvila, men har gått lite på "halvfart". Nu ska vi komma igång igen och redan nästa helg är det tvådagars kurs för Amanda med markarbete på lördagen och studs/gymnastik på söndagen :)



Fick den här superfina padden av Vivi på Svensk Hästrehab i julklapp!! <3


Läst 33234 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.