Therese - Gävle Horse Show
APR
16

Gävle Horse Show

Igår var en ganska lugn dag och jag öppnade inte ens en dator eller surfade runt på mobilen särskilt mycket heller. Så idag när Malin kom sa hon att hon undrade om jag hade dött igår för jag var helt osynlig på hela dagen! Men ibland måste man bara ladda batterierna.

starten på resan till Gävle i fredags blev inte riktigt som vi hade planerat. Björn skulle komma hem från sin jobbresa vid sju på kvällen, då skulle vi rulla upp mot Gävle för att komma fram i lagom tid för kvällen. Nu blev Björn fast på Köpenhamns flygplats i kaoset som var där efter att det var tjock dimma över Danmark. Inga plan landade eller lyfte som det var planerat. Så när han änligen kom med ett plan var det bra mycket senare och han kom hem hit vid halv elva på kvällen. Vi åkte strax efter elva och kom fram sent på natten. Vi var trötta och helt slut, hästarna pigga och glada!

Tävlingen började vid halv åtta på morgonen lördag och jag skulle sitta upp på ACINDO som var först ut vid nio tiden ungefär. Själv hade jag mått riktigt dåligt på natten och min mage ville göra sig av med allt innehåll på det ena eller andra sättet. Inte mycket sömn för min del. Låg i sängen och skakade när klockan ringde och undrade hur jag skulle kunna ta mig samman för att tävla. Utanför lastbilsdörren var det dessutom snöblandat regnstorm, inte riktigt storm men mindre trevligt var det att vistas utomhus. Låg i sängen och intalade mig själv att det var bara att gå upp och göra jobbet. Hade nu alla andra (Ulle och malin som fixade hästarna och Björn som körde lastbilen) slitit halva natten och morgonen för att vi ska tävla då var det bara att tala om för kroppen att nu rider vi!

Gick banan och träffade på Jessica som stirrade på mig och sa: Fan vad du ser ut, du är ju genomskinlig!

Jag mår inge bra. -Ska du verkligen rida?-Japp, det kan du ge dig på att jag ska! -Har du ätit? -Nej, jag har druckit blåbärssoppa. -Ok, jag fixar något säger hon!

Så när jag sedan sitter och rider fram ACINDO kommer Jessica med dricka, kaffe och ett kokt ägg, haha, det var vad hon fick tag på snabbt!!! Lyckades få i mig det och kroppen tackade för lite näring! Tack Jessica, du är en riktig kompis du!

Framridningen var blöt på lördagen men inget fel på underlaget för det. På söndagen var det helt torrt och fint.

Tävladet gick hur bra som helst. ACINDO hoppade en jättefin dubbelnolla i 120 klassen. Sen att jag hängde som en disktrasa över halsen när vi kom ut från ridhuset en en annan del av det hela. Satt upp nästan direkt på EDWONDO, red fram sen in på banan och gjorde en perfekt felfri runda på honom också! ACINDO blev placerad och EDWONDO hamnade strax utanför prislistn, red inte så snabbt på honom som inte gått mycket på tid innan.

Lyckades sen sova en timme innan det var dax att rida CAHLUA i hennes först klass. Hoppade 130 klassen som var en tidshoppning, Fick till en bra runda som visade sig vara näst snabbast av alla så vi kom tvåa!!!

CAHLUA skulle sedan hoppa 140 klassen på kvällen, först var det laghoppning elitallsvenskan för norrlandsgruppen. Så vi passade på att äta och jag slocknade på soffan i lastbilen. Björn och Ulle hade sedan ringt mig flera gånger när det började närma sig bangång i 140 klassen. Eftersom jag var långt ut i rymden i sömnen vaknade jag först när Björn ko och ropade i genom dörren! Snabbt upp och till bangången. Det var en ganska mastig 140 eftersom det var kval till grand prix klassen som gick dagen efter.

CAHLUA kändes jättefin och vi var felfria igen och kom på tionde plats och fick pris igen! Kvalade även till Grand prix klassen dagen efter.

Hederspriser är alltid kul att få, här en "halvmeter Gävle" som jag fick efter andraplatsen!

Lördagen var en tuff dag med regn/snö, kallt, blött, lerigt, krasslig ryttare och mycket jobb för Malin och Ulle i stallet för att få rent alla grejer och fixa boxarna så det inte skulle bli för blött för hästarna. Tack till er, utan er hade jag aldrig kunnat tävla på lördagen!

Söndagen bjöd på sol och det kändes som livet hade återvänt! CAHLUA skulle även hoppa Grand Prix klassen som gick i 145. Det var hennes debut på den höjden och i svår klass. Det gick helt ok. Svår teknisk bana. Hon hoppade bra och gjorde många fina språng. Känns bra inför fortsättningen på dessa höjder!

ACINDO och EDWONDO hoppade 125 klassen på eftermiddagen. Hon hade ett nedslag i grundomgången men hoppade fint. Han var felfri i grunden, rev ett i omhopppningen men det blev en tionde plats och pris! Kul avslut på tävlingen!

Lite dåligt med bilder från helgen tyvärr, blev några få som tur var!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 13773 ggr

Fler inlägg

FEB
16

Afrika och "skräcknatten"

Första natten på safarit blev en upplevelse i "skräck", med flodhästarna som regissörer!
Innan middagen så satt vi på vår altan och tittade på en stor flodhäst som badade i floden precis framför oss, vilken syn!

Vi hade ätit en god middag och sedan gått tillbaka till hyddan med massajen. Vi konstaterade att det var så mörkt på kvällen/natten, som man hört att det är. Sen alla ljud från alla nattdjur, det var annorlunda. Klockan halv elva stängdes elen av så då var det slut på läsningen i boken, det blev kolsvart! Vi hade solcellslampor vid sängen men det var inte så stark ljus från dem. Vi låg och lyssnade på alla ljud och somnade till slut. Några timmar senare, runt fyra på morgonen vaknade vi båda, skräckslagna av tuggande ljud utanför vår hydda!!! Tänk er att ligga i en säng, innanför myggnät, i en hydda i vildmarken i Afrika, med fönster som endast hade myggnät och du hör massa stampande och tuggande ljud några meter från din säng!!!! Vi låg som två stela pinnar och försökte förstå vad fasiken det var som lät. Efter en stund började det lukta färskt gräs i hela hyddan, det var alltså flodhästarna som stod runt vår hydda och åt gräs!!! Vi vågade inte tända någon mobillampa, vem vet vad de skulle göra då! En flodhäst på tre ton bara några meter från sängen, med en stenvägg med myggnätsfönster mellan oss! Inte för att jag tror att de hade pressat sig in i fönstergluggen, men just då, i mörkret, så kändes det som att de kommer komma in i hyddan!!!
Dessa tuggande ljud, deras trampande runt hyddan, lukten av gräs, sen var det en av dem som sprang förbi utanför, då gungade nästan sängen. Den flodhästen sprang ner och hoppade ner i floden, så det plaskade från floden också!!! 
Vilken natt, helt galet!!! Vi förstod nu varför massajerna alltid skulle gå tillsammans med oss.....

Vi var tvungna att filma så man ser hur nära de faktiskt var på natten!

Kändes tryggt att gå med massajen på morgonen!!!

Bild på en flodhäst vi såg ute på steppen, han hade ett eget vattenhål mitt i ingenstans! De är så stora!!!


Läst 820 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
13

Jag älskar Afrika!

Hej på er alla och välkomna till en tillbakablick på Björns och min resa till AFRIKA och landet Tanzania. Vi har varit borta i två veckor och kom hem igår, så nu tänkte jag skriva om vår resa i några inlägg.
Det här är den bästa resa vi gjort, det var helt fantastiskt! Det har alltid vart en dröm för mig att åka på safari och se alla djuren. Nu gjorde vi det! Verkligheten var dessutom bättre än drömmen! 
Vår resa började med flyg från Linköping till Amsterdam. Vidare till Nairobi i Kenya och sedan sista flyget till Dar Es Salaam i Tanzania. Första dagen var vi i Dar Es Salaam innan vi skulle flyga ut till RUAHA National Park där vi skulle på safari. Den parken ligger i södra Tanzania. 

Vi flög ut till parken, det tog ca 1,5 timme. 

Landat i parken, vilken känsla! Det var varmt och en förväntansfull känsla!

Det var Björn, jag och tre svenskar till som skulle till Ruaha River Lodge. Vi blev mottagna av våra två guider som vi åkte med under tiden på safarit. Äventyret började direkt när vi var påväg att landa, det stod både elefanter och zebror bredvid landningsbanan och så sprang det vildsvin framför flygplanet precis när vi skulle landa! 

När våra väskor var packade i Land Rovern så började resan ut till lodgen där vi skulle bo. Det tog 45 minuter, 45 minuter av spänning, äventyr och att bara försöka förstå att nu var vi verkligen här!!!
Det dök upp djur överallt, en stor elefanthane såg vi direkt vid landningsbanan. Sen såg vi Impalor, de var alltid i flock, så vackra. Även giraffer såg vi.

Här har vi precis kommit fram till lodgen. 

När vi kom fram till lodgen så blev vi välkomnade av ägaren och så åt vi lunch med en helt fantastisk utsikt över dalen och floden. Där nere i floden var det massor av flodhästar. Så redan vid första lunchen var jag så glad och nöjd med resan, när den knappt börjat!

Här bodde vi, Ruaha River Lodge. Utsikt från lunchstället. Man ser taket på några av hyddorna där vi bodde! 

Efter lunchen gick vi ner till våra hyddor. Vi hade en masaj som visade oss vägen och alltid gick tillsammans med oss när vi var på lodgen och gick mellan hyddorna och restaurangen. Det här ligger ju mitt ute i Afrikas vildmark så det var djur runt omkring, därför fick vi inte gå ensamma, Masajen skulle alltid gå med oss för vår säkerhet.

Vår "livvakt" Masajen!

Vi fick vår "hydda" och det var jättefint! Hyddorna ligger nere vid floden så vi hade en flodhäst bara några meter från vår altan!
Vi fick installera oss och sedan åkte vi ut på eftermiddags safari i några timmar, då såg vi både babianer, krokodiler och flodhästar!

Våra fantastiskt duktiga guider!

Björn, jag, vår guide. Eva, Tomas och Christina. som också kom från Sverige. Vi hade jätteroligt och trevligt tillsammans under våra dagar på safari! 
T

illbaka på lodgen till kvällen och då blev det middag. Varje kväll var det trerätters, så god mat!

Sen var det natt och sova i säng med myggnät runt! Väldigt speciellt att sova ute i vildmarken med alla ljud från djuren. Sen hade de bara el en timme på morgonen från kl sex till sju, samt på kvällen kl 18:30 till 22:30. Ingen WIFI, men rinnande vatten, dusch och riktig toa! Så det var rätt lyxigt att kliva ut i vildmarkens lugn! 
I nästa inlägg får ni läsa om Björns och min "skräcknatt" och mer safari! 


Läst 4599 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
29

Hello Afrika!

Vi är nu framme i AFRIKA, i landet Tanzania! Resan hit startade i Linköping som vi flög ifrån till Amsterdam. Vårt flyg från kalla Sverige var försenat för de var tvungna att köra avisning av kärran. Säkerheten går före hålltider, det tackar jag för, lite flygrädd som jag är. När vi landade i Amsterdam hade vi 30 minuter på oss innan vårt plan mot Nairobi skulle lyfta. Gissa om det kändes stressigt, ännu värre när vi insåg att vårt plan taxade in längst bort på Schiphol så vi fick ta flygplatsbussen till terminalen. Sen var det bara att SPRINGA!!!!! Med ryggsäck på ryggen och som tur var springvänliga skor så lubbade vi igenom hela flygplatsen, för vår gate var såklart på andra sidan mot vart bussen släppte av oss! Så flygplatsen i Amsterdam den har bara passerat revy, minns bara att från A till F är det långt och man nästan hoppade över folk som inte lämnade fri väg i rulltrapporna! 
Vi hann precis till gaten och hängde över avspärrningen helt spyfärdig medans de kollade pass och boardingkort, sen fick vi gå på planet!
Åtta timmars flygresa till Nairobi i Kenya där vi bytte flyg mot slutdestination Dar Es Salaam där vi nu befinner oss. Vi blev insläppta i landet med alla papper iordning, rätt vaccinationer och påskrift att vi inte kom från ett land som har Ebola. Då känns det liksom på riktigt, nu är vi en bit bort från Hallstahammar!

Vi har haft en lugn dag på hotellet, färden hit var intressant med en pratglad taxichaufför som hade mycket att berätta och kunde några fraser på svenska! Vi åt lunch på hotellet och träffade då två svenskar som vi pratade med, de jobbade på svenska ambassaden. Jag tycker att det är roligt att träffa nya människor och prata med.

Imorgon bitti blir vi hämtade och så flyger vi ut i nationalparken RUAHA. Den är Tanzanias största nationalpark, till ytan lika stor som ångermanland, eller dubbelt så stor som skåne. Det är en dröm som jag alltid haft att få åka på safari, imorgon är det dags!


Läst 19327 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Therese »Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Thereses senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!

Till erbjudandet

Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.
Galleriet på Hippson Market