Therese
SEP
20

Lyckade tävlingar!

En resume av de sista helgernas tävlingar tänkte jag knappa ner nu. Vi tävlade på Sundbyholm med Eskilstuna som arrangör, sedan i Örebro och sista helgen i Kumla.
Till Sundbyholm hade vi med sex hästar, LORD, CRITAN, LILLEN, BLIXTEN, CELVIN och LILL-LADY. Alla hoppade fredag och lördag. På fredagen var LILLEN Och KRITAN trea och fyra i 115 klassen. Båda hoppade sedan 120 på lördagen med varsin bra runda. LORD hoppade 125 på fredagen, fanns inte så mycket annat att välja på än 125 eller 130 inför lördagens 150. Han gjorde två jättebra rundor. Snabbast tid i 125 men jag tabbade mig på sista hindret så vi rev. I 150 klassen sen var känslan enormt bra. Två ner i trekombinationen, för övrigt hoppade han hur bra som helst. 
BLIXTEN hoppade felfritt med placering i båda 120 klasserna. 
Malin var felfri med LILL-LADY och placering, samma sak för CELVIN och Jacqueline i alla deras starter! 
Så vi hade två bra dagar på Sundbyholm, jättekul!

THUNDERSTRIKE/BLIXTEN

På söndagen åkte vi till Örebro/Dyltabruk med LOVELY och CASH FLOW för att rida ett kval till Odenkvarn Cup. Det är en cup i Örebrodistriktet som pågått under hela året. I finalen var det jättebra prispengar och hederspriser. Till vinnaren var det tjugotusen kronor!!! Jag hade missat den cupen och nu fanns en chans kvar att kvala till semifinalen som var i Kumla 15-16/9. Så vi åkte till Dyltabruk med mina två snabba hästar och det gick jättebra!
 

Vi hoppade kvalet som var en klass med omhoppning efteråt för de felfria. Då var höjden 130. Båda hästarna var felfria i grundomgången och sedan i omhoppningen var de snabba, vi vann och kom trea! Så det kändes skönt att vi kvalade till semifinalen efter de resultatet!
 

Så glad!
 

Duktiga hästar! Janina och jag var glada och stolta över hästarna som verkligen levererade. Det var en trevlig tävling som jag gärna åker till flera gånger.

Sen var det bara att ladda inför semifinalen som var veckan efter. Jag hoppade inte hästarna något. Trimmade dressyr och red ut och galopperade på fälten och travade på grusvägarna, glada hästar är för mig viktigt och de blir glada av varierad träning.

Så var det lördag och semifinal, den gick i Kumla. Tävlingen flyttades inomhus för det hade regnat en del på utebanan. Jag tänkte att, ok det gör inte så mycket, det är lika för alla. Det gäller att skapa sig en positiv inställning när saker ändras. Sen gillar jag att tävla i Kumla, har varit där många gånger. Britt byggde trevliga banor också som var roliga att rida. 
Tillbaka till semifinalen, den gick på 125 cm höjd, tidshoppning. De tolv bästa skulle få rida finalen som gick dagen efter. Både CASH FLOW och LOVELY hoppade felfritt och snabbt. LOVELY VANN, och CASH kom trea!!!! Vilka hästar! Så då fick jag lov att välja häst till finalen och valet blev LOVELY. CASH gjorde en jättebra runda och kändes säker, men LOVELY är snäppet säkrare så då valde jag henne, men var minst lika glad för att CASH presterade så bra!
 

Så hem och laddade för söndagens final. Segraren skulle få tjugotusen kronor, tvåan elva tusen och övriga placerade femtusen. Dessutom fina hederspriser, som fodersäckar och en ny klippmaskin till segraren. Hur många tävlingar har så fina priser, om det inte är svår hoppning? 

Björn och jag åkte med LOVELY och vi var laddade för finalen. Det var nog alla som skulle rida, det kändes i luften! Jag gick banan noggrant, gjorde en plan och red fram. Eftersom jag vann på lördagen så startade jag sist i finalen. Så jag hörde hur de andra red, de var riktigt bra, innan jag skulle starta som sista ryttare så var det fem felfria och tre skulle få pris. Det var bara felfritt som gällde, inget annat!
LOVELY var på hugget, nästan för het! Jag fick försöka hålla henne lugn och vi hoppade i mål felritt och var med till omhoppning!!! Vilken spänning! 
 

  
Kollade snabbt omhoppningen. Lite skrockfull som jag är så kollar jag aldrig omhoppningsbanan innan jag ridit grundomgången. 

Det var en rolig omhoppning, många svängar och en lång galoppsträcka till sista hindret. 
LOVELY och jag startade näst sist av oss sex som hoppade om. Före oss var det två som hoppade felfritt så jag tänkte det att det finns inget annat än felfritt och snabbast, jag vill vinna!
Det gick undan, det gick fort och vi var FELFRIA!!! Upp i ledning och sen en nervös väntan för att se hur det sista ekipaget skulle göra. Jag visste att de var snabba, för de var tvåa dagen innan. Nu rev de så vi vann. Jag trodde knappt att det var sant! Först så bestämmer vi oss för att försöka kvala till cupen. Lyckas vinna kvalet och rider semifinalen. Vinner den och är i final. Sen vinner vi den också!!! Alla vet hur lätt en bom kan trilla, det är inte bara att beställa en seger. Vi lyckades och med fullt fokus, ett mål, en fantastisk häst, lite tur som man ska ha så gick det! Jag är så glad!!!
 

STORT TACK till Odenkvarn och Henrik och alla sponsorer som gjorde den här tävlingen! Fantastisk roligt att rida om så fina priser. Jag hoppas att ni kör den här cupen nästa år igen och att fler deltar, det är ju jättekul att ha något att kvala till och rida om! Läst 2398 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
10

Från Norrköping till Sundbyholm!

Hej på er! Nu kommer det en tillbakablick på de senaste två helgerna som vi har spenderat på tävling, först i Norrköping, sen Sundbyholm!

Vi börjar i Norrköping dit Björn och jag åkte med fyra hästar. Vi kom fram på torsdagskvällen och tidig morgon fredag började det med 120 klassen som jag hoppade med CASH FLOW och THUNDERSTRIKE. Två nedslag, lite trist men bra känsla på båda hästarna.
Sen började det regna, inte så kul då framhoppningen blev tung och till 135 klassen kändes det inte bra. LOVELY och LORD hoppade med ett respektive två nedslag. Det var okej med tanke på att det regnade riktigt mycket och framridningsmöjligheterna var inte bra. Vi avslutade sedan fredagskvällen med att gräva "diken" mellan stallarna för att regnet inte skulle rinna in in boxarna, mer än det redan gjorde. När jag gick in i LORD och THUNDERSTRIKES boxar så sjönk mina fötter ner i vatten. Inte kul...

Så vi skottade vatten, spån och skit i några timmar. Vi fick ordning på deras boxar och kunde stupa i säng, helt färdiga!
  

 
Lördag och inget regn, nya tag och inga starter för oss förrän efter lunch. Så vi han fixa i stallet, promenera hästar och hundar. 

På eftermiddagen hoppade LORD och LOVELY 140 klassen. Båda var felfria och placerade, SÅ KUL!!! 


LOVELY!


LOVELY!
 
THUNDERSTRIKE hoppade sedan 120 med två ner men bra runda. Var riktigt nöjd med honom för det var första gången på den här arenan och det finns mycket att titta på, han var helt cool! 
CASH FLOW startade i slutet av klassen, var riktigt taggad, hoppade och galopperade jättesnabbt, nästan sex sekunder snabbare än tvåan så VI VANN!!!! Vilken härlig lördag om man jämför med fredagen!
 


Söndagen var minst lika bra, dessutom med sol!!!! Vi hade en lugn dag med första start efter lunch och det var LORD som hoppade Grand Prix klassen i 145. En riktigt bra runda. 


LORD!

LOVELY hoppade 140 klassen, hon kom femma!!! Vilken häst, två topp sex 140 placeringar direkt när hon fick gå upp på den höjden! 
  

Banbyggare Sara Brink byggde riktigt bra banor hela helgen, Tack Sara för bra banor!
  
CASH FLOW och THUNDERSTRIKE avslutade helgen med 120 klassen, båda felfria och placerade, CASH FLOW bäst av alla för hon vann igen!!! Två segrar på en helg, hon är snabb!!!!
  

THUNDERSTRIKE!


Vinnarhästen!!!
 

Bra helg!

Alla bilder är fotade av Björn!


Läst 9576 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
29

Sen lunch!

Nu har jag precis ätit lunch och klockan är halv fyra! Så kan det bli ibland när jag bara kör på och rider häst efter häst, det är ganska skönt att ha ridningen klar i ett svep ibland. Insåg när jag hoppade av den som jag trodde var dagens sista häst att jag ska visa en häst för kunder klockan fyra. Så kan det vara! Har nu ny energi med mat i magen så det kommer gå fint!

De hästar som har ridits har hoppat eller trimmat dressyr. Nu till helgen ska jag till Norrköping med fyra hästar, de har hoppat idag. Känns pigga och glada. Resten av hästarna hoppas imorgon. 
Efter hästvisningen hoppas jag hinna dra lite tråd i en hage innan jag ska hålla kvällens lektion. Annars får jag dra tråd efter lektionen. Önskar dygnet hade fler timmar!
  

LOVELY LADY SB, hos Sportriders. Foto: Linda Öberg


Läst 16848 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28

Hello Africa!

För några veckor sedan så var vi i Linköping och tävlade på den nya fina tävlingen. Jag har skrivit om den innan och Hippson gjorde även ett reportage efter att jag vann 130 klassen med LOVELY på fredagen. Priset i klassen var helt fantastiskt, en resa! Det var flygbiljetter och övernattning på MANTA RESORT på ön PEMBA utanför Tanzanias kust. 
Jag hade laddat för den här klassen i flera veckor och ville så gärna vinna! Redan när jag anmälde till tävlingen så började jag ladda för den här klassen. Vi gjorde det, LOVELY var helt fantastisk! Så här kommer rundan så ni får se!

Det ser nästan aldrig snabbt ut när vi tävlar. Men LOVELY har en stor galopp och är snabb över hindren och samtidigt noggrann. Vi är snabba iväg i landningarna och jag kan svänga snävt med henne! Då går det snabbt utan att se snabbt ut!

Film från prisutdelningen, jag var SÅ GLAD!!!! Det är LORD som fick gå in på prisutdelningen. Han hoppade samma klass och var felfri och placerad.

Björn och jag, överlyckliga efter vinsten, vi som älskar att resa!!!
Nu är resan bokad och klar, vi åker i vinter! LÄNGTAR!!!!!

Hello Africa, vi kommer!!!


Läst 16550 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25

Galopp med öm vad!

Tack för all omtanke runt min vad, så snälla kommentarer jag har fått! 
Vaden hänger med, den har inget valsmileyden ger sig till känna när jag suttit stilla en stund, det gör ont att gå. Det är i muskeln, ingen sena och absolut inte hälsenan. Rida funkar bra som tur är! Så vi har kört konditionsgalopp på den stora stubbåkern med ett gäng hästar. Ett varv är två kilometer. Efter första varvet, på första hästen igår, då kändes det som att jag skulle tappa min vad! Sen gick det bra och jag räknade ut att vi galopperade totalt tre mil igår Malin och jag, på olika hästar så klart! Jag kör på behandling röra på sig och inte sitta still! (Ingen är väl förvånadsmiley.)
  

Många kilometer runt den fantastiska stubbåkern!
  
I dag var vi på ponnytävling. Fyra fel i båda klasserna, så är det ibland. På eftermiddagen har vi tryckt stolp i den nya hagen som ponnysarna ska få. Mer gräs!

Hade en privatlektion mot kvällningen och sen åkte vi till betet och fyllde vatten till storhästarna. 

Imorgon blir det lektion, rida, dra tråd och trycka mer stolp. Välkommen söndag!
  

Vacker måne nu ikväll!


Läst 16059 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24

Ont i vaden!

Fredag idag och den största utmaningen blir att rida med en öm vad. Jag trampade snett igår när jag var ute och skruvade hållare till en ny hage. Det var lite ojämn mark, jag klev bakåt och så small det till i min vad! Jäklar vad ont det gjorde.
  
Det var ett knastrande ljud, sen började jag kallsvettas. Så jag haltar och intaget av hästarna igår kväll tog nästan till midnatt! Skoja bara, men det gick inte snabbt. Tur att Björn kunde hjälpa mig med de flesta hästarna. 
   
Så nu ska jag se hur det går att rida. Plan B är att rida utan stigbyglar tills vaden är bättre, så rida det kommer jag göra!
  

Fick en idé igår kväll att testa hästarnas Icewibe på min vad. 
 
Vi har ridit på stubbåkern, det är den bästa tiden på året när det finns stubbåker! Jag älskar att galoppera där, hästarna också! Alla andra planer ändras så fort stubben finns, det gäller att passa på att konditionsträna där när den finns!
  

Underbart!


Läst 11708 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22

Veckan rullar på!

Hej, onsdag idag och igår så var vi ute och red våra hästar runt rundan igen. Extra mycket galopp på fälten för konditionsträningen. Det känns lite i mina vader idag, det stramar efter att ha stått i lätt sits några kilometer totalt!
 
Idag har det varit lite blandat, några trimmats i dressyr, några hoppat och några har vilodag. 
Jag har varit in en sväng till stan och skulle köpa en ny magplattgjord. Inte det lättaste att hitta nån som jag var nöjd med. Så jag åkte hem och klurar istället på vilken som jag vill köpa till slut. 
 

Köpte med lunch hem, sushi!
 

Ska ha en hopplektion på eftermiddagen och sen fortsätta med en ny hage till, perfekt med mer gräs till hästarna! 


Läst 11721 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20

Måndag!

Ny vecka och sommarlovet är slut, hur känns det att börja skolan igen efter ett helt långt sommarlov? Idag har vi ridit ut alla hästar. Det blev vår runda med trav på grusvägarna, galopp på fälten och skritt i skogen. 
  

Video från idag när vi galopperade! 
  
Vi tävlade i lördags, i Sala. Det var kul, det gick bra för oss! Malin tävlade LILL-LADY. Två jättebra rundor i en meter och 110. Jacqueline hoppade CELVIN i samma klasser, placerad sexa och sjua. 
Jag tävlade en ny häst som jag har på prov, Kritan. Trevlig häst som passar mig. Vi var felfria och kom tvåa i 110, sen felfria i 115. Kändes jättebra, det var ju första gången jag hoppade riktig bana på henne. Har haft henne hemma och ridit men inte hoppat bana som på tävling. Det var kul!

CASH FLOW fick också följa med då vi hade en plats i lastbilen. Hon fick springa fort i 115-klassen. Nästan snabbast, vi kom tvåa!
  

Prisutdelning med CASH FLOW. 
  
Det roligaste på hela dagen, och finaste, det var ett hederspris som jag fick. En fin hjärtbox med grejer i och en fin lapp med texten: 
  

TACK för att du visar god sportmanship!
Du har varit en förebild under denna tävling med ditt bemötande och agerande utifrån ridsportens ledstjärna för människan.
Du är viktig för sporten!
  

Ett väldigt fint pris som jag är glad och stolt över att jag ficksmiley


Läst 16548 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18

Vilken sommar!

Hej på er alla, hoppas att ni har haft en bra sommar! 
För min del så har det varit mer än mycket att göra, så bloggen har jag inte hunnit med. Nu tänkte jag skaka liv i den och det känns rolig att börja skriva igen!

Sommaren har varit full med jobb. Hökörning, stängslat hagar, tränat hästar, elever, tävlat och annat. Inte mycket till semester eller lugna dagar, det är nu först det börja lugna sig lite, kanskesmiley
Så en resume av sommaren tänkte jag skriva ihop nu och vi börjar i juli. Då började vi månaden med ponnyläger för ett gäng tjejer. Det var jätteroliga dagar med mycket ridning, lekar och god mat. Den veckan avslutades sedan med tävling i Köping. 
Frida och Jacqueline som var med på lägret tävlade på torsdagen och båda tjejerna var jätteduktiga. Frida var placerad och J vann! 

Resten av helgen tävlade vi storhäst och då var CELVIN, SNIGEL och CASH FLOW placerade. Mycket trevlig tävling i Köping på deras fina gräsbana. 

Tvåa med CASH FLOW!

CELVIN och SNIGEL!

Efter Köping så hade vi tävlingspaus på tre veckor, då jobbade vi med hö och hagar. 
Nu när det är höbrist så har vi verkligen kämpat med att få in allt vi bara kan. Dels våra egna vallar och så har vi snälla grannar som hade vallar som de inte skulle slå, så de fick vi ta. TACK!!!! Jag hoppas nu att vi har så vi klarar oss till nästa sommar, det vet vi inte förens vi är där. 

Som tur är så har jag haft möjlighet att stängsla in nya sommarhagar. Redan före midsommar så gjorde jag två nya hagar och sen så var det den tredje hagen, DET STORA PROJEKTETS tur!!!! En gammal hage vi haft för många år sedan som nu behövde renoveras. Många timmar tog det. Bara att röja sly runt hela hagen tog över sex timmar. Sen skulle det tryckas nya stolp på vissa delar. Rensas gammal tråd och hållare. Skruva upp nya hållare och dra ny tråd.

Före....

efter....

Det tog tid, över en vecka. Kan säga att när vi släppte ut de tre hästar som nu går där då var det nästan så jag firade med en kall dricka på en sten mitt i hagen. Så mycket jobb vi la ner där. 
Nu har vi två ställen till som vi ska stängsla in så hästarna kan äta gräs länge, då sparar man på höt. Det är värt att lägga ner jobb på nya hagar och jag är glad att vi har möjlighet till det med snälla grannar som har mark som behöver betas. 

Under dessa veckor körde vi samtidigt hö, vilket jobb i värmen. Jag har nog inte svettats så mycket som denna sommar. Att stå i hövagnen och stapla småbunt i trettiotre graders värme, det känns. 


Mitt i hökörning och stängslande så var vi iväg på ponnytävling med STEFFE hos sportriders. Det gick jättebra, placerade i båda klasserna!

Alice gillade STEFFES rosetter!

Storhästarna tävlade igång hos Sportriders vecka trettio, vi hade en riktigt bra helg. 
CELVIN och LILL-LADY hoppade felfritt och fick pris med Jacqueline och Malin. Jag tävlade LORD som var placerad i 130 och gjorde en bra runda i 140. CASH FLOW var trea i en 120 och LOVELY var tvåa och trea i 130 klasserna. 

LOVELY på prisutdelning.


LORD i regnet hos Sportriders!

Onsdag vecka 31 så tävlade STEFFE på Sundbyholm, placerad i båda klasserna!

Helgen därpå åkte Björn och jag med LORD och LOVELY till en ny tävling i Linköping, på Staby Gård. Mycket trevlig och bra tävling på alla sätt, en ny favorit helt klart!
Den tävlingen började på bästa sätt för oss, med SEGER i 130 klassen med LOVELY. Det var en klass som jag hade laddat för i över en månad och så gärna ville vinna, då det var en resa till Tanzania i första pris!!! Helt fantastiskt roligt!!!! LORD var felfri och placerad i samma klass.

Björn och jag var mer än glada efter segern som gav en semesterresa!!!

Dagen efter var LOVELY felfri och tvåa i 135 klassen och på söndagen hoppade hon sin första 140 för året med ett nedslag. LORD hoppade två 145 klasser.

Fina rosetter!

Helgen som var nu spenderade vi i Årsta Runsten på deras tävlingar. Det var final i seven star touren och jag hade kvalat till 130 finalen med LOVELY efter vår femteplats i deltävlingen i Hammarö tidigare i år. 
Vi hade även med oss CASH FLOW, LILL-LADY, LORD och SNIGEL. Det blev en bra helg för oss, lite stressigt mellan varven med tävling på två banor samtidigt. Speciellt på fredagen då jag först hoppade 150 klassen med LORD på stora banan och direkt fick hoppa upp på SNIGEL och sedan CASH FLOW för att hoppa 120 klassen på lilla banan. Lärde mig den banan samtidigt som jag hoppade fram. Det gick bra, LORD hoppade 150 klassen med ett nedslag och sen var de båda andra felfria i 120 klassen!

CASH FLOW tvåa i 120 klassen!

Malin tävlade LILL-LADY och de gjorde tre bra rundor, sista rundan i 110 var jättebra! 

SNIGEL hoppade felfritt i alla sina tre starter 110-120-120. 
LORD hoppade som sagt 150 klassen med ett ner, jättebra runda!
LOVELY var helt fantastisk som alltid och hoppade felfritt i alla sina starter, fyra rundor eftersom det var omhoppning i finalen på söndagen. Vi ar nia och fyra i kvalen sedan kom vi fyra i finalen!!! 

Fantastiska LOVELY!

Tack Runsten för en bra tävling!

Denna veckan kickade vi igång med ponnyläger och ett härligt gäng ryttare och ponnys! Nu är sommarlovet snart slut så det var perfekt att avsluta med ett roligt läger till. 

LORD leder ponnygänget på uteritten, från att ena dagen hoppa 150 klass till att lunka i skogen som lägerledare, det är omväxling!

Strax ska vi iväg till Sala på tävling, så det rullar på i samma tempo som vanligt. Hoppas bara att få mer tid över så jag hinner blogga för det är kul! 


Läst 15535 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
03

Elitallsvenskan – nu är vi där!

Tisdag idag och här hemma har vi nu ponnyridläger i veckan! Det är jättekul! Full fart med glada barn!
  
I helgen hade vi också jättekul på tävlingen hos Sportriders, med laghoppning och vanliga klasser. 

Laghoppningen var DIV 1 final, de två bästa lagen skulle kvala upp till elitallsvenskan. 
Det började på fredagen och då gick det så bra och vårat lag – Västerås Ryttarsällskap kom tvåa! 
Vi hade samma lag som de två första omgångarna vi ridit tidigare i år, när vi vann första och kom trea i andra. 
  

Laget med Annelie Theoren, lagledare Dan Eriksson, Lois Pettersson, lagledare Roland Nilsson, Linn Sjöberg och jag.
  
Lördagen började med laghoppningens andra omgång. Nu hoppade vi på 130 höjd och alla i laget gjorde jättebra rundor, lite stolpe ut måste man säga med ett varsitt nedslag. Så när jag skulle starta som sista ryttare i laget så var det bara felfritt som gällde. Om jag var felfri skulle vi gå upp i elitserien, det skulle räcka. Ett nedslag och vi skulle vara kvar i div 1. 
  
Tänkte när jag red in att "det här är en av mitt livs viktigaste rundor". Skämt å sidor, jag gillar press och blir bara bättre då, går in i min bubbla och rider! LOVELY är en helt fantastisk häst, hon satte inte en hov fel. Snabba var vi och framför allt, det blev felfritt!!! Vilket jubel när vi gick i mål!!! Västerås Ryttarsällskap upp i elitserien 2019!
  

Glädje efter att vi nådde vårt mål! Ett lag med bra sammanhållning och så har vi roligt och ett bra team runt oss. 


Fina LOVELY! Hoppade laget upp i elitserien!
  
Efter laghoppningen så var det vanliga klasser. Gjorde min första 110 start tillsammans med SNIGEL, som kändes jättefin och hoppade felfritt.
CASH FLOW hoppade 120 klassen. Var jättesnabb, tyvärr ett ner, annars hade vi vunnit!
  

LORD hoppade felfritt i 130 klassen och kom sexa!
  
Söndag och SNIGEL hoppade 110 klassen, en ok runda. CASH FLOW återigen snabb, hade vunnit om vi inte rivit!
  

CASH FLOW, hon kan hoppa!

LOVELY hoppade 130 klassen, en klockren runda igen och kom nu tvåa!!!!
  


Snabba LOVELY, svänger innan vi landat!
 

LORD!


Fina flätor!


Läst 39428 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Therese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen


Populära taggar


Mest lästa


Arkiv