Therese

Tänk att solen alltid skiner och det är blå himmel på min födelsedag! Det är sant, jag kan inte minnas att det någonsin varit dåligt väder den 29 september!

Firar födelsedagen genom att vara barnvakt till systers två små gullpojkar! Ganska bra för då får förkylningen en chans att förhoppningsvis försvinna när jag bara är inne och passar barn! Vi ska ge oss ut i det fina vädret en sväng, och så ska jag åka in till bageriet och hämta några tårtor som jag beställt, mums!

 

Johanna och Linnea rider de hästar som ska ridas idag, Matilda ska longera Lutricia, så för mig blev det en hästfri dag helt plötsligt! Johanna gav mig även bästa presenten, hon fodrade frukost i stallet så jag fick sovmorgon!!! Den varade till kl 8, då kommer mamma och ringer på dörren med en stor bukett blommor och sång!!! Kände mig lite yrvaken där jag stod i foppatofflor, badlakarn runt kroppen och håret åt alla håll, vilken syn

Igår var det en fullspäckad dag. Var hem till Pether Markne och tränade LAGANA på fm. Det gick riktigt bra, hon var så lugn och fin. Jättebra övning också, svår men bra.

Vi red ut de andra hästarna i skogen Linnea och Jonna fixade i stallet och så blev det tårta då Jonna gjorde sin sista praktikdag hos oss. Vi kommer sakna henne!

AMETHYSTS ägare Camilla var här och hälsade på och red på sin häst för första gången. Det gick bra! Jag tror Camilla var lite chockad att hon nu red på AMETHYST som har varit så svår att rida in. Härlig känsla även för mig att se hästen och sin ägare på ridtur!


Läst 22694 ggr Kommentarer Kommentera

Tävlingen i söndags gick bra. Det började kl 08 med andra omgången i fyraårs championatet där ARCHI var med. Hinderhöjden var nu 1,05 meter. Jag kände redan när jag satt upp att han var laddad och pigg. Vi har märkt på de få tävlingar han har varit ute på att han blir bättre och bättre för varje klass. Han hoppade felfritt även i andra omgången och fick bra poäng. Totalt efter två dagar så slutade vi på sjunde plats och det blev en finalbiljett till Flyinge!

Jag sadlar om ARCHI inför prisutdelningen. Tomas håller täcket och Matilda hästen, alla har vi våran uppgift i teamet!

Prisutdelare och dommare i klassen var Jens Fredricsson och Marianne Leffner.

Tomas Torgelsen, glad hästägare/uppfödare av ARCHI som är efter Camaro M-Irco Marco.

120 klassen på em red jag med GINA, ACINDO SB och AMOORINA. GINA rev sista hindret i omhoppningen, jag tycker själv att jag red lite dåligt. AMOORINA gjorde en bra runda med fyra fel och ACINDO var felfri. I 130 klassen red jag fem hästar, svettigt värre...Det blev en fyrafels klass för mig. Hästarna hoppade jättefint, GINA och LUTRICIA hade en rivning i grundomgången men oj vad fint de hoppade. LAGANA hade ett ner i omhoppningen och hon var så pigg! Riktigt glad att få vara på tävlinge igen! ACINDO hade fyra fel i avd B men det räckte till pris. Så hon gjorde tre starter i helgen och hade pris i alla tre, inte illa!!!

Måste tillägga att det var kul att tävla på Strömsholm igen nu när de lagt in nytt underlag i röda ridhuset, inga halkiga svängar längre, skönt!

 


Läst 21830 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
26
2010

Det blir en längre blogg imorgon, med rapport från dagens tävling. Min dunderförkylning gör min skrivarhjärna obrukbar just nu...

En snabbrapport måste jag iaf dela med mig av - ARCHI har kvalat till 4-årsfinalen på Flyinge!!!!!!!


Läst 20301 ggr Kommentarer Kommentera

Matilda har kommit hem, och vi är sååå glada! Vi har saknat henne när hon har varit hos Svante Johansson på praktiken i tre veckor. Innan de åkte hem till Västerås så shoppade Matilda och hennes familj på Ullared/Gekås. Hon rinde och frågade om vi behövde något till stallet och javisst, det finns alltid ett behov av grimmor, gimmskaft , shampoo och spångrepar. Såg sedan på Matildas facebook-status att de satt inklämda i bilen med kassar upp till hakorna och mitt i allt så sticker det fram nio spångrepshuvuden, tänk er synen!!!! Kan inte låta bli att skratta!!!!

Nu har den börjat, inomhussäsongen! Måste erkänna att det känns ganska bra. Nu gör det inget att det regnar ute, vi är under tak! Inget mera gräsbroddande heller på några månader!

Tävlade på Strömsholm idag. Det är 4 årschampionatet semifinal som pågår. ARCHI kvalade ju dit så han har hoppat första omgången idag. 63 hästar deltog och de 31 bästa från idag får hoppa imorgon bitti igen. ARCHI hoppade felfritt och riktigt bra. Fick fina poäng så vi blev åttonde bästa ekipage idag och får hoppa imorgon igen!!! Då är det 1,05 meter högt och nya poäng. Så läggs poängen från idag ihop med de imorgon och efter det kvalar de 10-12 bästa hästarna ner till stora finalen på Flyinge och Breeders.

Det fanns även en vanlig 120 klass idag och den hoppade jag med AMOORINA, ACINDO SB, GINA och CAHLUA. Alla fyra var jätteduktiga! Första inomhus tävlingen och jag har inte ridit dem i ridhus sedan i april tidigare i år, alla fyra var helcoola och hoppade runt som ett rinnande vatten! GINA och CAHLUA gick avd A. GINA var dubbelnolla och kom trea! CAHLUA hade ett nedslag i omhoppnigen. ACINDO SB var felfri i avd B och AMOORINA hade fyra fel.

Prisutdelning och jag tar emot ett fint hederspris från Kosta Boda av prisutdelare Karin Morgan.

Så det var en bra dag på jobbet och jag är nöjd. Nu ska jag snart krypa ner i sängen och stånga iväg den här hemska förkylningen som har angripit min kropp! Tur att det finns Alvedon och Ipren.


Läst 22100 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
24
2010

Oj, oj , oj vad dagarna går fort! Tiden räcker inte till, tänk om man kunde utöka dygnet med fler timmar! Igår fodrade jag 6:30 på morgonen och fodrade sista gången 22:30, kom in kl 23...Vi har så kul i stallet och Jonna och Linnea är så duktiga, då får jag inspiration att jobba ännu mera! Det var en fullspäckad dag med ridning av alla hästar. Hästägarbesök gånger två, det uppskattas, tycker det är kul när ni kommer och tittar på era hästar då jag rider. Vi åkte till ridhuset med mina tre fyraåringar och Johannas häst på em och hoppade. Alla var jätteduktiga! Vi hoppade en bana med tittiga hinder. Johanna var superduktig och hoppade banan på 125 med sin "gamla"häst och det såg enkelt ut, kul! Tänk vilken bra läromästare hon skulle vara för den som behöver en sådan häst!

Visst är väl fyraåringarna söta?! Står så snällt så jag kan hålla all tre medans Johanna tränsar Wurfan uppe i lastbilen så vi kan lasta om.

I onsdags så hoppade jag bana på ARCHI i ridhus för första gången. Vilken häftig häst han är! Så det känns bra inför semifinalen nu i helgen, hoppas vi har en bra dag då! Man vet ju aldrig, en bom kan trilla så lätt...

På em i onsdags så var jag hem till Pether Markne och tränade med LAGANA! Så nu kan jag säga att LAGANA IS BACK!!!! Pether var också glad att se henne frisk och pigg efter den otäcka dagen när vi var hos honom för tre veckor sedan då LAGANA blev så dålig.

Träningen var som alltid jättebra! Tränade på att galoppera framåt fyra steg och tillbaka fyra steg i uppvärmningen. Och då inte fram fyra för att sedan bromsa i tre..utan fram ordentligt i två språng, sedan bromsa upp de två sista galoppsprången i ökningen för att sedan rida fyra tillbaka och sedan öka på två igen och ta tillbaka redan på tredje fast ändå framåt, hängde ni med??? LAGANA försökte vara lite bekväm, hon kan ju vara så när hon inte trimmats 100 % som de tre sista veckorna. Hon är en häst som blir bättre ju mer hon arbetar.

Hoppövningen var jättebra och jag MÅSTE lära mig att rita upp den i datorn så jag kan dela med mig, om ni vill? Det blir inte så bra att försöka förklara utan bilder, så jag återkommer med en skiss (nu satt jag verkligen press på mig själv...!)

Höres senare ikväll, nu ska hästarna ut i hagarna. Så ska jag åka tilll Tomas för han ska hjälpa mig och tömköra en häst som jag inte riktigt kommer åt från sadeln, sedan ska sex hästar trimmas i dressyr och fyra unghästar ridas, en ny inridningshäst sadeltämjas, stallet fixas med allt vad det innebär, fyra hästar bada inför tävling imorgon, och alla grejer packas. Det vore inte helt fel med fler timmar på dygnet...!!!


Läst 24984 ggr Kommentarer Kommentera

Hösten är här, och därmed en föraning om vinterpäls på vissa av hästarna. Ikväll klippte jag ARCHI. Han var otroligt snäll att klippa. Hela han är nu snaggad, även benen och huvudet och så fin han blev! Imorgon ska jag hoppa bana på honom i ridhuset, i helgen gäller det-semifinalen i fyraårschampionatet!

I söndags så hoppade jag de äldre tävlingshästarna. Byggde upp en caprillibana som var riktigt bra. Hade en "fem och en halva", liten serie som man travar in i över en travbom som ligger 2,2 meter från ett kryss och 5,5 meter till en kryssoxer. Sedan lite enkelhinder som hoppades i galopp, travbommar och ett till travhinder med bom. Alla hästarna gjorde det bra. LAGANA var lite svår att övertala att jobba ordentligt. Hon har ju haft två "smörveckor" med bara lätt jobb, nu var det dags att anstränga sig ordentligt igen tyckte jag, inte hon...kan säga att 99 ggr av 100 är hon underbar att rida. I söndags var det den där hundrade gången när hon inte är så rolig!

Gissa vad vi mer gjorde i söndags?????!!!! Jo, red ut på AMETHYST i sällskap med fyraåringarna! Vi som har hängt och klängt i en månads tid på denna spända lilla häst, satt upp i lördags och nu rider vi ut och travar och galopperar med de andra hästarna! Hon var lika duktig idag!!! Tålamod och träning ger resultat!

Towe på CARLINA SB och Johanna bakom på AMETHYST!!!

Idag har varit en härlig dag. Linnea och Jonna är duktiga praktikanter och vi hinner med massor. Blev lunch på markan på Strömsholm och en sväng in till sadelmakeriet.

Fortsatte att rida hästar när vi kom hem och idag så har vi även ridit på EROZ och GAZZA (treåringarna) för första gången efter betet som de njutit av sedan i början av maj. Longerade båda en lite sväng först och sedan kastade jag upp Linnea och Johanna på varsin av dem så red vi ut. Båda var helcoola och jättesnälla! Blev både lite trav och galopp! Inga bockar eller spända hästar, skönt! Kändes som det bara var att fortsätta där vi var innan betet!


Läst 24145 ggr Kommentarer Kommentera

Igår så konditionstränade vi alla tävlingshästarna. Tänkte berätta lite hur det går till.

Jag bor där det finns mycket grusvägar och den som går förbi stallet fortsätter flera km. Det är en vägbom 2 km från oss, så efter den är det helt bilfritt dessutom!. Så det är upp för den vi rider. Skrittar ca 10 minuter, sedan så travar vi, ca 1 km. Kort skrittpaus, när vi ändå passerar en bondgård där det finns massor för hästarna att titta på. Trav igen fram till bommen, efter den börjar galoppen. Vi rider ca 3 km iväg. Halvvägs så bryter vi av och tar en skrittpaus på några minuter och så blir det galopp igen, tills det gått ca 3 km totalt från bommen. Då får hästarna skritta igen och en liten längre stund nu. Så vänder vi tillbaks våra 3 km, med avbrott för skritt mitt i. När vi kommer till bommen blir det trav ca 500 meter, skritt över bondgården, galopp några hundra meter igen och sedan trav hemmåt så hästarna får sträcka ut och komma ner i varv. Skritt den sista kilometern. Jag tycker det är viktigt med skrittpauserna mitt i, det blir bra intervallträning. Det här gör jag en gång i veckan om det inte är tävlingen helgerna efter varandra för hästarna. På vintern, våren när det närmar sig tävlingssäsong så gör jag det en till två gånger i veckan. Hela tiden lugnt arbetstempo. Hästarna älskar det! Dessutom ärt det bra att göra det längs en väg som är krokig och det går lite upp och ner, tränar styrkan, det är inte alls samma sak att galoppera ett antal varv i ett ridhus eller en platt paddock.

Vi var ett gäng som galopperade igår i solen! LUTRICIAS öron, henne red jag, Towe/LAGANA, Linnea/ACINDO SB och Magda/GINA.

Idag fick hästarna ett lätt markarbetspass och unghästarna BAILANDO och LOOPIA fick följa med och träna lite styrning osv.

AMETHYST som vi håller på att rida in var jätteduktig idag!!!! Vi har jobbat en hel månad med att bara hänga osv och så idag äntligen kunde Johanna sitta upp! Lite spänd var hon (hästen alltså) men det gick bra och de travade i båda varven utan problem!

 

Towe och AMETHYST igår!


Läst 24468 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
17
2010

Igår red vi ut på alla hästarna, mormors-rundan! Det är så härligt att bara rida ut alla på en kravlös men rolig tur, det uppskattar både vi ryttare och hästarna. Treåringarna BAILANDO och LOOPIA som är här för att sättas igång var också med , de är så duktiga. De rids fyra gånger i veckan, mer ska inte en treåring ridas tycker jag. De är så unga och kroppen måste få tid att återhämta sig.

Vi jobbar också vidare med inridningshästen AMETHYST, hon är jättesvår. Så spänd och tycker det är läskigt. Det får ta den tid det tar, hon behöver tid att lära sig.

Hade hoppträningar igår och eleverna är duktiga! Jag tycker det är så kul att undervisa och hjälpa till. Johanna hoppade sin häst, WURFVENA.

WURFVENA är till salu. Det är en jättetrevlig häst som är 16 år, en perfekt läromästare! Hon är välutbildad och trevlig i all hantering, hoppar bra, tävlar upp till 120. Johanna köpte henne från Flyinge där hon gått som hippologhäst, och hade sedan henne när hon själv gick på strömsholm gymnasiet. Så det är en välutbildad häst! Nu ska Wurfvena säljas, men det verkar näst in till hopplöst att sälja en äldre häst i detta land! Alla som ringer tror att hon är färdig för slakt bara för att hon är 16 år! Det är hon långt ifrån!!! Den som köper den här hästen kommer få en frisk, pigg och sund läromästare att ha kul med i flera år till. Så letar ni efter en häst som hon, kontakta mig. Johanna pluggar och har inte råd att ha en egen häst, så det är lite panik!

På tal om äldre hästar så måste jag bara nämna John Whitaker. Han fick en av sina allra bästa hästar till stallet när den var 15 år! Han tävlade den sedan internationellt tills den var 21 år, red mästerskap!

Nu ska jag ut och konditionsgaloppera tävlingshästarna!


Läst 22496 ggr Kommentarer Kommentera

Två jättebra tjejer har börjat sin praktik här hos mig. Det är Jonna som kommer från Västerås ridgymnasium, hon ska vara här i tre veckor. Så är det Linnea som ska vara här ett helt år. Båda två är jätteduktiga och till stor hjälp i stallet. Matilda som är här i vanliga fall är borta på praktik i tre veckor, hon går också ridgymnasiet i Västerås. Hon är hos Svante Johansson (duktiga landslagsryttaren som bla rider Caramell KS och Saint Amour) Johanna har också praktik i två veckor genom sin lärarutbildning hon går så hon är på en grundskola i två veckor, men kommer hit på em dagarna. Isabell har också börjat praktik på annat håll på dagarna, men kommer hit på em dagarna. Så man kan säga att praktikanternas tid är här på fullt allvar!!!

Idag och igår har jag haft lite hoppträningar, det är så kul! Vi har även varit och hämtat hem EROZ och hans kompis GAZZA från betet i strömsholm. De ska ridas igång lite lugnt och samtidigt äta gräs här hemma!

EROZ och GAZZA

Vi flyttade över LADY LOVE, LADY LOOP och RETZINA till en större beteshage där det fortfarande finns mycket gräs kvar, så de får stanna kvar en månad till och njuta av friheten! Fast jag tror att de börjar bli lite sugna på att följa med hem och börja ridas och pysslas med!

RETZINA och hennes kompisar på väg ut i nya hagen.

Nu ska jag ut och rida ett helt gäng hästar, ska rida ut de flesta i skogen, så jag lär håll på tills mörkret kommer, det blir mörkt alldeles för tidigt nu...

Hundarna följer med ut i skogen på ridtur!


Läst 24081 ggr Kommentarer Kommentera

Superkul att vinna derbyt! Lutricia älskar att hoppa sådana klasser, hon har blivit en riktig derbyspecialist. Tror hon startat derby sju gånger, vunnit två gånger, varit tvåaå två gånger och placerad alla andra gånger utom en!


Läst 22290 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.