Therese
DEC
11
2010

Idag på morgonen var jag till Mälarkliniken och veterinär Kalle för återbesök med LAGANA.

Kalle klipper båda frambenen, eftersom han ultraljudar båda benen för att jämföra.

Han ultraljudade blödningen, och den var borta!!!!!!! Ingen vätska eller blödning kvar i karpaltunneln eller senorna. JIPPIE, SÅ SKÖNT!!!!

 

Jag tror att spabadet och Kokos laser hjälpt läkningen. Så nu kan jag smyga igång LAGANA med siktet på nästa års säsong!

 

Ikväll kommer Marie och hämtar mig så ska vi in till stan och gå på releasefest med buffe och champagne! Det ska bli så trevligt! Kul att göra något annat och vi har ju flera anledningar att fira ikväll!!!


Läst 18293 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09
2010

Vi var till ridhuset idag på em med EROZ, DIEGO, TIPTON, LOOPEZ, LOOKINA och CARLINA.

Fyraåringarna LOOKINA, LOOPEZ, CARLINA hade inte hoppat på 2,5 månad, de har ju haft semester. Nu är de igång och fick hoppa idag. Jätteduktiga måste jag säga. Vi byggde "Huset" och hoppade en bana. Alla tre gjorde det enkelt.

Johanna hoppade LOOKINA och var samtidigt draghjälp till treåringen EROZ som jag hoppade uppsutten för första gången. Han var jätteduktig! Travade först över några bommar. Hoppade sedan två låga räcken, ett vitt plank och en oxer, totalt sex språng. Mer behövs inte första gången för han gjorde det också enkelt, utan tveksamheter. Blir spännande i fortsättningen!

Katrin och Helene kom och tittade när EROZ skulle göra "hopp-premiär"! De äger honom till hälften tillsammans med mig, och har även fött upp honom. Roligt att ni kom idag och hejade på oss!!!

SAN DIEGO och TIPTON är nya i stallet. Båda är sex år och här för vidareutbildning.

SAN DIEGO är efter Santa Cruz-Quite Easy. Uppfödare Karin och Mats Josefsson, ägare Ellen kessler.

TIPTON är efter Iowa-Irco Marco. Uppfödare/ägare Tomas Torgersen.

Båda två hoppade riktigt trevligt. Känns kul att jobba vidare med dem.

SummaSumarum: ALLA hästar var jätteduktiga idag, vilken bra dag på jobbet! Tack Tomas, Johanna och Towe för er hjälp i ridhuset och här i stallet, vilket Teamwork!

 

Katrin och Towe

Dagen började med en fm, känns som jag bloggar dagen baklänges!!! Då åkte jag till EquiRehab med LAGANA på spabad och LUTRICIA fick följa med för hon behövde shamponeras. Skönt att kunna göra det inne i värmen med varmvatten och därefter ställa henne i solariet så hon torkade! Lyx!


Läst 15710 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
09
2010

Jag är förkyld, inte kul! Förklarar varför jag haft så ont i kroppen senast dagarna. Har varken tid eller lust med en förkylning.

 

Idag var vi riktigt effektiva på fm, tio hästar ridna innan lunch! Alla unghästar från två till sex år som alla skötte sig hur bra som helst. Det blev mormors rundan för hela gänget.

 

Johanna och Tomas hjälpte mig att rida, tio hästar själv innan lunch det hade jag aldrig fixat! På em fick de övriga tvååringarna jobba.

 

Imorgon blir en minst lika fullspäckad dag. Då ska jag först åka med LAGANA på spa. Efter lunch åker vi till ridhuset med ett gäng unghästar, ska bli kul. De har inte hoppat på länga så vi lär få hålla i oss!!!!

 

Johanna med QUEEN och RETZINA efter ridturen.

 

Tomas och LOOPEZ i full galopp!


Läst 15343 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
06
2010

Idag tog Johanna och jag in Lord Loop (e: Looping-Cortuz), min tvååring från lösdriften. Det är dax för inridning!

Han har bott i Norrköping i 1,5 år och hämtades hem för två veckor sedan för att ridas in. Jisses så stor han blivit! Vi tog fram mätstickan när han kom in och 169 cm är han...

 

Tur då att han är så snäll! Vi tränsade för första gången utan problem. Sedan la vi på shabrak och det tog han inte stor notis om.

Så vi hämtade sadeln och la på och spände fast. Inte den heller var läskig. Så han fick gå en sväng med sadeln och så drog vi lite i stigbyglarna och "hoppade kråka" runt honom, utan att Lord ens hoppade till, vilken cooling!!! Han är så snäll och riktigt söt, så han seglar nog upp på topplistan här i stallet!

 

LORD LOOP som föl!

 

Vi har även jobbat de andra tvååringarna QUEEN (e: Scandic) och RASMUS ( e: Careful) som är här för inridning, samt min tvååring LADY LOOP (e: Looping-Rastell)

 

Johanna red även en sväng på LADY LOVE (e: Looping-Rastell), min treåring som nu ska sättas igång. Hon är inte riden på några månader och det var bara att sitta upp och rida iväg, jättesnäll!

 

Så har jag nu ÄNTLIGEN blivit helt klar med hagarna!!!! Det måste vi nästan fira här med tårta, eller hur Johanna???!!!!


Läst 15109 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
06
2010

STORT GRATTIS till Issa som har tagit körkort!!! Klarade teori och uppkörning på första försöket, dessutom uppkörningen i detta vinterväder, bra gjort!!!


Läst 13680 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
06
2010

I helgen har vi bara varit hemma. Så då har vi fortsatt med hagarna framför mitt hus. Alla trasig hållare är nu utbytta och så tog vi bort all tråd och har satt upp helt ny, det känns bra. Blev nio rulla tråd att dra ut och jag vet inte hur många hållare jag skruvat. Fråga min högerhand, den är överansträngd! Strömmen kommer "strömma" runt hagarna utan problem nu.

Jag med borrmaskinen

Issa drar tråd.

Vi har även ridit alla treåringar, fyraåringar och jobbat tvååringarna. Det är elva hästar totalt bara det så nog har vi haft att göra!

Igår var vi till ridhuset på em med treåringen RETZINA Q. Hennes ägare Martin och Helena var med när RETZINA nu för första gången skulle trava över bommar och hoppa ett litet hinder med ryttare på ryggen.

Johanna red och Towe hade AMOORINA som draghjälp. RETZINA var jätteduktig! Travbommarna var inga problem. Så galopperade de även över någar bommar. Vi gjorde ett kryss med infångare som de skuttade över och avslutade med en liten kryssoxer på 50 cm! Duktig RETZINA! I veckan ska vi åka med de andra treåringarna, dax att börja hoppa in dem alla.


Läst 17727 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2010

Nu är datorn och jag överens, så nu kommer de utlovade bilderna och den fullständiga rapporten! Helgen i Globen var fantastisk rolig. Innehöll allt från fest, hinderbygge, stampa underlag, fantastiska hästar, vara assisterande arab i showen till en magdansös, fångade Leon Thijssens segerbukett, "fika", god mat, roliga människor och hjälpte Musse strippa i kändishoppningen!!!

Jag åkte tillsammans med mina grannar Agneta och Hanna, samt Malin från Hallsta ridklubb. Vi kom till Globen på torsdag fm. Vi skulle jobba som hoppfunktionärer.

Hanna och jag i de fina fleecetröjorna som alla funktionärer fick.

När vi kom dit så hade kamelerna träningstid i manegen. Det är fullspäckat tidsshema vill jag lova och dressyr, hopp, kör och show folk tränar på olika tider.

En av kamelerna passade på att vila lite...

Jag visste inte att man kunde köra kameler!!! Här går Owe Sandström igenom shownummret med "Kamelmannen"

Det är trångt under globen. Här är vårt hinderförråd. Här promenerar de även med hästarna och lastbilarna kör denna väg när de ska ut från stallet, som ligger en bit fram på bilden.

Bommar i alla färger, med eller utan glitter finns det!

Samling och genomgång inför helgen. Åsa Steninger är banchef och har koll på planeringen. Peter Lundström är banbyggare. Varje dag hade vi samling för att gå igenom dagens körschema. De delade även ut banskisserna till oss.

Allting är otroligt organiserat. Vi är ca 30-40 hoppfunktionärer och vi är uppdelade i fem grupper. Varje grupp har sin gruppchef som delar upp hinder inom gruppen. För en grupp får två till tre hinder beroende på om det är räcken, oxrar, kombination. På banskissen står vilket hinder som tillhör vilken grupp och vilket hinder det ska vara "flugsvamp, änglahinder, canadahinder osv. Vi bygger hindret och mäter in. Blommor och dekorationer ansvarar "blomsterflickorna" för. De är precis som vi uppdelade i grupper.

Malin var våran gruppchef.

"Blomsterflickorna" håller till i en gång strax utanför arenan, helt klart det ställe i Globen där det luktade godast!!! Annars luktade det ganska mycket kamel överallt i år...

Den första bana vi byggde på torsdagen var semifinalen i Agria stilhoppningen.

Då hade vi ganska gott om tid att bygga, så vi mjukade upp oss inför resten av helgen, då det bara var skarpt läge som gällde!

Det första hinder vi byggde var "Sagoslottet", som Liza nu lyfter fram. Tunga grejer är det.

Slottet var ganska dammigt efter ett år på lagret, så tryckluften åkte fram. Globen hindren används bara en gång om året, resten av året samlar de damm!

Första omgången i Agriahoppet vanns av Sissela Smith på April Love 2K. Sissela red verkligen jättesnyggt. Hästen ägs av Per Bentele. Han ser nästan lite chockad ut på bilden!!!

Nu var ju jag inte bara hinderbyggare den här helgen...när Malin, Agneta, Hanna och jag kommer och går i korridoren utanför rummen där alla showdeltagare håller till så dyker Owe Sandström ut från ett av rummen: Hej tjejer! Jag behöver fyra araber till som ska vara med i showen, kan ni ställa upp???

Vi tittade på varandra och sa: Javisst, vad ska vi göra??!!!

Det var bara att följa med Owe och hans "högra hand" Dadda in i ett av kostymrummen och så blev det en snabbgenom gång av vad vi skulle göra och så fick vi våra arabdräkter!

Det visade sig att vi fyra skulle vara "assistenter" åt fyra magdansöser!!! Här har Owe genomgång med oss.

I dansen så har de två olika slöjor samt en käpp som de dansar med, de skulle vi hjälpa dansöserna med att byta mellan.  Här visar de oss hur vi ska hålla slöjorna för att de enkelt ska kunna byta.

"Min" magdansös och jag!!!

Dax för genrepet, vi tränade en gång innan det var dags för show inför publik!!!

Showtime!!!!! Det var kul att stå där inne i manegen under showen och uppleva det hela.

På torsdags em byggde vi golvet till Ryttargalan...

...och ställde ut bord, stolar samt klädde stolarna.

Framhoppningen, den är inte stor. Den ansvarar vi också för med hinderbygget.

Många banor byggde vi under helgen. Här är det hindret som kallas för "Stallet" som byggs upp. Peter, Åsa, Malin och Agneta diskuterar hur lådorna ska placeras under.

Vagnar har vi så de stora hinderstöden kan dras in, de är ganska tunga!

Agneta, Hanna, Liza och Malin när Stallet är färdigt!

Metrohindret, ett av de enklaste att bygga.

Liza och jag har byggt "Änglahindret", det är lite mer jobb med det vill jag lova!

I det pressade tidsschemat så fungerar det även så att först bygger vi upp en hel bana med blommor och allt i pausen mellan föreställningarna eller innan första föreställningen för dagen. Sedan går ryttarna banan. Hindren lasras sedan in och plockas undan så arenan är helt ren när showen börjar! Efter att alla araber, dansare osv varit inne så har vi bara några minuter på oss att bygga upp hela banan IGEN! Då har en kille som sagt lasrat in vart alla hinder står så vi ser i sanden där det lyser exakt vart vi ska ställa stöden. Vi har tejpat för hålen på stöden så vi vet hur högt det ska vara så allt går fort. Självklart går banbyggaren och hans assistenter ett varv och kontrollerar allt snabbt. Sedan kan klassen börja! Så flera gånger byggde vi en och samma bana TVÅ gånger... 

Hanna, Therese, Jimmy och Jenny vid biljettautomaten som skrev ut våra matbiljetter. Riktigt god mat till lunch och middag.

Matdax!

Lella och jag fikar!

De som har den helt klart sämsta träningstiden är fyrspannen. Träningstid fredag kväll kl 23:30 till 01:30...och vi byggde även deras körhinder och plockade bort dem!

Under tiden som fyrspannen tränade så åt vårat gäng Mc Donaldsmat!!! Lella lyckades få shuttelservicen att åka och köpa mat till oss! Tack Linnea att du åkte med och styrde upp allt!

När vi åt frukost på hotellet kunde man sitta och titta ner på arenan där dressyrekipagen tränade.

Så här ser det ut när vi väntar i gången på att få komma in och bygga.

Dax att bära ut körhinder. Malin, Agneta, Liza, Linnea och Mats ser glada ut!

Jag, Hanna och Liza.

John Hickey på Camomill efter den delade segern i barbackahöjdhoppningen. De klarade 184 cm, helt galet!!!!!!

Camomill har jag ridit in och visade på treårstestet där hon fick dubbeldiplom. Hon ägs nu av John, och är uppfödd av Eva Manlig och Björn Andersson. Camomill är efter Camaro M-Looping.

Jag var tvungen att klappa kamelerna!

Underlaget kommer från Holland och är en blandning av sand och fiberduk. Det sköts exemplariskt av Ben och hans medhjälpare. Vi krattar inte det här underlaget utan trampar i hovavtrycken.

Ben med sin kratta, han är på banan hela tiden och det är bara han som krattar, vi får trampa!

Banbyggare Peter Lundström.

Som sagt, det är trångt i Globen!!!

Ridande julgranar!!!! Det är Riddarsällskapet Torneamentum från gotland som gömmer sig under granarna. De gör mycket av de våghalsiga nummren i showen. Otroligt duktiga och helt galna ibland! Det roligaste bakom kuliserna denna helg var när de står på rad i gången för att rida in i manegen som granar. Då kommer en dam med skottkärra och hade tänkt gå förbi dem och vill att de ska flytta på sig. Ingen av de gör så, varav hon fortsätter tjata. Tll slut vänder sig den ena granen om och säger på gotländska. Ser du inte att du taler med ett träd??? och sedan vänder trädet sig om igen utan att flytta på sig...!!!!

Sista dagen då började Liza och jag bli lite trötta, då var nivån på humorn låg. Så silverbommen blev strippstång!!!!

 

Jag med blommbuketten som Leon Thijssen vann, och kastade ut ur bilen när han körde ärevarv, jag fångade den!!!


Läst 26532 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.