Therese

 

Tävlade i Gislaved-Anderstorp i helgen och det gick bra. Efter fem veckors tävlingsuppehåll var det så roligt att tävla igen! Bra väder hela helgen gjorde inte saken sämre.

 

Hästarna var också glada att tävla, för att inte tala om hundarnas lycka när lastbilen packades med grejer och de förstod att det var dax att åka iväg på äventyr igen! Jossan som var med Björn och mig och hjälpte till med hästarna hade så roligt åt Mira, hon har aldrig sett henne så uppspelt och full med fart som när vi skulle åka iväg och hundhalsbandet åkte på!

 

MIRA, alltid redo för tävling!

 

Tävlingarna i Gislaved är trevliga och bra. Nära till allt, fint stall, bra bana. Det var tredje året jag var här nu och det får bli en tradition tror jag. Trivs att tävla där helt enkelt.

 

ACINDO i det fina stallet.

 

Hästarna trivs också för de hoppade bra hela helgen. Alla tre, LAGANA, ACINDO och CAHLUA som jag hade med började med 130 klassen på fredagen. CAHLUA petade ner sista hindret i omhoppningen, de andra två var dubbelt felfria. ACINDO kom trea och LAGANA vann!!!! Vilken bra start!

 

 

Ärevarvet efter prisutdelningen! Lycklig LAGANA!

 

På lördagen hoppade ACINDO och CAHLUA två klasser. De började med 130 där ACINDO rev sista hindret i grundomgången. Hon hoppade jättebra, svängde lite före mig till sista hindret därav rivningen. CAHLUA var dubbelnolla och placerad.

 

Alla tre hästarna startade 140 klassen som var en a:o, tidshoppning. Lång bana, rolig att rida. ACINDO först ut och var felfri till hinder nummer åtta, den andra kombinationen, den först hoppade hon utan problem. Nu i den andra så kom vi lite konstigt in, lite dålig galopp så jag kände i uppsprånget över a-hindret som var ett räcke att hon inte skulle nå fram till B-hindrets oxer och svängde lite snabbt ut. Galopperade runt och red på till kombinationen igen, fick lite hjärnsläpp och klämde av henne lite för stort över a, så svängde snabbt ut igen innan B, annars hade hon nog rivit och gjort sig illa, det vill jag ju inte! Tror inte ens att ACINDO fattade att det var en kombination eftersom jag svängde ut så snabbt, hon trodde nog vi gjorde en snabb omhoppningssväng!!! Så då blev det uteslutning i protokollet efter min miss.

 

Hoppade sedan CAHLUA som var felfri och snabb, det blev en femte plats i klassen, så roligt! LAGANA hoppade jättebra, rev tyvärr näst sista hindret, hade en bra tid.

 

Söndagen började med en 120 klass som min kompis Jessica vann med sin fina häst, jätteroligt! Vi hade en rolig helg tillsammans och vann varsitt täcke, inte illa!

 

Jessica!

 

ACINDO hoppade 130 klassen, en lång a:o tidshoppning. Hon var grymt fin och hoppade så väl! Tyvärr rev vi sista hindret, med en halv tå....så ingen placering, men en bra runda som avslutning.

 

LAGANA och CAHLUA hoppade 140 klassen som var helgens "grand prix" med winning round. Alla felfria till omhoppning och det blev tio felfria av femtio starter. LAGANA var en av de felfria efter en superbra grundomgång! CAHLUA gjorde en mycket bra runda även om hon inte var felfri, jag var nöjd.

 

Banan var jätterolig att rida, klurig, teknisk precis som det ska vara. Omhoppningsbanan var också bra. Jag startade i början av omhoppningen och visste att det var några snabba efter mig så det vara bara att rida snabbt och snäva vägar. Tyvärr rev vi näst sista hindret men vi hade bra tid så det blev en sjätteplacering med hem!

 

 

LAGANA på prisutdelningen i den sista klassen.


Läst 26720 ggr Kommentarer Kommentera

Nu till helgen är det tävling i Gislaved. Det ska bli så kul att äntligen komma ut och tävla igen efter fem veckors tävlingsuppehåll.

 

Har även gjort en tävlingsplanering, den kan komma att ändras, men plan A är denna:

 

v30: Gislaved-Anderstorp (Lagana, Cahlua, Acindo)

 

v32: Åby, Göteborg (Lagana, Cahlua, Acindo, Tipton, Edwondo)

 

v33: Salaorten

 

v34: Köping

 

v35: Rocklunda eller Kumla.

 

v36: Eventuellt semifinal 4 års Hagen

 

v37: Karlstad

 

v38: Enköping eller semifinal 4 års Strömsholm

 

v39: Gävle

 

v40: Eventuellt Breeders Flyinge

 

v41: Strömsholm

 

v42: Hamre

 

v43: Billdal

 

v44: Hamre

 

v45: Södertälje eller Kumla

 

v46: Grevagården eller Flyinge

 

v47: Heby

 

v49: Grevagården

 

Mycket tävlingar är det eftersom jag har hästar i olika åldrar och på olika nivåer. De tävlar inte samma helger. Det är bara jag som får tävla på nästan varje helg!

 

 


Läst 26430 ggr Kommentarer Kommentera

ÄNTLIGEN SOMMAR!!!! Idag har det varit varmt och sommar, det var på tiden!

 

Tyvärr kom ju som ni redan läst, känns som mitt eviga tjat just nu, men alla hemska bromsar med sommarvärmen! Det är inte kul, hästarna har det jobbigt när de är ute.

 

Under dagen då det var så varmt red vi inte. Fixade om med några hagar, flyttade Lady och Humlan till en ny hage, fyllde vatten överallt, målade i stallet osv.

 

Vi började rida vid kl 18. Fortfarande mycket bromsar men det var ok. Vi red ett gäng hästar och DON och LOVELY gick båda två med på mormorsrundan idag. De är så duktiga! Nu blir det lite vila över helgen, så rids de nästa vecka och sedan bete en månad för att vila kroppen och smälta allt de lärt sig.

 

Min kusindotter Ebba har köpt en ny häst som står här hos oss. Jag ska hoppa den några gånger nu i början och gjorde det för första gången ikväll. Trevlig häst!

 

Stallet håller vi även på att tvätta och måla. Towe, Johanna, Malin och Jossan är jätteduktiga och tvättar och målar. Vi målar vitt och grått. Det var det även innan men varje sommar behöver stallet en tvätt och ny färg, det blir fint! När det är färdigmålat nästa vecka blir det grillfest!

Jossan målar!

 

Hästen som blev ormbiten står fortfarande kvar på djursjukhuset. Svullnaden hade inte gått ner något. Hoppas det ser bättre ut imorgon.


Läst 27081 ggr Kommentarer Kommentera

Idag på eftermiddagen fick en av hästarna ett huggormsbett! Jossan kom in med den från hagen och ropade på mig att hästens huvud var jättesvullet, och det var det verkligen. Har aldrig sett något liknande. Hästen var förvånansvärt pigg, men det såg inte bra ut. Den var så svullen att det var tungt för den att andas. Det rann slem ur näsborren och skummade runt munnen.

 

Jag ringde vetrinären och djursjukhuset Strömsholm. När något sådant här händer är man glad att vi bara har en mil till djursjukhuset. Så nu står hästen där och blir kvar tills imorgon för observation. Den fick kortison och dropp när den kom dit. Hoppas det blir bra, det vet vi imorgon. Har aldrig under alla år råkat ut för huggormsbett på hästarna eller hundarna, peppar peppar ta i trä att det inte blir någon mer.

 

Nu ikväll skulle jag flytta mina hinder och började plocka ihop bommarna och la upp på vagnen som stått där ute vid savannen. Det var visst ett stort getingbo under den, det svärmade upp ett gäng getingar och en av de hann sticka mig i huvudet innan jag sprang därifrån! Det sved så in i bombens vill jag lova! Precis när sticket jag fick förra veckan av den där jordgetingen gått över ska jag få ett nytt. Nu var det ialla fall bara en liten gulsvart, men vad är detta? Har inte fått ett getingstick sedan jag var liten!

 

Dagen för övrigt har varit bra med undantaget att alla bromsar är överallt och stör ens konsentration när man rider, trots att det blåser...

 

Jag hoppade CAHLUA, ACINDO, LAGANA och EDWONDO idag och de var alla fina. Blev travbommar, galoppbommar, studs, en serie, en kombination och allt gjorde jag en bana av. EDWONDO var superfin idag, riktig kul!


Läst 26531 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
24
2012

RANTADOUS hingstföl efter CHIN TOP är nu en månad gammal. Han växer och är stor! Båda två mår så bra. Snart är det slut på namntävlingen som jag har tillsammans med Mountain Horse. Gå in på deras hemsida och tävla, lämna ett namnförslag på Rantadous föl och ha chansen att vinna fina priser. Tävlingen avslutas nu i helgen.

www.mountainhorse.se

Idag fick de sällskap i hagen av det andra stot vi har hemma hos oss som fölade för två veckor sedan. Det blev också en hingst och han är efter RAUSING.

RAUSING vann femårsdressyren i Falsterbo, kul att den här lilla killen föddes samtidigt som pappan vinner! 


Läst 28777 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
23
2012

 

LAGANA, CAHLUA, ACINDO har trimmats i markarbetet idag. De är så fina! Jobbar genom kroppen och jobbar med mig. Red mycket sidvärtsrörelser på volt och rakt spår i trav och galopp. Lättridning framåt i trav eller lätt sits i galopp mellan det mer samlade arbetet. Lite förvänd galopp gjorde jag också. Det är så roligt att rida just nu när markarbetet börjar ge resultat! Jossan red sin häst samtidigt och fick lite tips och träning.

 

Johanna red DON och LOVELY. Det behövs inte mycket jobb innan hon sitter upp. Nu longerar vi inte innan, hänger lite på stallplan innan hon sitter upp i sadeln och så leder jag runt i skritt något varv. Släpper sen grimmskaftet och så hämtade jag en egen häst som var sadlad och klar att rida. Det blev LAGANA med LOVELY och CAHLUA med DON.

 

 

Vi red ut på grusvägen en sväng på några kilometer, ca 3 km totalt. Först skritt och sedan travade vi och även galopp. Så idag har DON galopperat för första gången och det gick jättebra!

 

DON i galopp!

 

När vi kom tillbaka till stallet hoppade Johanna av och jag red ut på savannen och trimmade markarbete på mina hästar, de fick ett ordentligt pass, ordentligt uppvärmt som draghjälp till de unga hästarna!

 

Nu på kvällen roade jag mig med att fylla vatten vid sommarhagarna. Skurade rent några badkar, det blir snabbt gröna alger och annat i karen, viktigt att hästarna har rent vatten! 


Läst 27719 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
23
2012

Måndag och ny vecka som börjar med halvdant väder. Lite regn har det kommit idag men annars så blåser det och är mulet. För hästarna är det skönt, bromsen håller sig undan. Annars så har vi hemskt mycket broms och det är inte kul för hästarna eller när man rider. Så insekts/nättäcken på i hagen.

 

Veckans plan för LAGANA, CAHLUA och ACINDO är markarbete idag på eftermiddagen. Hoppning imorgon, markarbete onsdag. På torsdag åker vi till Gislaved med de tre hästarna och tävlar hela helgen. Det ska bli roligt, äntligen dax igen att åka ut och tävla efter fem veckors tävlingspaus.

 

De andra hästarna TIPTON, NATALIE och NORMA rids som vanligt. Josefin som hade praktik här tidigare i våras är här med sin ponny i några veckor för att träna och följa med på tävlingar. Det är jättekul!

 

Unghästarna DON och LOVELY är duktiga och de jobbas också denna veckan.

 

 

Igår trimmade jag EDWONDO som var riktigt fin och Ulle red sin Remina. 


Läst 24786 ggr Kommentarer Kommentera

 

De sista dagarna har det hänt mycket, så bloggen har jag inte hunnit med. Den stora händelsen är att min syster fick tvillingar i torsdags!!! Så Björn och jag har har haft William och Filip hos oss. Nu idag ska Ellinore, Mats och tvilligarna få komma hem så vi är hemma hos min syster med pojkarna och vänta med spänning på att de ska komma hem! William har varit med mig och köpt tårta som vi ska äta när de kommer. Fast William sa att tvillingarna, de får bara äta mjölk!

 

Träning av hästarna har också hunnits med. I torsdags så hopptränade vi för Tomas igen. Det blev som en tvådagarskurs, några av oss red båda dagarna och några red en av dagarna.

 

Jag hoppade LAGANA, CAHLUA och TIPTON. Övningen var bra. Ni ser den på bilden nedan och jag ska försöka förklara själva hoppövningen, vi började med gemensamt markarbete.

 

 

Började hoppa på volten i höger varv närmst läktaren över det rödvita räcket. Vi fick stå i lite lätt sitts och hoppa några varv på volten och när det var bra fortsatte vi snett igenom över studsen. Hoppade sedan i vänster varv över det rödvita räcket och fortsatte långsidan ner genom serien. (räcke, tre galoppbommar, oxer)

 

 

Sen blev det en bana där vi började med volten, vidare till studsen och fortsatte ner på långsidan över räcket till oxern (fyra galoppsprång), in på volten över räcket i vänster varv, fortsatte till serien. Efter serien snett igenom över gulblåa oxern, ner till kortsidan och vända upp på långsidan oxer till räcket.

 

En bra övning!

 

 

Igår red vi mormorsrundan på hästarna, vilket härligt väder! 


Läst 26664 ggr Kommentarer Kommentera

 

Idag har vi tränat för Tomas. Vi var ett helt gäng idag och det var kul!

 

 

Jag red ACINDO och EDWONDO. Båda hästarna var jättefina! Känns fina i kroppen och hoppar bra. Finns alltid detaljer i markarbetet att förbättra, man blir aldrig perfekt och fullärd. Det är en del av vår sport och det roliga, att träna för att bli bättre!

 

 

Dagens övning började med travbommar och galoppbommar, det kan man aldrig träna för mycket på. Hoppade trestuds på volten.

 

Sedan hoppade vi olika linjer, både längre och kortare för att det skulle vara lite utomhuskänsla nu när vi var inne. Kan säga att det var skönt att slippa alla bromsar ute som stör koncentrationen hos både häst och ryttare.

 

När vi kom hem på eftermiddagen var det dags för dagens stora händelse-rida ut på DON och LOVELY!

 

Vi började med LOVELY. Johanna red såklart, jag hade LAGANA och Jossan red NORMA. Jag vill alltid ha några äldre hästar med första gångerna unghästarna rids ut. De är en trygghet och draghjälp om det behövs. LOVELY fick följa med på mormorsrundan. Vi skrittade, travade och galopperade. det gick strålande!!!! Kul!!!! Hon är nu inriden och klar, det anser jag att de är när det går rundan. Nu ska hon fortsättas att ridas lite till innan hon får åka på betet och smälta allt hon lärt sig.

 

 

Johanna på LOVELY och Jossan på NORMA.

 

DON fick följa med ut på långa skogsrundan. Så det blev mest skritt och lite trav. Han var så duKtig! Gick först ibland och tyckte det var kul! Jag red CAHLUA och Jossan hade då NATALIE och min kusin Malin red med på sin häst MILLIE.

 

 

DON var modig och tog täten över fältet.


Läst 28661 ggr Kommentarer Kommentera

 

Inridningen av DON och LOVELY går jättebra!

 

Vi började som vanligt idag med att jobba från marken och lite longering. Johanna hängde en kort stund när jag ledde runt i skritt innan hon satt i sadeln. För varje dag när vi känner att hästarna är coola och känner igen det vi gör så blir det kortare "förarbete" innan Johanna sitter i sadeln.

 

Hon red sedan runt i skritt och jag hade de på en stor volt. Hon tränar skritt-halt-skritt. Sedan blev det trav i båda varven. Nu fungerar det bra och båda hästarna travar på med bjudning.

 

Vi gick ut till grusvägen och efter några meter så "klippte jag navelsträngen", med det menas att jag knäppte loss longerlinan så red Johanna lös. Jag gick brevid en bit sedan red hon iväg ensam. Först skritt sedan i trav. Båda hästarna var jätteduktiga! De tyckte det var roligt! När hon vände tillbaka hemåt blev det till och med galopp på LOVELY!

 

Så imorgon blir det en sväng i skogen för båda hästarna tillsammans med en äldre häst.

 

 

LOVELY!

 

De andra hästarna har markarbetats idag. Tomas red några hästar och jag några De känns alla fina och efter två veckors semester tappar det inte något. Josefin som hade praktik här hos mig tidigare i år är tillbaka för några veckor med sin ponny och ska träna här. Hon red också tillsammans med oss. Towe och Matilda har också varit här så full fart i stallet, kul!

 

 

Igår var Anne och jag ut till beteshagarna vid Strömsholm och röjde sly och gräs runt de stora hagarna. De hagarna är STORA! Fixade hållare och tråd som var trasigt och röjde rent, det tog oss sju timmar att bli färdiga!!! Då kan ni förstå att det var mycket att fixa. Nu är det gjort och CARLINA/KASSAN, EROZ/CELVIN /LORD njuter av nya stora hagar med massor av gräs. Riktigt fint naturbete är det.

 

 

När vi nästan var färdiga och jag går och fixar tråd så sticker det till ordentligt i armen. Fast på min underarm med gadden inne sitter en stor geting! Den var säker fyra centimeter lång och alldeles brun! Det gjorde ont! Idag är jag svullen på armen och det kliar och svider. Har nu gjort alsolspritsomslag och tagit en allergitablett som ska hjälpa till att få ner reaktionen efter bettet.


Läst 30884 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.