Therese
SEP
19
2012

 

Igår var vi på Agria-clinic vid Äppelvikens Ridskola. Det blev en rolig kväll! Angelica Augustsson och Douglas Linderlöw red hästarna, Tomas Torgersen höll i trådarna tillsammans med Stefan Fur och Robert Solin. Lasse Berglund visade löshoppning och Charlie Lindberg veterinär svarade på frågor.

 

 

Tomas och Robert.

 

Temat för clinicen var unghästar. Hästar från tre till åtta år.

 

Det började med löshoppning där Lasse Berglund visade det nya löshoppningssystemet med tre hinder. Jonas Jonsson från Strömsholm kom med en fin treåring efter Callahan.

 

 

Löshoppning.

 

Sedan var det dags för fyraåringen och då red Douglas på Tagliatelle Nolinge (Sandreo-Akribori). Hästen är uppfödd och ägd av min kompis Jessica Öhlander och hennes mamma Monica.

 

 

Tagliatelle Nolinge.

 

Douglas kände på hästen i uppvärmingen och gjorde lite enkla övningar och avslutade med att hoppa en bana. Tagliatelle var duktig och helt cool fast han var ensam i ridhuset med massa publik på läktaren.

 

De femåriga hästarna var Eroz och Lady Love SB från mitt stall. Angelica red Lady och Douglas red Eroz. Båda hästarna skötte sig fint även om Eroz var lite spänd av allt runt omkring med mycket publik.

 

 

Eroz.

 

Tomas höll i upplägget och de värmde upp genom att känna på hästarna i alla gångarter innan de började hoppa. Först hade de travbommar och sedan travhoppade de ett kryss och en kryssoxer. Galopperade sedan över en bom på marken som låg elva meter (tre korta galoppsprång) till oxern.

 

 

Hoppade lite linjer och sedan bana. Under tiden svarade de på frågor och förklarade hur de rider och tänker med unghästar. Vad ska man ha för plan osv.

 

 

Lady Love SB.

 

Det viktigaste är att ha en individuell plan för varje häst. Alla kan inte gå Falsterbo eller Breeders när de är fem-sex-sju år.

 

 

Angelica och Acindo.

 

 

Angelica på Acindo, Tomas som höll i hoppningen och Douglas på Edwondo.

 

De avslutade sedan med att rida Acindo som är åtta år och Edwondo sex år. De värmde upp på samma sätt som med femåringarna med höjde kraven lite. De avslutade med att hoppa lite högre och det var roligt att se båda hästarna hoppas av Angelica och Douglas. Det är i vanliga fall bara jag som hoppar de.

 

Angelica tyckte mycket bra om Acindo och frågade om hon fick hoppa riktigt högt. Det fick hon. Jag känner hästen och såg att hon hade förtroende för Angelica som rider mycket bra, så det var bara kul.

 

 

De avslutade med att hoppa ett räcke på 155 cm och en oxer på nästan 150, hur galant som helst!

 

Text från hästmagasinet:

 

Angelica tycker så mycket om hästen hon fått låna att hon nästan inte vill hoppa av.
- Höj hindren, säger Angelica.Till slut hoppar ekipaget ett hinder på 1,55.
- Vilken häst och vilken duktig utbildare hon har, säger Angelica och Therese Nyman får ta åt sig!


Foto: Marie Ryman, Anna Nyström, Therese Nyman.


Läst 34428 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
17
2012

 

Fick en gullig bild på William och Filip som gör tummen upp till mig för att det gick bra på tävlingen igår!

 

 

Här idag har vi ridit sju hästar och fixat de som ska med på clinicen ikväll.

 

Nu ska vi åka till Bromma och Äppelvikens Ridskola. Ikväll är det clinic med Agria. Douglas Linderlöw och Angelica Augustsson ska rida och vi tar med ACINDO, EROZ, LADY och EDWONDO från stallet. Ska bli kul!

 

Biljetter fins att köpa där för er som inte hunnit. Kom och titta och få tips mm. Det börjar kl 18!


Läst 25796 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
16
2012

 

Det blev en lyckad tävlingsdag med solsken! Hästarna har varit fina och hoppat bra.

 

Dax för tävling!

 

Började med lilla CASH FLOW som inte tävlat på länge. Red unghästklassen i 110. Jag funderade på hur hon skulle uppföra sig och det var onödigt oroande, hon var duktig. Lugn och fin, gick bra att rida och hoppa fram. På banan skötte hon sig hur bra som helst och hoppade helt sjukt bra....

 

 

...eller vad ska man säga, lite för högt...när det är över stöden!

 

TIPTON var riktigt ridbar och fin. 120 rundan tycker jag var en av de bästa han gjort. Det var felfritt och han blev placerad sexa.

 

EDWONDO gjorde också en kanonbra runda i 120 klassen och hoppade felfritt. För första gången var han inte spänd inne på banan och jag kunde rida avslappnat. det var en underbar känsla!

 

ACINDO gick först 125 klassen för att sist jag tävlade överhoppade hon sig så på det nya bettet. Ville nu hoppade lite lägre för att göra det lite enklare. Hon var mycket bättre nu och hoppade normalt. En bra runda med ett nedslag i omhoppningen.

 

 

I sista klassen 130 startade både CAHLUA och ACINDO. Det gick strålade. CAHLUA vann och ACINDO kom trea!


Läst 27057 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
16
2012

 

Har precis hällt i mig en mugg kaffe och börjar vakna till liv. Ska ut i stallet och knoppa CASH FLOW, Malin har redan fodrat och flätat TIPTON. Sedan åker även ACINDO och CAHLUA med. De startar senare idag så de hinner vi knoppa när vi är på plats. Tävlar även EDWONDO.

 

Det blir en lagom dag där ingen häst startar samma klass eller avdelning, bara i den sista 130:n där både ACINDO och CAHLUA är med.

 

Ska bli riktigt, riktigt spännande att starta CASH FLOW, hon har inte tävlat sedan före betet och då gick hon tre tävlingar, de första i sitt femåriga hästliv! Får kanske hålla i mig idag?!

 

 

CASH FLOW (Coriall-Cardento) när hon tävlade på Rocklunda i våras.


Läst 23287 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
15
2012

 

Idag är vädret raka motsatsen till igår, tack för det! Strålande sol och varmt!

 

Ska snart börja rida, förmiddagen har vi roat oss med sopkörning till återbruket (från storstädningen igår) samt hämtat massa spånbalar. Stallet är helt klart, skönt.

 

Har sju hästar att rida, Frida fyra, Towe en. Det kommer en ny häst, sen ska de fyra som tävlar imorgon tvättas och grejer packas. Så nu lite lunch och sedan sätta fart så det blir lördagkväll någon gång.

 

Dras med den jobbiga förkylningen som blivit lite värre...inte kul...

 

 

Härlig bild på CAHLUA och mig från i våras då vi hoppade stora vattengraven på Rocklunda!


Läst 23545 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
14
2012

 

Dagen började med dåligt väder, inte ens hundarn ville gå ut. Det blev bättre och när vi red vid lunch var det uppehåll. Hästarna som hoppade igår hade vilodag idag så det blev unghästarna som reds.

 

 

Treåringarna på uteritt. Frida på DON och jag på WORK OF ART. TIPTON och Tomas agerade draghjälp och även fotograf!

 

På förmiddagen när det regnade som värst passade vi på att klippa ACINDO och TIPTON. Ingen av de tycker det är speciellt mysigt, de ser klippmaskinen som något som ska äta upp dem! Men med lite havremuta och Frida som klappade så stod de snällt så jag kunde klippa av pälsen. Fina är de nu och fyra hästar klippta innan helgen! Två kvar av de som var på listan denna gången. Det är så olika hur hästarna sätter päls.

 

Efter att stallet var färdigt så hade vi storstädning innan hästarna skulle in från hagarna. Nu är snart det länge efterlängtade fikarummet färdigt, där ska vi äta mycket kakor och dricka kaffe!


Läst 24033 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
14
2012

 

Succén från Jönköping är tillbaka. Den 17 september kommer hela Agriagänget med bland andra Angelica Augustsson, Douglas Lindelöw, Tomas Torgersen och Lasse Berglund till Äppelvikens Ridskola i Bromma.

 

I mars fyllde vi hela Jönköpings fältrittklubb, se därför till att komma över biljetter till Äppelvikens Ridskola snart. Liksom i Jönköping blir det en clinic med Agrias profilryttare Angelica Augustsson och Douglas Lindelöw.

 

Årets tema blir dels utbildning av den unga hästen – ett aktuellt tema just nu eftersom Breeders närmar sig med stormsteg. Det kommer också handla om att behålla hästens form.

 

- En häst är inte som en skulptur som står för alltid bara för att man format den så. Hästen ändrar sig och blir till det man gör den till, säger Tomas Torgersen.

 

Tomas hoppas väcka en tankeställare runt just den frågan och menar att det berör alla, från OS-nivå och neråt.

 

- Gör du ett dåligt jobb eller kanske inget jobb under en vecka så får du räkna med att hästen går dåligt nästa vecka och tvärtom, förklarar Tomas.

 

Angelica

Angelica Augustsson när Agria var i Jönköping. Läs mer om den clinicen här

 

Lasse Berglund, bland annat unghästdomare på Svenskt Avelschampionat, kommer att presentera det nya löshoppningssystemet med tre hinder. Han kommer också att avslöja vad det är som domarna tittar efter vid bedömning och vanliga fallgropar.

 

Agrias egen veterinär, Charlie Lindberg, kommer prata om hur man minimerar skador och vilka skador som är de vanligaste och hur de uppstår.

 

Liksom i Jönköping får publiken möjlighet att få svar på sina frågor, så passa på att ställa dem till Angelica, Douglas, Tomas eller varför inte Lasse Berglund.

 

Clinicen pågår mellan klockan 18-21 på Äppelvikens Ridskola. Insläpp klockan 17,30.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

På måndag är det alltså clinic och några av hästarna som de ska rida är några av hästarna från mitt stall! Det ska bli kul och spännande att se Angelica och Douglas rida mina hästar!

 

 

EROZ ska med...

 

 

...och även LADY LOVE SB, samt några till.

 

Vi ses väl på måndag?!


Läst 27585 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
13
2012

 

Nu har jag kvälls fodrat stallet efter att ha vaknat upp framför datorn...det är sant! Blev ganska trött efter att ha ätit så jag satt mig i stolen och kollade på ett filmklipp, eller rättare sagt lyssnade för jag blundade bara lite...vaknade efter en kvart av att det var slut och hur det slutade har jag ingen aning om? Tyckte då att det var bäst att gå ut och fodra så jag inte skulle somna igen! Blev lite pigg av den friska kvällsluften.

 

Idag har det varit hoppträning för Tomas och dagar som denna gör livet lätt att leva! Hoppade åtta av stallets hästar och det gick riktigt bra. Skönt att kunna åka hem och tänka igenom träningen med varje häst och vara nöjd, de gick så bra!

 

 

Vi värmde upp på travbommar på böjt spår. Galopperade över bom på marken och tre galoppsprång till hindret för att träna rytmen. En serie längs ena långsidan samt enkelhinder i olika linjer.

 

Alla var fina i uppvärmningen och gårdagens trimmande gav resultat. Idag fick ACINDO, EDWONDO, LADY och CAHLUA ett ganska ordentligt markarbetspass innan vi hoppade. De andra hästarna CELVIN, CASH FLOW, EROZ och LAGANA ett inte fullt så lika ansträngande.

 

Hoppningen var super på alla hästarna. LAGANA bra som alltid, EROZ hinderklok och inte stark i handen, LADY ambitiös, ACINDO och EDWONDO hoppar bättre och bättre hela tiden, CAHLUA pigg och glad och samtidigt noggrann, CASH FLOW och CELVIN hoppar över som gummibollar och är nog de två av dagens hästar som verkligen imponerar.

 

Jag är glad att jag har en så bra tränare och alla duktiga tjejer som hjälpte till med hästarna som gör att det rullar på med hästbyten och omlastning, samt att fixa allt i stallet. Dagens pluspoäng till Anna som hade bakat massa goda kakor och annat till oss!


Läst 27636 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
13
2012

 

Idag är det hoppträning som gäller hela dagen. Det ska bli kul. Jag ska hoppa ett helt gäng hästar.

 

På tisdag kväll den 18/9 är det hoppträning i Åskebros ridhus. Start klockan 18. Alla välkomna som vill träna och komma igång inför inomhus-säsongen!

 

Ring eller sms: 070-7975888. Mail: stallbacktorp@hotmail.com.

 

Grupperna bestäms när jag vet hur många vi blir!

 

 

CARLINA SB tävlar i Enköping. Tyvärr blev den tävlingen inställd som skulle vara där nästa helg. De har bytt underlag i ett av ridhusen och det hade inte hunnit sätta sig tillräckligt bra för att ha hopptävling på.


Läst 22362 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
13
2012

 

Japp, dagens planering höll! Det tog lite tid bara men det får så göra ibland. När jag inte hade så många hästar att rida så ville jag lägga extra tid och verkligen jobba igenom alla. Sen rider jag på en stor gräsäng som ligger tio minuters skrittväg från stallet. Tycker det är perfekt för då blir det ordentlig fram -och avskrittning som är viktigt för hästarna.

 

Kom in strax innan halv elva nu ikväll. Eftersom Björn är på resa med jobbet så funderade jag på vad min kvällamat skulle bestå av...hade en lite stund innan jag gick in ätit en knäckemacka med räkost i sadelkammaren tillsammans med Frida. Det var hon som bjöd, jag tar inte åt mig av den brilljanta iden att äta knäckebröd istället för godis när man blir lite småhungrig i stallet. Så den nyttiga delen av kvällsmaten var ju avklarad...jag kokade en kopp te och värmde det som var kvar av en kladdkaka och lite vaniljkesella till....gott och för att inte någon ska tro, jag är inte duktig på det här med hälsosam kost!

 

 

Frida klappar om LADY efter ridpasset.

 

Dagens ridpass har varit bra. Började med CASH FLOW som inte är en helt så enkel häst att rida. Hon är känslig, har humör, mycket synpunkter, vill göra allt på en gång, eller varför inte springa hem?! Så den damen får man lirka och stryka lite medhårs för att få på sin sida. Att jobba på det stora gräsfältet kan var en utmaning, som är till för att utmanas. Idag blev det toppenbra! Pigg och ivrig först så det gäller att vara uppfinningsrik. Hon slappnade av och jobbade på fint. Ett av de bästa ridpassen på henne! Malin fick rida CARLINA samtidigt och jag hjälpte henne lite så hon fick lite att träna på.

 

Nästa häst var CAHLUA. Första riktiga dressyrpasset på en vecka, red ut igår. Hon var lite slingrig först och ville inte riktigt sätta under bakbenen. Red en hel del sidvärtsrörelser på volterna, skänkelvikningar och förvänd galopp. Blev så fin och imorgon är hon nog bättre. Tomas brukar prata om "den tredje dagen". Det betyder att första dagen man jobbar hästen kan den kännas ok, andra dagen bättre och den tredje riktigt bra. Det ligger mycket i det. Samtidigt som jag red CAHLUA red Frida DON. Det blev hans första riktiga "dressyrpass", dvs inte springa i svansen på en annan häst utan styra runt lite på egen hand på fältet. De gjorde stora volter, lite snett igenom och han var duktig.

 

ACINDO var tredje hästen och hon hade inte tänkt att jobba idag. Nej fy, ska du komma här och ställa krav på mig, åk tillbaka till Finland så kan vi semestra lite till, så kändes det som hon tänkte, samtidigt som hon hade lämnat bakbenen hemma i stallet! Så jag fick jobba ordentligt! Var ganska trött när jag var klar men nöjd med resultatet. Det var nog ACINDO också även om hon inte vill erkänna det!!! Frida red Humlan och det såg bra ut.

 

LAGANA var sista hästen innan lunchen. Det var tredje dagen på rad jag jobbade henne och det stämmer. Idag var hon bäst, riktigt fin! Frida red LADY och hon gick bra.

 

 

LAGANA får äta lite gräs som belöning efter ett bra ridpass!

 

Efter lunch red jag CELVIN. En fin liten häst. Trimmade en stund och det var en härlig känsla. Han är bara fyra år och vilken härlig galopp han har. Frida red sin egen häst.

 

EROZ var sista hästen. Han var lite sur först och ville inte lyssna på skänkeln eller förhållningarna. Jag fortsatte bara att rida konsekvent och han sökte sig till jobbet och gjorde ett bra pass.

 

TIPTON fick åka på hoppträning med Tomas för Erik Bergren. Det hade gått bra.

 

Avslutade dagen med att ta in alla hästar från hagarna och fodrade. Frida och jag bestämde oss för att klippa lite och började med CASH FLOW. Henne klippte jag aldrig förra året men nu var pälsen så lång så det var bara att göra det. Bävade lite innan för hur det skulle gå, om hon var lugn och snäll? Det gick hur bra som helst. Frida började klippa under tiden som jag putsade träns. Sedan hjälptes vi åt med benen och huvudet. Så hela hästen är klippt och fin nu! Av bara ren glädje att den hästen var klar så klippte jag CAHLUA också. Så två hästar färdiga och långt kvar till helgen!

 

 

Har laddat lite inför hoppträningen imorgon med att titta på bra hoppning!

 

Nick Skelton.

Linnea Eriksson.

Marcus Ehning.

Roffe!

Nu är jag laddad för träningen imorgon, vill också bli så bra som de!!!! Drömma går alltid!


Läst 27901 ggr Kommentarer KommenteraTherese

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen
Arkiv