Therese

 

Hoppträningen igår var riktigt bra. Upplägget och övningen gav en bra känsla, stämning och glädje.

 

Åkte först ner till Åskebro med CELVIN och CASH FLOW. Tränade de båda i lugn och ro. Det var två tjejer till med och tränade med unghästar. Det var banhoppning och uppvärmning på olika linjer. Det vi började med var att galoppera över en bom på marken, elva meter till räcke. Tre lagom galoppsprång emellan så hästarna fick sätta under sig bakbenen och jobba med hindret.

CELVIN har blivit riktigt fin senate månaden. Han orkar bära sig mer och mer i sin stora galopp. Hänger inte på bettet eftersom han orkar sätta under sig bakbenen och bära sig själv nu. Hoppar fina fina språng. Det han kommer förbättra med sin rutin är att hålla fokus då det kommer hinder snabbt efter varandra, som i en kombination. Han får lätt mer focus på det som kommer efter än det första som han ska ta sig över.

 

CASH FLOW har också blivit starkare i kroppen och framförallt börjar hon bli lugnare. Förut var det som att starta ett jetplan och så ville hon bara iväg. Nu förstår hon att hindrena väntar tills hon kommer fram och hoppar över. Hon landar nästan hela tiden i rätt galopp nu och inte korsgalopp som hon lätt slog över i förut eftersom hon inte riktigt orkade galoppera genom kortsidorna. Jag måste fortfarande vara noga(som med alla hästar alltid) att landa, rida rakt efter och planera vägen. Inte låta henne hänga in på innertygeln och inner framben. Hon hoppade riktigt fint sista varvet på banan.

 

När de två var färdiga åkte vi hem och lämnade de i stallet och lastade CARLINA, ACINDO, CAHLUA och CARAMIA i lastbilen och åkte tillbaka. EDWONDO kom också på efetrmiddagen. Erik Berggren tränade sina två hästar tillsammans med mig då jag hoppade min äldre. Tomas hjälpte till att värma upp mina hästar så allt rullade på. Vi har så kul när vi tränar tillsammans! Det ger mycket att bolla ideer som vi tre gör.

 

CARLINA var fin, börjar bli "träningshäst" av henne också. Förut har hon varit ganska "tråkig" att träna hoppning på hemma för hon inte varit så intresserad av uppgifterna. Nu är det inte riktigt så som det låter. Det är en stor häst, stor kropp och sen i utvecklingen. Nu börjar det lossa!

 

ACINDO var fin som alltid. På träning är hon oftast alltid bra. Sen ibland på tävling kan hon bli lite stressad och vara svår att påverka som i helgen som var. Nu blev hon lite stressig på andra varvet på banan vilket var bra tycker jag så jag fick träna på att hantera det. För mig gäller det då att inte ha en perfekt bild när jag går in på banan om hur det ska vara, se ut och kännas. Om hästen är på att annat sätt så får man som ryttare anpassa sig. Det hade jag lite svårt med förra gången. Nu pratade vi mycket om det och lösta några knutar.

 

CAHLUA var superpigg, vet inte vad hon får all energi ifrån???!!!! Hoppade bra och gjorde allt som hon skulle. Jag red henne bra och fick in en bra känsla och rytm att ta med till helgens tävling.

 

EDWONDO är aldrig enkel. Fick mycket bra hjälp med honom och det blev riktigt bra. Han spänner sig, vill hänga i bettet och lägga allt i mina händer. Det kom vi bort från igår. Hoppade fina språng när han slappnade av. Han kan ibland göra det lite enkelt för sig själv för han litar så pass mycket på sin teknik som han ibland gör.

 

CARAMIA hoppade jag för tredje gången och vi hoppade runt hela banan på lägre höjd. Det är en fin häst som ska bli kul att jobba med.

 

Vi var färdiga vid halv fem, rullade hemåt. Lastade av hästarna och så hoppade jag upp och red LADY inan det blev mörkt. Var färdig i bra tid fast det kändes som jag hade hela stallet kvar. Hade ingen riktig koll på vad som var gjort och inte. Nu hade jag inte behövt oroa mig för nattarbete då de duktiga tjejerna Anna, Malin och Johanna hade full koll och hade fixat klart det mesta!

Malin och CAHLUA i lastbilen igår.

 

Nu ska jag till stallet och packa lite grejer till tävlingen i helgen. Vid tvåtiden rullar vi till Rocklunda med fem hästar.

 

Sen ska allt packas klart och hästarna fixas när jag kommer hem. Åker till Högbo tidigt imorgon bitti och tävlar tills på söndag.


Läst 28749 ggr Kommentarer Kommentera

 

...för att orka skriva en utförlig blogg om min dag idag. I korthet så har jag hopptränat hela dagen. Är riktigt nöjd med träningen och hästarna. Åkte ner till Åskebro vid tio, hoppade CASH FLOW och CELVIN. Åkte hem med de två. Lastade fyra hästar i lastbilen som sen inte vill starta. Fram med starthjälpen till batteriet så hoppade den igång!

 

Tillbaka till Åskebro och hoppade fem hästar, då även EDWONDO kom dit i egen trailer.

 

Klara vid halv fem, lasta på och åka hem. Hann lagom lasta ur och springa hem och byta om för att sedan hoppa upp och rida LADY här hemma innan det blev mörkt. Har haft toppenbra hjälp med hästar och stall av Malin, Anna och Johanna!

 

Nu sova och se om jag vaknar till någon gång i natt då Björn kommer hem med lastbilen. Han är på verkstan med den och skruvar bromsar. Tar sin tid, nattarbete för honom.

CAHLUA och jag i globen!


Läst 23452 ggr Kommentarer Kommentera

 

Har ridit hemma idag. Började tidigt imorse. Då red Johanna Don tillsammans med mig och Cahlua. Vi red först mormorsrundan. När vi kom tillbaka gick jag ut på gräsvallen och trimmade cahlua en stund, underlaget är bra där med lagom mycket snö. Don som är så pass ung, bara fyra år och stor räckte det för att han gick rundan. Vi skrittar, travar och galopperar runt och för en unghäst är det ett lagom ridpass. De äldre passar det bra för att få avsluta med att jobba lite markarbete. Tio minuter så kändes allt så bra att det räckte för Cahlua.

Cahlua tidig morgon, 14 minusgrader....burrrrr

 

Sen fick två hästar gå i skogen och efter det red vi ett gäng med fyra hästar runt mormorsrundan. De fick galoppera lite extra på varje fält för konditionen.

Carro, Malin och Anna på varsin häst, jag höll mig sist!

 

Carro och jag red sedan två hästar till var. Började med rundan och avslutade med att trimma på fältet.

Nu ikväll ska jag iväg och ha träning. Övningen blir "tillbaka till grunderna". Som ni ser på min fina skiss (nu var jag allt lite ironisk!) så kommer vi börja med travbommar som jag sedan flyttar isär till galoppbommar. Travbommar är bra att börja med och galoppbommarna ska träna ryttarnas känsla för galoppsprången. Blir sedan enkel hoppning på stor åttvolt. För att träna sits, position, tajming, skänkel, hand, blick. Kommer börja med att trava serpentinerna och runda koner i uppvärmningen. Så det blir blandning mellan markarbete och lite hoppning. 


Läst 22386 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2013

 

Sol och blå himmel idag, fantastiskt väder! Helt underbart att rida. Har ridit ett gäng, mockat lite, släppt ut och in hästar, fodrat, ätit lunch på IKEA, planerat veckan och varit en snabb sväng ner till sadelmakeriet i Strömsholm. Det var min dag i korthet! Hoppas på fint väder imorgon igen.

Skuggan av Celvin och mig och mitt i den har vi lilla MY!

Vackert träd. ska komma ihåg att ta en bild på denna stora björk när de gröna bladen börjar växa fram i vår!


Läst 20397 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2013

Snart närmar sig våren och därefter sommaren!!! Kolla in catwalk filmen från min sponsor Mountain Horse med vår och sommarcollectionen 2013!

Mountain Horse.


Läst 19685 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2013

 

Äntligen blev det något annat en en femteplats i premiären!!!! Vi i laget skojade och sa att vilken placering som helst igår var vi nöjda med utom en femteplats, för det har vi kommit de senaste åren i premiären av elitserien!

 

Nu blev det en fjärdeplats av åtta starka lag. Våran grupp, den östra är en av de tuffaste i landet. En bra placering inför resterande kval blev det i alla fall. Nu är det ett långt uppehåll på två månader till omgång två. Det är lite trist. Premiären brukar heller inte vara förens i mitten av mars så för många var det här årets första tävling och laghoppning direkt.

 

Jag red Cahlua i laget och startade som sisteryttare i vårat lag. Cahlua var superpigg och nästan för laddad. Det var svårt att rida fram ordentligt för det var så mycket is under snön utanför så jag vågade inte trava något, så det blev skritt uppvärming innan vi kom in i framhoppningsridhuset. De har lagt in nytt jättefint underlag i det ridhuset, stort plus till Hamre ridklubb! Men som sagt lite kort om tid att galoppera och hoppa fram när det är ett ridhus som är litet och man har åtta ryttare på sig totalt. Cahlua hade behövt minst det dubbla! Vi fick en tråkig start på hoppningen med att riva första hindret...men sen blev det bra och resten hoppade vi felfritt, skönt!

 

Agria sponsrar elitallsvenskan i år igen och det är många förändringar. Alla tidigare år fram till 2011 har elitallsvenskan bestått av tre omgångar. Efter de tre gick de två bästar lagen ur varje zon (sex zoner i sverige) till finalen på Strömsholmstävlingen och där korades SM vinnaren.

 

Nu är det fem zoner och alla hoppar sex omgångar. Det måste inte vara samma helg i hela landet, varje deltävling bestämmer zonerna själva. De fyra första omgångarna måste vara klara till 30 juni. De två sista ska hoppas inomhus och det ska vara klart i oktober. De två bästa lagen från varje zon går då till en kvartsfinal.

 

Det är stora prispengar redan i kvartsfinalen, segerlaget får hela 80000 kronor!!! Från "kvarten" går de fem bästa lagen till semifinalen i globen Stockholm Horse Show. Från semifinalen går de tre bästa lagen till stora finalen och där koras SM vinnarna och laget får 100000 kronor!!!

 

Så det finns mycket att rida för i år!

 

Igår vann Skästa RC , Jumpclub var tvåa, Årsta Runsten trea, Västerås Ryttarsällskap fyra, Södertälje femma, Trosa-Vagnhärad sexa, Hamre RK sjua och Strömsholms RSF åtta.

Fint hinder från Agria, elitseriens sponsor.


Läst 17506 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2013

Nu är Cahluas man flätad, Acindo får hoppa med utsläppt man. Har även lyckats få bort alla gula kissfläckar på Cahlua, nackdelen med en grå häst men min favoritfärg i alla fall. För mig är hon en sagohäst!

De har varit på långpromenad och några timmar i hagen. Bra uppladdning för dagens starter. Acindo hoppar 130 klassen, Cahlua hoppar i elitlaget.

 

Så kom till Hamre och hejja fram oss i Västerås Ryttarsällskaps lag! Första omgången av elitallsvneskan 2013, som har stor final för de bästa lagen i globen i november!


Läst 18440 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2013

 

Vi har vanligt torrhö till hästarna och det ställer vi fram till stallet och ut i hagarna med stora traktorn. Nu är den sönder och står i verkstaden för lagning. Det hade kommit in diesel i oljetråget....inte bra!

 

Tur då att vi har en gammal hederlig "Viktor" som får rycka in och göra jobbet! Pappa konstruerade en ställning som han satt fast bak på Viktor som han kör balarna på . Så får vi putta fram balarna så kan han enkelt backa mot balen och spetsa den!

Pappa i Viktor på väg ut i en hage.

In genom grinden!

Ut i hagen!

Dax att ställa av höbalen.

Så, återstår bara för mig att klippa av alla snören och linda ihop så det inte är några kvar på balen.


Läst 20986 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2013

 

Var på Hamre idag och red en klass. 130 var höjden och hästarna var CAHLUA och ACINDO.

 

Det var en a:0, tidshoppning från hinder ett till och med tio. Felfri och snabbast vinner. Jag var varken av det så det blev inga rosetter idag!

CAHLUA hade ett nedslag på sin runda. Rev utsprånget i trekombinationen. För övrigt var rundan jättebra, kändes riktigt bra med häst och ridning så det var jag nöjd med. Hennes första start sedan vi hoppade i globen och Stockholm trophy.

 

ACINDO var inte riktigt på banan idag. Fin på framhoppningen men ville för mycket på banan. Hon söker hinder för mycket, blir stressig och hoppar inte klart sprången. Försökte rida lungt men det är svårt att få henne med sig när hon gått in i den bubblan. Så tre bommar ner. Hoppas det är bättre imorgon.

Björn körde lastbilen till tävlingen!

Hade nästan hela gänget från stallet med idag, Towe, Malin och Anna!

Hästarna kopplar av i lastbilen!


Läst 16181 ggr Kommentarer Kommentera

 

Idag ska jag tävla på Hamre. Har ändrat planerna inför denna helg ett antal gånger men så kan det vara ibland.

 

Plan A var Borås som tyvärr inte blev av för min del, varför kan jag gå in på lite längre framöver. Sen tänkte jag Kumla med två unghästar. Såg att den tävlingen börjar först kl 16 idag, blir väldigt sent då jag vill vara hemma ikväll för en trevlig tillställning.

 

Så det blir Hamre idag med CAHLUA och ACINDO. De ska hoppa 130 klassen som är förklass inför laget imorgon. Så imorgon blir det också Hamre. Nära och bra, Västerås är grannkommunen så med ett svisch är vi där!

 

Tidigare i veckan var veterinär Sara Wallgren här och kollade CARLINAS mun och tänder. Tyckte att hon hade blivit svårare i ridningen med munnen och kände att det inte var ett "ridproblem" utan snarare "munproblem" vilket det visade sig vara. Bra att man känner sin häst.

En munstege används för att hålla munen öppen, säkert och bra. Inget som gör ont för hästen och veterinären riskerar inte att bli klämd mellan käkarna! CARLINA fick lugnande för det kan ju vara obehagligt även om det inte gör ont.

Hon hade väldigt vassa tänder som hade skavt på insidan av kinden. Sen satt det matrester fast mellan fyra tänder. Hennes tandrader är lite snea också.

Sara fick både raspa och slipa.

Så eftersom CARLINA fick lugnande som det är några dagars karens på för att starta på tävling fick hon inte vara med nu i helgen och tävla. Det är viktigt att ha koll på sådant så det inte blir doping!


Läst 14386 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.