Therese

Nu är det höst på riktigt, för nu är det slut på utomhustävlingar för mig. Tråkigt, men det är lite mysigt att krypa inomhus, men bara liiiite. Vi dröjer oss kvar vid den sista helgen som vi tävlade på Sundbyholm. Det var torsdag till söndag med sju hästar, så vi hade mycket att göra, det krävs planering för att allt ska flyta på med hästar på två banor.
  
Sen planerade jag även om lite starter så att hästarna inte skulle få så långa dagar. Vi har ju lyxen att bara bo knappt fem mil från Sundbyholm så vi kunde åka fram och tillbaka. Några av dagarna så åkte vi dit på morgonen, sen hem för att åka tillbaka med nästa gäng. Allt för hästarnas bästa! Med duktiga tjejer, Björn och hästägare i teamet som hjälper till både hemma och på tävling så klaffar allt.
  

Planering på tavlan för en av dagarnas packning...
  
Resultatmässigt var det en lite "stolpe ut-helg" men bra rundor och några placeringar. Här kommer en resumé för varje häst:
 

CASH FLOW, tre bra rundor i 120-125-125. Ett nedslag i alla tre. Tiden var så bra så vi hade vunnit den första och den sista starten om vi inte rivit... Blev placerade i 125 på söndagen iaf! 
 

CRITOLA är den nyaste hästen som jag fortfarande håller på att lära känna. Hemma kan hon vara lite långsam men på tävling så tänder hon till har jag nu känt, så då blir det lite annat mot hemma. Så jag måste bara känna in hennes galopp, som är så mycket större än vad den känns. Lika så måste jag sitta upp lite mer till hindren, mest i tanken, inte så mycket i handling, för att vi inte ska komma för mycket intill hindren. Hon hoppar fantastiskt och jag gillar henne verkligen! Vi startade 120-115-120. I första starten ett nedslag samt en volt, i de andra två ett nedslag.
   

LOVELY var inte med på torsdagen när alla andra hästar tävlade, och hon visade klart och tydligt sitt missnöje med det när vi kom hem. Att lastbilen åkte utan henne det var ju att förnärma henne! Hon var arg i hagen, hade smitit ut så Janina fick ta in henne. Hon drog tänderna i gallret på boxen och krafsade! Vilken diva, så arg för att hon inte fick följa med första dagen. Min plan var att hon skulle tävla fredag till söndagen, det tyckte inte LOVELY var en bra plan! (Nästa gång åker hon med från dag ett.)
   

Så när hon äntligen i hennes värld fick åka med på fredagen så var hon övertaggad!!!! Vi hoppade en 135, och hon var så pigg och bara sökte hinder som en missil! I all iver så blev det ett nedslag och så fick jag lov att bryta av mitt i banan för att lugna henne! Det kanske låter konstigt att en häst kan visa så tydligt att tävla är det bästa hon vet, men det är helt sant, hon är så här! Det är bra härligt måste jag säga!
 
På lördagen hoppade vi 140, jättebra runda men med två nedslag. Avslutade med 135 klassen på söndag, hon hoppade magiskt bra, retligt nog så petade vi sista hindret...
 

THUNDERSTRIKE, hästen som går från klarhet till klarhet vilket är väldigt roligt! Han har varit hos mig några månader och jag har jobbat mycket med att stärka honom så han ska orka hoppa rena språng och inte bara på fart. Nu börjar jobbet ge resultat. Vi hoppade 120 med ett nedslag. Sen blev det gemensam debut på 125-höjd med ett nedslag. På söndagen avslutade han med flaggan i topp, felfritt i 125 med en sjätteplats och prisutdelning!!! 
 

LORD hoppade 140 på torsdagen med ett nedslag. Sen var planen att hoppa 150-klassen på fredagen, men vädret ställde till det rejält kan man säga. Det började regna när det var tio nummer kvar till oss. Regn är inte så farligt, men när vi stod och väntade på att få gå in på banan då brakade stormen loss! Flera hinder blåste omkull, staketet mellan framhoppning och banan föll omkull och klassen avbröts.
  
Vi skyndade upp till lastbilen och genomblöta och frusna funderade vi på vad vi skulle göra. När klassen fortsatte efter att den värsta stormen dragit förbi så valde jag att inte starta. Det regnade fortfarande mycket, allt var blött, hästen var kall och att ladda om, gå ner och hoppa, dessutom en 150 som LORD inte hoppat många gånger kändes inte rätt. Så det blev ingen start och man kan aldrig ångra en start man inte gjort!
  
Hoppade en 145 på lördagen i solsken istället! På söndagen var det 150 Grand prix och LORD kändes fin. De tre första hindren på banan hoppade han helt fantastiskt, jag tänkte wow, vilken häst! Sen tog det stopp på hinder nummer fyra, ett nytt hinder, en vattengrav som var nedgrävd i banan, alltså ingen matta. Med vatten i så klart, solen låg på så det blänkte mycket och LORD blev så paff så han tvärnitade och bara stirrade på hindret. Det var en kombination, räcke-räcke med vattnet under första hindret.
  
Om jag hade styrt på igen och tryckt på ordentligt så hade han säkert hoppat, han är ingen häst som stannar, men nu blev han överraskad och det är en helt annan sak. Risken att han hade fokuserat så mycket på A-hindret med vattnet så han hade rivit B-hindret och kanske slagit sig ville jag inte ta. Han är en känslig häst och jag vill inte att han ska få en obehaglig upplevelse. Jag är rädd om min häst och det där hindret kan vi träna på en annan gång! Så jag hoppade hinder nummer ett istället och då blir man utesluten, ett val jag gjorde.
  
När jag kom ut från banan så var jag inte ens besviken, LORD kan inte rå för att han blev överraskad. Sen hoppade han så bra på de tre första sprången, samt ettan igen så det räckte för att jag skulle vara glad! Man måste tänka längre än bara för stunden ibland.150-hinder, lilla My ser liten ut framför hindret!
  

LILL-LADY och Malin hade en bra helg, de var felfria och sexa i en klass! De gör stabila och bra rundor och Malin rider LILL-LADY så bra!
 

CELVIN och J gjorde också bra rundor hela helgen, felfria och placerade i två klasser! Roligt när det går bra för "mina" tjejer!
 

Fina knoppar på LORD! Det är roligt att fläta så får jag en stund över så slänger jag ihop en man!
  

Björn och vår hund BIBBI! 
 
Vi hann såklart med att se finalen i laghoppningen när Sverige tog VM-SILVER!!! Vilket lag, GRATTIS TILL ER!!!!
  
Hoppbilderna på LORD och LOVELY är fotade av Bo Bennergård, de andra av Björn!


Läst 22354 ggr Kommentarer Kommentera

En resume av de sista helgernas tävlingar tänkte jag knappa ner nu. Vi tävlade på Sundbyholm med Eskilstuna som arrangör, sedan i Örebro och sista helgen i Kumla.
Till Sundbyholm hade vi med sex hästar, LORD, CRITAN, LILLEN, BLIXTEN, CELVIN och LILL-LADY. Alla hoppade fredag och lördag. På fredagen var LILLEN Och KRITAN trea och fyra i 115 klassen. Båda hoppade sedan 120 på lördagen med varsin bra runda. LORD hoppade 125 på fredagen, fanns inte så mycket annat att välja på än 125 eller 130 inför lördagens 150. Han gjorde två jättebra rundor. Snabbast tid i 125 men jag tabbade mig på sista hindret så vi rev. I 150 klassen sen var känslan enormt bra. Två ner i trekombinationen, för övrigt hoppade han hur bra som helst. 
BLIXTEN hoppade felfritt med placering i båda 120 klasserna. 
Malin var felfri med LILL-LADY och placering, samma sak för CELVIN och Jacqueline i alla deras starter! 
Så vi hade två bra dagar på Sundbyholm, jättekul!

THUNDERSTRIKE/BLIXTEN

På söndagen åkte vi till Örebro/Dyltabruk med LOVELY och CASH FLOW för att rida ett kval till Odenkvarn Cup. Det är en cup i Örebrodistriktet som pågått under hela året. I finalen var det jättebra prispengar och hederspriser. Till vinnaren var det tjugotusen kronor!!! Jag hade missat den cupen och nu fanns en chans kvar att kvala till semifinalen som var i Kumla 15-16/9. Så vi åkte till Dyltabruk med mina två snabba hästar och det gick jättebra!
 

Vi hoppade kvalet som var en klass med omhoppning efteråt för de felfria. Då var höjden 130. Båda hästarna var felfria i grundomgången och sedan i omhoppningen var de snabba, vi vann och kom trea! Så det kändes skönt att vi kvalade till semifinalen efter de resultatet!
 

Så glad!
 

Duktiga hästar! Janina och jag var glada och stolta över hästarna som verkligen levererade. Det var en trevlig tävling som jag gärna åker till flera gånger.

Sen var det bara att ladda inför semifinalen som var veckan efter. Jag hoppade inte hästarna något. Trimmade dressyr och red ut och galopperade på fälten och travade på grusvägarna, glada hästar är för mig viktigt och de blir glada av varierad träning.

Så var det lördag och semifinal, den gick i Kumla. Tävlingen flyttades inomhus för det hade regnat en del på utebanan. Jag tänkte att, ok det gör inte så mycket, det är lika för alla. Det gäller att skapa sig en positiv inställning när saker ändras. Sen gillar jag att tävla i Kumla, har varit där många gånger. Britt byggde trevliga banor också som var roliga att rida. 
Tillbaka till semifinalen, den gick på 125 cm höjd, tidshoppning. De tolv bästa skulle få rida finalen som gick dagen efter. Både CASH FLOW och LOVELY hoppade felfritt och snabbt. LOVELY VANN, och CASH kom trea!!!! Vilka hästar! Så då fick jag lov att välja häst till finalen och valet blev LOVELY. CASH gjorde en jättebra runda och kändes säker, men LOVELY är snäppet säkrare så då valde jag henne, men var minst lika glad för att CASH presterade så bra!
 

Så hem och laddade för söndagens final. Segraren skulle få tjugotusen kronor, tvåan elva tusen och övriga placerade femtusen. Dessutom fina hederspriser, som fodersäckar och en ny klippmaskin till segraren. Hur många tävlingar har så fina priser, om det inte är svår hoppning? 

Björn och jag åkte med LOVELY och vi var laddade för finalen. Det var nog alla som skulle rida, det kändes i luften! Jag gick banan noggrant, gjorde en plan och red fram. Eftersom jag vann på lördagen så startade jag sist i finalen. Så jag hörde hur de andra red, de var riktigt bra, innan jag skulle starta som sista ryttare så var det fem felfria och tre skulle få pris. Det var bara felfritt som gällde, inget annat!
LOVELY var på hugget, nästan för het! Jag fick försöka hålla henne lugn och vi hoppade i mål felritt och var med till omhoppning!!! Vilken spänning! 
 

  
Kollade snabbt omhoppningen. Lite skrockfull som jag är så kollar jag aldrig omhoppningsbanan innan jag ridit grundomgången. 

Det var en rolig omhoppning, många svängar och en lång galoppsträcka till sista hindret. 
LOVELY och jag startade näst sist av oss sex som hoppade om. Före oss var det två som hoppade felfritt så jag tänkte det att det finns inget annat än felfritt och snabbast, jag vill vinna!
Det gick undan, det gick fort och vi var FELFRIA!!! Upp i ledning och sen en nervös väntan för att se hur det sista ekipaget skulle göra. Jag visste att de var snabba, för de var tvåa dagen innan. Nu rev de så vi vann. Jag trodde knappt att det var sant! Först så bestämmer vi oss för att försöka kvala till cupen. Lyckas vinna kvalet och rider semifinalen. Vinner den och är i final. Sen vinner vi den också!!! Alla vet hur lätt en bom kan trilla, det är inte bara att beställa en seger. Vi lyckades och med fullt fokus, ett mål, en fantastisk häst, lite tur som man ska ha så gick det! Jag är så glad!!!
 

STORT TACK till Odenkvarn och Henrik och alla sponsorer som gjorde den här tävlingen! Fantastisk roligt att rida om så fina priser. Jag hoppas att ni kör den här cupen nästa år igen och att fler deltar, det är ju jättekul att ha något att kvala till och rida om! Läst 22306 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er! Nu kommer det en tillbakablick på de senaste två helgerna som vi har spenderat på tävling, först i Norrköping, sen Sundbyholm!

Vi börjar i Norrköping dit Björn och jag åkte med fyra hästar. Vi kom fram på torsdagskvällen och tidig morgon fredag började det med 120 klassen som jag hoppade med CASH FLOW och THUNDERSTRIKE. Två nedslag, lite trist men bra känsla på båda hästarna.
Sen började det regna, inte så kul då framhoppningen blev tung och till 135 klassen kändes det inte bra. LOVELY och LORD hoppade med ett respektive två nedslag. Det var okej med tanke på att det regnade riktigt mycket och framridningsmöjligheterna var inte bra. Vi avslutade sedan fredagskvällen med att gräva "diken" mellan stallarna för att regnet inte skulle rinna in in boxarna, mer än det redan gjorde. När jag gick in i LORD och THUNDERSTRIKES boxar så sjönk mina fötter ner i vatten. Inte kul...

Så vi skottade vatten, spån och skit i några timmar. Vi fick ordning på deras boxar och kunde stupa i säng, helt färdiga!
  

 
Lördag och inget regn, nya tag och inga starter för oss förrän efter lunch. Så vi han fixa i stallet, promenera hästar och hundar. 

På eftermiddagen hoppade LORD och LOVELY 140 klassen. Båda var felfria och placerade, SÅ KUL!!! 


LOVELY!


LOVELY!
 
THUNDERSTRIKE hoppade sedan 120 med två ner men bra runda. Var riktigt nöjd med honom för det var första gången på den här arenan och det finns mycket att titta på, han var helt cool! 
CASH FLOW startade i slutet av klassen, var riktigt taggad, hoppade och galopperade jättesnabbt, nästan sex sekunder snabbare än tvåan så VI VANN!!!! Vilken härlig lördag om man jämför med fredagen!
 


Söndagen var minst lika bra, dessutom med sol!!!! Vi hade en lugn dag med första start efter lunch och det var LORD som hoppade Grand Prix klassen i 145. En riktigt bra runda. 


LORD!

LOVELY hoppade 140 klassen, hon kom femma!!! Vilken häst, två topp sex 140 placeringar direkt när hon fick gå upp på den höjden! 
  

Banbyggare Sara Brink byggde riktigt bra banor hela helgen, Tack Sara för bra banor!
  
CASH FLOW och THUNDERSTRIKE avslutade helgen med 120 klassen, båda felfria och placerade, CASH FLOW bäst av alla för hon vann igen!!! Två segrar på en helg, hon är snabb!!!!
  

THUNDERSTRIKE!


Vinnarhästen!!!
 

Bra helg!

Alla bilder är fotade av Björn!


Läst 26570 ggr Kommentarer Kommentera

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.