Therese
JAN
29
2019

Vi är nu framme i AFRIKA, i landet Tanzania! Resan hit startade i Linköping som vi flög ifrån till Amsterdam. Vårt flyg från kalla Sverige var försenat för de var tvungna att köra avisning av kärran. Säkerheten går före hålltider, det tackar jag för, lite flygrädd som jag är. När vi landade i Amsterdam hade vi 30 minuter på oss innan vårt plan mot Nairobi skulle lyfta. Gissa om det kändes stressigt, ännu värre när vi insåg att vårt plan taxade in längst bort på Schiphol så vi fick ta flygplatsbussen till terminalen. Sen var det bara att SPRINGA!!!!! Med ryggsäck på ryggen och som tur var springvänliga skor så lubbade vi igenom hela flygplatsen, för vår gate var såklart på andra sidan mot vart bussen släppte av oss! Så flygplatsen i Amsterdam den har bara passerat revy, minns bara att från A till F är det långt och man nästan hoppade över folk som inte lämnade fri väg i rulltrapporna! 
Vi hann precis till gaten och hängde över avspärrningen helt spyfärdig medans de kollade pass och boardingkort, sen fick vi gå på planet!
Åtta timmars flygresa till Nairobi i Kenya där vi bytte flyg mot slutdestination Dar Es Salaam där vi nu befinner oss. Vi blev insläppta i landet med alla papper iordning, rätt vaccinationer och påskrift att vi inte kom från ett land som har Ebola. Då känns det liksom på riktigt, nu är vi en bit bort från Hallstahammar!

Vi har haft en lugn dag på hotellet, färden hit var intressant med en pratglad taxichaufför som hade mycket att berätta och kunde några fraser på svenska! Vi åt lunch på hotellet och träffade då två svenskar som vi pratade med, de jobbade på svenska ambassaden. Jag tycker att det är roligt att träffa nya människor och prata med.

Imorgon bitti blir vi hämtade och så flyger vi ut i nationalparken RUAHA. Den är Tanzanias största nationalpark, till ytan lika stor som ångermanland, eller dubbelt så stor som skåne. Det är en dröm som jag alltid haft att få åka på safari, imorgon är det dags!


Läst 35664 ggr Kommentarer Kommentera

I lördags så hoppade vi alla stallets hästar. En bra övning med hoppning på volt, samt enkelhinder på rakt och böjt spår. Det finns film på min Instagram "theresetettenyman" om ni vill se. Hästarna är verkligen glada att vara igång och hoppa. Lugnast av dem alla, tro det eller ej, men det är LORD. Han känns jättefin även om han är på, så väntar han och hoppar noggrant. 
Malin red min fyraåring CORLEEN i lördags, och då provade vi lite galoppbommar och ett hinder. Hon har travat över bommar innan, och löshoppat, men inte hoppat med ryttare i sadeln. Det vet vi alla att det kan vara både vingligt och osäkert. CORLEEN, hon förstod direkt och bjöd på både bommar och hinder. Vilken fin häst, så roligt! Det ska bli så roligt att utbilda henne för framtiden och ni kommer att få följa henne här på bloggen. 

Igår red vi ut alla äldre hästar och galopperade i snön. Vi löshoppade unghästarna. På kvällen åkte jag med stortraktorn som nu är reparerad, och hämtade halm och fyllde på lösdrifterna. Så härligt med massa fin halm för hästarna att sova i. Så helgen var full med häst och det kändes som slutspurten in i kaklet mot semester. För nu sitter jag på flygplatsen och väntar på att gå ombord på vårt plan mot Amsterdam och sedan vidare mot AFRIKA!!! Mellanlandar i Kenya innan vi kommer till Tanzania. Vilken resa vi har framför oss Björn och jag, det känns overkligt. Hoppas på att kunna uppdatera er under de här två veckorna. 


Läst 31031 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
25
2019

Jag har träningsvärk så in i bomben, alltså mina ben! Efter att ha konditionsgalopperat några hästar samt trimmat dressyr i dressyrsadeln så är mina benmuskler arga på mig. Vaderna och insidan av knäna upp på låren! När jag klev upp ur sängen imorse så gick jag som en gammal gumma med käpp mot badrummet, fy tusan!!! Det hindrar inte mig från att rida lika mycket idag igen, trimmade dressyr och red över galoppbommar samt red ut i skogen. Hästarna känns fina.
LOVELY red jag dressyrträning för AC min tränare igår. Fick bra hjälp då jag tycker att hon känts lite stum och jag inte riktigt kommit igenom helt i arbetet. Idag var det MYCKET bättre och även LORD som jag red för AC var fin idag. Det är så nyttigt att ha ögon på sig i dressyren. 

Dressyrsadeln på!

Imorgon är det hoppning för de äldre hästarna, men vi börjar dagen med att träna unghästarna och så kommer ägarna till en av dem och ska titta när vi rider. 

Det är så vacker ute med all frost och snö, skrittade av ute efter att ha trimmat dressyr i ridhuset.

Vi red ut fyra hästar i skogen idag på eftermiddagen. Så härligt!


Läst 25299 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
24
2019

Jag red ut igår och hoppades på att underlaget skulle vara så pass bra att det gick att konditionsträna i snön, och det var det!!! Vilken lycka!!! 
Både hästarna och jag var lyckliga, det gick lite fort vissa sträckor!

Vi har ju en perfekt runda vi rider som jag kallar för mormorsrundan, den går över min mormors gård, därav namnet. Det är grusväg, flera fält och skog. Perfekt mix helt enkelt. Så på grusvägen som nu är täckt med is och lite snö så blir det långsam trav. På fälten galopp i intervaller. Varierat underlag och nyttigt på alla sätt. 

Lord var sist ut av mina hästar igår, såhär såg han ut när vi kom hem igen! Vädret slog om och det var dimma och fukt, rimfrost i skägget minst sagt!

Igår kväll hade vi lagträff för Elitlaget och Div 1 i klubben, Västerås Ryttarsällskap. Anna Hassö kom och föreläste för oss. Det var superbra! Intressant och så många bra saker hon tog upp. Just det här med varierad träning, variera underlag och hur vi sköter och tar hand om våra hästar. Känns som vi talar samma språk och det gör mitt jobb med hästarna ännu roligare. Ett sunt tänk och bra för hästarna.


Läst 13907 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
23
2019

Idag är det onsdag och jag ska rida ut rundan idag och hoppas på bra underlag. Det har ju kommit en del snö men frågan är om det är tillräckligt. Det visar sig! Tänkte avsluta i ridhuset och jobba över lite galoppbommar. 
Måndag och tisdag så har hästarna trimmats i dressyr och longerats. 
Inridningshästarna BETTY och LIZZIE gör stora framsteg varje dag, nu skrittas och travas de uppsuttet i longerlinan!

Det var kallt i måndags kväll när jag red, pannbandet är på under hjälmen så inte öronen fryser!


Läst 12774 ggr Kommentarer Kommentera

En helg som har andats häst, som alla dagar! Igår lördag så hoppade jag alla hästarna. Red igenom caprillibanan med dem. Nyttig övning som vi nu har haft uppe i mer än en vecka så nästa vecka bjuder på något nytt! Hästarna känns fina, de är glada att vara igång. 

Idag blev det skogsturen i det vackra vädret. Så härligt med sol och blå himmel. 

Unghästarna har jobbat både lördag och söndag. Igår löshoppade vi och idag jobbade vi i ridhuset på de nivåer de är. 

BETTY med ryttare på ryggen för första gången!!!

BERNT! Inriden och klar, löshoppar riktigt bra. Valack efter Bravour-Escudo som är till salu!

Vår stora traktor är trasig, vi väntar på reservdelar. Så vår gamla trotjänare VIKTOR får rycka ut och köra hö. Här kör Björn småbalar till hagarna så vi har till veckans lunchfodringar. Han körde även ut storbalar till lösdriften med Viktor. Vi har som tur är ett spett som vi kan skruva på bak på traktorn så han kan ha en storbal hängandes efter i luften som en svans!!! 

Allt är inte roligt när det är så kallt som nu. Vattenhinkar som fryser, och än värre när hästen bajsat i den dessutom!!!!

Vackert är det i kylan, måne och vackra färger!


Läst 12048 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
18
2019

Fredag, kallt och jag ska nu ut och laga en trasig hästhage. Vår kära traktor är också trasig, det gör allt lite jobbigare, speciellt när det behöver fyllas på med storbalar hö vid stall och lösdrift. Men vi får ta handkraft i form av ett gäng starka tjejer så ska vi nog få höt på plats! Förhoppningsvis är traktorn igång om nån dag, väntan på reservdelar och sen lite skruva i kylan, det fixar Björn, pappa och brorsan!

Kallt men vackert! CELVIN i sin hage.

Något av det roligaste är alla inridningshästar vi har haft under hösten. Ni som följer mig på instagram (theresetettenyman heter jag där) har sett dem, jag brukar lägga upp videos och bilder på dem så man får följa deras resa. De har alla varit trevliga att rida in, någon lite klurigare än de övriga. Det är så olika hur lång tid det tar, från en månad för någon häst till RYSSEN som tagit tre månader. Det viktigaste är att inte stressa och ta ett steg för tidigt, tålamod lönar sig i längden. 

Vi är glada efter att RYSSEN ridits "lös" för första gången!

Vi har nu två helt nya treåringar som vi börjat med, BETTY och LIZZY. Båda två gör snabba framsteg och vi hänger på båda i skritt och det går bra. På bilden är det BETTY!
Vi har plats för någon mer inridningshäst, så kontakta mig på stallbacktorp@hotmail.com eller telefon 0707975888!


Läst 14633 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
16
2019

Den roligaste tiden på året är nu när vinterträningen är igång. Ok, det är isigt ute, det är INTE roligt. Hade önskat ordentligt med snö så vi kunde rida ut och konditionsgaloppera. Igår red Malin och jag ut några hästar runt rundan men någon galopp var det inte tal om, det är för hårt. Lagom trav på vägen och fälten går bra. Det bygger också kondition och för hästarna är det viktigt att komma ut och jobba. Men om vi bortser från det så är trimmet i ridhuset så roligt. Rider dressyr och roliga markarbetesövningar. 
Mycket travbommar och travhoppning, serier och studs. Bygger ihop det till roliga caprillibanor. 
Här har vi en video på LORD när jag rider denna veckas bana. Han kändes väldigt avslappnad och fin. 

Övningen står uppe resten av veckan så vi kommer rida den flera gånger. 


Läst 14083 ggr Kommentarer Kommentera

September började med tävling i Åby, Norrköping. Det blev en jättebra helg resultatmässigt, lördag och söndag. På fredagen regnade det så mycket så sista klassen regnade nästan bort, framridningen var katastrof och likaså uppstallningen. Det rann in vatten i boxarna så vi fick stå och skotta spån, skit och vatten i flera timmar, och gräva diken mellan stallarna så vattnet rann undan. Vi var helt slut efter den dagen/kvällen. Då var det desto bättre från lördag lunch och framåt. Solen kom fram och hästarna hoppade bra! LORD var felfri och placerad i 140 klassen och gjorde en bra runda i Grand Prix på söndagen. LOVELY var femma och sexa i 140 klasserna! SNIGEL avslutade med en felfri 120 på söndagen. CASH FLOW VANN sina klasser på lördagen och söndagen!!!!

CASH FLOW efter den första segern av två!

Rosettskörden!

Helgen därpå var det tävling fredag och lördag på Sundbyholm med ett gäng hästar. SNIGEL var felfri i båda sina 120 klasser, LILLEN var fyra i en klass, LORD hoppade 150 klassen med två nedslag. CELVIN och J var felfria och placerade i alla tre klasserna, LILL-LADY och Malin var felfria i båda sina klasser!!! Två bra dagar på Sundbyholm!

SNIGEL !

På söndagen åkte vi till Dyltabruk med CASH FLOW och LOVELY. Det var sista chansen att kvala till Odenkvarn Cup som hade final veckan därpå med fina priser. Så vi åkte dit och hoppades på bra resultat så vi skulle kvala. Det gick vägen, båda hästarna presterade på topp, LOVELY VANN och CASH FLOW kom trea!!! Så vi fixade kvalet!

Mina fantastiska fina hästar, seger och tredjeplats!!!

Helgen därpå var det så final i Odenkvarn Cup, en cup i Örebrodistriktet som man kvalade till under hela året. Semifinal i 125 klass på lördagen och final för de tolv bästa i 130 på söndagen. 
Mina fantastiska damer LOVELY och CASH FLOW hoppade felfritt och snabbt, vi vann och kom trea!!! 

CASH FLOW med alla rosetter! Till finalen på söndagen fick jag välja en av hästarna, man fick starta en häst. Valet blev LOVELY även om CASH hoppade bra hon också.

130 klassen var med omhoppning efteråt för de felfria och vi var sex ekipage som hoppade om. LOVELY var felfri även där och snabbast, så VI VANN!!!!! Vilken helg, det var så man nästan fick nyp sig i armen!!! 
Jättefina priser från Odenkvarn i form av en ny klippmaskin, foder och nästan trettiotusen kronor. 

Prisutdelning i Odenkvarn cup. Tack Henrik med sponsorer för allt, jättekul att ha något ordentligt att tävla om i prisväg!

Under året så hade jag två stora mål, två tävlingar som jag väldigt gärna ville vinna. Dels var det klassen i Linköping med resan till Afrika i första pris, dels Odenkvarn cup med fina priser. Så lyckades vi med båda! Skön känsla när jag nästan tuggat hål i huvudet på mina närmaste om mina tävlingsmål!!! Tack LOVELY för att du är så bra!

Hösten bjöd även på stubbåkrar att rida på. Det är helt underbart att kunna galoppera fram på stubben och konditionsträna. Så vi red mycket på fälten, gäller att passa på så länge de är kvar innan det plöjs upp. 
Årets sista utomhustävling var Sundbyholm i slutet av september. Det var lite av en stolpe ut helg, nåt nedslag i varje start även om rundorna var bra. SNIGEL avslutade dock med felfritt i 125 och kom sexa!

Inomhussäsongen började i Lidköping i Oktober. För LORD, LOVELY och CASH FLOW blev det en kanonhelg. SNIGEL gjorde sin första inomhustävling med mig och fick lite scenskräck och var väldigt spänd. Så kan det vara med unga hästar. 
LOVELY hon började helgen med att VINNA 130 klassen!!!! Även LORD var felfri och placerad i den klassen och CASH FLOW i 120. 
På lördagen var CASH FLOW felfri och placerad igen, även LOVELY och LORD i 140 klassen, de kom femma och tia.
CASH FLOW började söndagen med att VINNA 120 klassen!!!!
LORD var sedan dubbelt felfri och kom fyra i 140 klassen!!!

Vilken helg!!!

LOVELY!

CASH FLOW!

Vi red en endagstävling på Strömsholm, SNIGEL var felfri i 110, LORD i en 130 och placerad. Både CELVIN och J och LILL-LADY med Malin var felfria i 110.

Högbo var nästa stora tävling. En helg med fantastiska tävlingsresultat. CASH FLOW var felfri och placerad i 120 och kom fyra i 125. SNIGEL gjorde bra resultat. LOVELY var trea i 135, samt sexa och sjua i 140 klasserna! Malin och LILL-LADY var fyra i 110.
LORD var felfri i 135 och avslutade sedan helgen med att vara dubbelnolla och kom tvåa i Grand prix 145!!! Så roligt!!! 

LORD tvåa i Grand Prix!!!!

Många placeringar i Högbo!

Strömsholm nästa tävling och det var lite stolpe ut. LOVELY hade vunnit både 135 och 140 om vi inte haft ett nedslag i båda klasserna, så nära!
Helgens bästa var CELVIN och Jacquelines gemensamma debut i 120, de var felfria!!! För Jacqueline var det första 120 klassen hon hoppade någonsin!

Stolt tränare, hästägare och elev!

Björn och jag var sedan på Friends och jobbade hela helgen! 

Årets sista tävling var Södertälje. Vi åkte dit med LORD och LOVELY. På fredagen var LORD felfri och kom sjua i 140 klassen. På lördagen hoppade LOVELY 140, ett nedslag på en bra runda och ett bra avslut på en fantastiskt bra säsong!
LORD hoppade 150 Grand Prix, hans första 150 inomhus. Som han hoppade!!!! Ett litet nedslag på ett räcke, resten var hur bra som helst!!! Vilket avslut på vårt tävlingsår 2018!!!

LORD!

TACK till alla i mitt team som gjorde 2018 till ett fantastiskt bra år med alla våra hästar!!!!


Läst 14338 ggr Kommentarer Kommentera

Häromdagen satt jag och gick igenom min blogg för 2018 och vilket år vi hade! Det hände mycket och det är lätt att glömma alla höjdpunkter och bara gå vidare. Nu blev det nästan, WOW, var det där vi, var det den månaden, har vi gjort allt det här! 
Så jag tar er med på en tillbakablick genom bilder och text!

Året började med Björns och min resa till Asien. Hong Kong och Vietnam. En fantastisk resa med många upplevelser!

Snö hade vi ganska bra med så när vi kom hem så satt jag igång alla hästar efter deras vintervila och stallet fylldes på med inridningshästar och unghästar för träning.
BONNAIRE, han fyllde ett år och flyttade i februari till en lösdrift med andra unghästar. 

BONNAIRE SB, längst till höger på bilden! Riktigt häftig bild som jag tog med mobilen!

I Mars gjorde vi den första tävlingen för året. Det var laghoppning Div 1 och jag tävlade för min gamla klubb Västerås Ryttarsällskap igen. Vi VANN laghoppningen, så roligt!!! 

I 130 klassen kom jag sedan tvåa och fyra med LOVELY och LORD, CASH FLOW var tvåa i sin klass, bra start på året!

STEFFE och Jacqueline gjorde årets första ponnytävling och kom femma i sin start!

Nästa tävling för mig var i Gävle och det blev en kanonhelg! LORD vann 145 klassen, vår första seger i svår klass!!!!

Ärevarv med LORD!

CASH FLOW och LOVELY placerade sig också i nästan alla sina starter!

När vi kom hem från Gävle så blev vi firade med ballonger och champagne i stallet av mamma och pappa!!!

I April tränade vi för JOS KUMPS hemma hos Jessica. Riktigt bra träning, JOS och Björn på bilden! 

Nästa tävling var på Jälla i Uppsala. Där kom LORD fyra i 140 klassen och CASH FLOW vann showklassen, Rid N Bike och jag fick en cykel!

WIHOOO!
Resten av April blev inte så mycket rida och tävling, jag fick halsfluss......så jag fick åka med på tävling i jeans och coacha Malin som kom tvåa med DUKAT på Sundbyholm!

DUKAT!

I Maj var det andra omgången av DIV 1 och vi kom trea med laget och vann vår grupp totalt och kvalade till DIV 1 finalen!

Bästa laget!
Det blev flera gula rosetter utöver lagrosetten, LOVELY kom trea i 130 och CASH FLOW i 120 klassen!

Mitten av Maj åkte Björn och jag till Hammarö med LORD och LOVELY. Det blev en toppenhelg på flera sätt. Fint väder, hästarna hoppade bra och vi hade trevligt med grillkvällar och vänner.

LORD hoppade två riktigt bra rundor i 140-145. 


LOVELY var trea i kvalet i 130 till 7-star. I finalen var hon felfri och kom femma!

När vi var i Hammarö så tävlade STEFFE och Jacqueline på hemmaplan. Bra coachat av Malin, för de VANN sin klass, deras första vinst! 

JUNI började med tävling på Sundbyholm med Eskilstunaorten som arrangör. Den helgen blev bättre än bra, helt galet bra med FYRA segrar!!!!

En blå rosett till CASH FLOW i 125 klassen!

LOVELY VANN ALLA SINA TRE STARTER I 130-130-135!!!! Här första prisutdelningen!

Den andra!

Tillsammans med pappa efter vår tredje seger!!!

LORD toppade sedan helgen med att VINNA 140 klassen!

Malin och Jacqueline hade också en toppenhelg med felfria rundor och placeringar rakt igenom, de tävlade dessutom LILL-LADY och CELVIN för första gången. 

CELVIN och J, trea i två klasser och sexa i en! Första tävlingen på storhäst för Jacqueline!

Malin och LILL-LADY!

Nästa tävling var en av våra favorit tävlingar, Strömsholm och slottsbanan!

LORD hoppade 145 Grand Prix och kronprinsessan Viktoria och prins Daniel var där och tittade på tävlingen!

LOVELY hoppade 130 klasserna och var tvåa och trea!

I juni så konstaterades det första av våra tre ston som vi har betäckt dräktig!

Vi började med den första av många hagar som vi stängslade in denna sommar. 

Vi fixade underlaget i ridhuset, fyllde på med sand och flis. 

Björn fyllde år och det firade vi!

Midsommar och tävling mitt i veckan på Vänsta.

CASH FLOW tvåa i den första klassen...

...vann den andra!

CELVIN och J var tvåa i båda sina klasser!

Efter midsommar var det laghoppningsfinal i DIV 1. Det gick så bra så vi kvalade upp till elitserien till 2019!!! LOVELY var även tvåa i en 130 klass.

Västerås Ryttarsällskap, vilket lag!

Innan vi hade ett litet sommaruppehåll med tävling så var vi i Köping och tävlade några hästar. 

CASH FLOW var tvåa i sin klass!

STEFFE och J vann!

SNIGEL var felfri och sexa i en klass, hans första prisutdelning någonsin! 

JULI rullade sedan på med massa jobb hemma. Vi körde hö i flera veckor och byggde nya hagar i värmen. Det var tufft jobb och fruktansvärt varmt. En sommar som tog hårt på en.

Hökörning!

Röjde sly och satt upp staket.

Efter det lilla sommaruppehållet från tävling så var det Sportriders i slutet av juli. Där var LOVELY tvåa och trea i 130 klasserna, CASH FLOW trea i 120. 

STEFFE och J tävlade på Sundbyholm och kom trea och femma i sina starter!

Lycka!

BONNAIRE flyttade hem i juli, lilla stora killen!

AUGUSTI och Linköping var nästa tävling, ny tävlingsplats och med en klass som jag väldigt gärna ville vinna!
Vi åkte dit med LOVELY och LORD. Första klassen var den där klassen jag ville vinna, 130 ackumulator med en resa till TANZANIA/AFRIKA i första pris!!!
Det är aldrig lätt att vinna och med nästan sjuttio starter. Jag startade i början av klassen med LOVELY. Vi var felfria och snabba! Kändes så bra när vi gick i mål, vi kunde inte göra det bättre och så var det bara att vänta och se hur långt det skulle räcka?! Startade LORD i slutet av klassen och han hoppade också felfritt, inte lika snabb som LOVELY dock! Det var ingen annan heller, så VI VANN!!! Årets bästa seger!!! Jag var så glad och Björn också!
AFRIKA here we come!!!!!

Nästa tävling, Årsta Runsten med fem hästar. Värme, gräsbanor så broddning, två banor, ganska stressigt men bra gick det!
LILL-LADY och Malin gjorde bra rundor hela helgen.
SNIGEL hoppade felfritt i alla sina starter. CASH FLOW var felfri och tvåa och sjua. LOVELY var felfri och placerad i alla 130 klasserna, varav fyra i 7-star finalen! LORD hoppade sin första 150 klass för året och gjorde det så bra, ett nedslag!

Björn, Malin och jag med LOVELY efter vår fjärdeplats i finalen!

Helgen därpå åkte vi till Sala. Jag tävlade CASH FLOW, en start som hon kom tvåa i. Hoppade en kompis häst för första gången på tävling, kom tvåa i den klassen. CELVIN och J var placerade i båda sin klasser!

Jag fick ett jättefint hederspris för god sportmanchip! TACK ÄNNU EN GÅNG SALA!

Vi har nu kommit till mitten av augusti och det här inlägget snuddar redan på att bli en roman, så vi tar resten av året i nästa inlägg!
Vilket år än så länge, eller hur?!!!!


Läst 64059 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Therese Nyman driver ett kombinerat utbildnings – och tävlingsstall med inriktning mot hoppning.

 

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.