Portugal-bloggen
MAR
11
2012

Igår pratade jag med min mamma som funderat på vad hon var sugen på att göra. Svaret var förstås att komma och hälsa på sin underbara dotter ;)

I slutet på mars ska hon boka resa och vara med mig en hel vecka. Mina föräldrar, som båda fyller 50 iår, ska arrangera en resa till södra Portugal i maj. De kommer hyra ett hus och ta med några vänner i en vecka. Nu får jag alltså en bonusvecka med världens bästa mamma :) Längtar...

 

Idag åkte jag och Amelia för att titta när Manuel tävlade i kapplöpning. Han tävlade tre hästar och vann med två av dem. Jag tycker det ser lite läskigt ut, speciellt i kurvorna är jag rädd att hästarna ska gå omkull. Men det var roligt att det gick bra för Manuel, jag tror dock att jag håller mig till långsammare hastigheter.

 

Imorgon åker jag och Fernando till södra Portugal för att kolla på några hästar. Fernando ska eventuellt byta en av sina hästar mot en yngre förmåga. Jag vet inte riktigt hur dagen kommer se ut, men det är bra att träffa nytt folk och skapa kontakter. Dessutom är det alltid kul att titta på hästar. :)

 

Väckarklockan står på 5.00. Hoppas ni andra får sova lite längre.

 

Sov gott!

Astrid

 

Bjuder på några bilder från tävlingen i Trofa eftersom jag glömde kameran på kapplöpningen.

 


Läst 12627 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
11
2012

trodde jag!

Ett sto som jag har ridit sen jag började här, åkte till Tyskland i tisdags. Nya ägaren var här i november och tränade för Carlos då han såg Zila. Han fastnade för henne och efter ett väldigt impulsivt beslut köpte han hästen. Jag vet att hon få ett bra hem, så det var inte alls jobbigt när hon åkte. Det är en riktigt fin häst, det har varit roligt att jobba med henne och jag tror nya ägaren kommer bli nöjd. Jag har lagt ned mycket tid på denna häst, därför var det ganska skönt att få en häst mindre att rida (jag har tillräckligt!) och kunna lägga mer energi på de andra.

 

Ack så fel jag hade. Igår kom Sr Fernando och ville att jag skulle följa med honom. Det finns en länga med uteboxar på baksidan och där stod "min" nya hopphäst. En selle franches som inte har några ryggmuskler, är lång, stel och behöver massor med jobb!


Jag vet inte riktigt om Fernando har köpt hästen eller bara har den på prov. Eftersom han inte pratar engelska överhuvudtaget har jag lite svårt att förstå honom. När jag frågade vad det var för häst sa han bara att vi skulle experimentera. Jag red lite på backen och avslutade med att hoppa några språng. Hästen var väldigt stadig i hoppningen, men behöver som sagt mycket arbete för att bli mer elastisk och smidig. Nåja, utmaningar är alltid kul! Det kändes skönt att få en häst med bra skalle och som är lugn. Har några hysteriska ston som är lite påfrestande ibland. En cool valack är precis vad jag behöver :)

 

I fredags var det tjejmiddag i resturangen en trappa ned. Jag, Amelia, Paula, Kicas, Claudia och Sandra hade en trevlig kväll med god mat, kareoke (jag slapp sjunga tack och lov!), dans och stripptease.


Jag hann sova fyra timmar innan det var dags för att kliva upp och rida. Var hyfsat effektiv, red 6 hästar och longerade 2.  Men blev några skogsrundor istället för dressyrpass. :)


Idag är jag ledig och jag kommer endast kliva upp ur sängen för att gå på toa och se när Manuel tävlar i kapplöpning.


Ha en bra dag!
Astrid

 

Ni får lite bilder på Zila, jag önskar henne och nya ägaren Patrick stort lycka till :)


Piaff

Tränar spansk skritt

Jag brukar varva/avluta med att lägga ner hästarna och stå i remontsits.


Läst 13456 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
09
2012

Tänkte reda ut vilka personerna som jag skriver om är.

Ägare av anläggning och de flesta av hästarna i stallet (my boss): Señor Fernando Carneiro

Fernando har tre barn som alla är vuxna och inom hästbranschen.

Alejandra, som är bosatt nära Pedro, driver en hästanläggning tillsammans med sin man Nuno Oliveira (inte den gamla mästaren dock!).

 

Fernando Carneiro (lite jobbigt när både far och son heter Fernando) bor här på hotellet och jobbar för sin pappa. Rider sin fars samt kunders hästar och ger en massa lektioner. Kan tilläggas att han jobbar alla dagar i veckan..

 

Carlos Carneiro jobbar för det mesta i USA, men kommer hem till Portugal emellanåt. Han har clinics i bl a. Österrike, Tyskland m. fl. Därifrån kommer det många hit som vill lära sig mer och rida på utbildade lusitanos för Carlos då han är i Portugal. Han har även några av sina hästar här som hans anställda hästskötare Manuel tar hand om. Han förmedlar många lusitanos till USA.

 

Sedan har vi Carlos flickvän Patricia Robertson. Hon är en väldigt driftig kvinna från Sydafrika. Hon har hunnit med en hel del i sitt 28 (?) åriga liv. Bland annat vara stuntryttare i film, tävla i voltige, trickträna och en massa annat. Hon är nu i USA med Carlos, de kommer hem i april så då får vi träffas igen :) Trish är även involverad i företaget Classical Equines, som jag tror hon har varit med och utvecklat till stor del.

 

Manuel är alltså en utav mina arbetskamrater som har ansvaret för Carlos och Trish hästar. De hästar jag rider åt Carlos gör Manuel iordning åt mig, de dagar jag inte rider aktiverar han de på annat sätt. Manuel rider själv några av Carlos hästar, även fast han är jockey rider han trevligt skolad ridning också.

 

 

Den sista av mina goda arbetskamrater kan nog vara en av de viktigaste. Vår "tratador" Señor Adão :) Han sköter utfodring, mockning och allt annat som behövs för att hästarna ska ha det bra. Dessutom gillar han att sjunga, ofta högt, vilket bidrar till en bra stämning.

 


Jag är väldigt glad över att få jobba med dessa härliga personligheter. Vissa dagar är det lite påfrestande att bara jobba med killar. Boktiteln "Män från Mars och Kvinnor från Venus" stämmer bra ibland. Fast vi har roligt, nästan alla dagar iallafall :P

 

 

Manuel och Sr Adão (han är inte riktigt så liten som han ser ut på bilden)

 

Fernando och Primoroso i Golega

 

Carlos och Beleza i Golega

 

Trish och hennes vackra Zorro i Golega


Läst 12383 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
08
2012

Har inte riktigt återhämtat mig från helgens feira. Det blev som sagt inte så många sovtimmar och dessutom lite nerver och många nya intryck.

 

 

Idag har jag ridit 8 hästar, bland annat våran 23-åring. Han heter Iberico och har gjort många shower, hans specialité är nämligen att utföra capriole. Nu är han pensionerad och jag brukar rida/longera honom lite lätt då och då. Trots sin ålder har han en hel del energi och han gör fortfarande fina capriole. Fernando har lovat att jag ska få prova uppsuttet någon gång. Jag har varit med då vi har tränat honom vid hand och hästen kommer upp högt i luften. Förhoppningsvis sitter jag kvar då det är dags.

 

Ett palominosto som jag rider, mest i hoppning, var halt idag. Hon måste ha sparkat i väggen eller något liknande för när jag red henne igår var hon precis som vanligt. Idag när jag tog ut henne ur boxen ville hon knappt gå på ett bakben. Har kylt och kylt så hoppas det är bättre imorgon. Man kan tycka att de inte ska kunna göra illa sig när de inte är ute i hagen och busar. Men en sak kan man vara säker på och det är att hästar alltid gör illa sig. Tur jag har fler att rida på..

 

 

Trish och Zara (palominostoet)

 

 

Fick dessutom ha lite lyx idag då jag red tre av Carlos hästar som Manuel gjorde iordning åt mig. Jag är väldigt ovan att få en färdig häst, redo att sitta upp på, men jag tror jag börjar vänja mig :) De flesta hästarna gör jag iordning själv, så det känns väldigt lyxigt att få inte behöva rykta, sadla och longera.

 

Kommer sova gott som vanligt :)

Kram på er

Astrid


Läst 11028 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
07
2012

Jag är särskilt nöjd med galoppen. Traven kan vi göra mycket bättre, måste jobba med övergångar och mellangångarter. I working equtation vill domarna ha mer fart och fläkt än i en vanlig dressyrtävling. Jag blir lätt för försiktig inne på banan och för "finlirig". Nästa gång ska jag visa mer skillnad och våga satsa lite mer. Dessutom måste jag komma ihåg att rida med tagen bakdel i halvvolterna. De fick jag bara 4a på eftersom jag hade missat att det stod travers i programet. Nåja, man lär sig av sina misstag!

 

 

 

 

 

Det som känns kul är att vi har många fler poäng att plocka. Nu hade vi rätt många små missar som kostade en hel del.

 

 

Tänkte svara på Ankis fråga om vilka hinder som var med i speeen. Det är inte så lätt att se eftersom kvalitéen på filmerna inte är den bästa.

 

Hinder nr 1. Serpentiner mellan stolpar (i manövertestet ska bytena ligga mitt emellan stolparna och göras med rakriktad häst.)

nr 2. Åtta runt två tunnor

nr 3. Hoppa över ett hinder, i detta fall höbalar. (Vi måste träna på hoppning!)

nr 4. Rida över en bro

nr 5. Serpentiner mellan stolpar, dessa serpentiner skiljer sig från de första. I den första övningen står stoplarna på rakt spår medans dessa står mitt emot varandra. I manövertestet ska även här bytena ligga mitt emellan stolparna och det är viktigt att man hinner rakrikta sin häst innan bytet. Dessa serpentiner tycker jag är lättare än de andra. Det blir mer naturligt med bytet efter vändningen där man får hjälp att samla hästen. Den andra övningen är det lätt hänt att hästen rinner iväg.

nr 6. Galoppera in mellan två staket, göra halt, ringa i en klocka och rygga ut.

nr 7. Öppna en repgrind. I speeden är det vanligaste att man har ett rep som grind, medans man i manövertestet har en mer rejäl i trä.

nr 8. Ta upp en "pinne"  från en tunna, pricka en ring (urque var inte så förtjust i trätjuren så vi var inte ens i närheten av att ta ringen), lämna pinnen i en annan tunna.

nr 9. Rida sidvärts över en bom.

nr 10. "Treklöver" runt tre tunnor. Först ett varv runt den första, byte och ett halvt varv runt den andra, byte och en hel volt runt sista.

nr 11. Bron åt andra hållet.

MÅL!

 

Det var allt

Sov gott

Astrid


Läst 11420 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
07
2012

Min ritt i speeden

 

 

 

 

Ett kort klipp från showen lördagkväll. Hade varit grymt att dansa såhär på disco. Fast jag hade hellre suttit på hästen ;)

 

 

 

 

Lägger upp film från dressyren imorgon. Tjorvade lite med uppladdningen.

 


Sov gott

Astrid


Läst 10635 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
06
2012

Det blir ett kort inlägg för jag håller på att somna. Jag skriver mer utförligt imorgon, ska även lägga upp filmer från dressyren och speeden. Hade tyvärr ingen filmare till manövertestet (klockan 11 på förmiddagen var tydligen för tidigt).

 

Jag har haft jättekul, lärt känna många nya personer och jag är väldigt stolt över mig själv och hästen.

 

 

Jag hörde aldrig slutresultatet, men jag meddelar när de har lagt upp resultatlistan på internet. Efter dressyren låg jag 4a (av elva ekipage) där vi fick 58 procent. Lite småmissar som jag tar på mig, vi har fler poäng att plocka ihop.

 

Manövertestet gick sådär bra. Hästen var lite tittig, vi kunde dock genomföra allt, även om det inte var perfekt. Vi fick väldigt låga poäng, de saker som kändes bra och där hästen var avspänd fick vi som mest 6. Jag borde ha pratat med domaren, men det var svårt att få tillfälle. Det blir lättare när det inte är feira utan vanlig tävling. Vi hade endast 52 procent i manövertestet och efter det var jag på en 7e eller 8e plats.

 

Speeden var helt klart roligast! Jag hade som sagt planerat att ta det lugnt, men tävlingsmänniskan i mig kom fram och jag gasade på där jag kunde. Hästen var superduktig och faktiskt var han tuffare när jag red på mer. Han tyckte däremot inte att tjuren såg så inbjudande ut, även fast den var gjord av trä och stod helt stilla. I speeden spelar det ingen roll hur du genomför banan, byten och kvalitéen blir inte lika bra såklart. Men det var som sagt riktigt roligt, jag kände mig som en ponnyryttare igen :)

 

 

För övrigt har jag sovit ca 10 timmar på tre dagar, ätit bröd och churros (friterat bröd) i brist på vegetarisk mat, ridit bakom Roberto på en frieserhäst och haft jätte jättekul!

 

 

 

Sov gott på er!

 

 

 


Läst 12874 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2012

Då har man premiärridit i T-shirt för 2012. Igår passade jag på att hoppa några hästar och det var en härlig känsla att plocka av tjocktröjan. Jag som är från Piteå, och dessutom har bott ett år i Kalix, har aldrig ridit utomhus i T-shirt sista februari. Däremot så var det väldigt märkligt väder idag. Vi har inte haft regn på typ tre månader, men idag kom en skur. Självklart har de lovat regn på lördag, typiskt att det ska regna precis den helg jag ska tävla!

 

Jag och Cubano efter ett hoppass. :)

 

 

Gårdagen bestod som sagt av en hel del hoppning. Jag hoppade tre kusar som skötte sig finfint alla tre. Dessutom red jag fyra till som fick gå lite dressyr. Denna morgon började jag med att hoppa ett sto som jag inte hann med dagen innan. Hon var riktigt fin och efter henne trimmade jag en sista gång med Urque. Jag red ut en sväng som uppvärmning och därefter en stund på we banan. Jag jobbade med att få honom avspänd och hitta en bra rytm i galoppen. Vi jobbade med lite byten, igår gick dem inte så bra då han var aningens övertaggad. Idag kändes det mycket bättre och jag tror inte vi kan förbereda oss så mycket mer. Det går som det går helt enkelt.

 

Efter lunch har det varit förberedelser, putsa upp sadel, kandar, stövlar, måla (!) silverspännen i guld. Domarna bedömmer inte bara din ritt, utan även hur ändamålsenlig din utrustning och helhetsintrycket är. Så nu är alla spännen, sporrar och bett i guld. Efter all puts hann jag med att rida ett par hästar och jag avslutade kvällen med att löshoppa två unghästar.

 

Ikväll orkar jag inte packa, det gör jag imorgon eftersom vi inte åker förrens efter lunch. Jag tror dressyren skulle börja 19.00 imorgon. Kommer bli en låång kväll. Håll tummarna för oss :)

 

 

Sov gott!

Astrid


Läst 12918 ggr Kommentarer KommenteraPortugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.