Portugal-bloggen
FEB
27
2013

Idag har vi varit ute på ett litet äventyr med Elmo och Urtigão. Cirka 10 minuter härifrån har en we-ryttare sin anläggning och självklart en we-bana. Vi tog med Elmo för att träna att rida på bortaplan och han överraskade mig. Det var ungefär som att rida hemma, han var såklart aningens spänd i början, men efter några minuter slappnade han av. Det enda problemet med Elmo är att han är väldigt "gapig" när han inte rids. Jag får väl vara glad över att han är cool att rida, men man blir gode trött när han sätter igång och vill ha ALLAS uppmärksamhet. 4-åringar...

 

Urtigão fortsätter att imponera, han är med på alla konstigheter jag utsatt honom för de senaste 2 veckorna. Det var toppen att få testa honom på "riktiga" hinder på ett helt nytt ställe. I början hade jag problem att få honom fokuserad på mig, men när han slappnade av mer gick han som vanligt. Jag vet att det finns mycket som skulle kunna vara bättre, han måste bli lydigare för skänklarna, starkare, jobba mer med bytena osv. Tid är tyvärr något jag inte har gott om så vi får göra det bästa av det vi har. Eftersom jag inte har en susning om hur han kommer att bete sig på en feira är det omöjligt att säga hur det kommer gå. Det kanske går jättebra eller så kanske vi inte ens klarar av första hindret i manövertestet. Vi får se helt enkelt. Vi upptäckte ett problem idag och det var grinden. Hemma har jag bara tränat med ett rep och det är inga problem. En riktig grind var mycket farligt och han fick värsta brytet första gången jag testade. Efter några övertalningsförsök gick det bra. Jag blev dock lite orolig eftersom det är svårt att träna på här hemma och vi hinner inte åka dit igen innan tävlingen. Efter lunch tog Manuel och Carlos tag i saken och byggde en riktig grind åt mig! Den blev superbra, kan knappt vänta tills imorgon och se vad Urtigão tycker. Nu kan jag iallafall träna här hemma, det är toppen med snälla och händiga arbetskamrater :)

 

 

Om ni inte redan har röstat på årets pryl här på hippson tycker jag att ni ska lägga er röst på Höbjörn. Det är min tränare och gamla chef Maria Eriksson och hennes man Björn (därav Höbjörn) som har tagit fram denna stallhjälpreda. Även om jag är partisk så tycker jag verkligen att Höbjörn förtjänar ett pris. Det är en grymt bra uppfinning som underlättar ett, enligt mig dödstråkigt jobb (väga hö), till en ganska rolig syssla. Det går mycket fortare och dessutom är den ergonomisk då man slipper stå med böjd rygg och böka med höpåsar. Kolla in filmen om Höbjörn här

 

 

 

Här är lite bilder på Elmo och Urtigão från gårdagen :)

 

 

 

 

 

Natti!


Astrid


Läst 17195 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2013

Nu är det mindre än en vecka kvar till feiran i Trofa. Jag längtar massor!

 

Det har varit full rulle i veckan och dagarna bara flyger iväg. Tyckte nyss det var måndag och snart är veckan slut, vad hände? Jag har såklart lagt lite extra tid på hästarna som ska visas och tävlas denna helg. Bäbisarna sköter sig fint, jag har fått testa springa med dem och det är inte lika lätt som det ser ut. Tycker jag springer ALLT jag kan och ändå hinner jag inte med. Efter en rush upptäcker jag hur sned min linje blev och min andning är pinsamt tung. Jag ska finstudera alla presentationer nästa helg och kanske jag kan vara med och visa någon häst nästa år (måste intervallträna mer till den dagen). Jag ska ju faktiskt visa en av hästarna riden, kommer vara pirrigt, men jag tror det är en bra erfarenhet att ha med i bagaget. Elmo går dessutom riktigt bra nu och det känns som att något har "klickat".

 

Urtigão är en stjärna! Tack och lov så känns han superfin nu. Idag red jag dressyr på utebanan och det har faktiskt hänt en del på dessa dagar. När jag började rida honom ville han gärna lägga sig på handen och försöka göra sig längre. I galoppen kändes det som "nedförsbacke" och han gick inte fram ordentligt. Nu är han mycket kvickare i galoppen, lätt och fin i handen och mer på hjälperna. Bytena känns bra, nu är vi mer tajmade och han är lydigare för skänklarna. Enda problemet är att han blir nog så exalterad om jag byter på samma ställe ett par gånger. Ska inte träna så mycket på serpentinerna från manövertestet, tror att han kommer byta före mig om han vet vart han ska. Men det är kul att han känns så fin, sedan kan allt hända på en feira med massor av andra hästar och ny miljö. Vi får se. På måndag åker vi med honom och Elmo till en we-ryttare i närheten för att träna på bortaplan samt testa några av hans hinder. Behöver prova att rida över en bro, det är egentligen det enda hinder jag inte har kunnat tillverka själv. Med fantasi går det att ordna det mesta :)

 

Jag har haft problem med utrustningen. Jag har sadel, förbygel, svanskappa och kandar á la portuges style. Dock så är dem portugisiska kandaren inte särskilt genomtänkta, nosgrimman sitter nämligen fast i sidostyckena till kandaret. Det är en extra ögla under spännet och det gör att nosgrimman är oreglerbar. På Urtigão hamnar nosgrimman för långt ned, hans mungipa hamnar i kläm mellan bridongen och nosgrimman. Jag kan inte ha stången högre upp i munnen eller hissa ned bridongen. Han har liten mun och kort huvud, vilket gör att man inte har så många valmöjligheter av bettens anpassning. Även om jag spände nosgrimman väldigt löst så fick han märken vid mungipan. Jag har prövat mig fram med egna anordningar och nu är jag äntligen nöjd! Jag har, med hjälp av snöre, bundit fast nosgrimman på insidan av sidostycket. Det är mycket diskret och nu sitter den som jag tycker den bör sitta. Hästen har inte fått några fler märken och känns nöjd i munnen vid ridning. Jag är mycket nöjd med mig själv och tror inte att någon kommer att anmärka på min lösning. Ska lägga upp någon bild senare, så ni får se hur tokigt det blir när nosgrimman sitter på "rätt" plats.

 

 

Vi har fått ett till föl, igår kom en liten hingst till världen. Han är stor för att vara nyfödd och självklart grymt söt. Pappan är Ulisses, samma som till stofölet som är ca en vecka gammal. Hennes namn är fastställt, det blir Invicta, betyder oslagbar. Ni kanske redan vet, men här i Portugal har man ett system där första bokstaven i namnet anger födelseår. Till exempel så kommer alla hästar som är födda 2013 ha ett namn som börjar på bokstaven I. Förra året var det H, dessa hästar är alltså 1 år nu. Jag tycker det är smart då man inte behöver fråga ålder, det vet man om man ser namnet. Y och W hoppar man över. Alltså är hästar som börjar på bokstaven Z födda 2004, X 2003, V 2002, U 2001 osv. Nackdelen är väl att många hästar får samma namn, men är man påhittig går det att sticka ut.

 

Imorgon ska jag jobba några av hästarna. Ledig kan man vara senare, nu är det viktigare att se till att hästarna är väl förberreda än att ha sovmorgon. Det är en himla tur att mitt jobb är så roligt :)

 

Sov gott!

 

Astrid

 

 

En Prinsessa på tork efter ridpass och dusch

Två 1-årsföl som går i hagen närmast ridbanan. Inte jättebra när de är på bushumör.

Söta getbäbisen. Vill ha i mitt rum och mysa med.

Ny fölbäbis 1 dag gammal.

 

Urtigão, här testade jag att fästa nosgrimman i ett annat spänne, men tyckte den hamnade för högt upp. Det ser bättre ut nu, ni kommer få se mer bilder :)


Läst 16871 ggr Kommentarer Kommentera

Go kväll på er!

 

Jag är hemma efter mitt besök hos Amelia. Middagen blev lyckad, Manuel fick en T-shirt med foton från olika stunder samt skrivna lyck-önskningar från alla. Vi åt och drack gott, lyssnade på förfärlig kareoke och dansade inpå morgontimmarna. Tror jag var i säng runt 6-6.30. .

 

Som tur var kunde jag ta en ordentlig sovmorgon. Blev bjuden på god lunch av Amelias mamma, jag o Amelia såg Braveheart och sedan skjutsade de hem mig :)

 

Nu på kvällen red jag Urtigão ett lätt pass i ridhuset. Vi tränade med "tjuren" och att rida med lans. Det var inga problem alls, han kanske skulle passa för tjurfäktning. När jag kom in i ridhuset drog han direkt mot tjuren och när jag gjorde halt en bit ifrån började han skrapa med frambenet. Inte som Urque jag tävlade förra året, jag var glad om jag kunde komma i närheten av trätjuren på tävling. Är glad över att Urtigão är en så cool häst, kan knappt vänta tills det är tävlingsdags! Har fått startlistor och det är 43 (!!!) ekipage anmälda. I min klass är det 15 deltagare, jag är i gruppen cavalos debutantes. Dvs hästar som inte har tävlat i we förr, man kan vara i denna avdelning i 2 år, därefter måste man gå upp i consagrados där man rider på en hand. Övriga avdelningar är cavaleiros debutantes (ryttare som aldrig har startat we förr), juniorer, unga ryttare och masters (högsta nivån).

 

 

Här kommer lite bilder på Elmo som jag har lagt ned tid på att redigera. På min förra dator hade jag inget redigeringsprogram, men på min nya fina dator finns det ett. Har aldrig gjort något med mina bilder förr, men det var rätt kul och jag trodde inte det var möjligt att få bilden så mycket bättre med några enkla justeringar. Det kanske inte ser lika bra ut när bilderna är mindre här men jag är nöjd över mitt verk :)

 

 

 

 

 

Natti

 

Astrid


Läst 17495 ggr Kommentarer Kommentera

Det blev ett litet stoföl som anlände till världen idag. Det är en syster till 1-åringen Homero, pappan är Ulisses och namnet på mamman kommer jag inte ihåg.

 

Hon är otroligt söt på sina vingliga ben. Fint tecknad med 4 vita ben och bläs. Ska bli spännande att se vad det blir av den damen i framtiden. Kan förstå tjusningen med uppfödning, att få se ett föls första steg efter allt jobb man har lagt ned måste ge stor tillfredsställelse.

 

 

Första passet med Urtigão gick över förväntan. Bytena kändes inte så bra, men han hade inget emot att bli riden i portugisisk sadel med svanskappa och en "räv" bakom sadeln. Får se om vi kan göra några fina byten imorgon :)

 

 

Imorgon drar jag och hälsar på Amelia. Manuel, som jobbade för Carlos Carneiro samtidigt som jag var där, ska flytta till England och bli jockey på heltid. Vi ska ha avskedsmiddag imorgon kväll, förhoppningsvis blir det mer skratt än gråt. Ser fram emot att träffa allihopa. Får se till att kliva upp tidigt imorgon så jag hinner jobba alla hästar innan jag åker.

 

Ha en bra helg!

Astrid

 

 


Läst 17775 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
14
2013

Det blev en skimmel som fick följa med hem till oss. Urtigão heter min nya tävlingskamrat och jag hoppas vi ska komma bra överens (och det snabbt!). Vi har två veckor tillsammans innan start i Trofa. Jag hoppas på ett litet mirakel och ni får hålla alla tummar ni har.

 

Optimist javisst.

 

 

Kan också berätta att jag har ridit på Falcaõ igår. Och jag är vid liv. Han skötte sig med andra ord. :)

 

Det blev lite livat när Falcaõ och Urtigão skulle bekanta sig.

 

 

Ska gå ut i stallet och se till att båda hästarna står på alla 4 efter middagen.

 

Hoppas ni alla har haft en fin dag med mycket kärlek.


Kram

Astrid


Läst 15944 ggr Kommentarer Kommentera

Lysande, jag tror någon verkligen inte vill att jag ska tävla we. Idag skulle vi ha åkt och hämtat en av hästarna, har ännu inte bestämt mig för vilken. Tydligen hade den som var mest intressant tappat en sko och hovslagaren kommer imorgon. Manuel kan inte åka med mig imorgon, jag får inte köra häst+släp med vanligt B-körkort här i Portugal (med B-körkort får du dra släp+last maximum 750 kg så för att få dra häst måste du ha BE). Det blir alltså på torsdag vi tar hem hästen och det ger mig exakt två veckor innan det är dags för tävling.

 

Hästarna här hemma går iallafall riktigt bra nu. Elmo känns redo för att visas på feiran, han är mer mellan hjälperna nu. Ska inte bli något rally i galoppen denna gång!

 

Prinsessan är toppenfin, vet inte riktigt vad jag ska träna på med henne. Har jobbat massor med övergångar och volter, men det fungerar bra nu och jag kan sitta i traven. Behöver få inspiration, förhoppningsvis kommer en tränare hit i helgen. Hade varit nyttigt :)

 

Ulisses är också fin, hoppas på att ha honom startklar till sommaren. Det är svårt att ta det långsamt med igångsättning då det är en häst som vill jobba hela tiden. Han är rolig att rida och kan det mesta. Ska be Manuel ta lite kort någon dag så får ni se :)

 

Har ridit på Flor och Formosa för andra gången idag. Vi körde samma upplägg som sist och båda skötte sig. Stora flickor! Jag är redo att sitta upp på Falcao, men hade ingen som kunde hjälpa mig idag. Imorgon blir det nog debut :)

 

 

Måste lägga upp denna bild, getter kan nog vara världens mest underhållande djur. Särskilt "baby-geten" som är så otroligt söt!

 

 

 

Trevlig kväll på er!


Läst 14897 ggr Kommentarer Kommentera

Imorgon åker jag och provar hästarna igen. Jag har bestämt mig att jag ska göra ett försök med en av hästarna. Vilken av dem avgör jag imorgon, vi drar med trailern så vi kan ta hem den som behöver minst jobb..

 

Jag har stora tvivel på att jag kommer lyckas få hästen ridbar och tävlingsklar på mindre än 3 veckor. Men om man inte provar så får man inte veta. Och jag kan ju alltid avanmäla mig om det absolut inte går dagarna innan.

 

Här är en film på den första hästen jag red, tyvärr blev det ingen film på fuxen då batteriet till kameran tog slut.

 

 

Vad tycker ni??

 


Läst 14446 ggr Kommentarer Kommentera

Vill börja med att tacka för alla fina kommentarer på videon. Gör mig glad :) Och som svar på en läsarfråga som var om man alltid får ha spö inne på banan. Svaret är ja, du får rida med spö i alla klasser på tävling här. Jag tycker det är superbra, självklart kan det vara en nackdel om man vill tävla internationellt. Men för unghästarna och barnen är det toppen. Även dressyrprogrammen tycker jag är "snällare" och mer anpassat för yngre hästar. Men det tror jag redan att jag har skrivit om.

 

I veckan har hästarna varit superfina, självklart fick tävlingshästarna en soft vecka med mer longering och bus i ridhuset för att återhämta sig. Jag red Prinsessan första passet i fredags och hon hade återhämtat sig till 110 %! Dessutom hade vi busiga föl i hagen bredvid banan, det var blåsigt och en livsfarlig katt smög (?) runt. Efter ett tag då fokusen äntligen hamnade på mig var hon riktigt fin. Jag red även ett kort pass igår för att få resultatet från fredagens arbete. Redan från början var hon som en dröm. Galoppen är super, min nedsittning i trav behöver jag jobba mer med. Hon rörs gode mycket och jag börjar att klämma med knäna vilket inte är uppskattat. Förstår fortfarande inte hur tur jag har som får rida en sådan superhäst!

 

Elmo har jag ridit med portugisisk utrustning och jag tycker han går bättre med den sadeln. Jag känner honom bättre med sätet och behöver inte använda skänklarna lika mycket. Har haft problem i galoppfattningarna då han ibland "hoppar" in i fattningen. När han är så kort i kroppen tror jag att mina skänklar hamnar för långt bak, han tycker det är obehagligt och skuttar. Med den portugisiska sadeln kan jag använda mig enbart av sittbenen in i fattningen och då är det inga problem. Kan också vara att den sadeln ligger bättre på honom då den är en storlek mindre än dressyrsadeln. Traven känns annorlunda (på ett bra sätt) sedan vi kom hem från Santarem. Under fredagens pass fick jag några steg med härligt schwung. Hoppas att han fortsätter utvecklas så vi kan göra bra ifrån oss på feiran i Trofa.

 

Igår var det premiärridning på Flor och Formosa! Mina tjejer börjar bli stora :)

Jag började att longera som vanligt med sadel, stigbyglarna nere, inspänningstyglar, träns och kapson. När de gick bra och avspänt hjälpte pappa Manuel mig. Han höll i longerlinan, jag började med att hänga på sidan och vi gick några steg i skritt innan jag svingade över benet. Sedan blev jag longerad i skritt och trav under max 10 minuter. Det känns bra att vi har tagit det lugnt och att de är vana vid att ha mig hängandes och klängandes. Flor var en stjärna! Inga problem alls, hon var stencool och jag satt med ett leende hela tiden. Eftersom jag inte hade tyglar behövde jag bara hålla i sadeln och förbygeln, i traven satt jag ned för att kunna hålla undan benen. När man rider lätt behöver man hålla om mer med skänklarna, vi ska upprepa detta några gånger innan jag börjar med det. Formosa är en känsligare dam. Jag tror inte hon var brydd om att ha mig på ryggen, det var mer att ha en ny människa på backen. Eftersom hon alltid har gått ute i flock tills tre månader sedan, är hon såklart mindre hanterad. Hon var lite osäker med pappa Manuel, men när hon började gå framåt gick det hur bra som helst. Lite spänning ska det vara! Det är verkligen ett stort steg att ha "ridit" på bäbisarna. Nu är det bara Falcao som ska debutera under ryttare. Tror det kommer att gå bra, han har varit ovanligt fokuserad senaste gångerna vi har jobbat, men man får alltid hålla ett extra öga på honom.

 

Nu blir detta ett megalångt inlägg, men jag måste skriva kort om provridningen idag. Vi åkte alltså och testade två hästar (som är uppfödda här) till mig för att göra we. Det var intressant.. Båda hästarna var trevliga, men det behövs en del jobb, dessutom måste jag träna dem på de olika hindrena. Det känns som att det behövs ett litet mirakel för att få det att fungera på mindre än 3 veckor. Men jag VILL VILL VILL så himla gärna göra tävlingen i Trofa, jag älskar we och att få göra det på en feira är så kul. Samtidigt vill jag inte lägga ned en massa jobb, plus allt extra som blir för ägaren, min arbetsgivare och inte kunna genomföra en bra tävling. Om jag tävlar vill jag känna att jag och hästen är redo och har chans på bra placering. Så nu har jag en hel del att fundera på.. Den första hästen var fin, bra temperament och förmodligen lättare att träna på hindrena. En häst som du behöver rida varje steg och inte så säker på bytena. Den andra hade en härlig energi, lite knepigare huvud och kanske inte så lätt att rida en we-bana på. Men den hade en attityd som jag gillade och gav stundvis bra känsla. Den kändes även säkrare i bytena och hade riktigt bra galopp. Varför ska man alltid fastna för de knepigare hästarna? Får sova på saken och på tisdag åker vi förmodligen dit igen med transport ifall jag bestämmer mig för att ge en av hästarna ett försök.

 

 

Ha en trevlig söndagskväll!

Astrid

 

 

 

Elmo i sina portugisiska kläder :)


Läst 14856 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

 

 

 


Läst 15098 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2013

Fotade lite när Manuel red Venturoso (han ville mest testa sina nya stövlar, vad tycker ni om dem?).

 

 

Duktiga fölisen Homero skötte sig exemplariskt idag. Hoppas att det går lika bra i Trofa.


Läst 15580 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.