Portugal-bloggen

Nu har jag varit med om en hel del och sett både bra och dåliga saker inom hästvärlden. Ju mer jag upplever och lär mig, tydligare blir min bild av hur jag vill vara som ryttare och hästmänniska. Jag vet att jag är ung och har massor kvar att lära. Men jag vet varför jag håller på med hästar och det tycker jag fler borde påminna sig om ibland. Jag älskar dessa underbara djur. Jag rider för att få den där häftiga känslan när det känns som att man är ett och man nästan bara tänker fram rörelserna. Jag jobbar med hästar för att ibland ha en mjuk mule mot min kind. Eller när man leder hästen nära något obehagligt och hästen visar sitt förtroende genom att följa lugnt förbi. Det är ju det som är grejen, det är varför jag är ute i stallet 9-21 i alla väder och kämpar på i med- och motvind. Att ha ömsesidig respekt med dessa mäktiga djur, både uppsuttet och avsuttet.

 

Därför kan jag bara inte förstå VARFÖR vissa människor överhuvudtaget rider. Om man tvingar hästen, endast har en envägskommunikation och ingen harmoni. Vad är det roliga med att rida då? Varför jobbar man så hårt, lägger ner pengar och tid, om man aldrig känner det där magiska samspelet? Ryttare som använder tuffa träningsmetoder där man helt tar bort hästens möjligheter att ge respons på hjälperna, tycker de ens om hästar?

 

Vi är alla människor och gör misstag. Jag erkänner att jag har tappat tålamodet ibland, men jag vet att det är fel och lär mig något av det. Maria sa något som jag försöker ha med mig, att som ryttare alltid förvänta sig att hästen gör sitt bästa. Även om det inte alltid är sant, det finns hästar som försöker hitta vägar att komma undan arbete. Men om man tänker att hästen alltid ger sitt bästa, då blir det så mycket roligare att rida. Då vet man att det är JAG som måste ge rätt signaler, rida rätt övningar och se till att man utvecklas tillsammmans. Ryttare med attityden "det är hästens fel" har nog inte lika roligt.

 

Förvånas även över hur många ryttare som fokuserar på fel saker. På tävling när man frågar hur det har gått är det sällan man får till svar "jättebra". Oftast kommer det som gick dåligt först, sedan kanske man får höra en eller två saker som gick mindre dåligt. Min kloka mamma har präntat in i mitt huvud att alltid tänka på det som var bra. Vi kunde åka på tävling där hästen var helt prillig och spooky inne på banan, men vi kunde säga att han iallafall var fin på framridningen. Nästa tävling gick det lite bättre och till slut hade vi placeringar och vinster upp till medelsvår dressyr, DM-guld och vinst i Norrlandsmästerskapet. Självklart har inställning massor att göra med vilka resultat du presterar. Se bara hur många elitidrottare som har mental träning. Hästen känner också av vilken stämning du är i, jag tror att en glad ryttare ofta rider på en glad häst.

 

 

Det var några funderingar såhär på söndagkvällen. :)

Astrid

 

 

Även om det ibland såg ut såhär fanns det nog något som gick bra :)

 

 

Efter något år och mycket träning såg det mer ut såhär.

 

Fortfarande samma hästtjej som håller på att förverkliga sina drömmar.


Läst 23097 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
24
2013

Oj vilket flummigt inlägg det blev igår! Kunde knappt hålla ögonen öppna och jag tror till och med jag kan ha somnat emellan orden. Förvånad över att jag stavade rätt. . :P

 

Jag skulle ha skrivit om detta tidigare i veckan, men har helt enkelt inte haft tid. Jag vill skryta om min klubb hemma i Sverige, Piteå Ridklubb. Förra helgen anordnades nationella dressyrtävlingar som blev superlyckade. Även om jag inte var närvarande vet jag att stämningen på våra tävlingar alltid är på topp. Alla är trevliga mot varandra, hälsar och hjälper till om det behövs. Dessutom har vi massor med duktiga och ambitiösa ryttare o hästar som tog hem många rosetter denna helg. Även Maria och Vandolf gjorde bra ifrån sig i lördagens intermediere. Grattis till alla fina insatser, både upp- och avsuttna.

 

På hoppsidan tog elitlaget (häst) hem en seger nere i Falun. Massor med grattis!! Grymt bra gjort att först göra den resan ner (det är inte alltid så lätt att bo i Piteå) och sedan ta hem segern i hård konkurrens. Extra kul att en av ridklubbens instruktörer, Marie Viklund, rider i laget och nollade med sin fina häst. Tycker både Marie och Linda Marklund rider otroligt fint och är bra förebilder.

 

En annan sak som jag vill skryta med är att vår ridskola är den första traditionella ridskolan som har lösdrift. Det är så härligt att se alla ridskolehästar tillsammans, de mår verkligen bra i lösdriften. Det var inte något lätt förslag att få igenom, mycket cred till min lilla mamma som kämpade på i motvind. Så himla bra det blev tillslut! Nu är allt nytt, fint och välplanerat. Om ni har vägarna förbi borde ni svänga in och ta en titt. Det är rätt imponerande.

 

 

Så, nu har jag skrytit klart :)

 

 

Här i Portugal skiner solen, fåglarna kvittrar och hästarna är fina. Vad mer kan man begära?

 

 

Sov gott!

Astrid

 

Bild på mig och Anki från förra fredagen :)

 


Läst 21837 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
23
2013

Då har man blivit ett år äldre. Känns precis som vanligt, hoppas att jag blev lite klokare över natten :) Nu hoppas jag att mitt 22:a livsår blir lika bra (eller bättre!) som det 21:a.

 

Har jobbat på som vanligt idag, ikväll var vi ut och åt middag på restaurang. Fick en parfym i present av min "portugisiska familj". Under middagen kom vi fram till att det var roligare att ha kalas när man var liten. Kommer ihåg min stackars pappa som var tvungen att springa med en skottkärra fullastad med barn runt huset. Det kanske var mer roligt för oss barn än för föräldrarna.

 

Idag blev det premiärritt på Flor utomhus! Det enda läskiga var getterna, i övrigt skötte hon sig exemplariskt. Min bäbis håller på att bli stor! 

 

Borde skriva mer, men mina ögonlock faller snart ned.

 

Ha en fortsatt bra vecka :)

 

Astrid


Läst 17119 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
20
2013

Har inte legat på latsidan denna helg, hunnit med massor av roliga saker. :)

 

Natten till fredag klev vi upp halv två. Då kom lastbilen som imorgon anländer med Formosa till hennes nya hem i Belgien. Alltid jobbigt att skicka iväg en häst man har jobbat mycket med och som har sådan härlig personlighet. Men det är skönt att veta att hon har fått en toppenmatte som dessutom har lovat att hålla mig uppdaterad via mejl. Ska bli roligt att fortsätta följa hennes utveckling.

 

Fredag speedaded jag på med hästarna. Löshoppade Zarco, Flor, Elmo och Prinsessan. Queeny, Ulisses, Venturoso och Falcão fick ett ridpass. Hann dessutom byta plats på Zarco och Flor som numer står tillsammans med de andra i det stora stallet. Pojkarna var stökiga i början, särskilt Elmo som nu har sin pappa Zarco som granne. Tonårsuppror? Nu har de lugnat ner sig, men nog uppskattar man ston och valacker vid sådana tillfällen.

 

Var klar vid 5, måste vara nytt rekord! Efter en dusch tog jag tåget till Hippikos för att träffa Karin och Hippsons redaktör Anki. Eftersom vi har mejlat en hel del angående bloggen kände jag att det skulle vara roligt att träffas i verkligheten och dessutom vill jag umgås med min kära vän Karin. Vi fick en toppenkväll med god mat, sangria och dans. Det var ett härligt gäng och Anki var precis så glad och trevlig som jag förväntat mig. :)

 

Lördag klev jag upp med tjejerna och hjälpte till med morgonsysslor (hur nördig får man vara att åka och iväg och jobba på sin lediga dag???). Före lunch fick jag äran att sitta upp på Donnatello som ägs av Hippikos men rids och tränas av dressyrtränaren Denis. Annorlunda att sitta på den jättehästen, men det är både roligt och nyttigt att rida nya hästar. Efter lunch hade jag lite lektion med Karin, skönt att få ha lektion på svenska. När allt var klart åkte vi till Ponte de Lima och kollade på hopptävling. Ser verkligen fram emot feiran sista helgen i juni som hålls på samma anläggning, det är ett superfint ställe. Det blev middag på en mysig restaurang och sedan hemfärd.

 

Imorse skjutsade Karin mig till tågstationen innan hon började jobba. Tillbaka på gården satte jag igång med "mina" hästar. Red Flor, Prinsessan och Elmo. Resten tog jag på lina och imorgon laddar jag för att rida hela gänget. Ska försöka jobba Flor och Falcao utomhus och planen är att testa rida på utebanan i slutet av veckan. Ännu ett trappsteg för mina bäbisar.

 

Nu ska jag se till att få lite sömn så jag orkar med en till vecka. Både jag och Carolina fyller år så det blir mycket firande. Jag behöver då inga presenter, här har jag allt jag behöver. :)

 

Natti!

Astrid


Läst 16343 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
16
2013

Idag har jag ridit 9 hästar, känner av det i benen. Måste verkligen börja stretcha före och efter ridpassen. Har tänkt mycket på sitsen, inspirerad av ryttarna på spanska ridskolan. :)

 

Det är så många pållar denna vecka eftersom jag har Queeny extra, normalt har jag 7 hästar. Nu blir det alltså 8 tills Formosa åker på fredag och vissa dagar rider jag Carolinas Venturoso då hon har långa dagar i skolan. Kommer bli konstigt när Manuel börjar rida Queeny igen, då kommer jag "bara" ha 6 eller 7 stycken.. Kanske man hinner göra något annat på kvällarna än att äta middag och sova.

 

Eftersom hästarna inte har jobbat så hårt förra veckan har jag haft fokus på lösgjordhet och styrning. Ridit många volter och serpentiner (supernoga med vägen!), låtit hästarna gå med lite längre hals/framåt-nedåt, kontroll av ytter bakben och jämnt stöd i bägge tyglarna. Har även satt upp lite högre tempo, känt att hästarna jobbar genom hela kroppen och suger tag i bettet. På alla mina hästar är högersidan starkare, jag får verkligen passa så att jag inte börjar dra i höger tygeln och bli "fast" i handen. Ska bli toppen att ha hit Maria och få hjälp, nu var det riktigt längesen jag red för någon.

 

Har plan på att hoppa några av hästarna imorgon och fredag. Brukar mest löshoppa, både för att spara tid och för att hästarna ska slippa ha ryttare på ryggen. Men nu är jag taggad på att hoppa, får imporvisera när det gäller hindermaterial dock. Vi har några "bommar", hemmagjorda cavalettibockar och tunnor. :) Jag får nog vara försiktigt, om jag har för korta läder kommer jag få mördande träningsvärk. Nu rider jag alltid i dressyrsadel, förutom på unghästarna där det är allroundsadel som gäller. Men stå-i-lätt-sits-musklerna har lagt av sig det senaste året...

 

Fredag åker jag eventuellt upp till Hippikos och hälsar på Karin och Hippsons Anki. De verkar ha det rätt så bra, Hippikos är verkligen ett toppenställe för att åka på ridsemester.

 

Nu säger ögonen att det är dags att sova.

 

Astrid


Läst 16592 ggr Kommentarer Kommentera

Igår kväll kom jag "hem" till Portugal med ett försenat plan. Vi har haft en toppenresa! Mycket kultur, bla konstmuseum, Schönbrunn och konsert med klassisk musik/opera. Vi har ätit och druckit gott, skrattat mycket och haft tur med vädret. Självklart  besökte vi spanska ridskolan. Jag och mamma var på morgonträning samt en rundvandring. Fredag kväll såg vi showen, vi hade lyckats få de typ bästa platserna och det var en oförglömlig upplevelse.

 

Även fast jag har fått känna hästlukt och se dessa vackra varelser in action längtade jag efter mina pållar. Nu är jag full av inspiration och energi! Idag har jag longerat hela gänget och jag kan knappt vänta tills imorgon då jag ska rida :) Får en häst mindre på torsdag, då åker Formosa till sin nya ägare i Belgien.

 

Jag hade planerat att vara lite nyttig denna vecka. Man känner sig ganska uppsvälld efter allt ätande, resande och inte jobba som vanligt. Det gick inte så bra idag då det var en religiös dag här i byn. Har inte superkoll vad det handlade om, ett helgon eller Fátima (kanske både och). Hur som helst, grannarna bjöd på lunch och självklart var det grymma efterrätter som jag inte kunde tacka nej till. Dessutom käkade vi churros som de sålde utanför kyrkan. Jaja, imorgon är det en ny dag! Var iallafall häftigt att se paraden de hade och bar på helgonet Fátima. 

 

Har lite bilder från Wien som jag ska ladda upp. Tyvärr fick man inte fota under showen eller träningen på sp ridskolan. Lägger även upp filmen på Princess från lördagens tävling.

 

 

 

Mamma, Kristina, Ulrika, Jag, Ammie vid Schönbrunn

 

Sadelkammaren på spanska ridskolan

 

Ganska fint ridhus...

 

Natti

Astrid


Läst 17732 ggr Kommentarer Kommentera

Väskan är packad, planering för hästarna klar och jag är i säng före midnatt (kom ihåg att vi är en timme tidigare här). Imorgon bär det nämligen av till Wien! Det blir jag, mamma, Ammie och mina två kusiner. Det blir toppen med en liten semester, på söndag är jag tillbaka med nyladdade batterier. På planeringen står Spanska Ridskolan överst på listan. Jag och mamma har pratat om att åka i flera år, nu ska det äntligen bli av :)

 

 

Igår var det tävling igen. Prinsessan var fin på framridningen, lite matt inne på banan vilket märktes mest i galoppen. Men hon skötte sig fint och vi hade inga större missar och slutade på 65 procent. Hon fick fina lovord från domarna och det har varit suveränt att göra en mindre tävling före Ponte de Lima där vi ska rida första deltävlingen i den portugisiska cupen. Nu vet vi vad vi behöver förbättra, dessutom kommer Maria den 28e maj och har en veckas träningsläger. Längtar!!!

 

Igår var det Ulisses som glänste mest. Jag gjorde min första start i Prix S:t Georges någonsin och det gick helt klart över förväntan. I travdelen behöver han bli starkare, han har ju faktiskt inte varit i full träning i så många månader och inne på banan blir jag lite försiktigare. Måste ha lite mer tryck i traven och få jämnare bjudning/påskjut. Men längningarna var bättre och fick till skolorna ett snäpp högre. Han var mer avspänd i skritten och galoppdelen kändes klockren. Bytena satt som en smäck, det är piruetterna där JAG måste träna mer teknik. Han kan sitta och göra jättefina piruetter, men jag är inte lika bra. Sjukt glad över två 8:or på bytesserierna. Med två domare blev totalprocenten 66 %! Självklart är domarna inte lika hårda som på en nationell tävling med konkurrenter, men jag är ändå grymt nöjd för att vara första gången.

 

Det var med andra ord en bra helg. Kul var det också att träffa bekanta från då jag jobbade på Classical Equines.

 

 

Nu ska jag sova, ska upp tidigt och jobba några hästar innan flyget går kl 13. Kommer förmodligen inte göra några uppdateringar under min semester, men ni får ha en trevlig vecka :)

 

 

Kram

Astrid

 

 

Jag och Ulisses

 

 

 

Har en film på Prinsessan från lördag. Kommer ladda upp den senare.


Läst 20074 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
05
2013

Vi bestämde oss för att åka på tävling i Freamunde idag. Det var jag och Carolina som tävlade. Jag hade med mig Prinsessan och Ulisses. Det är en liten tävling som kan liknas vid en träningstävling. Man får välja vilka program man vill starta och de flesta är från ridskolan som anordnar tävlingen. Ett grymt bra tillfälle att checka av hur man ligger till och förbereda inför Ponte de Lima där vi ska tävla i juni.

 

Alla hade fått fasta starttider, fast ingen höll tiderna och det var rätt förvirrat när man skulle starta. Trots det så gick det riktigt bra, hästarna skötte sig över förväntan och det var kul att känna att P har utvecklats mycket sen tävlingen i Santarem. Var osäker på hur Ulisses skulle bete sig, hingst som han är och dessutom har han inte tävlat på länge. Han var ganska laddad på framridingen, men när vi kom in på banan kändes som att han sa "det här kan jag!".

Fick ett bra flyt genom programmen, några missar här och där som jag tar på mig. Får rida mer noggrannt imorgon och försöka få lite högre procent med bägge hästarna.

 

Med P rider jag elementario 2 (idag) 3 (imorgon). Kan liknas vid LA:3, innehåller skänkelvikning, ryggning o 10-metersvolt i galopp. U startade jag i complementario 3 idag, typ MSV B:5. Imorgon ska jag göra min första start någonsin i S:t Georges! Ska försöka få jämnare bjudning i traven och rida bättre slutor på honom imorgon. Måste även jobba på takten i mellan/ökade traven, hästarna ökar fint, men jag tappar takten ibland o får då galoppinslag. Är onödigt att ha 4 när man kan få 7 eller 8. Red iallafall ihop 69 % med P och 66 % med U. Helt klart nöjd!

 

Håll tummarna för oss imorgon !

 

Sov gott

Astrid

 

 


Läst 19072 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
03
2013

Solen och värmen är tillbaka :) Känner direkt att man får mer energi av värmen och det är underbart att kunna vara i T-shirt 9-21. Speciellt när man hör att det snöade imorse hemma i Piteå!

 

 

I helgen blir det förhoppningsvis tävling. Carolina och Manuel åkte för att kolla underlaget igår, tydligen var det väldigt stumt så vi får se om vi åker. Jag och C ska reka imorgon eftermiddag då det ska vara fixat för helgen. Är inte så bra för hästarna att gå på för hårt underlag (om de inte är vana vid det). Jag hoppas att det ska vara ok, är grymt tävlingssugen och både Prinsessan och Ulisses känns superfina nu. Prinsessan fick ett 40-minuterspass igår i skritt för att återhämta sig lite. Red i eftermiddags och hon kändes väldigt återhämtad! Tryckte på ordentligt, men gav härlig känsla efter en stund.

 

Unghästarna jobbar på bra, Falcão jobbar vi fortfarande med att få fram ordentligt. Snart ska det väl släppa och han börjar pumpa på av sig själv. Stona är lite känsligare och har kommit något längre i ridningen. Har en fundering till någon därute som har bra unghästvana. Kan man börja rida med spö innan hästen svarar bra för skänklarna, eller är det bättre att vänta tills skänklarna fungerar bra. Tänker att spöet kan vara ett bra hjälpmedel att lära hästen att gå fram för benen. Hur gör ni med en häst som inte har så bra framåtbjudning?

 

 

Lägger ut en kort film på honom, den är ett par veckor gammal. Jag låter honom inte sätta ned huvudet så mycket ännu då det kan komma något bus emellanåt. När han går fram bättre och är stabilare att rida kommer jag låta honom få gå med längre hals och lägre. Men visst är han duktig? :)

 

 

Tycker faktiskt att Portugal är bra när det gäller unghästar. I Sverige har vi 3-årstest där de ska visas ridna (vet inte om alla visas ridna eller om några bara löshoppas och visas vid hand?). De måste alltså vara ridbara och fungera på bortaplan, det är rätt höga krav för en så ung häst. Här finns det inget för 3-åringar där de ska visas ridna. Under deras 3e år påbörjar man oftast inridningen och det är inte förrens de är 4 som man kan tävla uppsuttet.  Exteriör- och gångartstävlingar för 3-åringar är alltid visning vid hand. Det ger hästen ca ett till år till att få växa och mogna i knopp o kropp. Man har ingen stress och hästen kan ändå få komma ut och vistas i tävlingsmiljö. Även de dressyrprogram som finns för 4-åringar är mer anpassat för de unga hästarna än tex ett LB program. Mest lättridning, stora volter och välplacerade övergångar. Självklart är vi bra på mycket i Sverige och det finns många duktiga unghästutbildare och bra system. Många 3-åringar är redo och klarar 3-årstestet utan problem, medans vissa kanske behöver ha mer tid på sig. Tycker iallafall själv att det är skönt att veta om att man inte behöver stressa i ridningen med våra 3-åringar. Inte förrens nästa år behöver de göra några prestationer under ryttare.

 

Blir lätt surrig såhär på kvällskvisten, hoppas ni orkar läsa.

 

Sov gott!!

Astrid

 

 

Falcão

 


Läst 18366 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
01
2013

Jäklar vad bra hon går nu, lilla prinsessan! Idag hade jag ett superpass. Började med att lägga mycket volter, flytta undan bakdelen och övergångar. Red därefter igenom bägge programmen och hon gick som en klocka. Självklart är inte ALLT perfekt, men vi hade ett bra flyt och hon väntade på mig. Hon är den sorten som alltid går, det känns som att jag skulle kunna rida i timmar och hon skulle fortsätta trycka på. Ibland blir det nog så ambitiöst, hon vill för mycket och glömmer bort att lyssna på mig. Imorgon blir det bara lite lösgörande arbete i skritt. Även om hon aldrig känns trött så är det klart att hennes muskler inte orkar hur mycket som helst. Speciellt små volter i galopp märks det nu att hon ibland byter bak. Efter tävlingen kommer hon få en vecka att återhämta sig. Passar ju bra då jag kommer befinna mig i Wien 5 dagar :)

 

Däremot så var jag inte så glad på henne när jag gjorde iordning henne. Jag skulle sätta hovolja på en bakhov då hon skulle sparka bort en fluga med andra benet. Jag hann inte alls se hoven som träffade mig i huvudet. Var inte en jättehård spark och det var ju faktiskt inte hennes fel. Fick ett litet sår, men kände mig inte snurrig som efter jag gick omkull ett par veckor sedan. Mitt huvud får ta många smällar, tur man är tjockskallig! :P Gick även bra att rida så det ska inte vara någon fara.

 

Ulisses fick ett lätt pass idag då han fick nya skor igår. Han kändes lite tassig och försiktig så jag tror det var en bra plan idag. Hoppas att han har känt in sig till imorgon då jag hoppas kunna rida på som vanligt.

 

Nu behöver ni inte vara avundsjuka på vädret, i helgen har det blåst och varit kallt/molnigt (typ 16-18 grader). Tror det ska vända senare i veckan, jag vill ha sol och rida i T-shirt!!

 

 

Här kommer en till film på Sessan som Karin filmade i söndags :)

 

 

 

Natti
Astrid


Läst 16536 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.