Portugal-bloggen
JUN
27
2013

Nu har jag varit sådär dålig på att blogga igen. Men det har varit en rätt fullspäckad vecka kan jag lova!

I lördags drog vi iväg till Lissabon och kollade in konkurrenterna bland hingstarna i modell- och gångartsklasserna 1-3 år. Hann även se några ekipage i dressyr vilket var intressant. Jag tror ändå vi kan vara med och slåss om placeringar i helgen, förutsett att inget galet händer inne på banan.

Under veckan har jag förberett hästarna inför feiran i Ponte de Lima. De som åker är alltså Princess, som jag kommer tävla i dressyr (typ LA3). Ulisses ska jag starta St George båda dagarna. Även Carolina ska tävla Venturoso på typ MSV B nivå. Dressyren är fredag och lördag. Med Princess och Venturoso rider vi en cup som håller på under hela året och har final i december. Detta är första omgången för oss, så det blir spännande att se hur vi står oss i förhållande till de andra som redan har startat ett par omgångar i cupen.

De andra hästarna som åker är Homero, Falcao, Flor och Bandarilha (+fölet Invicta). Alla de 4 kommer delta i modell- och gångartstävlingen där de tävlar mot hästar i samma ålder (Bandarilha deltar i en klass som är för "ston med föl" oavsett ålder). Om allt går bra då vi tränar och jag känner mig säker kommer jag att presentera Flor. Det är banne mig inte lätt, men idag gick det lite bättre att springa med henne. Vi får se hur det känns, jag har ett par dagar på mig att träna därborta.

Så imorgon går första lasset med Ulisses och Venturoso. Efteråt åker Manuel tillbaka och hämtar Princess och Flor. På fredag morgon kommer Homero och Falcao för att visas fredag em. Förhoppningsvis kan de åka hem igen fredag kväll och Bandarilha och Invicta kommer lördag morgon. Stona har sin tävling under lördag em. Jag och Carolina ska sova i en av transporterna så vi kan hålla koll på hästarna. Dressyren börjar 8.00 lördag morgon så då är det skönt att redan vara på plats.

Jag tycker det är svårt att lägga upp dagarna innan tävling för hästarna. Men denna gång tror jag att jag har lyckats rätt så bra. Longerade både Ulisses o Princess söndag, måndag lösgörande arbete med många övergångar. Tisdag red jag lite mer, red igenom några rörelser från programmen. Igår red jag igenom programmen med bägge hästarna, kändes jättebra. Idag blev det ganska lätta pass på båda. Princess gick super idag och jag red bara 30 min och kände på det som var lite svårt igår. Idag satt allt som det skulle och även Ulisses kändes fin. Gjorde lite skolor i traven, samlad galopp och 3:orna en sväng. Imorgon har jag tid att rida ett pass på båda i Ponte de Lima. Ska fokusera på att de ska vara avspända och inte pressa för hårt. Vi får se om det blev ett vinnande upplägg efter helgen. :)

Jag är sjukt taggad, tror det kommer bli en toppenhelg. Det enda som jag är orolig för är värmen. Nu är sommaren igång på allvar och efter 12-17 är det typ 30-35 grader varmt. Ska se till att dricka mycket vatten, smörja in med solkräm och försöka att inte svettas bort.


Håll tummarna!!! Ni får en uppdatering söndag eller måndag, beroende på när vi är hemma.

Kram på er

Astrid


Läst 13042 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
21
2013

Midsommarhelgen är den helg då hemlängtan är som värst. Tror dock att detta år blir lättare än förra då jag bröt ihop totalt efter ett skype-samtal med min mamma. Usch! Dessutom är alla mina vänner samlade hemma i Piteå och ett annat gäng har arrangerat en jättefest i Nolsterby. Ska försöka låta bli att titta på bilder på facebook och jobba jättemycket så ska det nog gå bra. 

Nu är det full fart med förberedelser inför Ponte de Lima som är nästa helg. På lördag åker vi ner till Lissabon där det är feira och kikar på konkurenterna. Till Ponte de Lima åker vi med Ulisses, Venturoso och Princess för att tävla dressyr. I modell- och gångartstävlingarna kommer Homero (1 år), Falcao (3 år), Bandarilha (sto med föl) och Flor (3 år sto) att delta. Eventuellt kommer jag presentera Flor vid hand. Då kommer jag nog att vara nervös! Har tränat en del i veckan och det är inte så lätt. Som tur är har jag Manuel som kommer med tips och råd, han har betydligt mer erfarenhet än mig. Men någon gång måste bli den första för mig och Flor är en ängel så jag hoppas det går bra. Jag får väldigt bra träning då det blir en hel del springande med alla hästarna. :)

Har massor med kort som jag inte har haft tid att lägga upp, så här kommer några. Främst från då Maria var här.

Manuel och Elmo rider lektion för Maria

Maria rider Princess (hon kändes rätt så fin efteråt :))

Princess var trött efteråt <3

En dag då jag kom hade fölen bytt plats med getterna. Tror getterna gjorde det bästa bytet !

Falcao skakar loss medans han torkar i solen

Bandarilha från igår

Hennes vackra stoföl Invicta das Arcas

Zarco igår, han går riktigt bra nuförtiden. Venturosos mule är det till höger :P

SOV GOTT


Astrid


Läst 15219 ggr Kommentarer Kommentera

Jag heter Eva-Lena Wikander Hedman och är Astrids mamma. Jag har varit på besök i Portugal en vecka. Det är första gången jag träffar Astrids nya familj och hästar. Både hästar och familj är trevliga och stället är mycket fint. Vi har mest tillbringat tiden i stallet, och jag har även fått rida ett par hästar.

  
Veckans höjdpunkt var att följa med Astrid och sonen i familjen på working equitation tävling. Det var en rolig upplevelse och något helt annat än tävlingar i Sverige. I stallarna står hingstar uppbundna både här och där. Hästar passerar varandra väldigt nära. Trots det verkar inte hästarna reagera speciellt mycket. Det var oerhört spännande med tävlingen och när sonen Manuel vann den inledande dressyren, och Astrid var tvåa, och sedan Astrid vann manövertesten med sonen som tvåa var det speeden som avgjorde. Båda ryttarna var väldigt laddade, men Manuel hade en snabbare tid och vann klassen totalt med Astrid som tvåa. De gjorde båda mycket bra ifrån sig.

  
Sedan var det dags för prisceremoni. Och här blir det väldigt rörigt och osvenskt. Alla deltagande ekipage från tävlingen, ca 32 stycken kommer ut på tävlingsbanan. Atrid och Manuel skrittar runt på banan och de flesta av de övriga sätter fart. Någon rider passage, en annan piaff. Ytterligare ett ekipage hämtar lansen och rider runt med den, andra rider över hinder eller tränar på byten. Både hästar och ryttare ska visas upp. Sedan tar prisutdelningen vid och det blir lite lugnare en stund innan ärevarvet. Jag vet inte om dessa hästar och ryttare har ett annat temperament eller om hästarna har vant sig vid röran. Det är fascinerande att se.

  
I morgon åker jag tillbaka till Piteå. Vi ska släppa våra ridskolehästar och Bobo på sommarbete på torsdag. Det blir trist att åka ifrån Astrid, men jag kan förstå att hon älskar att vara här med så fina hästar och människor. Jag är lite orolig att hon blir portugis för evigt. Det är lite tomt hemmavid. Och jag saknar henne ofta.

  
Men jag har nu laddat lite Astridtid, och ska väl klara mig ett tag framöver. Jag vet inte vad som kan få henne att återvända till Sverige. Men jag är glad att hon har det så bra och lever sin dröm. Och även jag får uppleva saker som jag inte skulle få göra om inte hon var här.

Eva-Lena

Astrid och Manuel


Läst 16986 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
16
2013

Då var Ulisses debut i working equitation avklarad. Det gick verkligen över förväntan. Igår i dressyren var jag inte särskilt nöjd. Hästen var spänd och inte mellan hjälperna, blev lite rak i bakbenen och "släppte inte ned" mig i sadeln. Jag lyckades iallafall styra runt honom utan några misstag och när jag ser videon ser det bättre ut än vad det kändes (tur att det inte var tvärtom!).

Vi skrapade dock ihop 64 % och hamnade på en andraplats efter Manuel och Venturoso som gjorde en jättefin uppvisning.

Idag var det manövertest på morgonen. Värmde upp ganska länge, men nästan bara i skritt och mycket lösgörande. Det var en bra plan för han var superfin inne på banan. Inga problem på något hinder, även om det alltid finns saker som hade kunnat vara bättre. Men jag var grymt nöjd och vi vann faktiskt manövern i min klass på 65 %. Det skilde nog inte mycket mer än 2-3 poäng från Manuel som var tvåa. Jag tyckte att hans test såg riktigt bra ut och jag var säker på att han skulle vinna. Nu blev det lite mer spännande då speeden var avgörande.

Jag var sjukt laddad för speeden, men då Ulisses har haft en del problem med hovarna och inte är i toppkondis ville jag vara försiktig. Självklart gjorde jag mitt bästa för att vinna, men det räckte inte hela vägen, även om Ulisses skötte sig exemplariskt. Det är inte så lätt för en så stor häst att vända snävt och vara snabb på att accelerera. Dessutom gjorde jag ett par missar som kostade tid, men jag var jättenöjd efteråt. Vi gjorde så gott vi kunde, men Manuel o Venturoso slog oss med ganska många sekunder och tog en välförtjänt seger. Jag var så nöjd och stolt över både mig själv och hästen för denna prestation. Vi tog andraplatsen i vår första we-tävling tillsammans och vi hoppas att det blir fler :)

Extra kul var det att ha mamma på plats som såg mig tävla för första gången här i Portugal. :)

NU är jag helt slut!
Sov gott


Astrid


Läst 13664 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Nu ligger min älskade mamma i sängen bredvid mig och sover. Hon kom i tisdags och vi har hunnit spendera mycket tid ute i stallet. Hon har sett mig rida alla hästarna och själv fått prova på Elmo och Zarco. Igår kväll åkte vi in till Porto för att strosa omkring och äta god middag. Mys!

Idag åkte vi på förmiddagen till Joao Paulo för att träna en sista gång på hinder med Ulisses och Venturoso. Imorgon är det nämligen tävlingsdags i working equitation! Jag ska tävla mot Manuel denna gång i en högre klass än vad jag ridit med Urtigao. Jag hoppas att det går bra, Ulisses har varit superfin och jag är peppad till tusen. Imorgon rider vi dressyrprogram och på söndag är det manövertest och speed. Jag tror dressyren kommer bli vårt minsta problem, det blir mer intressant att se hur han reagerar på hindrena under söndagen. Men det ska bli kul att tävla igen och dessutom att mamma äntligen får se oss live :)

Vi behöver inte åka förrens vid 2-tiden imorgon, skönt att rida lite senare och jag har tid att motionera några av de andra hästarna på förmiddagen.

Nu ska jag lägga mig och "rida" dressyrprogrammet innan jag somnar.

Håll tummarna imorgon!!

Sov gott

Astrid

Jag och Ulisses gör ett galoppombyte

Jag och mamma på restaurang i Porto

Porto city

Jag och Zarco


Läst 12509 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
10
2013

Hej på er!

Har varit dålig på att uppdatera i veckan. Har haft några sena kvällar och en hel del att fixa med.

 

Under veckan har hästarna skött sig fint. Vi har jobbat vidare med vad vi fick i läxa av Maria, det var några grejer. :P Med Ulisses har jag tränat lite på we-hinder. Vi har ju tävling nästa helg, det blir jag o Ulisses och Manuel med Venturoso. Helst hade jag tävlat med Urtigao också, men tyvärr så har hans ryttare planer på att starta i dressyr och vill endast ha hästen i en disciplin (jag kommer dock att tävla Ulisses i we nästa helg o rida St: George i Ponte de Lima...). Jag får vara glad att jag iallafall får tävla en häst. Ska dessutom debutera en högre nivå, det är fortfarande på två händer, största skillnaden är motståndet och dressyrprogrammet som har svårare rörelser. Roligast av allt är att min älskade mamma ska få se när jag tävla we för första gången. Hon kommer nämligen på tisdag och stannar en vecka.

 

Idag har vi varit i Santarém på en feira som har allt från traktorer och kossor till Grand Prix dressyr. Jag hann precis i tid till att se GPn som bestod av tre ryttare. En av dem tävlar i både we o dressyr, Pedro Torres. Han rider sjukt fint och är dessutom god vän med "min" familj så jag fick faktiskt prata lite med min idol idag. Coolt.

 

Efter lunch åkte vi till en uppfödare som hade 130 (!) hästar. Stona var fina och gick ute på bete, det var lite blandad kvalité bland de yngre hästarna och det fanns en hel del att önska gällande deras skötsel.. Man får se det mesta här i Portugal och även om de flesta hästarna såg ok ut är jag glad över våra svenska djurskyddsregler.

 

Jag har fortfarande en massa bilder som jag vill lägga upp, men jag hittar inte en sladd! Ska kolla om den har blivit bortstädad eller om jag har lyckats sätta den på något "smart" ställe.

 

 

Kram på er och hoppas ni alla får en fin måndag :)

 

Astrid


Läst 14582 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
05
2013

Idag åkte Maria tillbaka till Sverige, fast det gick inte helt lätt. Planet till Zurich (där hon skulle byta till sthlm) fick vända tillbaka pga lågt tryck i kabinen. Det blev en ganska lång väntan i Porto och därför missade hon anslutande flyg väl framme i Zurich. Det blev ombokat till ett senare flyg, vilket innebar att hon inte hann med flyget till Kallax och det går inga senare. Hon får spendera en natt i Stockholm innan det bär av till Kalix imorgon morgon. Tycker riktigt synd om henne, jobbigt när det ska strula och väntan blir lång. Portugal kanske ville behålla henne :)

 

Det har varit en riktigt lärorik vecka. Jag har fått massor med hjälp på alla hästarna. Ulisses fick vi till riktigt bra, har ridit igenom St: Georg och nu ska jag skriva upp steg för steg hur jag ska rida. Piruetterna igår satt riktigt bra till slut och i traven fick vi härligt flyt. Det är så roligt när man hittar en "knapp" och det blir stor skillnad. Är riktigt laddad för att tävla i Ponte de Lima. Men först blir det lite omladdning nästa vecka inför working equitation tävlingen. Jag är lite osäker på om ägaren till Urtigao kommer låta honom tävla så nu är Ulisses anmäld också.

 

Prinsessan är ju helt fantastisk! Och med Maria på backen kan det inte bli annat än bra. Under veckan har vi jobbat massor med skritten. Hon har stor skritt och spänner sig lätt vilket gör att hon ibland börjar passa. Men sista dagarna tog hon knappt ett steg pass och den stora skillnaden från andra tränare är att aktivera henne MER. Alla andra har sagt att jag ska rida sakta, men då jag kortar ihop henne blir hon kort i halsen och spänd i frambenen. För Maria har vi försökt få henne att skritta på bättre, först i fri skritt med riktigt långa kliv och lång hals. Ur det plockat upp tyglarna lite, med samma aktivitet men lite kortare steg som så småningom blir mer och mer i samling. Det viktiga är att komma igenom med skänklarna = accepterar benen och inte spänner sig. Jag har gärna plockat bort skänklarna då hon spänner sig, vilket såklart är fel. Det gäller att hålla de på plats, i alla gångarter, även om hon vill springa iväg och då komma igenom med tyglarna. Vi har ju haft lite svårt med övergångar och det har Maria också tagit oss igenom. Ganska enkelt och självklart såhär i efterhand, men jag måste helt enkelt ge in i övergången, utan att hon springer iväg. I traven har vi gjort många små stegförkortningar och igår kändes det super. Hon svarade upp bra för tyglarna och accepterade benen, sprang inte iväg och gick med långa bakbenskliv. Jag har fått tänka på att styra henne istället för att leda, hon har känts mycket jämnare i tyglarna och bärig. I galoppen ska det kännas som att hon vill gå mer då hon gärna översamlar sig.

 

Ni märker ju hur mycket information jag har att processera. Och detta är bara två hästar!! Ska skriva lite mer eftersom. Har även bilder som jag tog med kameran, tyvärr har jag sladden borta. Ska se till att fixa det pronto så blir bloggen lite roligare.

 

Nu är det sovdags!

 

Jag och Maria i Porto

 

 

Det är viktigt med avslappnade ryttare (och tränare).


Läst 16847 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
02
2013

Hej på er!

Blir inte så bra med uppdateringar nu när Maria är här och har ridläger med oss. Hästarna har gått super, har fått många bra tips och råd att jobba med. Jag har fått vrida om benen och se till att komma igenom bättre med skänklarna. Även fått tänka mer på att styra hästen istället för att drai tyglarna. Vips så går alla hästarna superfint. Kul det är att rida :D

 

Vi har även hunnit med en hel del turistande. Denna kväll spenderades i Porto, otroligt fin stad. Nu ska vi sussa och ladda om för ännu en hästig dag :)

 

God natt

 

Astrid


Läst 19770 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.