Portugal-bloggen
AUG
29
2013

Sådan här röra kan det bli efter 9 hästar. Ni kanske lägger märke till att det är flera träns, men bara en sadel. Det har varit så på de flesta ställen jag jobbat, det är inte hästens sadel utan ryttarens. Jag har alltså "min" sadel, Carolina har sin och Manuel en annan. Om vi rider varandras hästar använder vi alltså vår egna sadel. Förvånansvärt nog så ligger min riktigt bra på de flesta. Den är lite stor i sätet så på en kort rygg blir den något lång. Men det är inte så mycket att det gör något och den klämmer inte eller glider omkring. Vi har alltid en padd under sadeln vilket också hjälper till med passformen. Väldigt olikt från Sverige där vi kollar sadlarna stup i kvarten med olika proffs. Även om man självklart hade velat ha en sadel till varje häst som ligger perfekt så funkar det såhär.

Det blir många benlindor att rulla, jag rider alltid med lindor och paddar under. Vid vissa tillfällen lindar jag bara fram och sätter benskydd bak (typ vid longering eller på unghästar som har "lätta bakfötter"). Men jag föredrar helt klart att linda, även om det är en del extra jobb jämfört med benskydd. Vi har också alltid boots fram på hästarna. Det är för att undvika balltramp och att de trampar av sig skor.

Jag gillar att ha ordning och reda i stallet. Jag smörjer alltid träns och sadel i slutet av dagen. Jag älskar att gå in i sadelkammaren på morgonen då alla träns hänger rena och käkremmen är snurrad två varv. Tror min mamma önskat att jag höll mitt rum i samma skick som stallskåpet då jag bodde hemma. :)

Natti natti


Astrid


Läst 16456 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
29
2013

Go kväll!

I veckan har jag två extra-hästar att rida, hela stallet mao. Det är Queeny och Venturoso som jag har hand om några dagar. Det märkliga är att jag börjar dagen bara en timme tidigare än normalt och är klar ungefär samma tid. Fast istället för att rida/jobba 7 hästar gör jag 9 stycken. Vet inte riktigt hur det går till... Självklart speedar jag på bättre och mockar inte till alla efter jag ridit (vår groom Carlos mockar 3 ggr/dag, men jag gillar att ställa in hästarna i en nymockad box). Venturoso kändes riktigt fin idag, Carolina har fått fram honom ett snäpp till och då faller så mycket på plats. Han är bättre i kontakten, rakare (spec i bytesserierna) och rör sig med större kliv. 

Även Queeny känns fin. Sist jag red henne var i juli och då hade hon varit utan arbete ca en månad. Det är stor skillnad nu. Hon myycket bättre i kontakten, taktmässig och inte lika långsam. Jag föredrar dock Prinsessan, även om hon är väldigt känslig och därmed lite svårare, så behöver man aldrig vara orolig över att hon ska bli långsam. Jag föredrar hästar med "go" och som man måste få att vänta på ryttarens signaler. Men Queeny är också ett nöje att rida såklart :)

"Mina" hästar går också. Ulisses var super i traven idag, i galoppen blev han för på och vänta fanns inte alls med i hans planer. Men mot slutet gick det bättre och jag har börjat med byten i varje. Än så länge gör vi bara ett par stycke, men jag tror han snart är redo att göra 3 i rad. När det sitter går det nog ganska snabbt att få till fler och fler. Prinsessan var också lite för het på gröten idag, men när hon är fin är hon riktigt fin. Elmo får nog dagens guldstjärna, vi gjorde ett par riktigt fina byten idag. Nu kan jag lägga dem på olika linjer och han är med på noterna. Superhästen!!

Ni får ursäkta mina uppsats-inlägg. Skulle gärna behöva lite råd om vad ni vill att jag ska skriva om. Det händer ju alltid något här, men ni kanske vill veta något som inte jag tänker på. Bomba med förslag och så håller vi tummarna för fälttävlansryttarna imorgon!

Sov gott

Astrid


Läst 16694 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
26
2013

Hej på er!

Har haft ett par toppendagar i strålande solsken.

Fick börja min lördag med att dansa tillsammans med en Prinsessa :) Hon var verkligen superfin och det är roligt när man märker att vissa saker börjar falla på plats. Ulisses har också gått kalas i veckan, jag och Carolina skittade ut en sväng efter ett bra pass på banan. Lite synd att man måste rida en bra bit efter bilväg för att komma till fina ridvägar. Men som tur är hade vi skötsamma hästar trots smala vägar och snabba bilförare. Coimbra rider jag varannan dag, har hållt mig inomhus ännu, men till veckan ska jag testa rida på utebanan. Hon är så himla snäll, har varit den lättaste hästen hitills att rida in. Hon behöver fortfarande tappa mage så att sadeln kan ligga på rätt plats. Flor gör framsteg varje dag tycker jag, inte alls lika tittig ute och vi jobbar på att hålla takten. Falcao kastrerades faktiskt i onsdags. Han har visat lite för mycket hingstig attityd så min chef tyckte det var bästa beslutet. Nu kommer han att förberedas för en karriär som en dressyrhäst istället för att bli avelshingst. Ännu märker man ingen större skillnad på honom, men såret ser fint ut och jag longerar och spolar med kallvatten för att hålla svullnaden nere. Han verkar inte särskilt bekymmrad utav det utan rör sig mer eller mindre som vanligt.

Avslutade lördagen med att hoppa Elmo och Zarco. Dagens inspirationskälla var såklart bästa Rolf-Göran. Vi kanske inte hoppade riktigt lika högt, men jag tror det såg typ ungefär likadant ut... Kul var det iallafall och det tyckte hästarna också som var på hugget. :) Är lite svårt att hitta på bra övningar när man bara har 4 bommar, men det fick bli en linje med 3 galoppsprång, räcke - oxer. 

Idag hade jag min lediga dag som till största del spenderades vid poolen. Nice life!

Har självklart hängt med i EM-finalen i dressyr. Jättekul med svenskarna som jag tyckte gjorde riktigt fina ritter i tufft motstånd. Mycket fina hästar nu, men stjärnan är ändå Valegro och Charlotte. Vilket ekipage!

Nu är jag fullproppad med inspiration inför en ny vecka med "mina" underbara hästar :)

Nighty

Astrid


Läst 15118 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
23
2013

Så himla megagrymt vårt svenska hopplag är!! Vilka prestationer, att kunna göra den omladdningen efter några mindre bra ritter. Och Rolf-Göran, vilken karl! Sjukt imponerande, han måste ju ha nerver utav stål. Går alltid in och leverar när det gäller. Måste passa på att berömma Hippson för deras uppdateringar och övervakning utav EM. Jättekul att kunna hänga med fastän man inte är på plats.

Tog en break en timme innan lunch för att hinna se sista delen av dressyren som direktsändes på tv. Missade tyvärr de svenska ekipagen och kan inte heller se på svt play då jag inte är i Sverige. Däremot såg jag Helen och Charlotte som jag tycker bjuder på riktigt fina uppvisningar. Kul att det går mot bättre ridning, väldigt inspirerande att se. Jag red Ulisses senare på eftermiddagen och hade deras ritter i bakhuvudet. Tyckte att vi dansade fram, även om det kanske inte riiiiktigt var i samma klass som Valegro och Damon Hill :P Men jag ska försöka bli bättre på att se mer videos på bra ridning för det hjälper verkligen. Kommer bara ihåg hur bra jag satt efter besöket på spanska ridskolan.

Nu ska jag invänta john blund och ladda för en ny dag. :)

Natti

Kanske jag och Princess rider EM tillsammans en vacker dag


Läst 15200 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
20
2013

Go kväll!

Jättekul att få så mycket positiv respons på mitt förra inlägg. Ni är bäst!!

Under helgen hände det väl inte något speciellt. Torsdag var en helgdag här i Portugal (något helgon som hade födelsedag typ.) och vi hade en uppfödare på besök. Jag jobbade på som vanligt och red alla hästarna. Han var rätt imponerad av våra hästar och gillade Princess och Queeny.

Princess går så grymt bra nu, hoppas att formen håller i sig till nästa tävling som inte går förrens i slutet av september. Ulisses känns också super, var nog helt rätt att ge honom ett par veckor med soft jobb/lös i ridhuset. Han är mycket starkare och det känns speciellt i den samlade galoppen. Piruetterna börjar vara ganska bra nu :) Elmo har förstått grejen med galoppombyten nu och tycker det är kalaskul att byta. Han drar inte iväg, men kan göra något litet bus emellanåt. Men han byter alltid rent och de flesta bytena är luftiga och fina. Inte illa för en fyraåring! Pappa Zarco mådde nog också bra av några dagars vila. Han har nog aldrig gått såhär bra och böjningen till höger börjar släppa nu. Han har även börjat pumpa på bättre i galoppen nu, förut har han blivit lite "tom" i galoppen. Tror det har hjälpt med hoppningen, där får han trycka på mer och han är alltid som bäst att rida dagen efter ett hoppass. Flor har haft mycket energi, men hon är ridbar och inte alls lika tittig som förut. Ska bli himla spännande att följa den damens utveckling.

Brorsan Falcao gör också framsteg i ridningen. I lördags hade jag en spännande ridtur då en get hade lyckats smita in till fölen (dessa getter!). Fölen tyckte det var lattjo-lajbans och satte igång att jaga den stackars geten. När den till slut hittade hem fortsatte 1-åringarna att köra rally och jag tror ni kan gissa att Falcao var hyfsat spänd.. Även om han var okoncentrerad och svårsvängd så gick det. Jag tänkte i början att jag skulle åka på en flygtur, men han blev inte alls vild och efter ca 20 minuter slappnade han av och var ganska trevlig att sitta på. Jag var stolt över honom, tror många hästar hade flippat utav att ha 3 tokiga ettåringar som brallar runt precis bredvid banan.

Värmen är tillbaka (typ 30-32 grader) vilket jag tycker är underbart. Söndagen, som är min lediga dag, spenderades till största delen vid poolen. Jag blev kanske lite röd, men det var ljuvligt. Efter en otroligt god (och mycket) lunch hängde jag med en bok under hallonträdet resten av eftermiddagen och på kvällen blev det filmmys med Carolina. Helt ok sätt att fördriva en ledig dag på :)

Idag var det longering för samtliga pållar, imorgon är det ridning som gäller :)

Här har ni 8 minuter då jag travar omkring på Monty i England.

Skön söndag

Natti

Astrid


Läst 14320 ggr Kommentarer Kommentera

Hade tänkt skriva lite om mina erfarenheter att komma till Portugal som ung svensk tjej. Det är nämligen inte alltid så lätt!

Till skillnad från Sverige är ridning mansdominerat här i Portugal. Självklart finns det många proffesionella ryttare som är kvinnor, men större delen är män och på tävling i alla grenar, står de oftast för majoriteten. Synen på kvinnor är tyvärr väldigt gammeldags hos många, jämställdhet är inte ett begrepp man hör ofta och det är vanligt med sexistiska skämt. Som svenska hamnar man dock i en egen kategori. Vi har de portugisiska männen, portugisiska kvinnor och utlänningar.

Vad jag har lagt märke till när man åker på tävling är att tjejerna oftast har en tränare med sig. Tränaren finns nära hela tiden, hjälper till på framridningen, ibland gör iordning hästen osv. I många fall är det tränaren som utbildar och tränar hästen, det är vanligt att man gör så här, vare sig eleven är kille eller tjej. Men det jag har upplevt är att tjejerna inte riktigt får lära sig att utbilda sina hästar. Deras tränare ser till att hästen gör de saker den behöver göra för att eleven ska kunna tävla på önskad nivå och de tränas för tävling. Killarna däremot får lära sig mer grundligt för att kunna träna sin egen häst. Såklart är det inte såhär överallt, det är bara en reflektion från vad jag har sett. Men detta gör att tjejerna blir mer beroende av tränaren, killarna däremot åker ofta ensamma på tävling. Visst ser man killar som rider fram för sin tränare, men inte alls i samma utsträckning som tjejerna.

Därför tror jag många blir förvånade när jag kommer på tävling. Numer vet de flesta här i norr vem jag är (hästvärlden i Portugal är myyycket liten). I början tyckte jag att alla var så vänliga, men efter 2 år har jag fått en bra känsla för vilka som är vettiga och vilka som man ska vara försiktig med.

Jag får ofta frågan om vem som rider hästen jag tävlar hemma, då jag har lagt upp bilder på våra 3-åringar undrar folk vem som har ridit in dem. Det är frustrerande att de inte ens verkar tänka tanken att JAG faktiskt rider in, utbildar och tränar. Självklart vet jag om att jag har massor kvar att lära, men jag har gjort ett bra jobb med våra hästar och även om det är en utmaning ibland så blir alla hästarna bättre och bättre. Kvitto på att jag gör någonting rätt :)

Men när jag är på tävling, utan en tränare vid min sida, 22 år svensk tjej och dessutom gör bra ifrån mig blir grabbarna nog lite smått chockade. Fast det är inte alltid jag får den respekt jag borde ha och förtjänar. Till exempel så var alla över Manuel när han skulle göra sin första start i we. Han fick massvis med tips och råd, folk ringde och på tävlingen berömde alla honom för hans fina insats. Jag däremot, som hade haft två dagar på mig med Urtigao och kom tvåa fick komplimanger för mina blåa ögon och erbjudande om att gå ut på en drink. Sedan framgångarna med Ulisses har folk börjat inse att jag är seriös med min ridning. Jag tror det kan vara för att det är andra hästen jag tävlar iår (och som heller aldrig hade startat we förut) och tar placeringar med. Men man blir ändå rent förbannad emellanåt då man som tjej måste ha resultat för att få någon slags respekt från de portugisiska männen.

Jag antar att fördelen med detta är att man får rejält med skinn på näsan. Man lär sig att låta vissa saker passera och inte ta åt sig av allt man får höra. Man lär sig att uppsaktta när man faktiskt får beröm för sitt arbete och sin ridning. Men lätt är det definitivt inte att slå sig in i mansvärlden. Som tur är finns det några härliga personligheter som gör det lättare och ser allt jobb bakom resultaten. Som faktiskt kan prata häst och ridning då man träffas. Sedan finns det idioter också som tycker man är en liten flicksnärt som borde hålla sig till ponnys.

Hoppas jag inte har skrämt någon tjej som vill komma och jobba i Portugal :P

Sov gott

Astrid

Ulisses, Princess och Flor från onsdag.


Läst 22157 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
14
2013

Hej på er!

Min helg i England var precis vad jag behövde. En liten break och få se något annat än vardagen. Spenderade torsdag och fredag i Brighton tillsammans med Sanna. Jag fick träffa flera av hennes vänner som var helt underbara. Det var himla skön stämning i Brighton, varma och välkomnande människor och det kändes som att man inte behövde vara rädd att gå ensam på kvällen (även om vi förstås inte gjorde det!). Torsdag gick vi ut och dansade på gayklubb. Helt klart en ny erfarenhet att lägga till på listan, men vi hade jättekul :) Fredag promenerade vi runt en hel del och Sanna fick agera tourguide. Vi åt supergod english breakfast (veg varianten) på en mysig restaurang och gick på museum. På kvällen gick vi och såg en kompis till Sanna spela på en pub. Är otroligt många musikaliska ungdomar som spelar lite här och var. Har gig på en pub, spelar i en park eller uppträder på ett större event. Vi hann även med middag på ett indiskt ställe. Blev veganskt och spicey. Älskar att det finns så mycket variation och massor med vegetariskt på menyerna. Kan bli liiiiite trött på det portugisiska käket ibland då det är samma/liknande rätter överallt.

Lördag strosade vi runt på förmiddagen, åt lunch och sedan tog jag tåget till London och Laura medans Sanna gick till jobbet. Var härligt att se Laura, vi hade massor att prata om. Så mycket att Laura blev distraherad och tog fel tunnelbana :P Hon visade mig runt i Camden, vi gick igenom en "tunnel" som har varit stallar. Det låg mitt i stan och numer är det ockuperat av små stånd och affärer som säljer allt möjligt. Vi hade en drink och gick sedan för att äta. Efter thaimaten åkte vi ut till Essex där Laura bor. Vi mötte upp hennes hästvänner på en pub i Essex och hade en härlig kväll. Söndag morgon åkte vi ut till ett stall där Laura hjälper till med en häst ett par gånger i veckan. Jag var något konfunderad när jag såg Monty i hagen, men efter att ha suttit på honom fick jag ändra uppfattning. Riktigt trevlig kille som jag hoppas Laura får mycket kul tillsammans med innan hon har råd att köpa sig en egen häst (en lusitano såklart!). Senare på eftermiddagen visade hon mig runt i de nyare områdena av London där alla moderna jättebyggnader låg. Vi gick över London bridge och därifrån hoppade jag på tåget tillbaka till Sanna. Där var det tjejmiddag som gällde och måndag morgon var det dags för mig att åka hem.

Jag är så otroligt tacksam över att ha dessa två brudar som vänner. Sanna och jag har känt varandra sedan vi var 5 och 6 år och vi har alltid hållt ihop. Hon är min allra bästa vän och jag hoppas att vi en dag kanske kan bo iallafall i samma land. Laura och jag har bott samt jobbat ihop. Det var intensivt och under de förhållanden tror jag att man blir rätt tighta. Vi har pratat konstant under de två dagar jag var där, tror det blir en vän för livet. :)

Nu är jag tillbaka i Portugal, det är 30 grader och jag tror faktiskt att mina hästar har saknat mig lite. Borta bra, men hemma bäst :)

x


Astrid

På vandring i Brighton med bästa Sanna

Pubar på en pub

I de gamla stallarna mitt i Camden. Hästar!!

Laura och Monty

Många höga byggnader :P

På London bridge och tittar på Tower bridge.

Gillar handen som sticker upp. En turist som ville vara med på kort :P


Läst 18024 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
08
2013

Så därför hittar jag på en massa andra saker att göra istället. Tur att jag bara drar med handbagage och lånar kläder av Sanna :) Åker hemifrån 13.00 imorgon för att landa i Gathwick strax före 17. Längtar så mycket efter att få träffa både Sanna och Laura.

Lägger upp lite fler bilder från dagen. Är väldigt glad att Manuel älskar att fota, börjar dock vara lite fullt på datan snart. .

Elmo jobbade på fint med orange benlindor (fråga till en språkpolis, hur böjer man orange när det är flertal??).

Manuel fick ett ryck och ville "tjurfäktas" med Venturoso. Jag och Carolina fick springa med tjuren, annorlunda arbetsuppgift kan man lugnt säga!

Manuel fick till några fina bilder på Zarco som jobbar på fint :)

Sist ut för dagen var mina 3-åringar. Här är Falcao, son till Ulisses.

Sov gott, nästa inlägg blir när jag är tillbaka från England :)

Astrid


Läst 16548 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
07
2013

Det blir en mini-semester för mig i veckan. På torsdag flyger jag nämligen till Gathwick för att hälsa på min underbara vän Sanna. Hon bor i Brighton och jag har länge tänkt att jag ska åka och hälsa på, men det har aldrig blivit av förrens nu. Jag kommer tillbaka på måndag, så hästarna får inte någon lång vila från mig. :)

Vi kommer även hälsa på Laura, som jag jobbade tillsammans med under min tid hos Paulo. Hon har lovat att visa oss London och det ska bli grymt roligt att träffa henne igen.

Manuel tog lite kort på mig och Ulisses från dagens pass. Enjoy!

Astrid

Nöjd häst och ryttare (även om jag gör någon konstig min :P)


Läst 15930 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
04
2013

Nu när jag har berättat om de två år som har varit, tänkte jag att jag kunde dela med mig av mina framtidsplaner.

Höstens planer:

Försöka kvala Princess till finalen i den portugisiska cupen (dressyr). En omgång i september och sista i oktober. Behöver rida 4 klasser på 64 %, i Ponte de Lima kvalade vi i bägge klasserna. Behöver alltså rida två till. Finalen är i början av december och hålls under 3 dagar.

Tävla we med Ulisses i Golega. Det är ännu inte i hamn, men hoppas på att kunna åka. Ska träna enhandsfattning och se om vi kan tävla bland consagrados, annars rider vi debutant och satsar på enhand nästa år.

Eventuellt göra någon fler dressyrtävling med Ulisses

2014:

Kliva upp på medium-nivå med Princess och förhoppningsvis rida cupen igen.

WE med Ulisses på enhandsfattning. Vårt stora mål är att kvala till VM som går i Österrike!

Delta i modell- och gångartstävlingar med Flor och Falcao ridna i Trofa och Ponte de Lima. Eventuellt Golega beroende på resultat och utveckling.

Ha Elmo och Carolina startklara för det regionala championatet i we.

Detta är hur min plan ser ut just nu. Men som ni vet kan man aldrig vara säker när det gäller hästar! :)


Och ännu längre fram i tiden...

Jag kommer definitivt att fortsätta med en karriär som ryttare, mycket troligt att jag stannar i Portugal och jag ska hålla kvar detta jobb så länge som det är möjligt. Kanske jag skulle vilja ha lite egen verksamhet så småningom med träningar, men jobba kvar hos familjen så länge dem vill ha mig. Utbilda unghästar och tävla är vad jag älskar mest, kanske en dag rida något stort mästerskap i WE eller dressyr. Det häftigaste skulle vara att ta fram en häst från grunden upp till toppen. Den som lever får se...

Ha en trevlig söndagkväll!

Astrid

Tror ni att jag och Ulisses fixar att kvala till VM 2014??

Eller att jag och Falcao kan nå toppen tillsammans om några år?


Läst 14507 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.