Portugal-bloggen
FEB
26
2014

Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken... Skrev i lördags att jag mådde bra, halsen kändes normal och ingen feber. Fortsatte så söndag och jag tog inga tabletter. Måndag morgon kände jag att halsen var lite öm igen och det blev värre under dagen. Måndag kväll kunde jag knappt äta, fick medicin av chefen (det har sina fördelar att jobba för en doktor :). Tisdag tog jag mig inte upp ur sängen, fick åka till sjukhuset så doktorn kunde se bättre vad det var och ge lämplig medicin. Min hals är ordentligt inflammerad så det blev en penicillinspruta i baken och antiinflammatoriska tabletter. Lyckades rida Flor igår, men det var en kamp för jag mådde riktigt dåligt. Sov resten av dagen/kvällen/natten. Tror jag aldrig sovit så många timmar under ett dygn. Imorse mådde jag lite bättre, fick en till spruta (gjorde lite mindre ont) och kunde jobba någon häst före och efter lunch. Var kämpigt efter lunch, men red bara Flor sedan har jag varit i sängen resten av eftermiddagen.

Denhär sjukan är det värsta jag har haft i hela mitt liv! Igår trodde jag typ att jag skulle dö. Känns iallafall bra att man är i kunniga händer då man har en doktor och sjuksköterska i familjen. Kan rekommendera detta om man vill gå ner i vikt för det gör så förbaskat ont att svälja. Man har inte någon matlust heller, yoghurt och varma drycker går ganska bra. Men varje gång jag sväljer gör det ont, det gör ont att gäspa och jag kan nästan inte prata. Tajmingen att bli såhär sjuk är helt värdelös.. På fredag ska vi ta 6 hästar till Trofa och det kommer vara en hel del jobb som ska göras. Men är jag sjuk får jag ta det lugnt helt enkelt. Är ganska glad att jag inte ska tävla we utan bara presentera Flor. Dessutom har de lovat regn hela helgen. Kommer bli en kamp, ska försöka att inte anstränga mig.

Flor har faktiskt gått riktigt bra trots att jag nästan inte har någon styrka i kroppen att rida. Är lite orolig att hon ska vara för stissig på feiran, men jag kommer kunna rida där på fredag så hoppas att det ska räcka.

Hoppas ni andra är friska, kram!

Astrid


Läst 27860 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
23
2014

Det gör inte ont att svälja! Ingen feber och som pricken över i:et sken solen idag. Toppelitopp helt enkelt. Idag red jag Flor och Manuel tog något kort och filmade lite. Är så himla bra att få se sig själv på video då känslan och verkligheten inte alltid stämmer överens. Har filmen på min telefon så ska försöka vara teknisk och få över det på tuben. Annars får ni vänta tills Trofa :)

Fölen springer himla bra med Manuel. Han får mycket motion då jag inte kan hjälpa till att springa med mitt knä. Det är lite bättre nu, men springa fullt ös känns inte lämpligt just nu.

Här är några bilder, inga superfoton, men ni får nöja er med det. Jag måste verkligen skärpa mig med blicken. Tittar ner på hästen 90 % av korten... Ajabaja!

Tyckte Imperador var så rolig igår. Jag testade bandagera benen på fölen inför transporten nästa helg. Imperador tyckte det var väldigt märkligt att ha något på benen... Eller kanske han inte gillade färgen :P

Natti

Astrid


Läst 25422 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
21
2014

till feiran i Trofa! Detta år blir det rätt lugnt för min del. Vi åker med 6 hästar och en av dem är min. De som åker är Imperador, Invicta, Homero, Guapa, Flor och Venturoso. Det blir ingen working equitation för mig denna feira då de valt att inte ha med min klass. Jag har tävlat we två år i Trofa och det har varit jättekul. Det svåra där är att man inte har något bra ställe att värma upp. Vid boxarna har de en pytteliten bana att rida på, men där är det ofta fullt med hästar och ibland folk som tränar föl vid hand. Ganska spännande och noll säkerhet med andra ord. Sedan finns det bara spåret runt huvudarenan. Om det regnar är underlaget hemskt och där brukar det också vara många ryttare samtidigt. Dessutom får du bara rida i vänster varv (för att undvika krockar) och det är för smalt för att lägga volter. Som ni förstår är det inte optimala förhållanden inför en tävling, men det är så kul att tävla där. Spännande, men kul :)

Min enda häst är Flor som jag ska presentera i klassen för ridna ston (4 år och uppåt). Blir intressant att se hur hon tar atmosfären, hon har ju erfarenhet från feiror, men det är lite annorlunda när de rids. Förhoppningsvis sköter hon sig :)

Jag kommer presentera henne i den portugisiska outfiten. Testade att rida med den portugisiska sadeln i början av veckan och jag är förvånad över hur bra det gått. Den sadeln har nämligen svanskappa vilket inte alltid är så populärt. Men Flor verkar inte brydd, sparkar en hel del i början av galoppen på lina, men när jag sitter upp sköter hon sig.

Natti

Astrid, fortfarande ont i halsen...


Läst 24407 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
19
2014

Nu går det lite tungt för min del. Har åkt på en riktig sjuka, troligtvis körtelfeber. Gör ont i halsen så in i bomben och nätterna är värst. Ingen hosta, men gör ont att svälja, gäspa m.m. Knaprar massor med ibuprofen för att kunna jobba. Dessutom har mitt knä bråkat, kan inte komma på att jag gjort något speciellt, men knäet är lite uppsvällt och gör ont att böja. Rida går bra och det är ju huvudsaken!

 

Blev förresten ingen tävling för mig i söndags. När vi skulle anmäla var det fullt, tror det är första gången en dressyrtävling här i norr är full. Trist, men med mitt tillstånd var det kanske lika bra. Hängde med Nuno och tittade samt var assisterande hästskötare :) Han kom 3:a med en av hästarna.

Idag hade vi minsann sol hela dagen! Som jag har saknat den :)


Sov gott

Astrid


Läst 17344 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
14
2014

Nu är klockan efter midnatt, vilket innebär att det är alla hjärtans dag. Jag hade inte tänkt berätta för er, men jag delar med mig av allt annat i mitt liv, så varför inte. Jag har kärat ner mig i en portugis.. och det är inte en häst denna gång. :P Han jobbar också som beridare åt en uppfödare vilket är skönt då vi förstår hur vi prioriterar. Man kanske blir en timme sen för att man behövde rida en häst längre eller man har haft hovslagaren på besök. Så, vi är två hästnördar som gick ut för att ta en kaffe i december. Nu har vi hållt ihop ett par månader och jag hoppas att alla någon gång får känna det jag känner för denna person. Det blir förstås mycket hästsnack, han har en bra inställning till hästarna och rider bra (behöver jobba lite på sin position, men bra känsla). Vi kommer tävla mot varandra på söndag så det blir intressant. Jag är ingen bra förlorare så jag får se till att vinna! Princess känns riktigt bra, lite svårt att få igenom halvhalterna i höger galopp, men gör alla rörelserna med bra flyt.

Övriga djur sköter sig, Flor travar mycket bättre nu. Vi måste se till att galoppen blir lite lugnare innan feiran i Trofa, men jag tror vi kan göra bra ifrån oss där. Falcao har gått en hel del inomhus och har gått lite tillbaka i sin framåtbjudning igen. Idag kunde jag rida ute och då kändes han riktigt fin stundvis. Min älskling nr 1 Ulisses känns också fin. Han är tillbaka i form och känns stark. Han är väldigt maffig att sitta på när han kommer igång.

Nu är det dags att sova.

Kärlek till er alla,

Astrid


Läst 19664 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
11
2014

Hej på er!

Hoppas ni fick en trevlig helg, här har det fortsatt regna och storma så man tror taken ska blåsa av. Riktigt ruggigt, nu längtar man efter sommaren! Hästarna sköter sig helt ok. Känns som att jag står på en platå i ridningen och väntar på att se om det ska gå dåligt eller om jag kan klättra upp igen.

Som jag har nämt tidigare är mitt största mål iår VM i working equitation. Datumen ligger ute och det är bestämt om kvalregler osv. VM går 5-8 juni i Österrike och för att kvalificera sig måste man rida på minst 62 procent i dressyren och manövertestet samt ta sig i mål i speeden. Det måste förstås vara i medelsvår klass, på enhandsfattning (i Portugal consagrados).

Mitt största problem är antal tävlingar. Laget ska tas ut sista april av lagledaren Bruno da Silva och här i norr har jag bara en tävling i april. Jag ska kolla hur det ser ut med tävlingar mer söderut om vi behöver en till chans.

Vare sig jag kommer med till Österrike eller inte känns det jättespännande och jag är säker på att det blir ett häftigt äventyr. Kommer troligtvis åka ner och rida för Bruno någon gång i mars för att få tips på vad som behöver bli bättre. Jag är inte så erfaren på enhandsfattning, men Ulisses är lydig och lättriden så tror inte det bir problem.

Mycket spännande! Önska mig lycka till ;)

Natti

Astrid


Läst 18484 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2014

Vilka idésprutor ni är! Har fått massor med bra namnförslag på våra fölisar som snart kommer till världen. Tror Jastrid var mitt favoritnamn ;) Tusen tack för hjälpen, jag lovar meddela vad som bestäms när alla föl har anlänt.

Lyckades ta ett par kort på det söta lilla stoet, däremot gillade hennes mamma inte att vara med på kort och sprang iväg så fort jag närmade mig. Hon är en överbeskyddande mamma :P

Det händer inte så mycket just nu. Vädret är vidrigt, stormar och regnar mest hela tiden. Nu vill jag ha sommar och sol!!! Idag jobbade jag alla hästarna inomhus vilket gick bra. Prinsessan och Queeny longerade jag över cavalettis, red Ulisses, Flor och Elmo, jobbade våra 4 föl på lina/i frihet och Falcao fick motionera sig själv ett par timmar lös i ridhuset. Dessutom gjorde jag iordning Zarco och Venturoso som vår granne red idag. Zarco har han helt tagit vilket är lite jobbigt för mig, Venturoso tror jag han bara ville testa.

Vill passa på att gratta min pappa här på bloggen, igår var det hans födelsedag och jag är ledsen att jag inte kunde vara där och fira honom. Det fick bli ett grattis över telefon istället, ingen sång vilket jag tror han var lättad över. 

Massor med grattis i efterskott världens bästa pappa!! <3

Nu ska jag sova, natti :)

Astrid

På väg ut till gräset. Stona har en stor ligghall och asfalterad uteplats där de går in över natten. Där har de rundbal och vid behov får de kraftfoder och vitaminer. Över dagen går de ut på ängarna och käkar gräs. Nice life!

Svårt att nå ner till marken med kort hals o långa ben :P

Jag och Ulisses fick pryda anslaget för årets we-tävlingar som ligger ute på nätet.


Läst 19469 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
05
2014

Idag var en intressant dag! Vädret var hemskt, storm och massor med regn efter lunch, men vi fick besök. Det var en av Portugals bästa presentatör (?) av häst vid hand som hade vägarna förbi. Han heter Carlos Oliveira och är välkänd på alla feiror då han alltid visar många hästar. De största uppfödarna betalar honom för att visa deras föl och han vinner mycket. Jag såg honom i Lissabon förra året och la märke till hur skickligt han presenterar hästarna. Han "leker" med hästen, den är alltid uppmärksam på honom och redo för vad som ska hända.

Han arbetade en stund med våra 4 föl som ska tävla i Trofa. Homero, Invicta, Guapa och Imperador. Det verkade som att han gillade alla 4 om än Imperador imponerade mest ;) Manuel fick bra tips och råd på hur han ska jobba och förhoppningsvis ger det resultat om några veckor.

Carlos varierade mycket mellan att longera hästen på en cirkel, låta den gå i lugn trav och sträcka framåt-nedåt. Sedan kunda han "tagga upp" hästen och ta den närmare sig efter fyrkanten. Där jobbade han med halvhalter, när han stannade ska hästen stanna och när han går ska hästen gå. Men det skulle vara snabba reaktioner och när det fungerade bra lät han hästen trava maximalt. Det man såg stor skillnad på var hans tajming och hur han fick hästarna att sitta fastän de sträckte ut i traven. Mycket feeling och sympati för hästarna, jag gillade det jag såg och blir sugen på att testa visa en häst vid hand på en feira någon gång.

Övriga hästar går riktigt bra nu vilket känns roligt. Dressyrtävlingen som skulle vara på söndag har flyttats fram en vecka. Prinsessan går fint och jag hoppas bara att vi kan träna programmet ute innan tävlingen. Med allt detta regn kan det bli svårt..

Kom jättegärna med fler namnförslag på bokstaven J!

Sov gott

Astrid

Hittade kort på Invicta 1 dag gammal :) Söt


Läst 18840 ggr Kommentarer Kommentera

Glömde helt bort att berätta att vi har en häst mer sedan i lördags. Det var Bandarilha (mamma till Homero och Invicta) som har fått ett litet stoföl. Hon är väldigt mörk i färgen, risken är att hon blir skimmel, men Ulisses som är pappan brukar ge färg om stoet har färg. För mig spelar inte färgen någon roll, men tyvärr kan det vara lättare och mer attraktivt med ett mörkbrunt föl än en skimmel. Vilket som är vi glada att Bandarilha fick ett friskt och piggt föl. Har ingen bild, ska se till att ta ett kort så ni får se henne.

Nästa i ordningen tror jag var Elite (dotter till Zarco) som är dräktig med Ulisses. 

Detta år ska förresten namnen börja på bokstaven J. Jag vet inte om jag redan har berättat att här i Portugal namnger man hästarna efter år och alfabetet. Förra året tex skulle fölen hetta något som börjar på bokstaven I. Det är väldigt praktiskt för om man vet namnet på hästen vet man även ålder. Nackdelen är att många lusitanos heter likadant.. Men om ni har några bra namnförslag på bokstaven J får ni gärna hjälpa till. Vi kommer få 7 föl så vi kommer behöva både kill- och tjejnamn.

Fick ett roligt förslag om att jag ska filma den spanska skritten. Bra idé tycker jag, behöver bara få någon att filma mig :)

Ha en bra vecka :)

Astrid


Läst 17295 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
01
2014

Go kväll!

Efter mitt inlägg om arbete vid hand lovade jag att berätta om hur jag lär hästarna spansk skritt. Det är ett populärt trick här i Portugal, det är enkelt att lära hästen och imponerar på de flesta. Vissa ryttare använder sig av spansk skritt när det är dags att lära hästen passage. Man petar på frambenet i den samlade traven och hästen höjer då sitt framben. På så vis kan den lära sig trava med höga knälyft för att så småningom komma in i riktig passage.

Hur som helst, när jag börjar träna spansk skritt använder jag aldrig inspänningar eller andra hjälptyglar. Hästen ska sträcka ut och uppåt med frambenen och behöver använda nacken högt för att balansera sig. Jag har oftast kapson eller håller i tyglarna.

Steg 1 är att stå stilla med hästen, peta lätt med ett spö på ett av frambenen tills hästen lyfter det. Helst ska hästen skrapa med frambenet, sträcka det framår eller liknande. Ibland får man nöja sig med att den bara stampar till. Jag brukar ha morötter att ge i form av belöning. Jag har testat med och utan belöning (i form av godis) och från de erfarenheterna kan jag rekommendera godis. Hästarna blir mer ambitiösa och motiverade. :) En annan viktig sak är att inte göra för många repetitioner. Gör hästen det man tänkte sig en gång kan man sluta och börja rida eller gå in i stallet.

Man kan få hålla på rätt länge med det första steget, peta peta peta (veckor, inte tid under en lektion). När hästen vet vad man frågar efter kan man fortsätta peta så att den sträcka upp och ut frambenet. När man har kommit så långt kan man börja försöka att göra det i skritt. Det är tajmingen som är det viktiga. Du måste även kunna ha hästen väldigt lätt i kontakten och att den skrittar långsamt. Om den "skenar" i skritten och lägger sig på i kapsonen eller på bettet är det svårt att lyfta frambenen.

I skritt gäller det att bromsa upp lite när det inre frambenet är på väg framåt för att göra hästen uppmärksam. Peta på frambenet i svävmomentet och förhoppningsvis ska hästen lyfta det på samma sätt som i stillastående. När man får det att fungera åt bägge hållen och hästen vet vad som gäller kan man utveckla vidare. Då kan man försöka göra två steg direkt efter varann. Viktigt att hästen fortsätter röra sig framåt när man frågar efter spansk skritt. Jag tycker det brukar gå ganska lätt att få hästen att göra 2 steg på raken, 3 steg brukar vara svårare. När den kan göra 3 steg i rad går det enkelt att göra 4-5. Många hästar, speciellt de yngre glömmer ibland att de har bakben som måste de också måste röra på.

När hästen gör spansk skritt vid hand kan man prova uppsuttet. Det bästa är såklart att ha någon på marken som kan hjälpa till att peta med ett spö. Normalt brukar de förstå ganska snabbt vad ryttaren vill och man kan rida i spansk skritt. Men låt det ta tid för hästen att lära sig och ibland kan det vara bra att inte träna den spanska skritten alls under en vecka eller två. Oftast gör de det mycket bättre efter ett uppehåll.

Så, nu har ni något att träna på där hemma :)

Kram
Astrid

Jag och Travesso gör spansk skritt för snart 2 år sedan.


Läst 31602 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.