Portugal-bloggen
APR
29
2014

Hej på er,

 

Skriver ett blogginlägg istället för att diska. :P Jag älskar att ha mitt eget ställe och jag tycker inte det är så farligt att städa, tvätta, handla osv. Men diska är banne mig det tråkigaste jag vet. Speciellt när man har samlat på sig en hög och allt är intorkat och äckligt. En diskmaskin hade varit något.. i miniformat för att få plats i mitt kök.

 

Att bo själv och få sköta sig själv igen känns otroligt bra. Det innebär såklart mer ansvar, men det är en stor frihet och det är skönt att ha sitt eget space. Förr har jag oftast bott på gården där jag jobbat och det har alltid varit något jag gillat. Men jag måste säga att det är rätt skönt att ”åka hem” när arbetsdagen är slut.  Annars är det lätt att man aldrig riktigt blir klar och lämnar sysslor till senare. Sen har jag mindre än 5 minuter till gården med bil, så jag har fortfarande nära till hästarna.

 

Idag har jag ridit hela högen. Har fixat sladden till min kamera (tog bara 1 år..) så jag får knäppa lite bilder och presentera alla hästarna för er. Jag och Altivo fortsätter diskussionen om vem som ska vara boss.. Lite tröttsamt med hingstar vissa dagar. De andra sköter sig fint och jag tror 4-åringen Falcao får dagens guldstjärna. Min mage får också en guldstjärna, verkar som att den är i full funktion igen. Halleluja!

 

Nu ska jag ta tag i disken… Pust stånk stön

 

Kram

Astrid

Fin utsikt från mitt casa :)


Läst 13969 ggr Kommentarer Kommentera
APR
27
2014

Får verkligen be om ursäkt för att det har gått så lång tid mellan inläggen senaste tiden. Min energinivå har varit nere på nollgränsen senaste två veckorna då jag har varit sjuk. Det är magen som har krånglat, jag besparar er från mer information. Men jag har fått stor insikt i hur det är för de som har kroniska problem, som min mamma till exempel, för det är ett helvete!

När det började hade jag ingen aptit och det jag åt hann kroppen inte ta upp. Jag har haft ont och eftersom jag inte fått i mig näring har jag varit helt utmattad. Sen är man korkad och tänker att det snart går över och kör på iallafall. Har jobbat så gott jag kunnat även om min chef sagt att jag kan ta det lugnt om jag behöver. Till slut begav jag mig till farbror doktorn och fick medicin. Är fortfarande inte helt bra, men nu har jag aptit och ork till att jobba. Hoppas att det ska stabilisera sig snart och att jag kommer vara som vanligt. Denna vecka har jag faktiskt försökt lyssna på kroppen och tagit det lugnt någon eftermiddag för att återhämta mig. Om någon har något supertips mot risiga magar tar jag tacksam emot råd.

Det har varit guld värt att ha en förstående och hjälpsam arbetsgivare. Renatos fru körde mig till doktorn och de är väldigt måna om att jag ska bli bra. När man är i ett annat land är man otroligt beroende av andra människor och jag är så tacksam att jag är omgiven av rätt personer. 

Övriga nyheter då, hästarna fortsätter göra framsteg. Har haft lite disskusion med hingsten Altivo, nu verkar det som att vi är mer överens och senaste passen har han gått super. Franja känns också som att hon har kommit på något. Bär upp sig själv och är stadigare i kontakten/framåtbjudningen. Enjeitado är en riktig drömhäst, han kanske inte är den mest flashiga hästen, men han är väldigt stadig och regelbunden. Jag tror mycket på den hästen för framtiden. Falcao rider jag nu själv och han har mognat mycket. Igår satt jag upp efter att ha longerat, red 5 minuter och därefter skritt på lång tygel med många klappar. Det tar tid att lära känna hästarna och få en relation till dem, det kan ta upp till ett år (också beroende på hästens karaktär) innan du har ridit in dig på en ny häst. Sakta men säkert lär jag känna mina nya arbetskamrater och jag trivs verkligen med mitt jobb.

De har även satt igång med den nya utebanan som förmodligen inte kommer dröja alltför länge innan den är klar. Längtar efter att få göra en premiärritt!

Min mamma bokade resa idag, hon kommer om mindre än 2 veckor :) Längtar efter henne, så ska bli så himla kul att ha henne här.

Hoppas ni fortfarande hänger i och läser, ska uppdatera bättre. Promise!

Kram

Astrid


Läst 12344 ggr Kommentarer Kommentera
APR
14
2014

Måste börja med att göra er avundsjuka på vädret. Nästan för varmt (ska inte klaga, men det är svettigt). Man har nästan fått en chock efter det eviga regnandet, nu är det typ 25-28 grader varmt mitt på dagen och helt underbart. Tror temperaturen kommer sjunka nästa vecka, men det kommer ju mer sol och värme snart igen :)

Jag vet inte om jag har berättat om hur mina dagar ser ut. Jag har ingen groom här, utan det är jag som sköter och rider alla hästarna. Renatos pappa är oftast på gården dagtid och vid behov  hjälper han mig att hämta spån, hö, sladda ridbanan osv. Jag kommer runt 8 och ger hästarna frukost samt mockar. Jag brukar börja rida första hästen runt 10, normalt har jag tid för 3 hästar. 13 är det lunch för hästarna och för mig. Jag käkar lunch hemma, men det är bara 5 min med bil så runt 14 är jag tillbaka och rider resten till kvällsfodringen vid 20-snåret.

I början var det bara 7 hästar uppstallade. Nu är det byggt 4 boxar till där det står hästar uppstallade. Av de 11 hästarna är det en åring som bara ska vara inne ett par veckor för att hanteras lite innan han går ut på bete. Ett dräktigt sto som vi har inne i den nygbyggda fölboxen för observation. Ett annat sto som precis kommit in från betet, tanken är att hon ska vara skolhäst åt barnen. Vi har en äldre dam som ägs utav en vän till Renato, hon kommer stanna på gården, men bara röras på lite lagomt. Sen har jag en 3-åring som jag inte har börjat rida ännu, så jag behöver inte rida 11 hästar varje dag. Men det är ganska tufft att göra allt själv, speciellt när jag är något utav en perfektionist i stallet och vill ha allt iordning.

Än så länge går det bra, men om det blir fler hästar som ska hållas i träning kommer jag nog behöva hjälp med stallskötseln. Fast jag gillar verkligen att göra allt själv, då blir det gjort som jag vill :) Dessutom tycker jag det är avslappnande att mocka på morgonen och håller man bäddarna i skick går det fort.

Nu är det hopp i säng som gäller!

Natti

Astrid

Mocka är kul! Gissar att jag är 16-17 år här i Piteå med en blyg Benzon :P


Läst 20670 ggr Kommentarer Kommentera
APR
12
2014

Nu när barnen har påsklov har jag extra hjälp i stallet vilket är helt super för då måste jag prata portugisiska hela tiden. Det är inte ett lätt språk, men i både högstadiet och gymnasiet läste jag spanska vilket har hjälpt en del. Jag tror att det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är att bosätta sig i landet och tvinga sig in i situationer där du måste lära dig. Det är ganska häftigt att jag efter 2 ½ år kan förstå det mesta när jag hör folk prata, jag kan ge ridlektioner och föra konversationer. Ibland är det roligt när folk bara hör mig prata engelska och tror att jag inte förstår portugisiska. .

Dessutom är det perfekt om man är med en annan svensk och pratar svenska. Om man inte är på någon större feira eller turistort kan man vara 99 % säker på att ingen förstår vad man säger.

Det svåraste med portugisiskan är att ett ord kan betyda så många olika saker beroende på i vilket sammanhang du använder det. Därför blir det lätt tokigt och jag missuppfattar vad det är folk pratar om. Men jag tycker jag är rätt duktig på att förstå och prata, även om jag är lat och tar till engelskan om jag kan. :P


Jag gjorde en rolig upptäckt i förrgår. Fick reda på att Brillhante (som nu är hos sin nya ägare) har tidigare stått hos Pedro Ferreira då jag jobbade där. Tyckte hästen var bekant, men han kom till Pedro bara ett par veckor innan jag flyttade till Carneiro. Det var mest Pedro som jobbade hästen då han var ny och därför la jag aldrig namnet på minnet. Men det är fascinerande hur liten världen är. Att en häst jag mötte när jag först kom till Portugal hamnar i mina händer 2 ½ år senare. Jisses, jag har bott i Portugal i nästan 3 år...

Natti

Astrid

Brillhante hos Pedro 2 ½ år sen.

Samma häst stöter jag på hos Renato.


Läst 23290 ggr Kommentarer Kommentera
APR
09
2014

Hej på er,

 

Nu är jag ensam igen efter att Emmy åkt hem i söndags. Superhärlig tjej som har jobbat på bra, men hon kommer nog tillbaka snart :) Har varit bra för mig att få förklara vad och varför jag gör som jag gör. Är bra att få tänka till ibland, men jag har en idé eller plan bakom det mesta jag gör. I veckan har jag extrahjälp i stallet i form av Renatos dotter och hans gudson Manuel. Ger även några lektioner vilket är kul och jag får träna min portugisiska ännu mer.

 

Igår åkte vi och hälsade på en annan uppfödare som vi kommer sammarbeta med. Vi fick med en av hans 3-åringar som jag ska jobba med. En trevlig häst, men ganska liten för sin ålder. Vi får se om han växer till sig under detta år. De andra hästarna går bra, jag känner mig så himla laddad och motiverad att träna och förhoppningsvis ganska snart kunna åka ut på tävling. Min chef och den andra uppfödaren vill verkligen satsa och göra ett proffsigt och bra jobb tillsammans med mig. Känns roligt att ha folk som står bakom och tror på mig. Ska bli spännande att se hästarnas utveckling och vad det kan bli för resultat i framtiden.

 

Vi skämtade om att solen skulle komma då Emmy åkte hem. Stämmer ganska bra hitills :P Jag kan rida på banan och veckan ser ut att bli fin.

 

Nuno startade we förra helgen och gjorde bra ifrån sig i tuff konkurrens. Jag är osäker på placering, men de tog 3:e plats i manövertestet på 67 procent. Duktiga! Nu är bara problemet att jag är sjukt tävlingssugen efter att ha sett alla andra tävla. .

 

Ikväll blir det födelsedagsfirande av Renatos fru, Sandra.

 

Här kommer några bilder på den vackra hingsten Altivo.

Ha en bra dag!


Läst 23138 ggr Kommentarer Kommentera
APR
04
2014

Det är ju detta som är nackdelen med att inte ha ridhus. Regn... Jag är ingen mespropp som vägrar rida när det droppar lite. Det stora problemet är underlaget på ridbanan. Det skulle behöva vara bättre dränerat och annan sand. Men men, det är som det är och vi improviserar hej vilt. Rider på en ganska fin grusväg som går förbi stallet och jobbar hästarna vid hand inne i stallet.

Det känns så himla roligt med mitt nya jobb. Hästarna är jättefina, min chef är toppen och överlåter mycket ansvar till mig. Emmy har varit till stor hjälp och gården håller verkligen på att ta form med målning och annat fix. Väntar nu på att få en ordentlig utebana med måtten 20*60 och bra underlag. Tyvärr försenar regnet arbetarna, men jag har tålamod och väntar.

Emmy tog lite häftiga bilder då vi åkte och hälsade på en häst som nyligt såldes härifrån. Det var högt uppe i bergen och regnbågen kom fram. Ni kan se resultaten själva :)

Emmy åker hem till Sverige söndagmorgon. Funderar på att låsa in henne så hon missar planet...

Ha en trevlig helg!

Astrid


Läst 18644 ggr Kommentarer Kommentera

Ny månad och den inleder med regn... Men förutom vädret känns livet väldigt roligt just nu. Hästarna här hos Renato går bättre för varje dag och jag trivs så himla bra att jobba här. Emmy är jättebra hjälp och har skrivit så fint om sina dagar här på sin blogg http://www.stromsholm.com/rsg/2014/03/31/portugal-del-1/

Min underbara pojkvän ordnar en häst som jag ska försöka rida VM med. Hade lagt ned planerna att satsa på ett mästerskap i working equitation när jag bytte jobb. Nu verkar det som att det kan gå iallafall, men jag måste först och främst kvalificera mig och det är fler duktiga svenskar som är sugna på att åka till Österrike. Men jag kommer göra mitt allra bästa för att försöka ta mig hela vägen och det känns bra att få så mycket stöd från min chef.

Jag ser fram emot våren, se hur hästarna utveclas och alla projekt på gården som är på g. Tillsammans med Renato och en annan uppfödare som heter Nataniel tror jag vi blir ett riktigt bra team. Även om det är många saker som inte är klara ännu känns det roligt att vara med från första början och påverka.

Här kommer några bilder som Emmy har tagit :)

Mitt lilla hus

Lunch på trappen (det var skön temperatur, men jag är en frusen person)

Skötselplats, dusch, utrustning och boxarna. Nymålat och fint (borde verkligen ha tagit en bild första dagen då jag och Nuno röjde och städade hela stället. Extreme makeover!)

Proveta, 18 år gammal dam

Franja, 4 årigt sto. Vann gångarts- och modelltävlingen i Trofa andra helgen i mars.

Enjeitado, 5 år (klapp)hingst.

Altivo och Emmy. Altivo är en 9-årig hingst som har flera avkommor.

Brilhante, 8 år valack som flyttade till sin nya ägare i lördags. Nu har vi en 6-årig hingst istället.

Enda hästen jag inte har kort på är Esporim, men det kommer.

Natti,

Astrid


Läst 18851 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.