Portugal-bloggen

Jisses vad stolt jag är över mina pojkar igår! Det var Falcao och Enjeitado som fick åka till Quinta Nuno Oliveira i Povoa de Varzim igår. För 4-åriga Falcao var det första tävlingen någonsin. Han har åkt till Trofa som 2-åring, men annars har han knappt varit iväg från gården. Självklart var han laddad på framridningen då han inte heller är så van att bli riden med andra hästar samtidigt. Jag fick känna på en trav som han aldrig visat förr. Han var för laddad i början, men det var bara att rida på framåt i trav och galopp och till slut slappnade han av. Det som är väldigt skönt med Falcao är att även fast han blir spänd är han fortfarande ridbar. Man behöver inte vara orolig att han ska hitta på dumheter eller att det inte går att styra. Framridningen var inne och tävlingsbanan ute. Dessutom gick det unghästar i en hage precis vid sidan av banan och det reagerade många av hingstarna på. Falcao var förvånansvärt cool inne på banan. Några missar, men vi genomförde ett helt ok program. Det var ca 10 starter i min klass och vi lyckades knipa en 3:e plats på 67 %. Jag var såklart jättenöjd och en av domarna kom fram till mig efteråt och sa att han tyckte det var en riktigt fin häst med potential. Jättekul debut och det lovar gott inför framtiden. Falcao ägs av en vän till Renato, men det är Renatos uppfödning och han kommer stå kvar här för utbildning.

 

Efter lunch var det Enjeitados tur. Jag var lite orolig över vad han skulle tycka om unghästarna i hagen, speciellt efter senaste tävlingen då han var superspänd och drog iväg. På framridningen kändes det bra, han spände till och studsade omkring ett par gånger, men när det var dags att gå in på banan visste jag att det skulle gå bra. Denna gång fattades det lite energi, men tror inte det syns lika mycket som det kändes och vi kunde göra alla övningar korrekt. Var jättenöjd efteråt, den hästen kommer nog gå långt. Vi var bara två stycken i klassen, men jag vann på 68 % (de hade gjort räknefel och i resultatet står det 66 %, men efter kontrollräkning landade jag på 68).

 

Vi stannade kvar och hjälpte Nuno som hade med sig 3 hästar, han vann alla sina klasser på fina procent.

 

Mycket lyckad dag med andra ord, väl arrangerad tävling och jag, min chef och hästägaren Carolino är supernöjda med hästarna. Idag har jag massor att göra, städa, motionera och planera för hästarna, packa m.m. Suck… Men det är bara bita ihop för imorgon går flyget till Sverige :) Tror både jag och hästarna kommer må bra av lite semester. Jag kommer kanske inte vara så flitig på att blogga när jag är hemma, ,men lovar ge någon rapport.

 

Kramen

Astrid


Läst 17142 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
18
2014

God morgon,

 

Nu är det inte länge kvar innan jag åker till Sverige! Jag har fått två veckors semester, det är första gången sedan jag flyttade till Portugal som jag åker hem under sommaren. Annars har det alltid varit i slutet av augusti-september. Nu hoppas jag alla mina fina vänner och familj är hemma i Piteå. Dock kommer jag göra ett kort stopp hos världens bästa Maria Eriksson och Björn Larsson i Skåne först. De flyttade söderut alldeles nyss, ska bli roligt att se hur de har det och kanske få en ridlektion J

 

På tisdag bär det av, stannar i Skåne till fredagmorgon då flyget går upp till Luleå och sedan bil hem till kära Piteå. Blir hemma till den 5:e, så kommer ha tid att träffa alla och rida elefanthästen.

 

Ha en fin fredag!

 

Kram

Astrid


Läst 16811 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
16
2014

Halloj!

Jag kämpar på här i värmen, nu är det runt 32-33 grader mitt på dagen. Ganska varmt att jobba ute i solen, men det går. Man blir ganska lättirriterad då det tar på krafterna. Tex som igår då min kära granne hade stängt av mitt vatten och inte sagt något till mig eller någon annan. Hon tyckte det kom så mycket då rörmokaren hade fixat något och slagit igång systemet. Kanske berodde på att min tank var tom som det kom mer än normalt när det just var påslaget. Jag blev så grymt irriterad igår när jag kom hem och var utan vatten. Suck…

 

Tur at hästarna håller mig på gott humör. De fortsätter gå fint, Enjeitado och Falcao ska få tävla på söndag. Första gången för Falcao, jag hoppas han sköter sig!! Altivo har gått hur bra som helst, har lite problem med vänsterbytena där han inte vill gå rakt och får då svårt att byta rent. Hoppas jag får till det snart. Gentil, som är en 3-åring och ägs av Nataniel Silva, börjar bli en stor pojke nu. Har ridit honom helt själv några gånger och han går väldigt stadigt. Det är himla kul med unghästar!

 

Ska göra mig redo att återvända till de älskade djuren, kanske kastar ett bananskal på min grannes tomt när jag åker förbi…

 

Kram!
Astrid

Fick lite bilder från Ponte de Lima där jag presenterade stoet Zeola och Franja+red Enjeitado under presentation av stuterierna.

Och så avslutningsvis ett par bilder på söta Jada som fick prova Nunos keps :P


Läst 17947 ggr Kommentarer Kommentera

Självklart försöker jag hänga med alla updates från Falsterbo. Skulle vara jättekul att vara där, men tävlingar osv ställer till det lite.

Men jag klagar inte, det är 30 grader varmt och perfekt enligt mig. Lite varmt att rida, men det går fint nu när man har vant sig. Tror hästarna också gillar värmen, alla går riktigt fint nu. Har haft några härliga moments på Ernst (Enjeitado). Fyraåriga Falcao har klivit upp ett snäpp och jag funderar på att ta med honom på tävling nästa söndag. Vi får se..

Jobbade de flesta hästarna på morgonen för nu på eftermiddagen ska jag åka till Matosinhos och titta på working equitation tävling. Imorgon går manövertestet och speeden som jag också kommer se, måste heja på Nuno och Zangao som är med och tävlar. :)

Man vet att man är nörd när man inte bara jobbar med hästar, utan spenderar sina lediga dagar med dessa underbara djur.

Ha en härlig helg och lycka till alla i Falsterbo :)

Astrid

Härlig tur på Altivo bland vinrankorna


Läst 15558 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
10
2014

Ola,

 

Nu får jag verkligen ta och skärpa mig med bloggandet!

 

Har hunnit hända en del sen ponte de lima. Igår lämnade jag av bästaste Emmy Carlsson på flygplatsen, en månad går fort! Himla kul har vi haft, en riktig toppentjej som jobbar hårt och har gjort stora framsteg i sin ridning under tiden här. Tusen tack Emmy och du är alltid välkommen tillbaka!!

 

När Emmy åkte kom den riktiga sommarvärmen, nu runt lunch är det runt 30 grader. Skönt!

 

Förra söndagen åkte vi på en regional dressyrtävling i Barcelos som ligger i närheten. Jag startade Enjeitado i E2. Det var kanske inte en optimal tävlingsplats för hingstarna då det gick hästar i hage nära framridningen och banan. ”Ernst” var laddad, men kändes fin och ridbar ändå. När jag satt och red programmet kom nästa ekipage just utanför banan och väntade på sin tur. Ernst blev superspänd och i en galoppfattning drog han (!!!). Ni som har sett bilder på honom vet hur stor nacke han har och när han tar bettet och drar är det lite svårt att få stopp. Jag lyckades stanna honom och kunde ta det lilla utbrottet som en felridning och fortsätta rida. Vi fick faktiskt vår högsta procent någonsin med två eniga domare, 69 %! Jag var inte särskilt nöjd, även om övriga delar kändes bra, men att hästen drar iväg är inte ok. Å andra sidan är han bara 5 år, har inte många tävlingar i bagaget och det var fler hingstar som hade koncentrationsproblem. Det är bara träna vidare och komma igen!

 

Eftersom det har gått så bra för Emmy att rida Altivo beslöt jag att låta henne starta en klass i Barcelos. Det var Altivos andra tävling och Emmys första. Altivo var också laddad pga de andra hästarna, men Emmy bet ihop och gjorde ett riktigt bra jobb. Det blev en lååång framridning då det blev förseningar, men det gjorde nog inte så mycket för det fanns energi så det räckte inne på banan också. Några jättefina delar fick de till, spänd häst gjorde att halterna och skritten inte blev så bra som de skulle kunnat vara, men fint flyt och 60 %. Tror Emmy tyckte det var kul och Altivo är verkligen en snygg häst att titta på (vilket han vet om och gillar att visa upp sig).

 

Vi skrattade efteråt åt våra vilda hingstar, men var nöjda och glada ändå.

 

Nu ska jag ut i solen och rida, kunde vara värre ;)

 

Kram!
Astrid


Läst 14822 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
03
2014

God kväll!

 

Nu äntligen har jag tid att blogga!

 

Förra helgen var vi alltså på den årliga feiran i Ponte de Lima som är en av de viktigaste hästevent som händer i Portugal. Vi kom dit med hästarna på torsdagen för att installera oss och hinna rida lite på banan.

 

Enjeitado var gode taggad med alla andra hästar som red samtidigt. Tur att jag inte trillade av då jag satt och red samtidigt som Bruno Pica de Condecao, Pedro Torres, Daniel Pinto, Filipe Canelas, Fransisco Cancela de Abreu, Goncalo Carvalho m.fl… Franja var lugn och skötsam som vanligt.

 

Alla bilder är tagna av Emmy Carlsson

Casetan som är uppfödarnas "monter". Vi kunde ha hästarna bredvid och dessutom var det min och Emmys sovrum på natten :) Perfekt!

Fredag var det dags för start, Franja var först ut och jag red en P1. Hon var ganska spänd och vi fick ihop 62 %. Enjeitado kändes fin inne på banan, satte inte så mycket tryck, utan satsade på att rida ett felfritt och säkert program. Vi fick 65 % och 6:e plats (just utanför placering med 1 % till 5:an och 4:an). Det är lite annan konkurrens på dessa tävlingar då de bästa från landet kommer och tävlar, men jag var väldigt nöjd och med tanke på hur lite länge jag har ridit hästen är det ett toppenresultat.

 

Lördag red jag bara Enjeitado i dressyren. På framridningen var han exalterad över de andra hästarna, men väl inne på banan hade jag riktigt bra känsla. Testade rida med lite mer energi och han höll sig i skinnet. Denna gång red vi ihop 66 % vilket gav 5:e plats och rosett J Kändes extra kul att få högre procent och placering då programmet var svårare än dagen innan. Dessutom var han förvånande skötsam på prisutdelningen. Hoppas vi får ta emot fler rosetter!

 

På eftermiddagen var det dags för min debut att presentera häst vid hand i modell- och gångartstävling. Min chef Renato sammarbetar med en annan uppfödare som heter Nataniel Silva. Det var hans sto (med föl) Zeola som skulle delta med mig som visare. Det ser ju så himla lätt ut när proffsen gör det, men jag behöver träna mer. Skritten gick bra, men i traven hade Zeola lagt i handbromsen och jag kunde inte få henne att visa upp den fina trav hon har. Det var inte heller katastrof och det var en tuff klass så även om stoet hade visat upp sig från sitt bästa är jag osäker om hon placerat sig. Skönt att ha det gjort, var inte så farligt som jag trodde och nu har jag fått bra tips på hur jag ska jobba i framtiden.

 

Franja gick också modell- och gångartstävlingen. Även i denna klass var motståndet tufft, men Franja blev 4:e placerad av 8:a ridna ston och fick pris. Fick äntligen använda min nya portugisiska outfit som är gjord av Ondina Crespo. Jag blev mer än nöjd och Ondina har varit toppen på alla sätt och vis.

Bästa groomen Emmy Carlsson och fina Franja.

 

Lördagkväll får uppfödare frivilligt anmäla sig till en slags presentation av sina stuterier. Man har ca 5 minuter att visa upp hästarna, antingen vid hand eller ridna. Nataniel och Renato delade på tiden, jag red Enjeitado och en vän till Nataniel visade Zeola vid hand. Enjeitado var helt vild på framridningen då det var unghästar, hingstar, föl och ston blandat. Han drog värsta bocken mitt framför Pedro Torres och hans kollegor. Great.. När vi var i rampljuset skötte han sig vilket jag var tacksam för!

 

Söndag red jag ingenting, utan hade tid att njuta av sista dagen och prata med vänner och bekanta. Jag älskar feiror, man träffar alltid nya vänner, får massor av inspiration från alla duktiga ryttare och ser fina hästar. Jag rekommenderar verkligen alla hästintresserade att åka till Ponte de Lima, fint ställe och välorganiserat (portugisiska mått). Det tråkiga med feiror är att de tar slut så fort och man måste vänta ett helt år till nästa gång.

Pedro Torres visade upp den fantastiska Ahoto. Grym häst och ryttare!

 

Tror det var allt ;)


Kramen!

Astrid


Läst 17210 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.