Portugal-bloggen
NOV
28
2014

God kväll!

Antar att de flesta hästmänniskor är på Friends Arena och tittar på fina hästar. Är avundsjuk, men får i alla fall ta det av de flesta händelserna via Hippson som är så flitiga på att uppdatera.

Här hemma är det en väldigt lugn period nu. Eller lugn och lugn. Jag jobbar stenhårt, nu har jag nämligen 10 och en halv häst i stallet (Fojas fölis räknas som en halv med sina 6 månader). Foja och Jada hämtade vi från betet förra veckan. Jada hade fått ordentligt med mugg och haltade av det. Dessutom hade hon tappat mycket vikt då betet inte är så bra pga allt regn som varit. Jag gör inte så mycket med dem två, de går ut och betar bland vinrankorna på dagen nu när det är sol och såklart behöver muggen behandlas. Det är redan mycket bättre och nu skuttar hon omkring utan att ha ont av det. De ska stanna på stall tills det är helt läkt. Sen har jag mina andra 8 odjur att rida och ta hand om. Stoet Alteza används mest till lektioner med Renatos dotter. Jag longerar eller släpper henne lös de andra dagarna. Igår kom Nataniel (uppfödare och ägare till Gentil) med Gentils halvbror Hispanico som är 2,5 år. Han har gått ute i hage hela sitt liv och är väldigt lite hanterad. Tanken är att han ska bli lite mer van vid att hanteras och lära sig gå på lina. Nataniel har en eventuell köpare som vill se en video så det ska vi göra om ett par veckor. Även fast han har så lite vana är han otroligt cool och söker kontakt med människor. Idag hade jag honom uppbunden och gav honom en rejäl groom. Imorgon ska jag ta ut honom och se om det går att få honom springa på en volt : )

Så ni kan förstå att jag ser fram emot att åka till Sverige på semester om 3 veckor! Men jag ska prata med min chef om att ordna någon som kan komma på morgonen och utfodra samt mocka. Nu är det tufft att göra allt själv.

Sen har jag råkat bli med hund också. I söndags var jag och Nuno på bio då vi såg denna söta vovve som var helt utsvulten. Vi köpte skinka åt honom, efter han hade ätit hoppade han upp mot mig och gav mig en kram. Sen så följde han med oss hem. En veterinär har tittat på honom och han har inget microchip, han var full i loppor och har sår efter allt kliande. Nu är han utan loppor, fortfarande mager, men inte utsvulten och luktar inte sopor. Veterinären trodde han var 3-4 år gammal, han är rätt liten, perfekt storlek faktiskt. Hur mysig som helst och jag vet inte hur klyftiga hundar är, men det är som att han försöker visa mig hur tacksam han är. Han sköter sig jättebra med hästarna och har blivit bra kompis med schäfern Loke (egentligen heter han Look, men tycker Loke låter bättre). Har dock inte kommit på något bra namn till honom ännu. Har ni några förslag?

Nu middag sen somnar jag nog så fort huvudet nuddar kudden!

Astrid

Han är inte så lätt att ta kort på då han vill komma för nära hela tiden!

Dragkamp om en pinne. Fanns såklart fler att välja bland, men denna måste ha varit speciell.

Sov gott på er!!


Läst 17353 ggr Kommentarer Kommentera

Altivo redo för avfärd!

Oxidados show, häftigt och rörande tal efteråt. Vilka stjärnor de är de två :)
   

Modell- och gångartstävlingen för 3-åringarna. Hölls inomhus pga regnet. Vann gjorde palominon som står i mitten närmast kameran. Min favorit kom 3a :)


Här är 5-åriga eller äldre hingstar. Vann klassen och blev champion är hästen längst till höger som är från Coudelaria Resina Antunes med Bruno Rodrigues da Silva (landslagstränare i we för Sverige) i sadeln. Riktigt fin häst som jag såg för ett par år sedan då han var 4 år. Kanske vi skulle ha skramlat ihop några slantar och köpt honom då mamma ;)

Nuno och Zeus rider i portugisisk rustning :)

Två vänner jag träffat genom bloggen. Till höger Ginnie som jag känt rätt länge nu och en ny bekantskap i finska Martina till vänster. Alltid roligt att lära känna nya människor!

Typiskt Golega, en bar för ryttare med häst.

Jag och Altivo sista dagen i Golega <3


Läst 17024 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
20
2014

Hej på er!

 

Jag överlevde Golega, tänkte skriva tidigare men strömavbrott och slut internettid har hindrat mig. Nu äntligen ska ni få höra hur allt gick :)

Jag är otroligt nöjd över Altivo som skötte sig hur bra som helst hela veckan. Jag skrev att vi skulle dela i portugisisk equitation, men då vi anmälde (lite sent) var klassen full. Man blir kanske lite avtrubbad när man bor i detta land. Det brukar sällan gå att anmäla sig försent eller att klasser blir fulla, men nu hände det. Ska skärpa mig till nästa gång!!! Först var jag besviken när de ringde och sa att jag var 3a på reservlistan, jag älskar ju att tävla och Altivo har varit så himla fin. Men sen kändes det som att det inte spelar så himla stor roll. Jag får ha med mig en häst till Golega och visa upp mitt arbete och ha roligt. Inte illa! Altivo gick som sagt riktigt fint och överraskade mig med att vara så cool mitt i allt kaos. Vädret var ju inte det bästa, men jag fick tillgång till att rida i ridhuset som finns där. Ett av passen då jag red tror jag vi var 15 stycken ekipage i ett 30*15 m ridhus! En annan dag började det spöregna då jag red ute i mangan och vi travade hem bland ett hav av paraplyer. Det är fantastisk häst som har otroligt bra inställning till arbete och är stencool. Känns mycket lovande inför nästa säsong då mina planer är att tävla we. En annan bra sak var att Sveriges lagkapten för we landslaget fick ta sig en titt på Altivo. Om allt går bra kanske vi rider ett mästerskap en dag.

 

Annars var Golega sig likt, lite färre hästar än föregående år och även folk. Tror regn skrämde iväg många besökare, mot helgen var det fullproppat så som det ska vara. Såg några fina hästar som jag kan tänka mig i julklapp. Kanske Bruno da Silvas 6-åring som blev champion of champions… Eller en superfin 3-åring från Companhia das Lezirias…

Efter lite mer än 3 år i Portugal ser jag hästarna på ett annat sätt. Jag har fått lära mig så mycket om exteriör och genom erfarenhet lärt mig vilken typ av häst jag gillar. Det är otroligt nyttigt att sitta och lyssna på erfarna uppfödare och ryttare. Men jag måste erkänna att det första jag tittar på och vad som är viktigast är hästens ögon. De avslöjar mycket om hästens attityd och personlighet. Om jag gillar en hästs blick brukar jag säga att den har fina ögon. Med det menar jag att den har snälla ögon, men ändå vakna och med lite uttryck.

I Golega träffar man alltid massor med härliga människor. Man får möta både gamla och nya vänner från olika länder. Det bästa av allt var att få så mycket tid tillsammans med min underbara pojkvän. Vi såg inte så många tävlingsklasser, däremot var en av höjdpunkterna tack-showen till Pedro Torres fantastiska häst Oxidado. Riktigt coolt då Pedro red en we-bana med människor som formade hinder. Att få se det samspelta ekipaget tillsammans är en upplevelse, vackert. Hoppas få vara med om något likande med någon häst i framtiden.

Det var mitt fjärde Golega. Tror det kommer bli många fler :)

 

Natti

Astrid


Läst 16210 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
08
2014

Jag känner mig så himla glad och motiverad just nu. Åker till Golega på tisdag med Altivo, ska bli jätteroligt och lite spännande att se hur den svarta hingsten sköter sig. Alltid lika roligt att träffa alla hästmänniskor och man får alltid nya vänner där. Som jag sa förr, om någon av mina läsare ska dit träffas jag mer än gärna.

 

Hästarna går fint just nu. Hade ett himla bra pass på Falcao igår, han har varit väldigt ofokuserad och det har varit som att rida en tusenfoting. Har gett honom ett par veckor med lugnare jobb och bara ridning 1-2 ggr/vecka. Nu kunde han tuffa på i en stark och taktmässig trav och galopp, koncentrera sig på mig och som belöning avslutade vi med en skrittur bland vinrankorna. Även Dijambo som jag förut har haft lite svårt med går nu såå fint. Bytena börjar kännas riktigt säkra och han accepterar att vara ”på plats” i piaffen. Han ligger för övrigt ute på hästnet nu om någon skulle vara intresserad av en jättego häst som är rolig att rida. Enjeitado är lite busfarbror nu, kanske beror på temparturväxlingen som ger lite extra energi. Eller att han får gå mer av sig själv nu och känner mer frihet. Vet inte, men han rör sig hur bra som helst! Efter vintern tror jag han har landat och är redo för större uppgifter. Måste komma ihåg att han bara är 5 och otroligt ridbar och en kämpe, viktigt att ta det lugnt. Franja har hittat sig i skritten och accepterar min vänsterskänkel! Stora framsteg. Den jag har svårast med just nu är Altivo. Inför tävlingen vi ska göra har jag tränat programmet och övningarna. Jag vet att han inte är helt redo för att göra alla övningar så som jag skulle vilja att han gjorde dem. Men när jag ber honom att ta i ställer han inte upp för mig utan försöker hitta genvägar. Jag har ridit igenom programmet och det känns helt ok, jag skulle bara önska att han kunde kämpa mer. Med tiden kanske han är villig att göra lite extra för mig, nu hoppas jag mest att han ska hålla sig på mattan på onsdag. Hingstar kan hitta på lite vad som helst i nya miljöer och i det kaoset får vi se vad som händer. Jag har ett spännande jobb ;)

 

Det känns bara allmänt roligt att rida just nu och jag är så tacksam över mina fina hästar som alla är olika, men väldigt härliga individer. Jag tycker om alla hästarna i stallet vilket faktiskt är ganska ovanligt. Det brukar alltid vara någon som man inte känner så mycket för, men här är alla hästarna nr 1! De är så goa, när jag mockar på morgonen/kvällen ska alla komma och gosa. Är härligt när man får den där speciella kontakten med ett djur.

 

Kram på er och ha en fortsatt trevlig helg!

Astrid

Ta i då! Får prova peppa honom med mycket beröm och se om det hjälper.


Läst 18825 ggr Kommentarer Kommentera

Halloj!

Kul att så många gillade mitt förra inlägg, vissa tyckte jag var lite hård med mig själv. Men det är ju så med ridning. När man är liten tycker man att man är rätt duktig när man kan galoppera själv, hoppa 70 cm, rida ett LB program, rida storhäst osv. Men när man blir duktigare inser man hur mycket man inte kan och hur svårt det är att rida. Jag har stora mål med min ridning, men jag skulle ju inte hålla på dag ut och in om jag inte tyckte det var roligt. Sätter man för höga krav på sig själv och det blir för mycket prestige är det inte roligt längre. Så ni kan vara kolugna att jag ska få prestationsångest :) Fast ja, kanske man kan ge lite mer beröm till sig själv ibland..

Om ridning skulle vara lätt och man skulle ha lärt sig allt på några år skulle man nog inte hålla på. Det är utmaningen, alla olika hästar, olika vägar och att det aldrig tar slut som gör det till världens bästa sport/hobby/livsstil.

 

Här spöregnar det idag och stormar. Underbart och mysigt.. NOT! Idag har det i alla fall kommit några karlar och tagit mått på den lilla ridbanan som ska få tak. Jippi! Kommer bli min räddning under vintern. En annan rolig sak som närmar sig är feiran i Golega! För er som inte vet vad det är rekommenderar jag att boka in det för nästa år. Ni kan tänka er en hästfestival. Tävlingar i alla olika grenar, uppvisningar, försäljning av grejer, god mat, party, hästar överallt. Det är väldigt svårt att beskriva stämningen där, man måste nog uppleva det på plats för att förstå. Golega är en väldigt lugn stad, men under de 10 dagar som feiran håller på är det proppat med folk och hästar. Man måste vara ute i god tid för att få boende. De mest välkända hotellen i närheten kan vara bokade år i förväg! Detta blir mitt fjärde år och det blir första gången jag åker dit med häst. Altivo ska få följa med och vi har planer på att tävla i portugisisk equitation. Det är ungefär som we, fast bara dressyrmomentet. Jag hoppas han kommer uppföra sig i kaoset, men de brukar vänja sig efter ett par dagar. Om det är någon av mina läsare som kommer vara där får ni jättegärna höra av er. Skulle vara kul att träffas :)

 

Har en fråga till er som brukar vara inne på saluhästsajter. Vilka sidor är de mest populära? Har tänkt lägga upp ett par av våra på någon svensk sida. Tacksam för tips :)

 

Kram på er!

Astrid

Mitt första år i Golega 2011! Fick hänga på Pedros härliga gäng från Casa de Agrelos. Gick mest runt i chock hela veckan.

Jag o bästa brudarna i Golega 2012! Moa, jag, Sanna och Karin. Vi körde även 2013 med Elina som fattades 2012 :) Detta år var det tyvärr för många saker som var i vägen för att vårt gäng skulle göra ett tredje år. Det får bli Ponte de Lima i slutet av juni istället ;)

2012 jobbade jag för Paulo Santos och fick tävla dressyr på hans fina Sado. Det gick jättebra :)


Läst 17679 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.