Portugal-bloggen

Vilket tråkigt och grått väder vi har här. Tack och lov regnar det nästan ingenting, men det kan komma några droppar ibland. Är så less på vintern, jag vet att det inte är som hemma i Piteå, men jag vill slippa långkalsonger och vara kall. Jag vill ha +20, strålande sol och t-shirt. Det värsta med vintern här är den råa kylan och de kalla husen. Fast portugiserna verkar inte så berörda, de har iallafall inga rejäla vinterkläder och tror knappast de har elektrisk bäddvärmare på högsta nivå som jag.

I veckan har Falcaos ägare bestäms sig för att sälja. Han flyttar tillbaka till Monacco och kommer inte kunna föja hans utveckling eller se tävlingar. Han köper istället ett sto av Renato som kan gå lite lektion och som Carolino kan rida ut när han kommer til Portugal. Så om någon vet någon/är intresserad av en 5-årig lusitanohingst kan ni pm:a mig astrid_hedman@hotmail.com .

Är såklart trist att han ska säljas, det är en väldigt personlig och rolig häst att jobba med. Jag tror att vi skulle kunna göra riktigt bra resultat på tävlingsbanan i framiden då han rör sig utöver det vanliga. Vi blev ju placerade i vår första start. Ska filma och lägga ut till veckan så får vi se om någon nappar. Det är ingen stress med att sälja vilket känns bra. Då kan vi ta tid att hitta ett bra hem till honom.

Förresten, är det någon i norrbotten som vet om man kan se något från förra helgens dressyrtävlingar? Var ju jätteroligt då de sände live, men jag hann inte se så mycket. Blev riktigt förtjust i ett sto som tävlades av lule-tjejen Angelica. Superfin häst och bra jobbat trots att stoet var tittig. Angelica skrev ett blogginlägg på kurirens ryttarblogg och jag kan definitivt känna igen mig i känslan "sitta upp på en bomb". :P Lycka till i framtiden med din fina häst!

Kram på er <3
Astrid


Läst 15733 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2015

God morgon :)

Jisses vad tiden går fort! Om mindre än 2 veckor är det dags för feiran i Trofa. Det blir mitt fjärde år där, helt galet. Det var i Trofa jag debuterade i we, denna gång blir tredje året jag tävlar i denna roliga gren. Altivo känns så grymt fin, hoppas det håller i sig till tävlingen och att vi kan göra en bra debut.

Veckan som gick hände det inget speciellt. Vi fick finbesök på lördagen av Nuno och Damasco. Han kom för att se gården och prova rida på vår utebana. Jag var fotograf (med mobilen som kamera), dock så var det lite för sent för att ha bra ljus, men bättre än ingenting. Damasco som Nuno hade med sig är en otroligt härlig häst. Han är godkänd hingst och betäcker, men han uppför sig som den lugnaste valack.

Galiza gick kalasbra i fredags, kunde äntligen komma till drivning och då fick jag trevlig kontakt i tyglarna. Jag är så imponerad av henne då det är väldigt rörigt med traktorer och maskiner överallt just nu. Hon är en känslig dam, men så fort man sitter upp koncentrerar hon sig på ryttaren och är inte alls så hysterisk som hon kan bli vid hand. Då hon gick så fint fredagen så släppte jag ut henne lördag bland vinrankorna som är inhägnat. Alteza och fölis går ut där varje dag och har sovit i den hagen. Galiza var ute efter 30 minuter. Har ingen aning om hur hon tog sig ut, tråden var inte trasig någonstans så jag funderar om hon hoppat ut.. Hon tyckte gräset såg godare ut på andra sidan helt enkelt.

I lördags hade jag en mysig uteritt med Dijambo och hundarna. Om hästarna har gått bra och det inte varit något speciellt under veckan brukar jag försöka göra något roligt och kravlöst jobb på lördagen. Förut har jag tränat på banan 4-5 gånger i veckan, men nu när jag har börjat variera mer (rida ut, hoppa, jobb vid hand m.m.) märker jag stor skillnad på hästarna. Att säga att de känns "gladare" kanske är att förmänskliga hästarna, men mer motiverade och harmoniska är en bättre beskrivning. Visst blev ni förvånade nu? Eller inte :P Det finns ju några framgångsrika ryttare som har pratat om detta koncept många år...

Ha en härlig tisdag!
Kram
Astrid

Nuno och Damasco

Första we-tävlingen 2012 med Urque. Gick faktiskt bra, kom typ i mitten. Då var jag yngst och den enda tjejen i startfältet.


Läst 12652 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
19
2015

Hej på er!

Jag har haft en riktigt bra vecka! Hästarna känns glada och fina. I tisdags var det carneval som är en stor helgdag i Portugal. Istället för att klä ut oss och gå på party for jag, Renato och Sr Ferreira ut på en långritt. Renato red Franja (första gången!) och han tyckte hon var jättefin. Sr Ferreira på Alteza som är så himla cool, hon fick gå sist i ledet och hålla ordning på Falcao som jag red. Han var väldigt exalterad över att få vara med två ston och han är inte riden så mycket ute. Det var mycket taktande och skuttande, men efter två timmar i bergen upp och ner så kunde han skritta. Då jag red honom igår på banan gick han så bra som aldrig förr! Jag kände att han var ganska mör i kroppen, men klev på riktigt fint och super i kontakten.

Altivo och Enjeitado har också varit riktigt fina. Testade Altivo på lite hinder igår som jag har improviserat fram. Som en klocka gick han. Inte en tvekan på något. Enda grejen som var lite svår var att stå helt still när jag ska böja mig ner för att lyfta upp en kanna från ett bord. Det är ett hinder som alltid är med i manövertestet, oftast i slutet. Det är inte att han är olydig, det är att han har svårt att hålla balansen när jag ändrar min vikt. Jag experimenterade att ställa mig lite och försöka hålla så jämn vikt i stigbyglarna som möjligt när jag böjde mig ner. Fungerade mycket bättre så får se om vi får till det på tävlingen som är ca 2 veckor bort.

I måndags hade byggarna gjort klart utanför stallet, det blir så fint! Nu är det inte så bökigt för mig att jobba, bara en traktor som håller på vid uppfarten, men hästarna har redan vant sig vid den.

Kramis
Astrid

Renato och Franja

Sr Ferreira och Alteza

Såhär fint blir det :D


Läst 12938 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2015

16 år gammal, 125 mil enkel resväg, 3:e hästen i stallet och hur går det då? Jo, det blir ett SM-guld för junioren Wilma Marklund!!! Det är så himla häftigt och välförtjänt.

Denna tjej har jobbat sig upp från grunden, hon har talang och nerver av stål. Även om jag inte träffat Wilma mycket då jag bott här de senaste åren kan jag säga att hon alltid varit ödmjuk, hjälpsam och vill alltid bli bättre.

Även om det är ryttaren och hästen som genomför prestationen ska man inte glömma teamet bakom. Så även ett stort grattis till bästa hopptränaren Micke Schultz, dressyrtränaren Eva Holmgren och superryttarmamman Linda Marklund.

Är så härligt att se och höra från hela Piteå Ridklubb hur stolta och glada alla är för Wilmas vinst. Det är vad jag kallar kamratskap och sammanhållning inom en klubb. Det blir spännande att följa Wilma i framtiden, jag är säker på att hon kommer ta sig hela vägen.

STORT GRATTIS WILMA :D :D :D :D !!!!!!!


Foto: Alexandra Mörner


Läst 13861 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
12
2015

Hej på er!


Har ju glömt att berätta vilken procent jag fick med Enjeitado på tävlingen. Det blev 61,4 %, inte vårt bästa resultat, men helt ok med tanke på de missar vi hade. Känns bra att veta att vi kan göra mycket bättre!

På gården är det full aktivitet. Renato har nämligen anlitat ett byggföretag som håller på att lägga kullerstensväg. Det blir från infarten upp till huset, utanför stallet samt utanför de bakre boxarna. Det blir verkligen jättefint och de jobbar på fort. Det är såklart knepigt att utföra de vardagliga sysslorna och jobba hästarna som vanligt. Mina pållar ska få massor med beröm, de har varit väldigt tåliga trots alla maskiner och aktivitet som pågår. Idag när jag var ute med Galiza höll de dessutom på med vägen nedanför ridbanan och på andra kortsidan höll en gubbe på att klippa till vinrankorna på en stege. Hon höll sig i skinnet och skötte sig jättefint. De som känner Galiza vet att hon kan vara lite hysterisk...
Hade mysiga uteritter på Franja och Ernst. Allt var så tyst ute, otroligt skönt. Fast jag kanske tyckte det var så tyst nu när man är van vid allt buller från maskinerna. Var ute och sökte lite nya vägar, alla 3 hundarna hängde med så jag hade gott om sällskap.  Imorgon och på lördag kommer jag inte kunna ta ut hästarna då de ska cementera stenarna. De mår nog inte dåligt av lite vila, hoppas på att bitarna har fallit på plats hos Dijambo som jag har börjat med seriebyten på. Ska dra och hänga med Nuno och hans hästar då jag inte kan jobba mina.

Ett mattips, vårrullar i micron är ingen hit...

Kramar
Astrid

Katterna tycker det är lattjolajbans med alla stenar att klättra på. Visst blir det fint?

Härlig tur med Franja. Häftigt när det var så mycket dimma och man var ovanför.

Renatos systerson verkar vara blivande ryttarproffs!


Läst 12937 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2015

Hej på er!

Först vill säkert alla veta hur det går för Pacos :) Han mår prima, igår var första dagen han fick följa med till stallet efter olyckan och tratten är borta. Behöver jag säga hur lycklig han var?

I söndags var vi med Enjeitado på en regional tävling i Braga. Jag red ett medium test som är en grad högre än vad vi tävlade förra året. Man kunde välja om man ville värma ute på en stor bana eller inne i ridhuset. Tävlingsbanan var inne och det var avdelat med en mindre yta att värma på. Jag valde att rida fram inne för att Ernst skulle få tid att vänja sig vid miljön och de andra hästarna. I efterhand kanske det hade varit bättre att rida fram ute. Inne var det många hästar och han blir ganska spänd med andra hästar. Plus att jag har jättesvårt att ta plats när det blir rörigt. Jag försöker mest hålla mig undan och då blir det inte riktigt som jag har planerat. Det är skönt med Ernst som sällan är tittig, det är mest att han blir för fokuserad på de andra hästarna och spänner upp sig för det. Han var ändå betydligt bättre än förra året, tex i ponte de lima, där det kändes som att han skulle explodera på framridningen.

Inne på banan kändes han bättre, traven gick helt ok även om vi inte riktigt fick till längningarna som han har gjort så fint hemma. Skritten var bra, det vi behöver träna är den ökade skritten som är något kort. I galoppen kändes han bra frams tills vi skulle lägga en 10-meters volt. När jag började svänga kände jag hur han spände upp ryggen och började studsa. Fick lov att bryta av till trav och fatta igen. Vi hade en till miss i den förvända galoppen där jag slappnade av lite för mycket och vi fick ett avbrott. Jag gick ner direkt till skritt och kunde fatta förvänd igen, men såklart drog det ner ordentligt då det dessutom var koefficient 2. Jag var ändå nöjd med vår insats, däremot så får jag se till att slå på "tävlingsmode" till nästa start. Nu känns han redo för att gå med lite mer tryck för att visa mer gång. Tidigare har jag varit försiktig då jag inte riktigt litat på att han ska hålla sig på mattan. Nu är det dags, men det jag måste komma ihåg är att inte börja sitta och klämma och pusha på hela tiden. Det ska fortfarande vara med lätta hjälper och att han är stark nog att göra det jag ber om. Det blir lätt att man fokuserar för mycket på tävlingsbiten och glömmer bort det grundläggande. Dessutom är han bara 6 år så han ska ha vilja och hälsa i många år till. Vi behöver inte lägga allt krut på att vinna nu. Men jag tror att man kan hitta någon balans och bibehålla det korrekta, fast ha hästen lite "extra" på tävling.

Nu är det fokus på Altivo som ska göra sin we-debut i början på mars. Längtar!!!

Kram på er!
Astrid


Läst 12953 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!


Först och främst vill jag bara tacka för alla fina kommentarer och meddelanden ni har skickat. Vilka underbara bloggläsare jag har <3
Pacos har återhämtat sig bra efter smällen och även kastrationen som vi tog i samma veva då han ändå skulle sövas. I lördags var jag fortfarande lite orolig då jag tyckte han var så trött och då han satt var han lite vinglig. På kvällen märktes det att han var på bättringsvägen och nu är han sitt vanliga aktiva jag. Jag har inte tagit med honom något till stallet än, han och Luke brukar leka så mycket och jag är rädd att såret ska gå upp. Pacos börjar vara ganska uttråkad, men sköter sig så länge och Luke ser ut att sakna sin lekkamrat. I eftermiddag ska vi på återbesök, hoppas att allt ser bra ut då. Man tycker ju ännu mer synd om honom då han måste ha en tratt. Han är otroligt osmidig med den och bonkar in i det mesta.

Detta eländiga väder vilka inte vilja ge sig av, men tror mot veckan ska det bli bättre. Det är en dressyrtävling på söndag, men jag är osäker på om vi åker. Jag har ju knappt kunna rida pga vädret och vill åka väl förberedd. Idag hoppas jag kunna få ut alla hästarna på lina, imorse var det helt ok så några kom sig ut. Nu har det öst ner, får se om det slutar och hur ridbanan ser ut då jg kommer tillbaka efter lunch. Jag får nog redigera rubriken på mitt tidigare inlägg, jag har världens bästa jobb då det inte regnar :P

Kram på er!
Astrid

Snart får han och Luke vara tillsammans igen <3

På fredagkvällen var min lille vän helt slut!


Läst 14337 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.