Portugal-bloggen

Då jag hade Manuel med mig i stallet på morgonen fick vi mycket gjort och jag hade bara 3 hästar att arbeta på em. Jag började planera att komma hem lite tidigare än normalt och städa lite, hemma-spa, sätta igång en brasa och äta något gott framför en bra film. Det händer liksom aldrig, jag är väldigt sällan hemma före 21. Skickade ett sms till Renato och frågade om han kunde kvällsfodra. Såååå mysigt jag skulle ha det!

Precis när jag hade suttit av sista hästen för dagen och klockan var 17.30 så ringer Renato. Han är ute på betet där vi har stona och ser att Estrellas föl ser hängig ut och skakar. Jahapp, iväg med lastbilen och åka ut dit. Vi lyckas fånga in åringen i regnet. Renato ska köra hem henne och jag ska ta hans jeep. Bara det att en av 2-åringarna har smitit ut på ett annat bete där de inte ska gå. Jag sa till Renato att åka iväg med fölis medans jag klafsade ut i regnet igen för att få över storfölis på rätt sida om grinden. Slutade med att hela stoflocken var på fel bete och galopperade runt. Lyckat... Fick ok från Renato att de kunde gå där tills imorgon. Tillbaka till gården och göra en provisorisk box till fölis där de håller på att bygga ett garage. Vi vet inte riktigt vad det är hon har, men bättre att ta det säkra före de osäkra. Måste ta ett kort på vår improviserade box. Vet inte om den skulle godkännas hos Svenska djurskyddsverket...

Efter ca 1,5 timmes arbete med fölis är det tydligen dags att betäcka Forja med Altivo... Renato frågar om jag fortfarande vill att han kvällsfodrar, men klockan är nära 20 så jag fixar det och smörjer lite träns. Hemma 20.20 och min mysfredag innehöll inte så mycket städning, men vitlöksbröd till middag framför Pirates of the Caribbean är inte helt fel det heller.

Men är det inte typiskt att hästar alltid ska ha kolik, göra illa sig eller bli sjuka på annat sätt just den dag man har planerat för att komma hem i tid och mysa????? Det är kanske bara att acceptera att det är så det är att vara hästtjej till 100 %.

Sov gott folk!

Astrid


Läst 14112 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
24
2016

Japp, idag fick Ernst vara hoppehäst! Efter lunch drog han och jag iväg till Joane som är en stad/by 30 minuter från gården. En svensk kompis (Anna Lindberg) jobbar där som beridare på ett hoppställe. Hon är otroligt duktig och super med unghästar. Hon har startat 145 här i Portugal, jättehögt!!! Jag var impad av Ernst som var väldigt cool när jag började rida. Han har ju aldrig hoppat över riktiga hinder, hemma har jag satt upp någon trästolpe över två plastpallar. Det är knappt att han har sett en riktig bom!

Vi skuttade över några kryss och avslutade med att hoppa ett räcke. Jag var grymt nöjd med hur hästen skötte sig och att jag inte var helt borta på att se avstånden. Hopptakterna sitter i ännu :) Även om vi bara hoppade babyhinder så var det så grymt roligt! Kändes som att Ernst tyckte det var minst lika kul och han kände nog att jag tyckte han var duktig. Nu är min plan att försöka åka iväg 1-2 ggr i månaden och hoppträna. Kanske försöka ta med någon lite yngre häst för att de ska få erfarenhet att gå på bortaplan.

Hoppa mera har jag lovat mig själv. Kuuuul!!!

Chiao!
Astrid


Läst 13910 ggr Kommentarer Kommentera

Jag och Mikael pratade rätt mycket om vilket bra upplägg det har blivit med Cauteloso. Mikael köpte honom som 3- eller 4-åring. Många skulle kanske inte rekomendera en rätt oerfaren ryttare att köpa en så pass ung häst, men Mikael var smart och satte hästen i träning hos Pedro. Nu har kanske inte alla möjlighet att ta 2-3 veckor för att åka till Portugal några gånger per år och rida, men är man kapten och är ute till sjöss 6 veckor och sedan har 6 veckors ledighet så fungerar det :) Iallafall, under de år Mikael har haft sin häst har han alltså kommit till Portugal regelbundet för att spendera tid tillsammans med sin häst och rida lektioner för att bli en bättre ryttare. Han vet precis vad hästen har och inte har gjort under hela tiden. Cauteloso är köpt av uppfödaren så han vet till och med vad den har gjort från födseln. Jag tror det har varit ett vinnande koncept helt enkelt :) Har man hästen i träning hos någon och får hjälp när man rider gör det nog inte så mycket att man inte är så erfaren. Huvudsaken är att man hittar en häst som har bra psyke och det är lusitanons främsta egenskap. Jag tror att många fler skulle kunna ha mer glädje av att göra som Mikael även om man kanske bara kan komma några dagar då och då eller en vecka för träning. Kanske man tar hem hästen till Sverige efter 1 år eller 5 år. Det är inte särskilt dyrt att ha häst i träning här, inte i närheten av priserna i Sverige. Viktigt är också att man hittar en tränare/ryttare som man kan lita på och som har liknande synsätt på ridning som en själv.

Lördag var en stor dag för två av mina bäbishästar! Jag hade Manuel här som jag tror jag skrivit om tidigare, en ung kille som hjälper till ibland med unghästarna. Han fick rida på Horus och Hispania. Båda två skötte sig ooootroligt bra. Har varit lite nervös för att Horus ska bli hysterisk med ryttare på ryggen, men han var stencool. Så fin! Ser verkligen fram emot att sätta igång och rida honom lite mer, tror det blir en superstar :D

De andra hästarna går också bra, fick dock ett bakslag med Hispanico som har gått så bra i ridningen. Han har blivit rädd när jag ska sitta upp/av så nu är det bara att backa bandet och köra upp- och avsittningar tills han är helt avspänd. Kom lite från ingenstans, i ridningen har han också reagerat lite när man har flyttat vikten, men det har varit hanterbart. Enjeitado och Forja är satta på bantning och mycket galoppjobb! Enjeitado är flåsig efter ett varv i galopp. Not ok! Åker nog till svenska hopp-Anna på onsdag och hoppar riktiga hinder med Ernst och Altivo. Ska bli kul, men gruvar redan nu för träningsvärk.

Peace out!

Astrid

Här kommer lite bilder från speeden i Trofa!


Läst 13234 ggr Kommentarer Kommentera

Under två veckor har Cautelosos ägare Mikael varit hos oss för att träna tillsammans med sin häst. De har gjort en rolig resa tillsammans och jag är väldigt glad att få ta del av den. Mikael köpte Cauteloso när han var 3 år gammal och har haft honom i Portugal under hela den tiden. Nu har han flyttat hästen till oss för att testa på nya utmaningar och utvecklas vidare. Mikael har jobbat sin häst mycket från marken, han har läst Parellis material och tagit hans övningar till sig. För er som inte känner till Parelli så bygger det på olika övningar där man "leker" med sin häst där man bygger upp förtroende och respekt. Mycket av det han håller på med är samma sak som NH, Monty Roberts m.m. Jag tror att allt jobb Mikael har gjort från marken verkligen har gett resultat. Då man ser detta par tillsammans ser man två kompisar, två partners.

I ridningen har vi satt upp ett par mål som jag tror vi kan fixa. Planen är att jag testar starta honom på en dressyrtävling under våren/sommaren och att Mikael kan rida en klass på hösten. 2017 är målet att starta i en we-tävling. För mig är detta en ny utmaning, matcha och träna häst och ryttare tillsammans. Det är ett kul projekt! Det ger även min ridning en kick för när jag instruerar någon annan måste jag tänka mer hur jag förklarar och hur jag själv gör när jag rider. Mycket nyttigt! Det är såklart inte lika svårt när man har en intresserad elev :)

Andra nyheter är att jag har pratat med Pedro Torres på telefon, på portugisiska! :P Ska snart skriva mer om det!

Glad häst och ryttare!

Natti,

Astrid


Läst 12899 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
09
2016

Vilken toppenhelg det har varit på alla sätt och vis :D Altivo har visat att han är back in the game!
   

Det regnade ordentligt hela morgonen på fredagen, jag åkte 20.30 så det var inte direkt någon stress. I år tävlar jag i en annan klass som heter Consagrados B i det regionala championatet. Förra året red jag i klassen för debuterande hästar. Jag kommer att rida den klassen i år igen i det nationella championatet (där finns ej consagrados B). Det enda som skiljer de två klasserna åt är dressyrprogrammet. I consgrados B rider man samma program som man rider i consagrados A (enhandsfattning). Jag och Altivo gjorde vår bästa ritt ever! Tror detta dressyrprogram passar honom bättre då det börjar med skritt och han får en chans att slappna av mer därinne. Vi gjorde en snygg entré på medellinjen. Han började stå emot och jag sa till lite för skarpt med sporren så det blev ett bocksprång innan halten :P Ops! Vi red i alla fall på 74 %, personbästa! Vi var bara 3 stycken i min klass, men jag vann dressyren med nästan 10 % till tvåan.

Lördag körde jag dit Jade som skulle visas i modell- och gångartstävlingen för 2-åriga ston. Hon visade upp sig fint och travade bra bredvid mig. Däremot så såg man skillnad på de andra stona som var ordentligt gödda, de såg definitivt inte ut som 2 år! Inför dessa feiror är det många uppfödare som har unghästarna inne 3 månader på box och ser till att de äter ordentligt med kraftfoder. Jade har gått ute hela livet, vi tog in henne 3 veckor innan för att träna vid hand. Hon var också lite lurvig, det var ett sto som var helklippt! Vi kom på 4:e plats av 4:a ston, men vi tycker fortfarande att Jade är världens finaste och förtjänade en högre placering. Bra träning var det i alla fall och hon skötte sig fantastiskt bra <3 På eftermiddagen var det Altivos tur i modell- och gångartstävlingen. Det var 10 ridna hingstar i hans klass, en otroligt vacker gulbrun hingst som flög fram. Han vann så klart, men Altivo kom faktiskt tvåa! Superkul och välförtjänt.

Senare på kvällen red vi manövertestet i WE. Hade inte samma fina känsla som i dressyren, för mycket titt och spänning. Däremot var jag väldigt nöjd över att jag trots spänningar kunde kontrollera honom så pass bra och hur han svarade när jag försökte korrigera. Nog gjorde bettet skillnad! Vi fick 61 % och en andraplats.

Söndag var det dags för speeden (min favorit!) i WE. Altivo kändes klockren när jag började rida fram och Nuno som hjälpte mig hela helgen tyckte det såg bättre ut. Inne på banan gasade jag inte på som jag brukar, men vi hade  fint flyt och hästen gick med ett annat självförtroende. Ska lägga upp film från speeden. Vi kom på en andraplats igen, men den som vann kom sist de andra två momenten så jag vann totalt :)

Ganska häftigt att vara på prisutdelning med "de stora grabbarna". Större delen av det blivande EM-laget för Portugal och lilla jag liksom. Nu laddar jag om för nästa WE-tävling som är i april. Jobbar på att ha Ernst redo för att tävla då också.

Kramis
Astrid
  

Visst är han vacker ? <3


Läst 13541 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
02
2016

God morgon!
  
Jag har verkligen försökt att blogga i flera dagar på kvällen, men det slutar alltid med att jag somnar. Igår somnade jag med datorn i sängen och imorse när jag läste vad jag skrivit fick jag mig ett gott skratt! Hade påbörjat en mening, men i mitten börjat på något helt annat. Som avslutning var det minst 100 e:n :P
  
Man blir rätt trött av detta arbete! Men mitt jobb är iallafall lättare nu sedan jag fick en groom. Det känns helt fantastiskt med stallhjälp!!! Han är väldigt noggrann och har bra hand om hästarna.
 
Hästarna går bra just nu, många av dem har en hel del energi, kanske beror på att det snart är vår :) Nu när solen kommit fram igen känns allting så mycket lättare och ger mig motivation i ridningen. Denna vinter har varit den värsta sedan jag flyttade till Portugal pga allt regn.
  
På ett sätt tror jag det är bra att man inte har ett stort och lyxigt ridhus. Ja, jag skulle gärna vilja ha, men jag tänker att jag och hästarna blir härdade för att kunna prestera i svåra miljö/vädersituationer. Dessutom får man vara uppfinningsrik! Hmm, utebanan är under vatten och vinden har blåst in allt regn i ridhuset (helt öppna väggar). Vart ska jag rida? Man drar på sig regnkläderna och rider fram och tillbaka på grusvägen nedanför stallet (där de måste passera 3 unghingstar och grisar) eller efter asfaltsvägarna.
  
Trofa är till helgen. På fredag åker jag dit med Altivo för att rida dressyr i working equitation. Lördag morgon ska jag presentera Jade som är ett 2-årigt sto efter Altivo undan Forja. På eftermiddagen visar jag Altivo i modell- och gångartstävling och sen em är det manövertest i we. Söndag har jag speeden vid 12, skönt att det inte var så tidigt.
  
Förra veckan gav de massor med regn för helgen, men nu har det ändrats till någon skur fredag, men sol lör och sön. Hoppas det är sant! Det är inte roligt att vara på feira om det spöregnar.
  
Jag har fått låna ett stångbett som jag har ridit Altivo på. Det är samma typ av stång som Pedro Torres och hans elever använder. Det är ett experiment, då jag har fått rådet av många portugiser att testa då hästen lätt har blivit spänd inne på banan. Många har sagt att det ser ut som att han bara svamlar och behöver känna vart ramen är och att han då kommer att koncentrera sig på mig. Jag är skeptisk till teorin, men det skadar väl inte att testa. Trots allt så är portugiserna dominerande i working equitation.
Han har gått så fint på bettet här hemma och ett bett är ju faktiskt inte skarpare än handen som använder det. Däremot kommer jag rida speeden på gummipelhamet jag ridit på förra året.
  
Verkar som att min taktik att morgonblogga fungerar bättre än kvällsbloggning :)

Ha en fin dag!
Astrid
  

Dollys valpar börjar vara uppe och springa lite nu, sååå söta <3


Läst 15731 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.