Portugal-bloggen
MAR
31
2017

Har haft riktigt bra dagar med fina hästar och duktiga praktikanter. Imorse åkte Josefina och Elin till flyget efter 3 veckors praktik. Jag behöver inte vara själv så länge för på tisdag kommer mamma och hälsar på <3

Alla hästarna går riktigt bra just nu. Det är bara le och njuta! Ernst går som en miljon och bytena fungerar och vi har börjat leka med passagen. Den nya guldpojken Invictus gör framsteg varje dag och vi red ut igår för första gången. Han gick som tåget (på ett bra sätt). Ernst som var barnvakt fick gå tvåa för Invictus ville gå först och kolla på allt.

Giesta har verkligen gjort framsteg! Nu har hon bättre attityd och tycker det är kul att jobba. Mycket bättre i galoppen, verkar som att allt cavalettiarbete har gett resultat. I förrgår testade jag be om ett byte och hon byte på hjälpen!

Horus har jag ridit själv på utebanan, stort steg för oss. Han är ju 5 år iår, men ligger efter. Fast han ser fortfarande ut som en stor hundvalp så jag har ingen stress med honom ;) Den nya fuxen Hospedeiro har det varit mycket jobb att få honom att lita på människor. Nu har jag kunnat rida honom själv och han har fått en helt annan blick i ögonen.

Aquario håller jag på att förbereda för we-tävling i april. Ska bli spännande och han har verkligen gått kalas sista veckorna. Fandi gör också framsteg så hoppas kunna tävla dressyr i maj/juni.

Altivo är barfota och har börjat galoppera och jag har en bra känsla i magen.

Här kommer lite bilder, har blivit en del nu när jag har haft folk som har kunnat filma och fota :)

4-åriga Invictus är en riktig guldpojke <3

Giesta har gjort stora framsteg. Min rödhåriga <3

Ernst börjar hitta passagen.

Guldpojke nr 2. Söta Fandi <3

Giesta och Furia har mys i hagen.

Elin på Xadrez och Josse med Aquairo. Vi hade uteritt sista dagen på praktiken i strålande sol.

Älskar mina nya stövlar! Grymt sköna och färgen blev så snygg <3

Ni kan beställa via www.famalusitanos.com eller besöka facebooksidan Fama Lusitanos Shop. Det är min fina vän Rebecca Lundell som säljer så passa på och beställ :) Denna modell heter Bia och färgen är Black Cherry.

Kom ihåg att följa mig på Instagram där ni kan se fler bilder på astridhedman

Ha en trevlig helg!
/Astrid


Läst 31989 ggr Kommentarer Kommentera

Den frasen har nog alla hört. Rid mer med sätet. Men vad innebär det egentligen att rida med sätet?

Först och främst gäller det att ryttaren sittar balanserat på den så kallade triangeln. Triangeln innefattar de två sittbenen och pubisbenet. När ryttaren sitter med vikten jämt fördelat på dessa tre punkter kommer man att ha bra balans i sin sits och lättare hitta den lodräta linjen. Sitter man mer på pubisbenet har det en bromsande effekt på hästen. När jag samlar sitter jag alltså lite mer på "frammen" (utan att svanka) och tänker att jag öppnar upp mina sittben så att jag får ner tyngdpunkten. Sitter jag mer på sittbenen så driver jag hästen framåt. Viktigt att man inte börjar trycka, det är bara en omvridning av bäckenet och absolut inte luta bakåt med överlivet. Det är så otroligt lite man behöver göra för att få svar från hästen om man klarar av att lyssna.

Ett annat exempel att rida med sätet är att i tex skolorna (öppna och sluta) kan man använda sittbenen till att runda hästen. Skänkeln kan ligga om och vara i rätt position, men sitter man ner sittbenet lite mer i tex öppna kan man få känslan av att hästen böjer ryggraden runt sittbenet.

Rida mer med sätet betyder alltså inte att "jucka" fram hästen som jag tror är en vanlig missuppfattning.

På detta filmklipp är det jag och Enjeitado som visar att det går utmärkt att göra galoppfattningar och avbrott bara med sittbenen. Notera att mina skänklar är upplagada framför sadeln och jag använder inte rösten så jag lovar er att det fungerar. När jag fattar galopp sitter jag ner och fram mitt yttre sittben. Ibland kan det fungera bra att titta ner på sin ytterskänkel i fattningen för att få rätt position och vikten på yttersidan. I övergången ner till skritt släpper jag ner mitt inre sittben när jag är som längst fram i sadeln. Alltså när hästen står på sitt inre framben :)

Testa gärna hemma att exprimentera med detta.

Fler bilder finns på min Instagram: astridhedman


Läst 53552 ggr Kommentarer Kommentera

Låt oss säga att du rider för en tränare som kanske inte har sett dig och din häst så många gånger. Eller en tränare som gillar att utmana och gå lite utanför komfortzonen. Tränaren ber dig att göra en övning som du vet är på gränsen för vad din häst klarar av. Du möter på motstånd från din häst efter en liten stund och tränaren säger att rida mer och "ta igenom det" eller säger att han/hon ska sitta upp för att lösa problemet. När de rider så får du ingen bra känsla och ser på hästen att den är trött, inte istadig, men tränaren pushar hårt för att den ska göra övningen bra. Vad gör du?
  
Eller ett annat exempel är att din häst inte har känts helt normal i ridningen. Den har varit lite stel, ojämn i kontakten eller kanske ovillig att gå framåt. Du rider ett pass för tränare som pushar dig och hästen för att få igenom problemet. Han/hon sitter upp och är lite för tuff med hästen trots att du börjar inser att hästen kanske har ont någonstans. Vad gör du?
  
Det krävs rätt mycket av en elev att säga ifrån till sin tränare som är kunnigare och duktigare än en själv. Jag tror att i många fall vågar man inte säga till eller så litar man inte på sin egen känsla och tror att det är den rätta vägen att gå. Jag menar absolut inte att man ska börja säga emot sin tränare så fort man får lite motstånd, men ryttaren är trots allt den som känner sin häst bäst. Reagerar hästen annorlunda och inte blir bättre inom ett par veckor kan det vara värt att kolla upp. Jag tror att i många fall kan det bero på smärta och det är så otroligt viktigt att våga gå på sin magkänsla och lyssna på hästen.
  
Kram,
Astrid


Läst 59464 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
15
2017

Äntligen har jag fått tillbaka min dator!

Jag har inte bloggat på 2 månader och det är inte för att jag inte velat, men min datorskärm la av och den åkte på fix. I Portugal tar ju allting lite längre tid än Sverige, men nu är jag äntligen back in the game ;)

Ni kan förstå att det har hänt lite saker på 2 månader. För att sammanfatta det lite kort så tänkte jag stolpa upp det.

Jag har fått 2 nya hästar i stallet. Hospedeiro som är en 5 årig valack och ska tränas och ridas. Just nu jobbar vi med hans förtroende då han är en försiktig kille. Stor, 170 och fux. Kommer bli kalasfin! Den andra hästen är en 4 årig hingst som ser ut som en sagohäst. Invictus är hans namn och är en riktig Emil i Lönneberga. Kommer vara i träning hos oss i minst ett år och planen är att tävla dressyr och förbereda honom för we.

Jag har varit på årets första we-tävling med Enjeitado i Trofa. Det var dåligt väder så förhållandena var inte de bästa. Det var åtminstone lika för alla och vi lyckades rida hem en 3:e plats trots att vi inte gjorde våra bästa rundor. Tänker lägga upp träningen med lite mer tävlingstänk och hoppas att vi kan göra bättre ifrån oss i april.

Vi har sålt en häst till Sverige. Altivos son Jardim do Bacelo bor numer i Boden och ägs av Roger Laestadius som var hit och red lektioner. Han fastnade för "Junior" och en månad senare var han i Sverige. Superkul och jag tror det blir perfekt matchning. Lycka till Roger!

Jag har två praktikanter från Grans Naturbruksskola som ska vara här i 3 veckor. De har gjort sin första dag idag och verkar ha tur med vädret, strålande solsken och 20 grader varmt hela veckan.

Vi har fått ett stoföl för cirka en månad sedan. Dotter till fina Galiza (helsyster till Horus och Enjeitado) och vår kung Altivo. Iår börjar namnen på bokstaven N, förslag?

I februari var jag till Skåne och hade we-träningar. Roligt att träffa både gamla och nya ekipage. Bra tryck på platserna och många som kom och tittade.

Ska försöka blogga fler gånger denna vecka. Kanske en gästblogg med våra praktikanter eller deras lärare Veronika Landström som också är med 10 dagar?

Kram på er, glad att vara tillbaka!

Kolla in fler bilder på Instagram: astridhedman

Jag och Ernst i Trofa

Roger och Jardim

WE träning i Skåne

Nya hästen Invictus <3


Läst 61626 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.