Portugal-bloggen

Mina hästar har gått väldigt bra på bommar tisdag och onsdag. Tisdag red jag travbommar på böjt spår. På den fria halvan red jag övergångar. Trav-skritt med bestämda antal skrittsteg. Sedan trava över bommarna och galoppera halva volten. Försöka göra övergångarna exakt vid samma punkt. Igår hade jag 4 bommar på volten, en vid varje vändningspunkt, som jag red på i galopp. Jättebra träning att variera galoppsprång emellan. Jag varierade mellan 4 och 5 (jag har små hästar!) och på de mer utbilade kunde vi klämma in 6 och 7 på Altivo. Altivo blev väldigt het när jag började öka på och rida på 4 språng. Han började bla att titta i ett hörn som vi ridit förbi femtioelva gånger. Jag höll på att tappa tålamodet och bli irriterad. Men istället bestämde jag mig för att ta en skrittpaus, andas, fokusera på hur jag ska rida för att göra det bättre. Sedan plockade jag upp tyglarna och red vidare, då gick det bra! Man lär sig med tiden, det blir sällan bättre om man fortsätter när man har kommit in i ett visst sinnestillstånd. Typ irritation.

Nog om detta, nu skulle jag skriva och fråga om någon möjligtvis kan vara intresserad av ett hästjobb i Spanien? Det är en uppfödare som söker helst två stycken ryttare. Jag var dit i höstas och hälsade på och han var supertrevlig, fina hästar och ett intressant projekt. Han föder upp lusitanos och har rätt många hästar. Hans mål är att ha dressyrhästar med hög kvalité. De äldsta hästarna från uppfödningen blir 4 år iår och det finns flera 3-åringar att börja sitta in. Som ni hör är det ett projekt som kommer byggas från grunden och just nu kommer det vara mycket unghästar. Därför behövs det någon som har unghästerfarenhet och som vill vara med från början på att starta upp ett förhoppningsvis framgångsrikt stuteri. Han har ett ställe med unghästarna och avelsstona i Centenera. Sedan har han hyrt ett ställe en bit ifrån med boxar, ridbana och möjlighet till ridhus. Det finns även hus, det ligger ganska avsides så vill man bo mer centralt lovade han att det gick att ordna lägenhet. Man kommer ha möjlighet att tävla och träna för tränare. Hör av er till mig om detta låter intressant på min email: astrid_hedman@hotmail.com

I helgen ska jag försöka ordna filmer på våra söta 4-åringar som ska lägga ut till försäljning. Vet ni redan nu att ni kan ha intresse av en brun Altivo-kopia som är supertrevlig kan ni mejla mig på samma adress som ovan.

Natti,

Astrid

Instagram: astridhedman

Detta foto är från oktober när vi var dit och hälsade på.

Det är helt fantastiskt att få jobba med unghästar. När jag började hos Renato var det ingen som visste om stuteriet och han hade aldrig haft en beridare. Efter 4 år har vi sålt nästan 10 hästar till Sverige och jag har fått tävla internationellt. Ganska coolt! På bilden en är det en halvbror till Enjeitado (brun, Maximus) och en son till Altivo (grå, Marques).


Läst 25106 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
24
2018

Känns som att jag inte gör annat än att ränna över till Sverige! Nu kommer jag att vara hemma fram till sista helgen i februari. Då det blir ett till besök till Skåne för working equitation träning med ett härligt gäng elever. Ser fram emot det, men det ska bli skönt att få några hela veckor hemma med mina hästar. 

Det var en inspirerande helg i Skåne. Min mamma kom också ner för att se clinicen med Ingrid Klimke (och möjligtvis för att träffa mig också ;). Vi bodde hos Maria Eriksson och hennes man Björn. Maria är, som ni vet om ni läst min blogg förut, min vän, tränare, livscoach... listan kan göras lång och det var härligt att träffa henne och Björn igen. Fick se när hon red sin häst som kallas Pålle. Även om Pålle fortfarande gör rätt så basic arbete är det alltid en fröjd att se denna kvinna till häst. Defenitivt i klass med Klimke! Jag är lyckligt lottad som får ta del av hennes kunskap.

Fredag fick jag äntligen träffa min alldeles egna häst! Ni som inte läst detta så är jag ägare av ett svenskt halvblod uppfödd av Christian Hansson och Ulrika Hübinette. Detta är tack vare Ulrika som sponsrade mig med sin halva som gjorde det möjligt för mig att köpa. Renoir TH är e. St Schufro - u. Rascalita - ue. Romancero H. Det var så roligt att äntligen få se honom live och han är en häst precis i min smak! Han är faktiskt rätt snygg för att vara en blivande 1-åring. Han var social, men försiktig. Ingen buffel vilket känns skönt. Jag tror han kommer bli otroligt flott, redan nu märks det att han har utrstrålning. Han ska få bo kvar hos Christian fram tills det är dags att börja rida. Känns roligt att ha egen häst igen. Jag skulle behöva få hjälp av er läsare, Renoir är ett snyggt namn, men lite knepigt att använda till vardags. Har någon av er ett bra smeknamn till min prins? Tacksam för tips!

Lördag var det äntligen dags för clinic. Ingrid Klimke har varit min idol i många år. Dels för att hon är så allround och dels för hennes filosofi och fina ridning. Det var mycket folk på Flyinge, kul att dessa event uppskattas. Ni har säkert läst Hippsons referat https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/legendariska-ingrid-klimke-visar-sitt-traningssyst.htm och jag har inte mycket att tillägga. Glad att hon inte gjorde en besviken, det var fullt fokus på sitsen och "att rida exakt". Det var roligt att se henne rida själv och jag blev glad när jag såg att många av bomövningarna har jag jobbat med hemma. Jag tyckte det var bra att hon sa att på de unga hästarna ska händerna stå ihop för att tyglarna ska ligga an mot halsen och vägleda hästen. Jag har hört vissa tränare säga att man ska bredda händerna för att rama in unghästen, men jag har följt Marias råd och haft händerna ihop. Klimke tyckte man skulle använda väggen för att få den unga hästen att spåra och hitta yttertygeln. Nu är det väldigt populärt att rida innanför spåret, men på unghästar som ännu inte lärt sig hjälperna är väggen ett utmärkt hjälpmedel. Även viktigt för att få hästen att spåra och på så sätt bli rakriktad. När den förstår det kan man börja gå innanför spåret för att hästen ska vara mellan skänklarna och inte falla ut över ytterbogen.

Jag var riktigt imponerad över fälttävlansryttarna som fick göra flera svåra hoppövningar. De red fint otroligt fint och okomplicerat. Man blev hoppsugen efter att ha sett på det passet! Även en tjej som red tillsammans med Klimke red superfint och allt såg lätt ut fast man vet att det inte är det. Blev också kär i det 4-åriga sto från första gruppen. Vilken dansös! Hästarna överlag var alla väldigt fina, men just den fastnade på näthinnan. Ingrid kommer fortsätta vara min idol efter denna clinic och jag hoppas jag får tillfället att se henne fler gånger. 

Nu ska jag iväg till mina älskade hästar. Tror det blir bomövningar idag ;)

Kram och ha en fin dag!

Instagram: astridhedman

Snygga pållen och Maria tränar halter.

Renoir <3

Christian till vänster som är deluppfödare.

Han var en riktig kelgris.

Kändis sedan dagen han föddes!

Morsan Rascalita är otroligt fin, lite av den äldre modellen vilket jag gillar. Hållbar och lätt för samling. Hon verkar ha väldigt fint temperament vilket är det viktigaste för mig.

Storebror med samma mamma. Ägs av Ulrika och är efter Quarterback.

Ingrid rider Maria Gretzers häst. Superfin! Tog inte så många bilder från clinicen då jag tänkte att många andra kommer ta mycket snyggare bilder. Men vi hade bra platser :)

En ryttare fick lägga upp stigbyglarna i bytena. Det ska jag också göra, speciellt i ettorna har jag tendens att börja åka omkring i sadeln. Svårt om man är utan stigbyglar.

Bästa sällskapet, mamma, Linnea, Maria, Björn och Ulrika.


Läst 22752 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
17
2018

Hej på er igen!

Hade tänkt blogga tidigare efter att jag kommit tillbaka. Gått sådär. Somnat med datorn i knät och tappat den i golvet. Den har ett tufft liv min stackars dator!

Min vecka i Sverige var toppen! Träffade min käre far, kusiner och kompisar. Nyårslöften för 2018 blev att dömma mindre (tydligen gör jag det ganska ofta..) och att jag ska ta bättre hand om mig själv (har gått sådär hitills). Jag hann även rida på mammas gigantiska häst som mäter 186,5 i mankhöjd. Han var superfin, snyggt jobbat morsan! Över helgen åkte jag ner till dalarna för att ha lektioner i working equitation i Insjön. Det var ett härligt gäng med olika typer av hästar som deltog. Väldigt ambitiösa ryttare som ville att jag skulle komma tillbaka så det känns roligt. Passar så bra att träna där då jag har mina underbara kusiner som bor i Leksand. 2 flugor i en smäll så att säga.

Något jag skulle vilja ta upp här i bloggen är några vanliga misstag som jag ser många ryttare göra på två olika typer av hästar. Detta är absolut inte för att klanka ner på någon som red under kursen, det är nästan överallt jag har varit där dessa fel är vanligt förekommande och det är alltid lättare sagt än gjort. Jag gör också många fel med mina hästar, men jag vill påpeka just dessa missar. Jag gissar att några som läser detta kommer att känna igen sig.

Om vi börjar med ryttare på en häst som inte har så bra framåtbjudning. När hästen inte svarar för skänkeln är det väldigt lätt att bli klämmande. Man drar gärna upp skänkeln och eftersom hästen inte suger tag i bettet går den ofta över tygeln. Många tenderar då till att bli ostadiga i händerna för att få hästen på tygeln. Här gäller det att bryta mönstret. Ryttaren måste i detta läge jobba stenhårt för att "släppa ner" skänkeln och försöka vara tydlig så att man inte driver i varje steg. Jag tycker det är bra att rida med spö så man kan förstärka hjälpen och hålla skänkeln stilla. Ibland kan hästarna protestera om man säger till lite skarpare att den måste gå fram. Då är det bara att fortsätta insistera, lugnt men bestämt. Ge massor med beröm när den väl går. Men det viktigaste av alt är att man håller en stilla hand och "bjuder in" hästen till att suga tag och börja gå på framåt. Ingen panik om huvudet kommer upp, det kommer att falla på plats när hästen börjar tuffa på framåt. Man får rida på järnet i 180 knyck under en tid. Övergångar trav-galopp-trav är toppen! Flöde genom övergångarna, använd gärna rösten istället för tyglarna när du saktar av. Blir hästen skumpig i traven rid lätt/halvstå så att du inte stöter den i ryggen. När den bjuder fram ärligt kommer det bli bekvämare att sitta. När du får sug i tyglarna och känner att du måste ta en halvhalt, då vet du att hästen går fram tillräckligt.

Sedan har vi den heta hästen där de flesta ryttare tenderar att bli hängandes i tyglarna. Man tar bort skänklarna från sidan för man tänker att det går tillräckligt mycket framåt. Samma sak här, bryt mönstret! Lägg om skänkeln så att den är omslutande och du känner hästens sidor med vaden (utan att klämma givetvis). Bli "klar" med tyglarna vilket innebär att när du tar en förhållning och får ett svar från hästen ska du mjukna av i handen. Då kanske hästen tar fart igen och man får upprepa. Kan bli 200 gånger under ett varv på volten, men hästarna brukar så småningom dämpa sig. Men som sagt, våga mjukna av i handen. Med mjukna av menar jag att fingrarna slappnar av och man kan tänka något framåt med handen. Däremot ska man inte släppa av så att tyglarna glappar. Då blir det för ryckigt och hästen blir lätt förvirrad av att man tar och släpper. Den måste lära sig tyglarna. Fokusera mycket på styrningen, försök hålla ihop händerna och tänk cykelstyre istället för att ta stora ledande tygeltag. Stabil i magen. Rid från A till B. Rid övningar/vägar som bromsar upp hästen så du slipper ta kraftiga förhållningar.

Nu blir det ett megainlägg. Sorry! Men hoppas någon fick ett tips eller två beroende på hur just din häst är.

Nu är jag tillbaka i arbete med mina hästar och det känns jättekul med nytt år och nya utmaningar. Tyvärr så har vädret inte varit så bra så det har varit svårt att hålla planen när det tokregnat. Det har inte gjort så mycket då hästarna har behövt några dagar på att komma igång. Jag ska faktiskt tillbaka till Sverige denna helg. Nu är det min tur att laddas med tips och inspiration. Jag ska se min stora förebild Ingrid Klimke hålla clinic på Flyinge. Det ser jag otroligt mycket fram emot och hoppas kunna suga i mig så mycket som möjligt av vad hon säger. Jag ska även få träffa mitt föl Renoir för första gången. Hoppas han gillar mig!

Ha en fin vecka allihopa! Om någon mer ska på Ingrids clinic hojta till vetja :)

Instagram: astridhedman

Kram!

Jag tycker det är så roligt att ge lektioner. Speciellt när alla elever är så glada och positiva.

Lilla Bobo <3 Sötkorven


Läst 32879 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
02
2018

Hej på er och god fortsättning! 

Jag hoppas att alla har fått ha en fantastisk jul och nyår. Min jul såg verkligen annorlunda ut jämfört med alla tidigare jular. Som ni kanske vet så firade jag på den portugisiska ön Madeira. Jag reste tillsammans med min mamma, Eva och Camilla Holmgren som är goda vänner till oss sedan länge. Eva är dressyrtränare och har drillat mig medans jag bodde i Sverige. Camilla som är hennes dotter och några år äldre än mig är jätteduktig ryttare som tävlar upp till Intermediere. Vi hade en heeeelt fantastisk resa. Jag säger bara en sak, åk till Madeira!!! 


Otroligt vackert, lagomt med folk, tryggt, god mat, god dryck, bra väder, bra priser och mycket att göra. Vi bodde i en lägenhet som en av hästägarna i mitt stall ordnade via sin kusin. Jag kan tänka mig att hotell kostar en del, men det går säkert att hitta hyreslägenheter också. Vi bodde ca 500 meter från öns sydligaste punkt precis vid havet. Balkong med utsikt över havet och rätt nära till Funchal (största staden). Det var så fin natur och vi hade perfekt balans mellan aktiviteter och chill. Vi gick en hel del, in till stan efter strandpromenaden. Vi gick även en rutt med guide längs en levada. Det är rännor som är byggt för bevattning och det går att promenera bredvid. Det finns olika "nivåer", vissa levador kan vara riktigt tuffa att gå och tom lite farliga. Vår var väldigt lugn och platt så det var en bra mjukstart. Man fick se mycket vackra växter och fina vyer. Det skulle jag vilja göra mer om jag åker dit igen. Vi gick ca 2,5 h i lugnt tempo. Vi var även ut och tittade på delfiner med båt. Det var sååå häftigt att få se delfiner och de är så fina i det vilda. Det är även vanligt att se val, men de var nog på julledighet. Gillade även att alla företag respekterade de regler som finns för att titta på djuren i frihet. Max 10 minuter och inte närma sig för snabbt eller komma för nära. Mycket seriöst, me like! 

Vi fick även kika på lite hästar men jag glömde helt bort att ta kort på det. Första kvällen var det tradition i Funchal med en festival som vi var på. Sjukt mycket folk och massor att titta på och äta/dricka. Linbana fanns att åka upp på ett berg, det var coolt. Ingenting för den höjdrädda. Vi tog även en heldag vid en havspool där man kunde ligga och sola. Vattnet var inte särskilt kallt, men det var väldigt många småfiskar så jag bangade på bad.

För ca 2,5 år sedan träffade jag och mamma två svenska kvinnor i Ponte de Lima som vi började prata med. Kicki och Ulla som båda bor på Madeira. Kicki jobbar med turism och hon hjälpte oss massor samt skjutsade till ridanläggningar. Underbar människa så om ni åker till Madeira borde ni ta kontakt med henne. Jag älskar att lära känna nya människor så det var kul att träffa Kicki igen samt Ulla som är supergullig. Vi lunchade även med en finsk hästtjej Isa som var väldigt härlig. 

Nu ser det ut som jag får betalt för att skriva positivt om Madeira, men det var verkligen helt fantastiskt. Vi hade inte heller räknat med så fint väder, på smhi stod det ca 15-17 grader och moln. Men Kicki berättade att väderstationerna ligger högre upp i bergen så det kan skilja flera grader i temperatur. Vi hade mellan 20-25 grader varje dag och sol. De har ungefär samma väder året om så man kan i princip alltid räkna med bra väder även om det kan regna lite då och då. Nästa gång jag åker vill jag dit under våren eller nyår. 

Nyåret firade jag med en av mina bästa vänner sedan ridlekis, Sanna Berglund. Det blev middag hos några vänner till henne så vi hade en väldigt trevlig kväll. Jag tror 2018 kommer bli ett jäkligt bra år med alla fina hästar jag har i stallet. 

Nu är jag i mitt barndomshem i Piteå där det är massvis med snö. Runt 2 minusgrader så det är inte så kallt. Men jag föredrar nog ändå 20 grader och sol ;) Idag ska jag rida mammas häst Bobo som mäter 186,5 cm i mankhöjd. Wish me luck! 

Kom ihåg att följa mig på Instagram: astridhedman

Här kommer en bildbomb från Madeira:

Julfest den 23e i Funchal. Så mycket dekorationer, väldigt vackert i hela stan.

Julafton med 22 grader och sangria

'

Morgonprommis

Laddade för att se delfiner

Linbana, titta inte ner! 

Solnedgång på balkongen <3

Levadapromenad

Lunchvy

En dag i solen

Modig morsa som simmar med fiskarna

Vi hittade en grymt bra sushirestaurang

Sista kvällen i Funchal tillsammans med Ulla och Kicki

Cool bakgata i gamla stan med målade väggar och dörrar. Ett riktigt konstverk! 

Lunch vid golfbanan innan flyget med Kicki och finska Isa.


Läst 33006 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.