Portugal-bloggen

Hej på er! 

Det har varit några galna veckor och tid för bloggande har fått läggas åt sidan. Idag har jag min första lediga dag på en månad så den har spenderats i soffan med hundarna trots att solen skiner där ute. Jag tycker verkligen att jag har världens bästa jobb, men det blir ibland lite mycket när man jobbar med något man brinner för. Jag tycker personligen att jag har blivit bättre på att prioritera under åren och vara mer flexibel med min plan för dagen. Vet inte om människorna i min omgivning håller med, tror de flesta tycker jag är dålig på att gå hem i tid och lämna sista hästen till nästa dag. 

Februari rullade på och jag fick en liten minisemester när jag åkte till Spanien och överraskade min pappa som fyllde 60 år. Han hade ingen aning om att jag skulle komma när han var på semester en vecka i Almuñecar. Han blev väldigt förvånad och glad över att se mig kliva in i huset. Det var underbart att få lite miljöombyte och ta det lugnt ett par dagar. Ibland behövs det inte mer än så för att man ska känna sig motiverad och få energi. 

Jag och pappa på en morgonpromenad

I mars började tävlingssäsongen. Första helgen red jag en mindre tävling här i norr. Jag hade med mig Fandi och debutanten Litri. Litri är en 7-årig hingst som ägs av Carola Hellstedt. Han ska få prova på livet som tävlingshäst och om han trivs med det så kommer vi att satsa på honom. Nästa år hoppas jag kunna rida nationellt om han utvecklas i bra takt. Han är inriden i slutet som 5-åring, så även om han är 7 är han bara riden i drygt ett år. Denna gång testade vi att rida motsvarande LA och han skötte sig så fint. Otroligt bra temperament och han verkar gilla we. Vi fick 66,5 % i dressyren, 66 % i tekniken och tog det rätt lugnt i speeden. Ska bli så roligt att se framtiden med denna fina häst. 

Fandi var i storform! I dressyren har vi fortfarande många detaljer att slipa på, men hade en fin känsla och bra energi. Det blev 67,6 % och i tekniken slog vi till med personbästa på 77 %. I speeden red jag kontrollerat, men vi fixade att galoppera över bommen. 

Foton tagna av Beatrice Werder

Helgen efter åkte vi ner med Fandi till Vimeiro. Det var dags för årets första nationella tävling och alla ryttare var på plats för att slåss om platseran till VM i sommar. Det är galet hård konkurrens och förra gången när vi var där och tävlade var Fandi väldigt spänd. Denna gång var jag full av självförtroende då han har varit så fin och fokuserad. Vi hade dålig tajming med vädret i dressyren. Vi fick rida i hällregn och jag valde att värma upp kortare än vanligt för att undvika att bli helt genomblöt. Det resulterade i att han kanske var något öppen i formen, men jag var väldigt nöjd i det stora hela. Tävlingen var på gräs, men höll bra för regnet. Jag satsade inte fullt ut i längningarna och behöver jobba på att ha honom mer avspänd i ryggningarna. Poängen blev inte vad jag hoppats på då en domare drog ner oss rätt rejält. Jag tycker det är viktigt att prata med domare om man har funderingar, vilket jag gjorde denna gång. Han tyckte Fandi var lite för spänd och hög i formen. Jag tyckte ändå att det var snålt för vad vi presterade och hoppas han dömer annorlunda nästa gång. Vi fick 65,9 % totalt i dressyren. 

I tekniken började det väldigt bra och han kändes helt med på noterna. Efter hinder nummer 4 satt det ett par personer med en hund inne på banan vilket gjorde att Fand spände till rejält. Vi kom även mot dessa personer en gång till och fick problem. Poängen blev långt ifrån mina förväntningar och jag var självklart besviken. Det är inte så många bedömningspunkter i tekniken, så får man ett par låga siffror samt lågt på de nedre punkterna till följd av dessa spänningar, åker man långt ner. Men trots att vi bara fick 62 % var jag ändå nöjd över att vi kunde hitta tillbaka till varann. Tidigare om Fandi spänt till och inte velat gå förbi något har jag haft svårt att få honom lugn och fokuserad igen. Nu kan vi snabbt komma i fas med varandra igen och fortsätta banan. Men vi har fortfarande mycket att jobba på och dessa stora banor med mycket rörelse runtom är inte Fandis bästa. Det är bara hem och jobba vidare helt enkelt. Vi får ta vår revansch i slutet av april då det kommer vara en internationell tävling på samma ställe. I speeden försökte jag bara rida lugnt och ha honom på plats. Han började rätt spänd, men slappnade av mer och mer. Vi fick väldigt fina bilder av Catarina Pedro Photography.

Efter Vimeiro var jag bara hemma några dagar innan det var dags att packa och åka till Örebro. Det var previs 2 år sedan jag var dit sist och hade träningar. Bästa Linnea Lycke är det som fixar och organiserar, underbar tjej som brinner för working equitation! Det var ett fullt schema med många nya ekipage samt elever som ridit sedan första gången för 4-5 år sedan. Det blev en total av 36 lektioner och jag var ganska snurrig i huvudet söndagkväll. Men oj så roligt det var och jag blev varm i hjärtat av att se så mycket fin ridning. WE har växt snabbt och det blir tydligt att det främjar god ridning. Att få ett mål, rida från A till B och fokusera på vägen gör underverk. Alla ryttarna hade så fin attityd till sina hästar och kämpade på hela passet. Det gjorde att timmarna flög iväg och det ska bli kul att komma tillbaka i höst. 

Gogo och hennes fina connemarasto har varit med sen jag började åka till Örebro. Då höll de på att tjorva med galoppombyten. Idag gör de piaff och passage och har börjat med serier. Så roligt att följa ett så fint och harmoniskt ekipage.

Therese Edlund och hennes fina hingst Aragorn GE kom och red två pass. De är också med i spetstruppen för we och ska åka och rida i München i maj. 

Nytt ekipage för mig som kört 2,5 h för att vara med. Malin Blomquist och supertrevliga halvblodsstoet Carisma. 

Maria Lindén och lusitanon Unico har också varit med och ridit innan coronan slog till. De har utvecklats massor och rider på msv nivå. 

Denna vecka har jag haft svenskt besök i några dagar. Jeanette Persson köpte Icaro vid årsskiftet och kom för att lära känna honom innan hans avfärd till Sverige. Det var ett känslosamt första möte och det gick super med ridningen. Hon hade även med sig sina vänner Anne och Susanne som red lektion och hängde med på utflykt när jag tränade för Mafalda. Härlig trio och många skratt blev det. Det kommer fortsätta med besök då mamma kommer imorgon kväll. Hon kommer fira sin 60-årsdag här nästa helg och även min tränare Maria Eriksson kommer några dagar för att trimma mig och hästarna. Så ni hör att det är fullt upp. Har även en ny häst i stallet som är sååå fin! Det är Anna och Erik Böhme Graneskog som har köpt Levis. En 7-årig fux som rör sig suveränt. Det ska bli en we-stjärna av honom är det tänkt, kommer bli så roligt att följa. Han står här några veckor innan det blir avresa till Sverige så jag ser fram emot att jobba med denna grabb. 

Levis!

Avslutningsvis har jag ett par hästar till salu. Det är två 5-åringar som letar nytt hem. Nilo är en valack, 163 cm. Han är känslig men snäll. 

Napoleao är fortfarande hingst, men går att få kastrerad inkl i priset. Han är 159 cm och även om han är något grön i sin utbildning är han väldigt cool. Tror han skulle vara perfekt för we. 

Skulle någon vara intresserad kan ni höra av er till mig för mer info, astrid_hedman@hotmail.com

Ha en fortsatt fin söndag! 

Kram,

Astrid

Instagram: astridhedman


Läst 76287 ggr Kommentarer Kommentera

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.