Portugal-bloggen
OKT
22

Piaff och vägen dit

Vill börja detta inlägg med att säga att jag absolut inte är expert på att lära hästar piaff eller att detta är det enda sättet. Alla hästar är olika och kan behöva olika metoder. Men tänkte att jag skulle skriva lite om piaffen och hur jag brukar träna.
  
Först och främst så ska piaffen komma av att hästen är tillräckligt stark och väl förberedd för att utföra rörelsen. Inte för att den har lärt sig att rycka upp fötterna från marken. Det är visserligen också ett sätt, men det blir mer cirkus än dressyr.
Första steget mot en korrekt piaff är så enkelt som en övergång från trav till skritt eller skritt till trav. En korrekt utförd övergång från trav till skritt ska ske via ryttarens sits med en bibehållen lätt kontakt. Kan man göra den övergången utan att behöva använda sig av en förhållande tygel har man kommit en bit.
Givetvis får man korrigera med tygeln och ta en förhållning om hästen inte svarar för sitsen. Hästen ska hålla sin balans och mjukt bjuda ner till skritten. Vissa hästar har en tendens att "skena iväg" i skritten och andra "dör". Man kan ha samma "flödestänk" från skritt in i trav. Hästen ska bjuda, inte häva sig iväg in i traven, men samtidigt komma igång aktivt bakifrån.
När man har en bra balans och bjudning i övergångarna kan man börja jobba med stegförändringar i traven. Att man enkelt kan korta upp och länga steget. Det behöver inte vara så stor skillnad i början, det kommer när hästen blir starkare och får lättare för att visa mer skillnad.
  
Till slut, efter år av träning, ska man förhoppningsvis kunna samla traven ner till piaff på stället. Man kan givetvis också träna detta från skritt. Att sätta igång hästen in i en väldigt samlad trav som så småningom ska bli på stället.
Det är när man börjar närma sig att kunna trampa hästen på stället som det kan vara bra att ha någon på marken. Någon som hjälper till att få hästen att förstå att den ska fortsätta trampa och inte gå ner till skritt. Då är det bra om man har jobbat den en del vid hand så att den inte spänner sig. Jag brukar börja med mina unghästar att de får vänja sig vid att man petar på benen och på baken.
Det brukar vara många ryttare som vill hjälpa till lite extra när man börjar komma ner mot piaff. De sitter och trycker med sätet och använder mycket skänkel för att hålla igång. Målet är att ha hästen så mycket framåt att ryttaren bara kan trampa ner och bak skänkeln, sätta sig lite mer på frammen av triangeln (sittbenen och pubisbenet) och eventuellt ge en impuls ibland med skänkeln eller spöet för att hästen ska piaffera.
  
I denna rörelse brukar lusitanon ha fördel då de normalt är byggda på ett sätt som gör att de har lätt att "sätta sig" (vinkla sitt bäcken och bakben). Dessutom är de oftast väldigt kvicka och känsliga. Halvbloden kan lätt bli lite långsamma, men givetvis finns det undantag på båda sidorna.
Men det jag ville fokusera på i detta inlägg är alltså att piaffen ska komma från en väl förberedd och stark häst. Är grundjobbet väl utfört blir det ofta en riktigt bra piaff. Sedan kan det alltså vara så som jag skrev att vissa hästar har svårare än andra och kan därför bli mer spända, långsamma, svårare att sätta sig osv.
Jag kommer inte ihåg vart jag läste denna jämförelse, men jag tyckte den var så bra att jag skriver det igen även om jag redan haft med det i ett annat inlägg. Det var en artikel om dressyr för två år sedan tror jag där man jämförde balettdansöser med dressyrhästar. Att om en ballerina inte skulle vara tillräckligt stark, smidig och balanserad för att utföra en svår rörelse skulle det inte tjäna något till då rörelsen inte skulle bli vacker att se på, vilket syftet med balett är. Att det ska se lätt, vackert och harmoniskt ut.
Det går att applicera direkt på dressyr. Är hästen inte tillräckligt tränad för att utföra något kommer det aldrig att bli vackert. Det är inte heller alla som har fysiska förutsättningar för att bli balettdansöser (dressyrhästar). Men man kan dansa ändå och göra så gott man kan med det man har (och ha väldigt roligt på vägen), även om man aldrig kommer att vara med i Svansjön (GP). 
  
Nuno Olivieira skrev också i sin bok att om hästen är spänd i piaffen kommer utförandet aldrig att bli vackert.
  
Ha en fortsatt bra söndag.
/Hästnörden
  
Instagram: astridhedman
 


Läst 35974 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
21

Hästägare!

Jag har gått på moln hela gårdagen då jag blev hästägare igen efter många år utan egen häst. Det är en fölis som heter Renoir TH. Han är uppfödd i Sverige av Christian Hansson och Ulrika Hübinette. Pappa är St Schufro och mamma är Rascalita från Romancero H - Donnerhall - Pik Bube. Att detta överhuvudtaget är möjligt beror på Ulrika som har valt att sponsra mig med hennes halva av fölet. Jag har inte ens ord för hur tacksam jag är över att hon har valt att satsa på mig och ge mig chansen att få utbilda och tävla en riktigt bra häst. Jag är nämligen övertygad om att Renoir TH kommer att bli något alldeles extra <3

Det känns lite som ett nytt kapitel i min hästkarriär. Spännande även om det är ett tag kvar innan det är dags för R att börja arbeta. Han ska få gå kvar hos Christian tills han är 2,5 år. Då ska han komma hit. Tur att tiden går fort ;)

Här kommer lite bilder på honom och som ni kan se så gör han redan piaff!

Tänkte skriva ett längre inlägg om just piaff på söndag.

Instagram astridhedman
 

Trevlig helg alla <3

/Astrid


Läst 25724 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
14

Maria och mammabesök

En vecka går fort när man har roligt. Förra måndagen fick jag hämta upp världens bästa Maria Eriksson på flyget i Porto. Träningsläger! Världens bästa mamma kom tisdag em så det var härligt att ha två av mina favoritpersoner på plats.

Två av mina förebilder, superwomen med känslor <3

Maria var faktiskt väldigt nöjd med mig och hästarna. Phew! Någonting rätt har man gjort i sommar. Jag fick inte alltför många korrigeringar på min sits vilket kändes toppen. Behövde bara påminnas om högeraxeln 2 gånger. De hästar vi fokuserade mest på var Altivo, Enjeitado, Fandi och Giesta. Red även Horus ett par dagar och Maria tror han kan bli riktigt bra i framtiden.

Maria red ganska mycket på hästarna. Jag tänkte stolpa upp vad jag fick jobba med på varje häst. Det är en bra reminder för mig också att tänka igenom vad vi höll på med.

Altivo - Första dagarna fick vi jobba rätt mycket samling. Att han ska gå lite mer av sig själv och att jag kan samla honom utan att behöva förhålla i tyglarna. Hade riktigt härlig känsla i galoppen andra dagen då vi kunde typ galoppera på stället enbart med mitt säte och samlande skänkel. Kul!

I traven har han tendens att kasta fram sitt högra framben och vill inte riktigt böja höger bak. Jag fick tänka att han skulle ha lite mer vikt på höger bogen då jag har förböjt honom till vänster. Jag ska fortfarande ha honom ställd till vänster men tänka att halsen inte ska komma för mycket över vä bog. Fick även jobba med att aktivera höger bak för att få mer böjning i det. Han har varit högre på höger sida i ryggen och känts lite tom under vänster sittben. När han började böja mer i höger bakben kändes det som att han släppte ner den sidan. Jag fick också vara mer om honom med min vänstervad och tänka att jag skulle pumpa upp den sidan. Sista dagen var han ganska trött så då jobbade vi med stretchingen. Han är för stilla i ryggen, speciellt i traven. Jag fick låta honom gå lång och låg och känna att han svingade i ryggen, därifrån kan jag plocka upp honom utan att tappa svinget. Fick även variera att gå från öppna till sluta till förvänd öppna osv för att få igång ryggen. Även där att han ska forma sig efter mina sittben och position. Fick fin känsla så nu ska vi travarbeta lite mer. Blir lätt att jag slarvar med traven eftersom det mest är galopp i we.


Enjeitado - Mjuk som en yllesocka och het som en ugn! Makes sense eller? Det är en ganska bra sammanfattning av vad vi fick jobba med. Även om jag kanske inte tycker yllesockor är så mjuka men om Maria säger att det är så... då är det så ;)

Vi fick göra många "tråkiga" tempoväxlingar på volt i både trav och galopp. Att han ska bli lättare i tyglarna och svara upp lättare när jag vill samla honom utan att förhålla i tyglarna (mjuk som en yllesocka). Att jag är noga med att alltid börja med att gå fram med handen när jag vill länga på steget och känner att han suger på bettet (het som en ugn). Dessa övergångar ska vi nöta så att det blir väldigt lätt och enkelt. Därifrån kan vi utveckla och göra mer skillnad i steglängden. I bytena fick jag hålla kvar min högerskänkel så att han inte kastar ut med baken till höger. Vi jobbade också att han inte ska backa av för mycket i galoppen utan behålla suget även när jag rider bytena. Det var lite samma tänk i piaffen som vi jobbade med sista dagen. Han vill gärna bromsa upp så att jag tappar suget och då kompenserar jag med att dra upp mina skänklar och lätta i rumpan. Nu fick jag verkligen sitta i honom med långa ben medans Maria hjälpte mig från marken. Han ryggade några gånger och då fick jag bara sitta kvar och fortsätta rygga tills han inte ville rygga med, då ryggade vi några steg till och sedan in i piaffen igen. Ur piaffen fick vi träna på att trava ur den, men det behöver vi slipa på. När jag har gjort det i veckan har han hävt sig på så vi ska försöka hitta ett mellanläge. En annan hemläxa vi fick var att korta upp tyglarna i skritt. När jag ska ta tyglarna i den fria skritten så får jag alltid motstånd och han gnisslar tänder. Detta har han gjort sedan jag började rida honom och jag har kanske inte lagt så mycket tid på det. Nu ska jag träna stenhårt och konsekvent med att plocka upp tyglarna mjukt, börja med innertygel och kanske svänga honom samtidigt och lite undan innerskänkel. Så fort han mjuknar och går på tygeln ska jag släppa ifrån mig tyglarna och berömma. Nöta nöta nöta.

Fandi - Unghästridning. I sommar har vi ridit honom mer "in the box". Nu ska han lära sig att hålla sin egen balans och "hitta" kontakten utan att vi tar den. En miljard övergångar med lösa tyglar. Bara hålla honom mjuk, i samma takt och sitta balanserat på honom. Simple as that! Jag gillar verkligen denna häst och jag vet när han har kommit ur sina gamla vanor och grunderna sitter bättre så kommer resten vara plättlätt. Han har massor med kvalité så det blir kul när vi kan börja tävla.

Giesta - Har haft lite problem i galoppen då hon ibland slagit om till korsgalopp och varit rätt spänd i ryggen och lite tittig. Maria red henne 2 dagar och då var det som en annan häst. Jag tror jag har varit lite för ivrig, pushat med nya saker och ridit henne i en för statisk form istället för att variera. När hon har spänt till för något har jag "knölat" dit henne. Nu fick vi lägga massor med volter för att använda böjningen tills hon slappnar av. Lösa tyglar och hitta svinget i ryggen. Ingen korsgalopp när vi var klara med henne. Jag måste komma ihåg att hon bara är riden 1 år även om hon är 6 år. Back to basics och få henne riktigt lydig för skänklarna. Jag tror att jag kommer känna på henne när jag kan börja ställa lite mer krav igen.


Nu blev det ett monsterlångt inlägg. Men summan av detta är nog att förra gången hade jag förböjt och hade för dålig styrsel på både mig själv och hästarna. Då fick jag fokusera på min sits och att sitta mer stilla. Rida hästarna lite rakare och på yttertygeln och vi jobbade en hel del med samling. Det blev kanske lite för mycket utav det arbetet så nu fick jag lösgöra, få hästarna lite lättare och mer självgående. Det jag känner efter att ha ridit en vecka på egen hand är att jag får passa min sits så jag inte blir för yvig igen eller tappar fokus från det. En god sits är A och O! Men väldigt glad att Maria var så nöjd med hästarna och att de kändes fina. Hon är helt galet bra dendär kvinnan <3

Världsmästarhäst och världsmästartränare <3

Mamma var kvar några dagar extra så vi åkte iväg på äventyr i Spanien över helgen.

Vi åkte till Santiago de Compostela och spenderade en eftermiddag där. Häftig stad och vilka byggen. Amazing!

Lördagnatt spenderade vi i Vigo och söndag drog vi till playan. 30 grader varmt. Jag brände mig nästan ingenting (ni kan ju se hur vit jag är) och mamma var en riktig hårding och badade i Atlanten.

Nu är det tomt i huset men mamma kommer snart igen i november då vi ska iväg på nya äventyr om allt går som det ska. På tal om äventyr så har jag ett jättespännande projekt på G. Snart får ni veta ;)

Kram,

Astrid

Instagram: astridhedman


Läst 28813 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
02

Barbro gästbloggar: En vecka i Astrids hästbubbla

I dag låter jag min kära vän Barbro gästblogga. Jag blev väldigt rörd över att hon skrivit så fint om mig <3. Du är välkommen tillbaka när du vill :).
   
Hej, jag heter Barbro och jag har varit i Portugal i nästan två år.
I Sverige drev jag en stor anläggning på Österlen med hästar, hotell och restaurang men efter skilsmässa och att ha gått in i väggen så bestämde jag mig för att prova något nytt och jag åkte till Portugal på vinst och förlust. (Mycket på grund av deras fina hästar förstås och drömmen om att få lära mig mer om dressyr.)
När jag kom till Portugal köpte jag en Lusitanohingst som heter Eneias, numera är han valack och är 8 år. Jag försörjer mig på att skriva ridhandböcker tillsammans med en kollega och är grafisk formgivare och gör fortfarande en del jobb åt svenska kunder. Nu har jag dessutom köpt ett hus i en liten charmig by i Sintra utanför Lisbon där jag också hyr ut rum.
 
Astrid var den första personen jag kom i kontakt med innan jag gav mig iväg till Portugal och vi har blivit riktigt fina vänner sedan dess. Vi bor 40 mil ifrån varandra men så fort Astrid har tävlat åt mitt håll så har jag kommit och varit publik och hejat. 
 
Nu bestämde vi att jag skulle komma och vara working student åt henne i en vecka och ta med mig min häst, sagt och gjort, jag stoppade in Eneias i släpet och körde norrut.
 
Jag har ridit och hållt på med hästar sen jag var liten men då mest ridit ut i skogen och hoppat lite, men jag har alltid haft drömmen om att tävla i dressyr.
Så nu 55 år gammal har jag bestämt mig för att gå ALL IN för att nå den drömmen. Att komma till Astrid var ett viktigt steg på vägen för att checka var jag befinner mig.
Jag har under den här veckan fått möjlighet att följa Astrid i hennes arbete med de elva hästarna på Quinta do Bacelo.  Allt från gröna unghästar till arbetet med Enjeitado och Altivo som hon tävlar WE i på hög nivå. Solen har oavbrutet skinit från en klarblå himmel och vi har levt i en riktig hästbubbla och pratat och levt häst 24/7.
Varje dag har varit en tolvtimmars arbetsdag, fodra, borsta, rida, longera, smörja träns..…Vi har också ridit ut hästarna vilket Astrid alltid gör minst en dag i veckan.
Astrid har ett noggrant system där hästarna från att de är unga lär sig att arbeta med kroppen liksidigt och blir därigenom välbalanserade. 
För att kortfattat summera veckans alla ridpass kan man säga att jag gick från klarhet till klarhet. Astrid har systematiskt rättat till min sits och lärt mig att få Eneias att bli rakriktad och mer välbalanserad vilket ju är A och O i all ridning.
Vi har tränat på övergångar, vägar, fattningar, halter och en massa annat och sista dagen fick jag rida ett Lätt A program. Under veckan har jag dessutom fått möjlighet att rida fler av Astrids fina hästar och genom det har jag kunnat ta med mig den känslan upp på min egen häst, Astrid har också vid ett par tillfällen ridit Eneias vilket varit en fröjd att se.
Tack Astrid för att jag fick komma och vara hos dig. Ett minne för livet och en unik möjlighet att få en helhetssyn på ditt fina arbete med dina hästar. Jag är djupt imponerad över ditt lugna och metodiska arbete med hästarna och din målmedvetenhet över att nå dina mål… jag håller tummarna för att det blir en internationell start för dig och Altivo i Paris i höst. 
Barbro och hennes vackra lusitano Eneias.
Vi hann med lite massage också där Barbro fick hjälp med sina spända axlar.
Skrittar av bland vinrankorna.
Eneias
Barbro och Altivo
Uteritt med Ernst och Dakar
Vinskördning!

Läst 31452 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
25

Besök :)

I veckan har jag besök av bästa Barbro, mirakelhunden Humlan och lusitanon Eneias som är på träningsläger (mest Barbro och Eneias, Humlan myser). Jättekul att ha någon att surra häst med och jag känner att inspirationen börjar komma tillbaka. Barbro har tillsammans med Lina Zacha gett ut triologin Kreativ Ridning (Roligt bommar och koner, Inspiration på ridbanan och Ett med hästen i naturen. Finns att köpa deras hemsida www.brightmare.se

Väldigt bra böcker med roliga övningar för alla nivåer.


Hon kom i lördags och det var lite halvkaos på gården då rond 1 av vinskördningen pågick. Man känner sig som en riktig lantis vilket är helt underbart. Denna lördag kommer det ännu fler folk som ska ta resterande druvor. Väldigt härlig stämning.

Jag har haft våra ettåringar inne en vecka så de inte ska förvandlas till vildhästar. De har varit så duktiga och kan nu gå fint i grimma, gå på volt och lyfta på hovarna. Supermysiga killar som jag tror kommer bli riktigt fina hästar i framtiden. Däremot så har en av dem varit en rymmare. Jag har inte sett vart han har kommit ut, men jag och Barbro gick ett varv i hagen (eltråd) i eftermiddag och jag blev inte förvånad när jag såg hur det såg ut. Jag vet att min praktikant Maja Forsell pratade om att skriva en handbok till portugiserna hur man bygger hage. Dags för en sådan! Barbro var tvungen att föreviga med en bild och vi skrattade en hel del åt detta..

Renato är en affärsman och förra veckan gjorde han ett byte med några körsaker som vi har haft liggandes mot en ettårig lusitanohingst som ser fin ut. Den är inte alls hanterad så han får bo inne och tämjas några dagar innan han går ut med de andra.

Idag bokade jag resa till Örebro i slutet av oktober där jag ska ha träningar. Känns väldigt roligt och ska även göra ett besök hos "mina" gamla hästar Falcao och Cauteloso. Längtar!

Ha en bra vecka allihopa!

Instagram: astridhedman

Vinskördning, vindima på portugisiska.

This is how we do it...

Småpojkarna <3

Vackra Altivo

Alla bilder tagna av Barbro :)


Läst 31284 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
21

Dålig motivation

Efter förra tävlingen har jag känt mig väldigt trött och omotiverad. Jag rider på, men känner mig lite lost då jag inte riktigt har någon tävling att träna till. Det har varit väldigt högt tempo under en lång tid så jag antar att det har kommit ikapp mig. Har försökt hitta på roliga övningar och ridit ut mycket. Altivo har fått ett par lugna veckor och nu är han barfota igen. Vill att han ska få nöta hovarna så som han har dem naturligt och nästa tävling är inte förrens i november så vi har tid. Dessutom jobbar han obekymrat utan skor så vi kan fortsätta träna som vanligt.

Jag och Ernst hade ett fantastiskt pass mellan vinrankorna i fredags. Ni vet ett sånt pass som man kan leva på i veckor. Han fick så fin framåtbjudning och vinrankorna hjälpte till med rakriktningen. Där jag brukar rida sluttar det lätt så de får dessutom lite backträning. En vända släppte på när det gick uppför och Luke var med mig förstås. Luke och Ernst började kapplöpa i backen, riktigt härligt! När jag sedan kom på rakt spår med vinrankor på båda sidorna gjorde vi seriebyten och han var sååå fin. När det sluttade lätt nerför gick vi in i passage och vi fick ett härligt häng. Ska försöka behålla den känslan och sträva efter att hitta den igen!

Jag har lite färre hästar nu vilket är väldigt skönt. 9 istället för 12. Aquario är ju hos sina nya ägare i Sverige och Hospedeiro har fått åka tillbaka till sin ägare. Tänkte att jag skulle göra en kort presentation av mina fina arbetskollegor någon dag framöver. Nu när jag har lite mindre att göra har jag bestämt mig för att börja yoga på morgonen igen. Hoppas kunna få mer energi av det. Något jag ser fram emot otroligt mycket är att både mamma och bästa Maria Eriksson kommer och hälsar på mig i början på oktober. Då kommer jag garanterat att få motivation :)

Kram på er,

Astrid

Instagram: astridhedman

Fighting face på både mig och Altivo

Tjohooo!


Läst 28451 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
16

Martingal

Jag är inte så mycket för hjälptyglar, men det finns en hjälptygel som jag tycker är underskattad och fungerar för ändamålet i vissa situationer. Den heter martingal! Det är vanligast att använda sig av martingal i hoppning för att hästen inte ska slå upp med huvudet. Men den är även bra att använda sig av på yngre hästar vid tex uteritter. Då har man dessutom en halsring att hålla i sig i vid behov.

Jag har en häst som kan dra iväg och då vänder han halsen ut och in. Inte jättelätt att styra eller bromsa då det händer. Med en väl anpassad martingal kan hästen inte komma upp så högt med huvudet och jag har mer kontroll. Samtidigt är det inga extra tyglar att hålla i (som tex graman) och den verkar enbart när hästen slår upp huvudet. Annars är den bara där och nu behöver jag inte rida med den längre för hästen vet att jag har mer kontroll.

Jag har även haft lite problem med samma häst och även en utav unghästarna (båda dessa hästar kom till mig redan med dessa ovanor. Ingen som jag har ridit in själv) som ibland har rest sig i olika sitationer. Främst vid uteritt då de inte vill gå förbi något då de ställer sig samtidigt som de vänder om. Det är inte så mycket rädsla utan mer som en olydnad. Jag har vant mig, men det är klart att jag vill undvika dessa situtaioner i allra högsta grad. En dag kanske de tappar balansen och slår över. Fick tipset av min hoppkompis Anna att testa fast martingal. Det innebär att istället för att tyglarna löper genom ringarna så fäster man ringarna i nosgrimman. Fungerar alldeles utmärkt! En gång testade hästarna, när de kände att de inte kunde komma upp tillräckligt för att resa sig så gick vi vidare lugnt och fint. Nu använder jag det inte längre för det behövs inte. Det som är bra med den fasta martingalen är att även den inte stör hästen så länge den inte försöker slå upp huvudet och jag har tyglarna helt fria att korrigera vid behov.

Så martingal är inte bara bra för hoppning, det kan vara bra vid korrigering också. Men det är som sagt en hjälptygel så målet är alltid att kunna rida utan. Om ni har vilda hästar vid tex uteritt så testa byta ut gramanen mot martingal, löpande eller fast. I mitt stall finns det ingen graman och jag har skrivit ett inlägg för ganska länge sedan om min åsikt om den hjälptygeln... 

Hoppas ni får en bra helg! Jag har min första hästfria söndag på lääänge :)

Kom ihåg att följa mig på instagram, astridhedman

Kram,

Astrid

Martingal

Fast martingal. Denna är ganska tight, men denna bild var bara för att visa hur det ser ut. För att anpassa korrekt ska man se att hästen kan ha huvudet i normal lyft position utan att tygeln verkar.


Läst 29955 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
12

Tävlingsframgångar

Vilka helger jag har haft med världens bästa hästar och team.

Förra helgen var det regional final i working equitation med Enjeitado. Jag låg i ledning då de 4 bästa omgångarna räknades. Dock så hade jag en annan ryttare (min f.d. chef från första året jag var i Portugal) hack i häl så det fanns inte mycket utrymme för misstag. Om han vann och jag kom tvåa skulle jag ändå vinna, men blev jag trea skulle jag bli tvåa totalt. Jag var dock väldigt taggad på att vinna finalen då Enjeitado har gått från klarhet till klarhet detta år och vem vill inte vinna? :)

På framridningen till dressyren var Ernst ganska laddad och spänd. Han höll sig dock inom ramarna så jag hade bra känsla när jag red in på banan. När vi red upp på medellinjen kändes det plötsligt som en helt annan häst. Väldigt avspänd och nästan inte gick fram ordentligt. Jag var ganska passiv i traven, skritten och början på galoppen. När första bytet var på gång bestämde jag mig för att börja rida! Då vaknade han till och gick superfint hela galopprogramet och vi satte alla byten. Det blev 70 % och en förstaplats så det kändes kalas. I manövertestet hade vi ett bra flyt, men på tjuren blev Ernst plötsligt rädd och ville inte gå förbi. Han har ju bara passerat den tjuren på varje tävling i 2 års tid... Hästar alltså. Vi fick ändå 62 % och kom 3a. Inför speeden visste jag att jag var tvungen att vinna för att ta hem tävlingen. Ernst är inte världens snabbaste, men jag kände mig trygg efter Ponte de Lima då jag har "kommit på" hur jag ska rida honom fort. Altivo kan jag bara lätta av i tyglarna och han drar på. Gör jag det med Ernst tror jag att han känner sig övergiven och blir bara stressad. Därför har jag försökt behålla stödet och rida fram honom till så han känner att jag är där.

I speeden hade vi ett fantastiskt flyt och vi lyckades vinna klassen och slog till och med banrekord av alla deltagare. Vi vann omgången och championatet totalt. Total lycka att få göra det med min fina Ernst som har utvecklats så mycket.

Glada efter vinst!

Altivo fick också pris fast han inte var med. Det var inte så många som red alla omgångar i hans klass så vi kom tvåa i championatet trots att vi inte red finalen.

Denna helg åkte jag, Nuno, Jesus, Catarina och Altivo ner till Lissabon för nationell we-tävling. Tävlingen hölls på vackra Companhia das Lezirias som också är ett stuteri. Vi körde ner 5.00 på lördagmorgon, anlände 9.08 och gick direkt med hästen för vetcheck som hölls mellan 9-10. Det gick finfint och vi hade till 15.30 på att vila upp oss inför dressyren. Altivo var väldigt lugn i boxen, nu har han så pass mycket erfarenhet att han inte stressar upp sig även fast han är hingst. När vi red fram så blåste det ordentligt och domarkurerna hade plasttak som levde om en hel del. Altivo är väldigt ljudkänslig men även om han spände till så gick han förbi och inne på banan kändes det knappt av. I första skrittvolten satt jag till lite för mycket med ytter sittben så han trodde vi skulle galoppera. Ibland är det ett problem med för lydiga hästar ;) En bit in i skritten och under traven la han tungan över bettet. Han blev inte så rörig i munnen, men jag hade inget sug och kunde inte ha det tryck jag ville i traven. I slutet av travdelen rättade han till det och galoppen kändes riktigt bra. Vi fick 66,3 %. En domare höll oss som etta, men vi landade på en fjärdeplats med bara 2 % till förstaplatsen. Lite irriterande nära, men det är bara att rida bättre nästa gång. I min klass var vi 5 stycken. 3 av dem har varit med på internationella mästerskap varav en är EM-vinnare från förra året, Eduardo Almeida. Den fjärde ryttaren har också varit med mycket på stora tävlingar och har en fin häst. Så det var med andra ord tuff konkurrens! Inför söndagens manövertest, som gick på gräs, var jag superladdad. Jag har aldrig tävlat på gräs förut och behövt brodda osv så det var en nyttig erfarenhet. På vissa ställen av banan var det rätt blött så i fållan och klockan gick jag ner till skritt för att inte riskera att halka. Altivo var något spänd på den stora banan så jag hade mer i handen än vad jag hade velat. Jag kunde ändå ha honom med mig hela tiden och vi hade inga större missar. Enda stora missen, som helt var mitt fel, var hindret. Han bjuder normalt bra på hinder, men jag tror inte han förstod att vi skulle hoppa förrens vi nästan var framme. Jag borde ha lättat av i handen och ridit framåt, men hamnade i "backa-av-läge". Då blev det ett litet travsteg just innan så det drog givetvis ner poängen rejält. Men resten var bra så vi fick 68 % och tredjeplats. Återigen med 2 % till förstaplatsen. Hade jag inte haft missen framför hindret kanske vi hade kommit 2a iallafall.

Efter lunch var det dags för speed och jag hade 5 svenskar som hejade på mig vilket peppade lite extra. Det var en lång bana och vi skulle hoppa nerför en bank. Roligt fast lite spännande att se hur hästen skulle reagera då vi aldrig gjort det tidigare. Jag visste att jag var tvungen att rida fort för att bli topp 3 och det gjorde vi. Första 4 hindrena kändes lite vimsigt då Altivo var väldigt på. Banken gick kalas och sedan väntade han lite mer på mig. Då kunde jag svänga mer för vikthjälperna istället för att använda tygeln. Vi hade inga missar och kom tvåa i speeden vilket gav oss en tredjeplats totalt! Vi vann över Eduardo (som för övrigt är en av mina förebilder inom we) vilket kändes väldigt stort. Dessutom var alla så trevliga och gratulerade då de såg hur glad jag blev. Känner mig lite mer som en i gänget nu när jag visat att jag minsann kan vara med och slåss i toppen. Inte helt lätt att komma in som ung, svensk och tjej ;) Det var en lätt resa hem på 4 timmar då stämingen var på topp.

Nästa tävling med Altivo blir i Golega i november. Då jäklar ska vi vinna!

Hanna Larsson tog fina bilder och filmade speeden.

Vackerhästen! Ser ut som en staty.

Denna bild hade varit så fantastisk om jag inte hade suttit som en varmkorv och tittat upp. Hästen är ju amaziiiing <3

Världens bästa team <3

Kom ihåg att följa mig på instagram: astridhedman

Ha en supervecka!


Läst 24543 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27

Guld till en riktig hästmänniska

Tyvärr så har jag inte kunnat se mycket av EM då SVT inte har haft rättigheter utanför Sverige. Jag har kommit över klipp från dressyren och hängt med så gott det går i hoppningen. De höjdpunkter av det jag har sett är defintivt the upcoming star Therese Nilshagen. Så fint och mjukt ridet och vilken fantastisk häst. Underbart att hon visar att det går även om man inte har massor med pengar. Med hårt jobb och vilja kan man komma långt. Känns hoppfullt!

Vilken avslutning med hoppningen, både lagets silver och Peders efterlängtade guldmedalj. Vilket par de är Allan och Peder. Jag tycker det är så inspirerande att höra Peder om sin taktik. Han verkar så otroligt fokuserad och mentalt inställd på vad han ska göra. Gå in i sin bubbla, förbereda allt som möjligt kan förberedas, känna sin häst och ha ett bra team runtom en. En riktig hästmänniska och fantastisk ryttare. Välförtjänt!

För mig går det bra med hästarna. Enjeitado ska starta final i regionala championatet nästa helg och helgen därpå är det Altivos tur att gå nationellt i Lissabon. Aquario åker till sina nya ägare i Sverige imorgon så vi letar häst för fullt till Nuno som vill ha en yngre förmåga. Ska bli lite skönt med 1 häst mindre ett tag iallafall. Nu kommer det bara vara 10 stycken :) Vi har hämtat in 3-årspojkarna som jag kanske inte skrivit om. Jupiter och Jasmim som båda är avkommor till Altivo. De ska ridas in, kastreras och säljas. Båda är trevliga och rör sig riktigt bra så det ska nog inte bli några problem.

Hoppas alla får en härlig vecka,

Kram

Hoppas jag och Ernst eller Horus kan rida EM en dag.


Läst 26487 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24

Jogos Equestres

Iår var första gången det anordnades tävlingar i Ponte de Lima i augusti. Jag hade en körig helg med 4 hästar. Torsdag em åkte jag och Jesus dit med Giesta, Enjeitado och Invictus. Jag red alla 3 och de var fina med bra energi. Giesta hade defenitivt turbon på så hon fick galoppera några varv innan vi kunde börja jobba. Roligt när hästarna vill gå fram! Var i säng efter midnatt och upp igen kl 6.00 för att tävla med Invictus 8.24. Han skötte sig helt fantastiskt! Jag trodde att han skulle vara lite vildare eftersom han trots allt är en 4-årig hingst. Men jag var imponerad av hur modig han var och cool med de andra hästarna. Inne på banan skötte han sig toppen och vi red ihop nästan 68 % och vann klassen. Direkt efteråt så körde vi hem honom och hämtade häst nr 4 som var Altivo. När vi var tillbaka longerade jag Giesta och red Altivo efter lunch. Jag var så irriterad på en hopptjej som hade ställt sitt sto mitt framför Altivos box. Han var givetvis hysterisk så det blev inte världens bästa pass, men sedan lugnade han sig. Blir galen på ryttare som bara bryr sig om sina egna hästar och inte tar hänsyn till andras djur. Det var ett mixat event så det var både dressyr, hoppning, working equitation, körning och horseball.

Vid 17-tiden var det dags för Giesta att äntra dressyrbanan. Hon var väldigt på så jag hade en underbar känsla. Jag testade att behålla det trycket istället för att rida på säkerhet och när det var bra var det super. Men vi fick några dyra missar som gav oss 62 % och 4:e plats. Jag var ändå glad över hur hon tog det och all hennes energi, hon är så rolig att rida när hon är på.

Senare på kvällen var det Enjeitados tur att göra dressyren i working equitation. Han var väldigt spänd på framridningen pga högtalarna som spelade hög musik. Jag lyckades hålla mig cool och lugna honom och inne på banan var han jättefin. Sista bytet var han efter bak så där fick vi en 4:a med koefficient 2 så det kostade. Vi fick ändå 67 % och 0,30 % från förstaplatsen. Altivo gjorde sista starten för dagen kl 21.30. Han hade också mycket energi, men höll sig på rätt sida om den gyllene gränsen. Vi red ihop 70 % och vann :) Efter vi hade stökat undan hästarna så körde vi hem Giesta som var klar för helgen. Det blev åter igen en sen kväll men vad gör det när man älskar det man håller på med.

Lördag förmiddag var det tekniktest i we. Enjeitado var först ut och jag tror vi gjorde ett av våra bästa test någonsin. Ett par småmissar, men han var med mig, bytena kändes bra och det kändes som att han litade på mig. Vi fick 69 %, återigen irriterande nära att vinna, men jag var så nöjd med känslan så att det spelade faktiskt ingen roll. Altivo hade fortsatt mycket energi men var fin. Vi fick också 69 % och vann igen. Inför speeden så var min strategi med Enjeitado att rida fort, men hålla mig lugn så att jag inte stressar upp honom. Det fungerade bra, vi hade fint flyt och vann speeden i vår klass. Däremot så hamnade vi på andraplats totalt. Väääldigt nära förstaplats, men nästa gång då jäklar! Med Altivo ville jag försöka göra banrekord, han är snabb och har vi inga missar är vi oftast snabbast av alla. Oturligt nog så lyckades Altivo välta klockan när vi ryggade ut ur korridoren så där fick vi tidstillägg. Annars hade vi tagit banrekord, men vi kom ändå först totalt i klassen så det var roligt!

Det var ett bra avslut på en bra tävlingshelg och denna gång fick jag till och med en ledig söndag. Som spenderades med att åka och titta på unghästar...

/Hästnörden

Giesta på framridningen

Världens bästa team <3 Vet inte vad jag skulle göra utan dem!

Mina älskade pojkar <3

Vinnaren!


Läst 25607 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: första  föregående 1 2 3 4 5 Portugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som beridare och tävlar dressyr samt WE.

Till bloggenMest lästa


ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Gästbloggen: "Stukat självförtroende hämmar inlärningen"

Gästbloggen

Tömkörning - varför är vi så rädda för volter?

Stalldrömmar

Marcobus!

Saras vardag

Till Husbloggarna