Avelsbloggen

Jag måste börja med att säga att Jonas och jag är så himla glada just nu. Igår kollade vi vårt sista seminerade sto ”Gurkan” och hon konstaterades dräktig på 30 dygn. Det innebär att vi i nuläget har fullpott i dräktiga ston. Alla 4 seminerade ston är dräktiga, vilket är första gången i Stall MJ´s historia. Självklart vet både Jonas och jag om att vi har 70 och 90dygns undersökningarna kvar samt att mkt kan hända på resan till fölningarna nästa år, men bortsett från alla om och men är de ju faktiskt DRÄKTIGA just nu :-)

Så här blev Stall MJ´s hingstval för 2017
FürstenLook – SpringbankIIVH – DeLorean – Demand
2018 blir ett så himla spännande fölår då ovan hingstar är våra förstahandsval till stona.

Alltså morgonstalltjänsten ger ju verkligen tid för grubblerier och kreativa tankar. Igår morse när jag stod och mockade funderade jag över en sak som faktiskt har gnagt mig lite inombords ett tag. Denna tanke går under kategorin ”Grubblerier”

  • Men när tänkte ni kastrera honom?
  • Det måste vara jobbigt att ha en hingst hemma, ska ni inte kastrera honom?
  • Varför är han fortfarande hingst?
  • Alltså det är ju inte så schyst att ha honom som hingst om han inte får leva ett vanligt liv?

Alltså min spontana reaktion varje gång jag får en fråga som ovan känner jag inombords att ”Menförihelvetesjävlatidiot skit i det och bry dig om ditt eget istället” Ursäkta ordvalet ni som är känsliga men det är exakt så jag känner när det kommer en ogenomtänkt fråga som ställs på ett nedvärderande och för mig korkat sätt. Jag har inga som helst problem att svara på frågorna om jag känner att det finns ett genuint intresse från frågeställaren, däremot är dessa personer tyvärr väldigt få till antalet.

Tänkte därför snabbt svara på ovan frågor som jag brukar få.

Men när tänkte ni kastrera honom?
- Varför och till vad behöver du mitt svar, kommer mitt svar att tillföra ngt till ditt liv?
Det måste vara jobbigt att ha en hingst hemma, ska ni inte kastrera honom?
- Nej det är inte jobbigt, det krävs bara lite planering.
Varför är han fortfarande hingst?
- Varför och till vad behöver du mitt svar, kommer mitt svar att tillföra ngt till ditt liv?
Alltså det är ju inte så schyst att ha honom som hingst om han inte får leva ett vanligt hästliv?
- Ok, så han lever inte ett vanligt hästliv säger du alltså….(Kokar lite inombords men ler glatt)
Han går ut i en jättestor gräshage (Bredvid 10 ston) vid 06.30 och går ute till ca 15.00 då han kommer in för att vila en stund innan träningen. Efter passet går han ut igen och kommer in ca 22.00
Skulle våga påstå att han lever ett härligt hästliv jämfört med många ”vanliga” hästar som står i stall runt om i vårt område (Stockholm). Det är inte helt ovanligt med 2h hagvistelser i små rutor för att det inte finns utrymme eller att för många hästar delar plats på liten yta.

Känns som att jag alltid måste försvara mitt och Jonas val att ha kvar honom som hingst vilket faktiskt är rätt jobbigt. Så till alla er som undrar varför han fortfarande är hingst så är svaret enkelt.
-Därför ;-)

 

Här följer lite fakta om vår hingst:

Namn:                     Atom MJ aka Tyrbo, Tybbe, Tyrbolas
Född:                      2012
Föräldrar:                 Pappa Ampere, Mamma Tamara(46) och morfar Rambo
Bästa egenskap:       Otroligt snäll och gullig
Sämsta egenskap:     Ögonkännare av rang och spelar ut mig för att han vill ha äppelgodis
Favorit mat:             Gräs, Lusern och Senior Sensitive
Framtidsplan:           Ska vinna OS och trygga vår pension ;-)


"Tyrbo" med sin kompis tidigare i våras


"Tyrbo" som föl 2012


Mys med Husse och Matte <3


"Tyrbo" och mamma Tamara vid fölvisningen 2012 där han kom 2:a


Läst 45631 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
11
2017

Hoppas att ni har det bra så här mitt i sommaren. Vi har det toppen med mycket jobb från tidig morgon till sen kväll. Vi är på seminstationen titt som tätt och har många sommarhästar som skall tas om hand.
 
Alla hästar som står hos oss under sommaren är tävlingshästar som inte skall ställas av helt. Det innebär att jag promenerar med dem varje dag och även tömkör vissa av dem. Just nu har vi 7 stycken hästar som bor hos oss som har specialschema, det blir några promenader om dagen vilket är bra för min kropp då vi inte äger ngn skrittmaskin/band. ;-)
  
Det är väldigt kul att vår affärsidé, att erbjuda hästägare plats hos oss när de själva åker på semester, blivit så populär. Snart är även nästan alla boxar bokade över jul och nyårshelgen, så himla kul! :-)


Florence MJ aka Floppis efter Dreamboy – Rambo. Född 1 juni 2017.
  
Jag hade egentligen tänkt uppdatera er på hur läget är hos oss just nu då det var väldigt längesedan jag skrev ngt. Jag lovade ju sist att det skulle bli bättring på uppdateringarna men jag inser ju själv att det inte blivit så mkt bättre sedan sist så nu tänker jag inte lova ngt mer. ;-)
  
Jag känner ett behov av att skriva ngt annat, något annat som gör mig väldigt rädd och orolig…
  
Jag har verkligen dragit mig för att yttra mig i denna debatt men känner nu att jag inte kan hålla mig längre. Varje gång någon hängs ut får jag så ont i magen av det jag läser. Jag vill även poängtera till alla er som redan nu bestämt sig för att inte hålla med mig i det jag skriver att detta är min högst personliga åsikt som jag till 100 % står för, dock säger jag på inget sätt att jag har rätt. Jag vill bara vädra mina tankar då jag hållit på dem ett bra tag nu…
   
Titt som tätt dyker det upp bilder/filmer/texter på Facebook där ryttare i Sverige och utomlands hängs ut som om de vore ett stycke kött som sedan skall slängas ut till ett stort gäng vargar. På något sätt har det blivit legitimt att lägga ut bilder/filmer på ryttare, skriva ngn smaskig text som känns rätt och sedan låta hela världens människor kommentera helt fritt och utan filter.
  
När jag läser vissa av dessa kommentarer blir jag så otroligt rädd, ledsen, arg och uppgiven. Är det så här det skall vara i fortsättningen? Ska vi som håller på med hästar på professionell nivå, som tro det eller ej är människor med känslor, behöva gå runt och vara mentalt förberedda att vi vilken dag som helst kan slängas ut till ett gäng vargar som kommer att slita oss i stycken?
  
Hur ska man mentalt hantera detta? Jag skulle i varje fall bli så himla ledsen och framförallt knäckt då jag personligen anser att jag och Jonas gör allt plus lite till för våra hästar. Jag är verkligen för att vi har en debatt i ämnet häst och dess träning, men är det verkligen rätt väg att gå när man hänger ut ryttarna? Mitt svar är såklart NEJ, jag tycker inte det!
  
Jag anser att vi som uppfödare/hästägare bär på ett stort ansvar när vi lämnar iväg en häst på träning. Jonas och jag försöker att vara aktiva hästägare genom att besöka hästarna ofta och titta på när de rids. Är det ngt vi funderar över har vi en diskussion med ryttaren och bollar saker fram och tillbaka för att vi ska blir bättre som team. Självklart är det jättesvårt ibland men jag anser ändå att ansvaret ligger på mig som ägare, jag känner ju ändå hästen bäst själv (förhoppningsvis).
  

Cristal MJ aka Crickan myser med Jonas. Crickan är född den 17 Maj 2014 och är efter Floricello – Landlord. Hon fick 49,5 p vid årets unghästtest. Hon är nu dräktig med Springbank II VH.
  
Att lämna iväg hästen på träning och inte besöka den live för att se den riden, se den i stallet, känna igenom kroppen, iaktta hur den uppförs sig i hagen eller i boxen på flera månader och sedan komma med kritik kring att hästen inte ser ut som ägaren hade tänkt sig är för mig en STOR gåta. Inte sjutton lämnar du iväg en bil på service i flera månader utan att veta vad de gör med och sedan bara glatt betalar räkningen när den kommer?!
  
Jag anser att du som hästägare måste ta ditt ansvar att besöka din häst för att försäkra dig om att den mår bra och att ridningen framskrider i den takt du önskar. Jag anser vidare att om du inte får besöka din häst eller aldrig får se den riden skall hästen inte heller stå hos just den ryttaren. Känner du att ngt är fel skall detta tas upp med ryttaren i fråga direkt och inte läggas ut på Facebook med en tillhörande bild/film och en ”tyck synd om mig text” där det framgår att ryttaren är en djurplågare och att du är den räddande ängeln som tar hästen därifrån. Det gagnar ingen i slutändan.
  
Självklart tycker jag att det är rätt att vi diskuterar hästarnas form och hur de rids, hur ska vi annars bli bättre? Jag analyserar våra hästar samt våra ryttare som vi anlitar väldigt ofta. Vad har de för för- och nackdelar? Hur kan vi få ut mer av hästen utan att sätta mer press? Behöver den komma hem på några veckors vila? Skall vi byta ryttare för att hitta en bättre match för just den hästen? Ska vi ha hästen hemma och grundträna den själva och bara anlita ryttaren någon dag/vecka en tid framöver?
  
Ja, punkterna över funderingar kan göras långa. Bara för att du anlitar en känd ryttare som har mycket goda vitsord behöver det ju inte per automatik innebär att just du vill ställa din häst där.
Jag tycker mig se och höra alltför ofta att man på något sätt tycker att det är häftigt att ha hästen hos en ryttare som har ett känt namn i sammanhanget. Att kunna lägga ut en bild på Instagram på sin fina häst med den kända ryttaren i sadeln verkar för många vara väldigt viktigt. Yta?
  
Att lämna iväg en häst till en proffsryttare kräver, enligt mig, en hel del från dig som hästägare. Du skall berätta allt som är ”Good to know” om just din häst. Ryttaren kan inte på ngt sätt lista ut det på egen hand. Det är som att lämna en häst på rehab till oss och bara säga ” Nämen anpassa rehaben som du tycker lite, det är inte jätteviktigt” och sedan kommer det fram att den skall ha boxvila då den har en hovbensfraktur… Förstår ni lite vart jag vill komma?
 

Jag anser att det är viktigt att tänka utför boxen och att ge hästarna rätt förutsättningar.Det är inte bara ryttarens ansvar utan till största delen ditt som hästägare!
  
När vi lämnade iväg en av våra unghästar för ett tag sedan sa jag till ryttaren att jag inte på något sätt ville att den skulle stressas på då jag vet att det inte gagnar just denna individ då hon är superkänslig på så många plan. Det har följts av ryttaren till punkt och pricka och hästen utvecklas åt rätt håll, men det kommer att ta tid.
  
Jag hade lika kunnat säga att, då jag vet att hästen har oändlig kapacitet och arbetsmoral av rang, att ”Jag vill att du ska starta henne på 4-årskvalet i Enköping den 10 september se till att hon är färdig till dess”. Jag vet att detta inte är ngt ovanligt bland hästägare och det är ju glasklart att det då sätts press på ryttaren att prestera och självklart blir då även pressen på hästen, kanske i vissa fall, orimligt hög. Det är nog inte så lätt att vara ryttare i det sammanhanget när man får erbjudande att visa en fin häst som man bara inte vill tacka nej till – det är ju ändå deras jobb att utbilda och visa hästar... Det kan verkligen inte vara lätt alla gånger!
  
Jag har valt att ha ett öppet Instagramkonto för att kunna dela med mig av bilder/filmer från min vardag på Stall MJ. Jag var väldigt kluven till det i början men känner samtidigt att allt jag publicerar på mitt konto kan jag till 150 % stå för. Däremot är jag medveten att alla inte tycker som jag och självklart kan finna saker som de kan hänga upp sig på.
Jag själv tycker att det är jättekul att följa ryttare och hästmänniskor på Instagram. Det ger mig positiv energi och kanske även träningsidéer som jag kan applicera på våra egna unghästar. Jag håller självklart inte med om allt, men skulle då aldrig få för mig att skriva någon nedlåtande kommentar på sidan alt. dela det och kritisera. Det gagnar inte vår sport och är på inget sätt den rätta vägen att gå.
  
Nu sitter säkert många av er och tänker ”Men kom med ett eget förslag på hur vi skall bli bättre på denna punkt” och jag måste tyvärr göra er besvikna… Jag vet faktiskt inte…
Det enda jag med bestämdhet vet är jag på inget sätt ställer mig bakom dessa troll som försöker och tyvärr även lyckas trycka ned andra människor. Det är ett sjukt beteende och de som anser sig ha rätten på sin sida att helt iskallt trycka ned andra behöver professionell hjälp att bli friska!


Läst 48623 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.