Avelsbloggen

Hej på er!

Mycket har hänt sedan jag skrev sist och jag kommer inte att försöka minnas allt utan skriver vad som hänt i närtid. 

I maj beslutade vi oss för att skicka vårat 4-årssto Hirlan, Hirli MJ LVST (16) efter Demand-Bocelli-Rambo, till Lina Dolk för lite utbildning. Hirlan reds in av vår granne, hoppryttare Jossan, under hösten när hon var 2,5. Då hon vuxit ojämnt och varit väldigt gänglig i kroppen beslutade vi oss för att inte visa henne som 3-åring utan hon fick helt enkelt bara gå på lösdrift och sedan på ett sommarbete med kompisarna.

Under hösten när hon var 3,5 tänkte vi att det kanske var dags att börja lite smått med henne och bad Jossan om hjälp. Men efter 3 longeringspass och sedan 3 pass med ryttare på för att se om hon kom ihåg allt, vilket hon gjorde, kände vi att det inte alls var läge att göra något med henne då kroppen inte kändes redo så hon fick fortsätta att gå på lösdrift med kompisarna. 7 månader senare, i april detta år, började jag försiktigt sätta igång henne lite med jobb från marken. Hon tog det hela himla bra och kändes mycket starkare i kroppen så att låta henne bara gå och skrota under så lång tid var helt klart rätt beslut.

Vi hade sedan tidigare en box bokad hos Lina till en annan häst men då han inte var i fas för att åka bestämde vi att Hirlan fick ta den platsen istället. Med tanke på att hon, som sagt inte gjort mycket alls, hade Jonas och jag inte jättehöga förväntningar även om vi vet att det är en väldigt fin häst. Hirlan har verkligen blommat ut till en superhäst och Jonas och jag kunde nog inte tänka oss detta på så kort tid och med tanke på utgångsläget.

Är så imponerad över Linas sätt att utbilda hästarna och helt anpassa sig efter hästen. Hästarna rids ut, går på galoppbanan, rids lagom för ålder och utbildningsnivå samt får gå i stora hagar om dagarna. Detta är så viktigt för Jonas och mig att våra hästar får en varierad träning och att hästarna också får vara hästar vilket de verkligen får hos Lina. Så STORT TACK Lina för detta. Vi hade aldrig en tanke på att försöka kvala till Breeders med Hirlan detta år i och med den korta tid hon varit i träning, men då hon utvecklats så fint tänkte vi att det kunde vara en bra erfarenhet att testa på en tävling. Så den 27/8 gick Hirlan ett 4-årskval, det blev inga höjdarpoäng men hon skötte sig såå bra och hamnade ända på en delad 13:e plats av 30 startande. En otroligt bra bedrift med tanke på att hon bara är riden sedan i maj. Tanken var att hon skulle gå kvalet i Enköping också bara för att samla rutin och få en bra runda helt utan press, men efter att Jonas och jag diskuterat detta fram och tillbaka och sedan bollat det även med Lina så bestämde vi oss för att skippa det. Hon åker med Lina till Enköping så hämtar vi upp henne där och tar med oss henne hem. Hon har verkligen gjort sig förtjänt av ett långt höstlov. Sedan väntar en spännande 5-årssäsong … Fortsättning följer! 

 

Vill ni följa vår vardag kan ni göra det på instgram sök då på @mariaoscarius 

Trevlig helg 


Läst 25659 ggr Kommentarer Kommentera

Maria Oscarius driver Stall MJ där hon föder upp hästar för framför allt dressyr.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.