GHS16-kollen

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
25
2016

Lotta Björes unghäst vann LFC: ”En solskenshistoria”



FOTO: Tomas Holcbecher

Fredag förmiddag inleddes Lövsta Future Challenges Youngster Tour i hoppning med en 1,30-klass i två faser. Och bäst av sjuåringarna, som både har svenska och internationella ryttare, var Jitske van het Kastanjehof – med Py Jägerden i sadeln.

  
Text: Anki Yngve
  
Stoet Matilda ägs av SVT:s expertkommentator Lotta Björe och har en väldigt speciell bakgrund.
– Det är en solskenshistoria, säger Lotta.
Hon berättar under prisutdelningen hur hon räddade Matildas mamma från slakt. En kompis ringde och sa att den fina märren skulle skickas på avlivning eftersom ägarens verksamhet skulle avvecklas.
– Jag köpte henne och en häst till, men vågade inte tala om det för min man. Så jag gömde dem ett tag…
  
Fantastisk inställning
Hennes syster Emma Emanuelsson ringde en dag och berättade att det kommit två hästar till gården ”som de säger är dina”.
– Min man fick inte reda på dem förrän efter ett år när Matildas mamma var betäckt och dräktig.
Lotta har bara gott att säga om sin fina sjuåring.
– Hon har ett fantastiskt hjärta och den bästa inställning man kan tänka sig. Med Py ska hon få utvecklas i lagom takt. Ingen dröm är för stor, avslutar Björe.
Tvåa i klassen var danske Andreas Schou på Eurvette O före Marcus Ehning på Zanzara E. Näst bästa svenska ekipage återfanns på fjärdeplatsen, nämligen Victoria Almgren och Elpee.
  
Fullständigt resultat
  

Lugn med glad "Matilda" på prisutdelningen. FOTO: Anki Yngve
  

Kändisponnyn Vinnie var med och delade ut pris. FOTO: Anki Yngve
  

Ärevarv! FOTO: Anki Yngve


Läst 14991 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
25
2016

Andrea är Morgondagens vinnare: ”Helt fantastiskt!”




Under fredagsmorgonen avgjordes finalen i juniortävlingen Morgondagens vinnare i Scandinavium. Vann gjorde Söderköpingsbon Andrea Falk från Åby ridklubb, trots fyra fel i omhoppningen.
– Helt fantastiskt! utbrast hon efter prisutdelningen.
 
Text & foto: Anki Yngve 
  
Det föll en hel del bommar i grundomgången, bland annat fick gårdagens vinnare Emelie Hugoson-Feldt två rivningar. Tre ekipage gick till omhoppning, där Andrea Falk och hennes Gamiro var först ut. Hon red snabbt, men det föll en bom.
– Jag tänkte att jag går ut och ger allt, jag har inte så mycket att förlora. När jag rev trodde jag nog att det var kört även om jag förstod att jag hade en bra tid.
Men de där fyra felen räckte alltså hela vägen till seger. Andrea berättar att hon till vardags går på ridgymnasium, men hon har lagt upp utbildningen över fyra år för att kunna satsa på ridningen. Det gör att hon exempelvis kan åka till Belgien en vecka och sedan en vecka till Tyskland och tävla – efter Scandinavium-helgen.
– Min häst Gamiro är tio år, jag har haft honom i tre år nu. Han är jättepositiv och kämpar alltid med mig. I går blev han väldigt spänd när han kom in på banan här, men i dag var han mycket mer avspänd, berättar hon.
Andrea fyller 18 år i år och tränar för Pether Markne.
– Jag träffade honom på läktaren innan och vi taktikade lite. Han sade att jag skulle lita på min känsla.
  
Lugn häst ger lugn ryttare
Tvåa i klassen blev Clara Lindgren på Naomi från Kungsbacka ridklubb, även hon hade fyra fel i omhoppningen.
– Jag red Morgondagens vinnare förra året och har ridit GP-ponnyn här tidigare, berättar hon.
Hästen var mycket mer avspänd i år, däremot blev matte lite stressad eftersom hon knappt hann gå banan till omhoppningen.
– Jag startade sist och ingen var felfri, men jag ville ändå rida snabbt. Jag vet på vilket ställe det blev för långsamt, säger Clara.
Tredjeplacerade Ida Franzén på Escusa, från Tidaholm, var snabbast i omhoppningen – men fick två rivningar.
– Det är första gången jag rider i Scandinavium, så det var lite nervöst. Men min häst var inte särskilt spänd och då blir jag lugnare, berättar hon.
  
Fullständigt resultat
  

Andrea och Gamiro i omhoppningen.
  

Andraplacerade Clara Lindgren på Naomi.
  

Sista hindret föll, därmed blev Ida Franzén och Escusa "bara" treor i finalen.
  

Ärevarv!
  

Pristagarna på presskonferens.


Läst 12068 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
25
2016

Bildspel: Här fyndar du på Eurohorse-mässan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

På den stora ridsportmässan Eurohorse, som pågår i Svenska mässan under Gothenburg Horse Show, hittar man verkligen något för alla smaker. Häng med oss dit i detta maffiga bildspel – och spana in både de senaste trenderna och prisvärda kap!
  
Text & foto: Cajsa Ekström


Läst 17091 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Ryttarmingel: Kittel drog bästa numret åt sig själv!



Äkta paret Patrik Kittel och Lyndal Oatley hjälper till med dragningen.
  
Sen torsdagskväll drogs startordningen till dressyrens och hoppningens världscupfinaler, under festliga former. Platsen var nämligen Göteborgs vackra konserthus. Nedan avslöjar vi svenskarnas startnummer – och bjuder på mingelbilder.
  
Text & foto: Anki Yngve
  

Konserthusmiljön bjöd på häftig inramning.
  

Suzanne Sjögren, känd från TV4 och sambo med hoppryttaren Pontus Westergren, höll i dragningsceremonin. Men allra först hölls en tyst minut för offren för de fruktansvärda terrorattentaten i Bryssel.
  

Patrik Kittel möttes av jubel när han drog bästa numret, det 18:e och sista, åt sig själv.Tinne Vilhelmson Silfvén startar som nummer 3 i GP-klassen i morgon och Emilie Nyreröd som nummer 16.
  

Hoppningens startordning drogs av Henrik von Eckermann (startar själv 9:a) och USA:s Rich Fellers.
  

Varken Henrik eller publiken kunde hålla sig för skratt när han skulle uttala några av de mest långväga namnen. Både Kina och Japan finns exempelvis representerat.
  

Musiker från orkestern bjöd tillsammans med sångerskan Mia Stegmar på en riktigt bra show. Med passande låtar som The final countdown, The winner takes it all och The best.
  
Fullständig startlista, dressyr
Fullständig startlista, hoppning
  
Och här några kända ansikten i vimlet:
  

Maria Gretzer och särbon Björn "Björne" Carlsson.
  

Helena Persson och Haide Westring.
  

Lyndal Oatley och Patrik Kittel.
  

Edward Gal tävlar inte själv på grund av en skada, men är på plats och stöttar sambon Hans Peter Minderhoud.
  

Sylve Söderstrand, Charlotte Mordasini och Ragnar Bengtsson.
  

Olivier Philippaerts och Henrik von Eckermann hade kul ihop.
  

Medan brorsan Nicola Philippaerts hängde med kollegan Daniel Deusser.
  

Legendariske Jan Fristedt är inte längre speaker i Göteborg, men han är ändå på plats och engagerar sig.
  

Tävlingsledare Tomas Torgersen såg belåten ut med kvällen.


Läst 12407 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Torsdag: Tysk YR-seger i Scandinavium


Ungdomsryttarnas klass fick avrunda hoppningen i arean. Det blev tysk seger genom Pheline Ahlmann, med svenska Ebba Falkenklev på andraplats.
  
Av 16 ekipage kom endast fyra i mål dubbelt felfritt. Flera ryttare hade problem med banans första hinder, även omhoppningens kombination skapade bekymmer. Denna klass räknas lite som en uppvärmning, på lördag går det första kvalet till söndagens final. Då kommer ryttarna garanterat göra sitt yttersta för att hamna högt upp i resultatlistan.

Resultat


Läst 8913 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Emelie Hugoson-Feldt första juniorsegraren


Första kvalet i Morgondagens vinnare reds på torsdagskvällen och bjöd på sex felfria ryttare av 16 startande. Segrade gjorde Emelie Hugoson-Feldt före Ottilia Lundgren.
  
Emelie red felfritt och snabbast med Trend Line H, en valack född 2007 efter hennes andra tävlingshäst – hingsten Tornesch. På andraplats kom en riktigt rutinerad GHS-häst, Alisia. Med sin tidigare ägare Louise Torgersen har hon tagit många segrar i just Scandinavium. Nu var det Ottilia Lundgren som med säker ridning lotsade stoet runt banan.
Tredjeplatsen gick till Tilda Eldh på Delia VDL.

Resultat


Läst 7929 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Samtliga dressyrhästar igenom veterinärbesiktningen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

På torsdagseftermiddagen gick samtliga dressyrhästar igenom veterinärbesiktningen. Se flera av de vackra hästarna och deras ryttare här.



Läst 10165 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Så högt över hindret hoppar hästen – på riktigt



Foto: Anna-Lena Lundqvist
  
Onsdag presenterades Chalmers specialutvecklade hästhinder vid den inledande presskonferensen för Gothenburg Horse Show. För första gången kommer publiken på hopptävlingar att få veta hur högt hästarna hoppar över ett hinder.

Det ”smarta” hindret har tagits fram i samarbete mellan Chalmers och Gothenburg Horse Show. Med hjälp av laserstrålar mäter det avståndet mellan den översta bommen på hindret och hästens lägsta punkt ovanför bommen. Resultaten kommer att visas i realtid på jumbotronen i Scandinavium, och den häst som har minst avstånd blir vinnare av Chalmers-priset.
– Tanken med det smarta hindret är att vara ett hjälpmedel för att kunna minimera den kraft som hästen använder i hoppet, så att den bara använder precis så mycket den behöver för att klara hindret, säger Magnus Karlsteen, docent i teknisk fysik och ansvarig för hästsportsatsningen på Chalmers.

En unik möjlighet
Genom mätningen kan häst och ryttare kalibrera sig och lättare lära sig att hoppa lagom högt. Det kan ge en bättre rytm på banan och en snabbare tid. Dessutom ökar underhållningsvärdet för publiken när man får mer kunskap om vad man egentligen ser.
– För Chalmers del innebär det smarta hindret en unik möjlighet att visa upp vad man kan lära sig hos oss, och samtidigt locka nya unga människor till ingenjörsyrket, säger Magnus Karlsteen.
Louise Johansson är en av studenterna som jobbat med projektet.
– Vi har provhoppat hindret vid ett flertal tillfällen. Sensorerna mäter lägsta punkt över hindret. En utmaning blev när vi insåg att även svansen kan vara lägsta punkt, även om den inte kan riva hindret, säger hon.
  
Hästintresserade studenter
Åtta studenter från sju olika utbildningar har arbetat med att ta fram hindret. De flesta är hästintresserade och projektet har varit en kombination av hobby, studier och arbete.
Planen är att samarbetet mellan Gothenburg Horse Show och Chalmers ska fortsätta och det smarta hindret kommer att förses med nya funktioner för varje år.

Här kan du se en film om hur hindret funkar:


Läst 14010 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Webb-tv: SVT tar pulsen på Scandinavium


I torsdagens Gomorron Sverige sändes ett långt inslag från Gothenburg Horse Show. Maria Wallberg från SVT pratade om säkerheten och träffade tävlingsledare Tomas Torgersen. Vi får även höra hur Tinne Vilhelmson Silfvén och Henrik von Eckermann ser på sina chanser inför helgen.

Se inslaget här:


Läst 9373 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
24
2016

Jonna fixade svensk nationalsång: "Roligt att vinna på hemmaplan"


 
Jonna Ekberg vann 1,40-klassen i två faser.
  
Jonna Ekberg och Freestyler gick ut först i den andra klassen för dagen – och fick till en runda som skulle visa sig vara oslagbar.
– Det händer kanske inte så ofta, men jag har faktiskt vunnit en klass på samma sätt tidigare. Det kanske är lite av min specialitet, säger ryttaren och ler. 
  
Text och foto: Ida Röök
   
Jonna Ekberg jobbar till vardags på Stephex Stables i Belgien, och det var tillsammans med en av sin arbetsgivares hästar som hon visade konkurrenterna var skåpet ska stå i torsdagens 1,40-klass i två faser.
– Det är alltid roligt att visa lite extra mycket att man kan på hemmaplan. Min häst, som jag har haft i två år nu, är naturligt snabb och jag behövde egentligen inte jaga på särskilt mycket för att vinna, säger Jonna om segern.
  
Uppvärmning inför helgen
Hon ser dagens tävlingar lite som en uppvärmning inför helgens större och mer penningstinna klasser.
– Egentligen hade jag nog siktet inställt på att vinna i lördagens ackumulatorhoppning, men det här blev ju en liten bonus, säger hon.
Henrik von Eckermann kom fyra med Chacanno medan Charlotte Mordasini blev åttondeplacerad med Johan Lundhs förra häst Miebello.

Resultat


Rolf-Göran Bengtsson luftade Casall, med tidsfel i grundomgången.


Charlotte Mordasini visade fint samspel med Miebello.


Henrik von Eckermann kom fyra.


Läst 8936 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 6 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.