GHS16-kollen

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
16
2016

Startfältet i hoppningen klart – Henrik ensam svenskFoto: Roland Thunholm
  
Under påskveckan förvandlas Scandinavium till ett hästmecka, när världens bästa ryttare och hästar samlas för Gothenburg Horse Show och världscupfinalerna i hoppning och dressyr.
  
38 ryttare från 18 länder kommer till start i hoppningens världscupfinal. Bland de startande finns franske världsettan Simon Delestre, titelförsvararen Steve Guerdat från Schweiz och inte minst vår svenske ryttare Henrik von Eckermann. 
– Jag ser verkligen fram emot att rida finalen. Jag har valt att ta med mig Giljandro van den Bosrand eftersom han är i bäst form just nu, berättar Henrik von Eckermann i ett pressmeddelande från arrangören.
Giljandro gjorde bland annat tre felfria rundor i tuff internationell konkurrens i Doha i början av mars.
Från USA kommer åtta ryttare och Tyskland ställer upp med inte mindre än fem. Att hoppsporten blir allt mer global märks på det ökade antalet deltagande nationer. I år kommer till exempel ryttare från Kina, Japan, Mexiko, Egypten och Ungern.
  
Deltagande ryttare, Longines FEI World Cup Jumping Final:
Australien: Chris Chugg, Edwina Tops-Alexander
Belgien: Nicola Philippaerts, Jos Verlooy
Egypten: Mohamed Talaat
Frankrike: Patrice Delaveau, Simon Delestre, Penelope Leprevost, Kevin Staut
Irland: Denis Lynch
Japan: Keisuke Koike
Kina: Zhiwen Zhao
Mexiko: Daniel Pedraza Littlewood
Nederländerna: Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten
Polen: Michal Kazmierczak, Jaroslaw Skrzyczynski
Saudiarabien: Ramzy Hamad al Duhami, Abdullah Alsharbatly
Schweiz: Romain Duguet, Steve Guerdat (titelförsvarare)
Storbritannien: Laura Renwick
Sverige: Henrik von Eckermann
Tyskland: Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Marcus Ehning, Niklas Krieg, Marco Kutscher
Ungern: Mariann Hugyecz
USA: Audrey Coulter, Katherine A. Dinan, Richard Fellers, Charlie Jacobs, Quentin Judge, Peter Lutz, Callan Solem, Jack Towell
Österrike: Max Kühner
  
I de övriga internationella hoppklasserna deltar dessutom ytterligare 13 svenska ryttare, samt tre deltagare från våra nordiska grannländer:
Danmark: Andreas Schou
Finland: Satu Liukkonen
Norge: Geir Gulliksen
Sverige: Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Malin Carlbäck, Jonna Ekberg, Alexandra Eriksson, Peder Fredricson, Wilma Hellström, Irma Karlsson, Douglas Lindelöw, Charlotte Mordasini, Helena Persson, Evelina Tovek, Victoria Wallenstam.


Läst 8078 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
15
2016

Varken Gal eller Dujardin kommer till GöteborgCharlotte Dujardin skulle ha lånat chefen Carl Hesters häst Uthopia till världscupfinalen i Göteborg. Men en pågående rättstvist sätter stopp för det. Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Uppdaterad 16/3:

I dag kom ännu ett återbud till Gothenburg Horse Show och världscupfinalen i dressyr. Det är den holländska ryttaren Edward Gal som ställer in.
  
Edward Gal skulle ha ridit Glock's Voice, men då ryttaren inte känner sig helt återställd efter att ha trillat av tidigare under mars månad lämnar han återbud. På Facebook skriver han:
"Givetvis är jag besviken, men jag vill inte ta några risker ett OS-år."
  


Charlotte Dujardin kommer inte till Göteborg och världscupfinalen i dressyr, för att försvara sin titel som tidigare sagts. Ägartvisten kring Uthopia sätter stopp för det.
  
– Med anledning av den pågående rättstvisten kring vem som äger Uthopia kommer det inte att vara möjligt för hästen att tävla i Göteborg. Därmed kan Charlotte inte heller försvara sin titel, säger en representant från British Dressage till Horse & Hound.
  
Uthopia var enda valet
Charlotte Dujardin har som regerande mästare en given plats i finalen, men hästen hon tävlar måste ha startat i två av världscupens kvaltävlingar. Därmed var Uthopia den enda häst hon hade att välja på, ekipaget tävlade i London och i Amsterdam. I London vann de Grand Prix och kom tvåa i küren, medan de kom femma respektive fyra i Amsterdam.


Läst 14045 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
15
2016

Tinne klar för världscupfinal: ”Anton är pigg i kylan!”  
Nu står det helt klart, Tinne Vilhelmson Silfvén gör Patrik Kittel sällskap i dressyrens världscupfinal – som avgörs i Scandinavium nästa vecka. Vi ringer upp Sverigeettan, som förstås har haft finalplatsen ”på känn”.
  
Text: Anki Yngve
Foto: Tomas Holcbecher
  
När FEI har fått ordning på sina listor (på de tidigare hade Tinne tio poäng för lite) kan vi konstatera att Patrik Kittel blev fyra och Tinne Vilhelmson Silfvén femma i den västeuropeiska ligan. Där de nio bästa har kvalat till finalen.
– Det är alltid jättekul att rida på hemmaplan, inte minst när det är final. Sedan är det ganska länge sedan jag red i Göteborg, det ska bli riktigt roligt, säger en avspänd Tinne till Hippson.
I slutet av förra veckan kom hon och Don Auriello hem till Sverige igen efter att ha spenderat vintern i Wellington, Florida.
– Anton har känts fantastiskt fin. Det har varit en kul ridperiod där borta.
Tinne konstaterar dock att finalen blir tuff.
– De andra är också bra. Det blir ingen walk in the park, säger Vilhelmson Silfvén med ett skratt, och räknar upp en lång radda ”farliga” konkurrenter.
  
På tårna av omställningen
Än så länge har hennes ”Anton” bara joggats efter resan över Atlanten, men nu ska hon börja trappa upp träningen inför finalen.
– Han är pigg och glad, vi kom ju hem till kylan. Resan har gått jättebra, han berörs inte så mycket. Men det blir alltid ett abrupt foderbyte eftersom man inte får ta med sig något foder över. Och så ska han ställa om från varmt klimat till kallt, man får vara lite försiktig.
Tinne försöker ge hästarna som har varit i USA en något längre uppvärmning, hon skrittar dem lite extra både innan och efter passen i och med att de är ovana vid den låga temperaturen.
– Anton hatar täcke, så det kan jag inte rida med! (Skratt.)
­Efter ett par säsonger i Florida har Tinne lärt sig att vissa hästar får en svacka alldeles när de har kommit hem.
­– Eller så är de jättefina då, men så kommer svackan efter tre veckor hemma i stället. Det är lite därför vi har lagt tiden för hemresan som vi har gjort, så att de där tre veckorna inte ska hinna gå innan finalen…
Har ni inte jetlag?
– Jo då, men det hör till, det har vi lärt oss vid det här laget. Till Göteborg är den över!
  
Slutresultat, västeuropeiska ligan


Läst 11984 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: första  föregående 1 ... 4 5 6