Hippologbloggen
JUN
23

TREVLIG MIDSOMMAR!!!


Läst 1744 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
18

Det här med att ha lektion...

Jag har alltid tyckt att det har varit jobbigt att hålla lektion. Har ändå tyckt att det varit ganska kul när jag väl haft lektionen, men innan har det varit fruktansvärt. Har mått dåligt i veckor innan och försökt komma på en bra ursäkt till varför jag inte kan ha lektionen. Jag vet inte hur många gånger som jag har hoppats på punktering på väg till ridskolan. Jag har till och med tänkt att en liten olycka, utan att någon blev skadad, hade varit trevligt. Sjukt, men när panikångesten kommer är det svårt att tänka förnuftigt. 

Ändå, av någon konstig anledning, valde jag att gå ridledarkursen. Som en "plan B" ifall jag inte kom in på hippologen. Ridledarkursen var tre intensiva veckor tillsammans med fantastiska Lena Annergård och 12 stycken lika fantastiska kurskamrater. Ridledarkursen ÄR bland det roligaste jag gjort. Ändå fanns ångesten inför att hålla lektioner kvar.

Det andra året på hippologen är väldigt inriktat mot ridskola. Vi har bland annat fått öva oss på att hålla lektioner för eleverna på gymnasiet, vilket har varit givande. Glädjen i att hålla lektioner ökade, men så också ångesten inför lektionerna. När man hoppas att man ska ramla på cykeln och bryta benet på vägen till skolan, bara för att slippa hålla ridlektionen, är det inte så kul.

I vintras blev jag erbjuden att börja jobba extra på söndagar som ridlärare på Stora Ekeby (där jag också gjorde min praktik nu under våren). Ångesten skrek NEEEJ!!! Men ur min mun kom ett JA. Vet inte hur det gick till.  Jag har hört att man ska utsätta sig för sina rädslor och det har jag minst sagt gjort.

Visst hade jag ångest till en början, men den har successivt bytts ut mot glädje. Nu är det bara glädje och jag förstår verkligen varför man väljer ridlärare som yrke. Man ger mycket som ridlärare, men man fylls också upp med en hel del ny energi ifrån eleverna. Eleverna som jag har i mina grupper vill alla bli bättre och det är väldigt kul att se de utvecklas i sin ridning.

Idag var det sista gången på terminen, vilket känns lite sorgligt. Men snart är hösten här och jag längtar redan efter en ny terminsstart tillsammans med mina fantastiska elever på Stora Ekeby.

Det är en härlig känsla att övervinna sina rädslor, även om det är jobbigt på vägen dit. 

/Christoffer


Läst 10648 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
14

Inte 2:a längre

Tiden rusar iväg som vanligt. Snart har två veckor passerat sedan avslutningsmiddagen för oss hippologstudenter. Nu har vi ett långt sommarlov (läs "tid ute i arbetslivet") och nästa gång hela klassen är samlad igen möts vi som tredjeårselever. 

From vår årgång är tredje året flyttat till Strömsholm oavsett inriktning, så (nästan) alla blir kvar här sista året. Innan har det funnits 15 platser för hästutbildning på Flyinge och 15 platser för ridlärare på Strömsholm. Nu när även hästutbildning är placerat på Strömsholm kan alla studenter få möjlighet att gå den inriktning vi vill oavsett hur många som vill gå respektive inriktning. Mycket bra ur det perspektivet. 

Jag har valt hästutbildning för mitt sista år, men det är med splittrade känslor jag närmar mig sista året med stormsteg. Det ska bli SÅ roligt, men det betyder också att hippologen snart är slut. 

Aja, en sak i taget. Nu ska jag först försöka njuta lite av sommaren. Om det blir någon? 

/Christoffer 


Läst 16113 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
29

Närmar sig slutet

Snart är två tredjedelar av utbildningen avklarad. Endast en vecka av år två återstår.

Tiden har verkligen rusat iväg och jag vill bara kunna pausa tiden! Det har gått alldeles för fort och jag tror knappast att det sista året kommer gå så mycket långsammare.


Ute på promenad, endast några dagar gammal. Foto: Andreas Olsson

Senaste veckorna har spenderats mestadels i stallet. Ändå lite mer än vanligt (om det är möjligt). Dagarna har fyllts med fölmys och jag är så otroligt tacksam för att allt gått så bra hittills. Aaliyah är nu tre veckor gammal och har redan en stark egen vilja, plus ett humör som inte är att leka med. Blir spännande att rida in henne sen...


Aaliyah har redan mycket attityd. e Mr Vain GJ - Rudy B - Heineke Foto: Andreas Olsson

Vi har också hunnit med antagningsprov för Hippologutbildningen. Inte som sökande denna gång, utan som guide för dem sökande. SÅ glad att inte vara i deras skor. Skönt och kul att få vara med, men från "andra sidan" den här gången. För många är det här antagningsprovet otroligt viktigt och tyvärr kan nervositeten ställa till det ibland. 

För mig betydde antagningsprovet väldigt mycket. Jag stod i ett vägskäl i livet och ville verkligen klara det, vilket jag också gjorde. Hippologutbildningen är bland det bästa jag gjort, så jag ångrar inte en sekund att jag tog beslutet att söka.


Cinnamon Bell e Mr Carrera xx - Brahmant - Marocco Foto: Andreas Olsson

Endast en vecka kvar på åk 2...

/Christoffer


Läst 24353 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
07

En känsloladdad morgon

För sex år sedan hittade jag en annons på ett holländskt halvblodssto. Hon var svart med strimbläs och fyra vita ben. Jag föll för henne redan på en film när hon longerades på ett gärde i grimma.  Efter två galna provridningar och lite övertalning från sambo (ja, jag blev övertalad av min sambo), så köpte jag henne.


Foto: Andreas Olsson

Det är ett av de sämsta besluten jag någonsin tagit, men också ett av mitt livs bästa. Hon har fått mig att vilja slita av mig håret fler än en gång, i ren frustration, när vi ridit dressyrprogrammen på en 12 metersvolt. Hon är också den hästen som gett mig den bästa ridkänslan någonsin.


Foto: Andreas Olsson

Så när hon åkte på en långdragen skada och jag samtidigt jobbade extra på seminstation, var valet inte så svårt. Det svåra valet var bara vilken hingst.

Efter en hel del velande och kontakt med hingsthållare bestämde vi oss för att Mr Vain GJ skulle få bli pappa till vårat föl. Vi hade sett honom på bruksprovet och gillade det vi såg. Av det som Gustaf Johansson, som fött upp hingsten, berättat om honom tyckte vi att han kunde passa mitt sto ganska bra. En multitalang med stabilt psyke, i korta slängar.


Processen har varit lång och plågsam. Kan hon bli dräktig igen? Kommer hon kasta? Kommer fölningen gå bra?
Vi har varit på vänta föl-föreläsning och läst på allt vad vi kan. För tänk om något går fel! 

Vi har vakat dag som natt med hjälp av kameraövervakning i stallet. Men igår kände vi att det var dags att flytta in i stallets fikarum. Och inte blev det många nätter där.

Strax efter 4 i morse kom vårt lilla stoföl. Allting gick så bra. Som i skolboken.  Svart med en perfekt bläs och en vit halvstrumpa bak. Hon var uppe på benen efter knappa 20 minuter och efter en hel del letade hittade hon till slut juvret.

Jag är så stolt över Vassandra. Mitt bästa köp någonsin.

Fölet heter förresten Aaliyah, som betyder "Det högsta".


Foto: Andreas Olsson


Foto: Andreas Olsson

Nu är vi alla fyra helt slut och den kommande natten ser jag verkligen fram emot.


Aaliyah (Mr Vain GJ - Rudy B - Heineke) Foto: Andreas Olsson

/Christoffer 


Läst 40526 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
06

Från en stressad vardag till en lååång väntan...

Hej! 

Det är ett tag sedan jag bloggade senast. Det har varit en hektisk period för mig och jag har helt enkelt inte hunnit blogga. Plugga på heltid och ha fyra hästar på fritiden tar sin lilla tid. Nu är två av hästarna sålda och har flyttat till sina nya hem. 


Känner mig som en småbarnsförälder som kan somna vart som helst. 

I skrivande stund har jag precis vaknat upp från en power nap i bilen. Senaste veckan har spenderats åt att fölvaka, så det här med sömn vet jag knappt vad det är längre. Nu vill vi bara att fölet ska komma och vi tror att det är nära nu...  


Vi går i vääääntans tider... 

För övrigt är vi fortfarande ute på VFU (praktik) och jag är kvar på fina Stora Ekeby. Nu är ju egentligen den bästa perioden att arbeta med hästar. Inte för kallt, inte för varmt. Torrt i marken så man slipper spola leriga hästben. Dagarna är längre och ljusare. Fantastiskt helt enkelt!

Senaste tillskottet till familjen är Cinnamon Bell (Cimon), 6 år, e Mr Carrera xx - Brahmant - Marocco. En mycket trevlig kille som jag förhoppningsvis kan komma ut och tävla med så småningom. 


Senaste tillskottet till familjen är Cimon.

/Christoffer


Läst 37074 ggr Kommentarer Kommentera

APR
04

Ute i den stora vida världen

Nu är vi redan inne på andra veckan av vår VFU (Verksamhetsförlagd Utbildning). Vi ska vara ute på praktik i åtta veckor totalt och få en inblick i hur ridskoleverksamheter drivs. Jag har valt att göra min praktik på Stora Ekeby ridskola som ligger bara ett stenkast ifrån RS. Stora Ekeby ger en lantlig och familjär känsla, där alla är välkomna. 

Första veckan har jag fått tillbringa i stallet för att komma in i de dagliga stallrutinerna. Följande veckor kommer jag att tillbringa mestadels i ridhuset jämte en ridlärare, för att sedan gå in och ha några av lektionerna själv. Jag trivs väldigt bra på Stora Ekeby och jag ser fram emot att få spendera de kommande veckorna där.

I veckan la jag ut annons på lilla Hanter. Han har blivit stor nu och det är dags för honom att flytta hemifrån, men det känns samtidigt ganska jobbigt. Det har hänt väldigt mycket med honom sen i höstas då han kom till mig och det är en häst som är svår att inte tycka om. 


Fina Hanter. Foto: Andreas Olsson

/Christoffer


Läst 33472 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
22

Godkänd hoppexamen!!!

Asså, WOW! Jag gjorde det! Jag klarade av hoppblocket och blev godkänd på hoppexamen!


Bästa Ackurat (Acolord - Calypso II) hjälpte mig till en godkänd hoppexamen!

När jag skulle gå från dressyrblocket till hoppblocket visste jag inte riktigt vart jag skulle ta vägen. Jag hade panik och tyckte att DÖ det kan man göra på andra, trevligare sätt. Det fanns dock ingen annan utväg än att bita i det sura äpplet och pina sig igenom hoppningen. 

Att gå från lilla snabba Dolce till stora långsamma Acke var dessutom en ganska stor omställning för mig och jag undrade hur lärarna hade tänkt. De tänkte heeelt rätt! De visste precis vad jag behövde. En bussig herre som jag kan lita på i alla lägen. En herre som fick mig att våga styra på ett hinder på 1,40 utan att tveka. En herre som fick mig att minnas hur kul hoppning egentligen är. Det visade sig också sen att han faktiskt inte var så långsam när jag väl hittade turbo-knappen.

En STOR eloge till lärarna som lyckades matcha oss så bra. Jag är otroligt tacksam för den här tiden som vi har fått tillsammans!  


Läst 35564 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
16

Att tvingas utanför zonen

När jag gick från dressyrblocket över till hoppblocket innan jul, var jag livrädd. Jag hade sett hur högt mina klasskompisar hoppade under hoppblocket. Inte trodde jag att jag skulle tycka att hoppningen var så kul. Att jag skulle styra på ett 1,40-hinder utan att tro jag skulle dö.

Hippologen har tvingat mig till att göra saker jag annars skulle ha valt att avstå ifrån, vilket är helt fantastiskt. Under tre dagar denna vecka har vi fått rida för professor Jan Jönsson. Inomhusterräng. Asså WOW!  Så sjukt kul och vilket adrenalinpåslag...


Foto: Andreas Olsson

Vill Du också utvecklas inom ridningen och tänja på Dina egna gränser? Då tycker jag att Du ska söka till Hippologutbildningen nu! Ansökningstiden öppnade igår och är öppen fram till 18 april. Missa inte chansen!

Jag väntade alldeles för länge med att söka, men den som väntar på något gott...

/Christoffer  


Läst 30782 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
05

Ett tyst bruksprov

Sista dagen på bruksprovet och fas II för 4-åriga, 5-åriga samt prestationshingstar är i full gång. 

Igår gick de med testryttarna och en av de var Mr Vain GJ. Vi är otroligt glada att vi betäckte med honom förra året. Det är en väldigt snygg häst som gav Linda Heed (som var en av testryttarna) en upplevelse att minnas. En härlig häst. Vi väntar med spänning på vad han ska lämna till oss. 

Mr Vain GJ med testryttaren Linda Heed. Foto: Andreas Olsson 

I år är bruksprovet tyst. Det betyder man som åskådare inte får höra något av vad varken domare eller testryttare tycker om hingstarna. Är detta bra eller dåligt? Som åskådare är det ganska tråkigt att inte få höra något. Det lämnar också ganska mycket utrymme för egna spekulationer. Inte alltid så bra. Om jag förstått det rätt är detta ett test i år, men jag hoppas att de väljer att gå tillbaka till det gamla systemet nästa år igen om de vill behålla åskådarna. 

Om det tysta bruksprovet är bättre för hingstägarna kan jag inte uttala mig om. 

/Christoffer 


Läst 34500 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa  sista  Hippologbloggen

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggenMest lästa


ArkivGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: "Det vi vill vinna är hästens förtroende och lust att samarbeta”

Gästbloggen

Midsommar!

Therese

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Saras vardag

Till Husbloggarna