Hippologbloggen
NOV
22

Snart har halva praktikperioden gått

Snart har nästan halva praktikperioden passerat. Jag trivs som fisken i vattnet och Evelina lär mig nya saker varje dag. 

Evelina Johannisson har sin verksamhet i Hallstahammar och tar emot hästar för inridning,  utbildning och träning. I ettan på hippologen fick vi lära oss "Flyingemetoden" att använda oss av vid inridning av unga hästar. Det är väldigt intresserant att få lära sig och ta del av ytterligare ett fungerande system. Från ohanterad unghäst direkt från lösdrift - till en trygg individ som går att rida i alla tre gångarter, ute som inne. 

Det jag tycker om med Evelinas system är att hon anpassar arbetet och arbetstempot till varje enskild individ. Behöver en häst mer tid så får den det. Hon sitter aldrig upp på en häst som inte är redo.  Utan varje häst ska vara så trygg i systemet att när den dagen kommer att det är dags att lägga över benet, ska det inte vara någon stor grej. Hästarna ska lita på oss som hanterar dem. Och hittills har det fungerat väldigt bra. 

Det blev tyvärr ingen avelsbedömning för Lexus pga att han inte var riktigt redo än. Vi satsar istället på att visa upp honom som 4 åring under våren.

Något som Lexus däremot var väldigt redo för var uppdraget som fotomodell. I söndags tog vi en promenad tillsammans med vår fotograf Andreas Olsson. Här är ett smakprov av vad vi lyckades åstadkomma.

/Christoffer 


Läst 8860 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
03

Nu är jag praktikant

Första veckan på praktiken är nu avklarad. Jag gör min praktik hos duktiga Evelina Johannisson som har utbildningsstall i Hallstahammar. Det har varit många nya bra intryck och fina hästar första veckan, så jag har en känsla av att den här praktikperioden kommer ta slut alldeles för fort.

På fredagar är det löshoppning på schemat och då fick lilla Lexus följa med till praktiken för att öva inför avelsbedömningen, som är nu i november.

Efter två dagars lastträning går han nu på transporten utan problem. Vägen till hans hjärta gick visst genom magen även på honom... 

Nu tänkte jag ta helg och det tror jag Lexus vill ha också. Nya tag nästa vecka igen. 

Trevlig helg! 

/Christoffer 


Läst 12274 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
24

Tiden går så fort

Det är mycket som ska göras i skolan och jag hinner knappt med tiden som rusar iväg ifrån mig. Nästa vecka går vi ut på åtta veckors praktik, så det är en hel del som måste bli klart i skolan innan dess.

Jag och Cimon har dock hunnit iväg på vår andra tävling. Det var mycket som var bättre sedan sist, men jag har ännu inte lyckats spräcka hål på den bubbla han går in i på tävling. Bara ut och tävla mer, så att han får mer rutin (och även jag). Ritten räckte ändå till en andraplacering.


Foto: Andreas Olsson

Cimon har under sin period i skolan utvecklats enormt mycket. Inte minst inom hoppningen. Från början handlade det mest om att försöka ta sig mellan hinderstöden, men nu har vi kommit så långt att det faktiskt går att rida mellan hindren. Spången har också blivit väldigt mycket bättre. 

Jag och Paulina insåg att vi nog tagit oss vatten över huvudet med vårt examensarbete och har därför beslutat oss för att byta ämne. Istället för att mäta hästars puls, kommer vi nu göra en enkätstudie om olika strömaterial. Nog så svårt för oss att ro i hamn innan kursen tar slut.

Fler bilder finns på intagram, sök på c.nmyr . 

/Christoffer


Läst 15450 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
08

Tack för denna gång!

Flyinge bjöd på strålande sol och fina hästar även denna gång, vilket påminde mig om varför jag aldrig vill åka härifrån.

Det har varit bra dagar nere i Skåne och hade jag haft en tjockare plånbok,  än vad csn kan erbjuda, hade jag tagit med mig både en, två eller 10 hästar hem till Strömsholm. Kanske tur ändå...

Nu är jag i alla fall otroligt motiverad, inspirerad och framförallt ridsugen! Vi ses snart igen, Skåne!

/Christoffer 


Läst 16881 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
05

En studiemiljö svår att klaga på

Trots en lite stressad situation igår på tåget, då jag trodde att jag skulle missa tåget jag skulle byta till i Linköping, har jag till slut anlänt till Flyinge. Jag är mätt och belåten efter en supergod hotellfrukost och sitter nu på läktaren i stora ridhuset.

Planen var att jag idag skulle passa på att göra lite skoluppgifter uppe på läktaren. En helt okej studiemiljö, men kanske lite svårt att koncentrera mig på skolarbetet i första hand. Mycket mer spännande att titta på fina hästar och duktiga ryttare. Får se hur långt jag kommer med skolarbetet... 

Hoppas ni får en lika trevlig dag som jag tror att jag kommer att få!

/Christoffer


Läst 10361 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
04

En liten minisemester

Oj! Över sommaren hade jag visst glömt bort vilket tempo som hölls på hippologutbildningen. Att inse efter fyra veckor att vi borde ha kommit betydligt längre med examensarbetet än vad vi gjort, skakade till oss båda rätt rejält. (Gör ju mitt examensarbete tillsammans med min klasskompis Paulina.) Så där har vi fått lägga upp tempot kan man säga.

Ridningen tuffar på som den ska. Cimon går från klarhet till klarhet i dressyren och i hoppningen har han gjort en stor utveckling. Väldigt roligt.

Nu sitter jag i skrivande stund på tåget på väg ner till Flyinge och Breeders för att titta på fina hästar och hälsa på vänner. Ska bli riktigt skönt med en liten paus från vardagen, men det jag ser absolut mest fram emot är att få äta hotellfrukost. Det är det bästa som finns! 

/Christoffer 


Läst 9534 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
13

Vardag på hippologen

Det var faktiskt Marianne som i somras kom på idén om att jag kunde ha med Cimon som unghäst i utbildningen. Själv hade jag inte haft en tanke på det, men visst gillade jag idén.

Så blev det tillslut och jag var fullt medveten om att han inte skulle få gå som ren dressyrhäst, utan också vara tvungen att ta något skutt i veckan. Det blev visst bommar och hinder två dagar i veckan, dressyr två dagar i veckan och en dag i veckan tömkörning eller liknande. Ett upplägg som jag tror kommer funka alldeles utmärkt för Cimon.

Något jag inte haft en tanke på var att Janne Jönsson brukar titta in på Strömsholm med jämna mellanrum. Under dessa besök skickas vi alltid ut på terrängbanan, gammal som ung. Så även denna gång...

Jag kan nog räkna gångerna som Cimon är hoppad uppsuttet på en hand, eventuellt två. Några terränghinder hade vi definitivt inte tagit oss över tidigare.

Tur vi har en så snäll lärare som Py Jägerden som låter oss tjuvträna dagen innan den riktiga smällen.


Foto: Andreas Olsson


Inte lätt med tittig häst och samtidigt försöka undvika att hoppa rakt in i grenarna. Foto: Andreas Olsson


Gick bättre andra gången... Foto: Andreas Olsson

Men det gick ju bra även för Janne. Han verkade dessutom tycka det var kul, med tanke på allt brall och bus mellan hindren. Jag tycker till och med att han bjöd bättre på terränghindren än på de vanliga hindren i ridhuset.

 
Foto: Andreas Olsson


Foto: Andreas Olsson

Jag börjar alltid terrängpassen med lite ångest och känslan av att "jag vill inte dö riktigt än", men avslutar alltid med känslan av att vilja ha mer. Fantastiskt kul!

/Christoffer


Läst 12123 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
03

Första veckan redan avklarad!

Oj! Nu har redan den första skolveckan nått sitt slut, men Gud så kul det är att vara igång igen.

Cimon är så duktig och hänger med på lektionerna som om han inte gjort något annat tidigare. Den här veckan har vi bland annat hunnit trava upp och ner för en bank, ridit ut i grupp och trimmat dressyr för Marianne. Cimon har även fått testa på att gå i skrittmaskin, vilket enligt honom var helt fruktansvärt till en början. Han är dock väldigt lättlärd, så det var inga konstigheter med det sen.

Vi har satt igång med vårat KEX. Jag gör mitt examensarbete tillsammans med min klasskompis Paulina. Vår tanke är att jämföra vilken puls dressyrhästar vs hopphästar kommer upp i under ett arbetspass, för att sedan kunna använda det vid foderstatsberäkning. Många gånger tror man att hästarna utför ett hårdare arbete än vad de egentligen gör och vise versa.

På RS har vi givetvis firat svensk ridsports fantastiska framgångar med god tårta. Vi har fått njuta av de fina ritterna på storbildsskärm och fått höra kloka ord om framgångarna från bland annat Agneta Aronsson, Louise Nathorst, Jens Fredricson och Marianne Esseen Söderberg.

Jag har kört fullt ut den här veckan med stalltjänst på helgen. Jag hade visst glömt bort hur mycket man går under en stalltjänsthelg...

En ny liten kille har kommit till mig den här veckan. Lexus Bell, hingst född 2014, e Lynch Bages - Falleur. Denna snygging ska förhoppningsvis avelsvärderas i höst. 

Imorgon är det måndag och vecka 2 på sista året.

/Christoffer


Läst 14720 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28

Första dagen på sista året

Det är med splittrade känslor jag går till skolan idag.

Jag är så fruktansvärt taggad och föväntansfull för år tre på Hippologutbildningen. Jag har valt hästutbildning som inriktning och det ska bli så kul att fortsätta proppas full med andras vishet och kunskap. Mycket ridning står på schemat och vi kommer även få grenspecificera oss mot antingen hoppning eller dressyr.

Å andra sidan känns den här dagen lite tung. Två av tre år av utbildningen har gått så himla fort och jag misstänker att år tre knappast kommer att gå långsammare.

Jag ska försöka ta till vara på varenda minut av det här året, speciellt om det ska gå så fort som dem två tidigare åren gjort.

Plattan i mattan! Nu kör vi!

/Christoffer


Läst 15233 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
23

Therese Nilshagen

När mina föräldrar förstod att mitt tjat om hästar och om att få börja rida, inte skulle upphöra. Bestämde de sig för att anmäla mig till en nybörjargrupp på ridskolan som låg i Stockholmsförorten Vällingby. 

Jag älskade varenda sekund som jag fick tillbringa där med hästarna och längtade redan till nästa gång i bilen på väg hem från ridskolan.

Givetvis såg man upp till de äldre tjejerna som ridit mycket längre, var förstaskötare och tävlade. Där fanns en tjej, jag känner henne inte, men jag minns henne väl - Therese Nilshagen. Hon visste nog redan då vart hon skulle.

Att se Therese ritt idag på EM i Göteborg är så imponerande och inspirerande. Och jag hoppas att hon lyckas inspirera fler ridskoleungar att följa sina drömmar genom livet. För även om man inte får vägen genom livet uppdukad som en buffé med goda förutsättningar till att lyckas, så kan det gå ändå. Man måste bara ha viljan, plus göra några smarta och kloka val i livet.

Stort grattis till det svenska laget, som tog EM-brons! Välförtjänt!

 /Christoffer


Läst 20350 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Hippologbloggen

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen
Avelsbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggen


Populära taggarArkivGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Kvällshoppning!

Therese

En helt ljuvlig grundkurs

Kajsa Boström

Gästblogg: "Våra tävlingskamrater hästarna"

Gästbloggen

Till Husbloggarna