Hippologbloggen

Det är med splittrade känslor jag går till skolan idag.

Jag är så fruktansvärt taggad och föväntansfull för år tre på Hippologutbildningen. Jag har valt hästutbildning som inriktning och det ska bli så kul att fortsätta proppas full med andras vishet och kunskap. Mycket ridning står på schemat och vi kommer även få grenspecificera oss mot antingen hoppning eller dressyr.

Å andra sidan känns den här dagen lite tung. Två av tre år av utbildningen har gått så himla fort och jag misstänker att år tre knappast kommer att gå långsammare.

Jag ska försöka ta till vara på varenda minut av det här året, speciellt om det ska gå så fort som dem två tidigare åren gjort.

Plattan i mattan! Nu kör vi!

/Christoffer


Läst 17914 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
23
2017

När mina föräldrar förstod att mitt tjat om hästar och om att få börja rida, inte skulle upphöra. Bestämde de sig för att anmäla mig till en nybörjargrupp på ridskolan som låg i Stockholmsförorten Vällingby. 

Jag älskade varenda sekund som jag fick tillbringa där med hästarna och längtade redan till nästa gång i bilen på väg hem från ridskolan.

Givetvis såg man upp till de äldre tjejerna som ridit mycket längre, var förstaskötare och tävlade. Där fanns en tjej, jag känner henne inte, men jag minns henne väl - Therese Nilshagen. Hon visste nog redan då vart hon skulle.

Att se Therese ritt idag på EM i Göteborg är så imponerande och inspirerande. Och jag hoppas att hon lyckas inspirera fler ridskoleungar att följa sina drömmar genom livet. För även om man inte får vägen genom livet uppdukad som en buffé med goda förutsättningar till att lyckas, så kan det gå ändå. Man måste bara ha viljan, plus göra några smarta och kloka val i livet.

Stort grattis till det svenska laget, som tog EM-brons! Välförtjänt!

 /Christoffer


Läst 22715 ggr Kommentarer Kommentera

Med en dryg vecka kvar till skolstart är det hög tid att ordna med allt som behöver vara klart inför höstterminen. 

Stövlar som ska lämnas in på lagning, annan utrustning som behöver bytas ut, litteratur som behöver införskaffas, val av ämne till examensarbetet och mycket mycket mer.

Jag är väldigt glad, för jag har fått beviljat att ha med Cinnamon Bell i utbildningen. Jag kommer att ha honom som unghäst i hela trean, vilket jag tror kommer ge oss båda otroligt mycket. Bra hjälp av erfarna lärare, dagligen. Detta betyder att han i samband med skolstarten ska flytta till Ridskolan Strömsholm och att jag måste börja packa alla grejer som ska med. Det som är skönt är att jag kommer behålla Cimons gamla stallplats, men till en annan häst (som jag kommer att berätta mer om längre fram), vilket betyder att jag inte behöver flytta alla saker på en gång. Mycket av grejerna ska till och med vara kvar. Wiiie!

Idag flyttar också mamma Vassandra och dotter Aaliyah ut på lösdrift. Ska bli så skönt för dem, då Vassi trivs så mycket bättre med att gå på lösdrift. Och skönt för mig som får en jättebox mindre att mocka varje dag. Det som dock är lite tråkigt är att Aaliyah får vänta ett tag innan hon får rulla sig i nytt spån igen, vilket hon älskar. Man hinner knappt komma in i boxen och få av grimman innan hon har lagt sig ner och börjat rulla. Hon får nöja sig med att rulla i ny halm istället ett tag framöver, men det går nog bra. 

Dags att sätta igång, för här finns ingen tid att förlora!

/Christoffer


Läst 18308 ggr Kommentarer Kommentera

Aaliyah växer så det knakar. Den späda lilla fölungen som kom till denna värld 7 maj, har idag vuxit till sig både på höjden och på bredden. 


Foto: Andreas Olsson

Att denna donna är en stark individ med egna bestämda åsikter märkte vi tidigt. Hon har hela tiden varit väldigt framåt, nyfiken och social. Aldrig varit speciellt beroende av mamma, utan går gärna iväg på egna upptäcktsfärder. Fruktansvärt dålig, rent ut sagt, på att följa mamma. Det är snarare mamma som försöker hänga på sin fölunge.

Det har dock varit lite bekymmersamt att hon är så självständig redan.  En promenad från stallet till hagen (som normalt tar max 2 minuter) kan lätt ta närmare 20 minuter när Aaliyah får gå lös, på grund av diverse upptäcktsfärder som behövde göras. Hon struntar fullständigt i att mamma står och ropar långt bort, utom synhåll. 

Hon är mycket hanterad och det har aldrig varit något problem. Något som vi däremot skjutit på att träna, är att ledas i grimma. Det behövde förändras.

Man lär sig av sina misstag och hade vi varit smarta, hade vi lärt henne ledas i grimma redan när hon var nykläckt. Nu var det bara att bita i det sura äpplet och ta tag i problemet...

Att någon annan ska bestämma över hur och vart man ska gå, är inget som har varit direkt poppis hos Aaliyah. Stå på bakbenen, sparka bakut och luftsprång är bara några av de spektakulära tricks hon försökt sig på. Men skam den som ger sig!

Efter några dagars slit, accepterade hon tillslut att ledas i grimma. Nästan som att hon aldrig gjort något annat tidigare. Nu tar promenaden till hagen endast ett par minuter, som det ska.

I helgen skulle vi åka iväg på fölvisning. Aaliyah ville dock inte kliva på transporten och hon har insett att hon är stor nog nu för att vi inte ska orka lyfta henne längre, bara hon stretar emot lite. Efter att vi försökt få på henne ett tag, tröttnade hon och la sig ner på backen. Där var allt putsande och polerande förgäves...

Det slutade med att vi fick backa upp transporten mot stalldörren och då gick det ganska snabbt att få på den lilla istadiga donnan.

Visningen gick bra och vi åkte hem med fina lovord samt en inbjudan till fölchampionatet 24 september, hemma på Ridskolan Strömsholm.

När vi skulle lasta för att åka hem från visningen, var det samma visa igen. Aaliyah hade lurats till att lyftas in i transporten en gång, men inte igen. Vi lyckades dock tillslut locka in henne i transporten med hjälp av en morot. Utan tvång gick det bra...


Foto: Andreas Olsson

Slutsats 

Aaliyah är ingen häst man tvingar till något. Man måste övertala henne genom att ta hänsyn till hennes egna vilkor. Ska bli kul att rida in henne sen när den dagen kommer... Eller?

/Christoffer


Läst 18149 ggr Kommentarer Kommentera

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.