Marie Ryman
DEC
04
2011

 

 

För att svara på en läsarfråga - de här böckerna har vi haft i foderlära i årskurs 1.

 
I Utfodringsrekommendationer för häst från SLU finns alla siffror och tabeller man behöver för att räkna ut näringsbehovet och utifrån det göra foderstaten. I Hästens näringsbehov och utfodring av Christina Planck och Margareta Rundgren går man in på bakgrunden till behoven, alltifrån tuggbehovet för det psykiska välbefinnandet, hur mag-tarmkanalen fungerar och hur det hänger ihop med hur man bäst fodrar sin häst. Olika mineraler och näringsämnens funktion gås igenom, liksom alla möjliga fodermedel, hur man torkar och förvarar eller hur sådd och skörd planeras för att få optimalt näringsinnehåll. Det mesta man behöver veta täcks in med andra ord. Man kan väl gott säga att den är ett måste i bokhyllan?

 

Den där tunga engelska boken, Nutrient requirements of horses är vetenskaplig och inget man läser ett par kapitel ur bara sådär, men för att slå upp saker är den toppen. Där finns minsta mikrominerals funktion beskrivet in i minsta detalj, i princip ALLT man kan tänkas behöva ta reda på inom utfodring lär man hitta där i. Vi har den inte som obligatorisk kurslitteratur, men den är inte dum att ha ändå. Om någon börjar vifta med konstiga alger med oumbärliga ämnen i och så, till exempel, då vill man ju lista ut hur det faktiskt ligger till ;)

 

 

 


Läst 27721 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
03
2011

 

Började dagen med att rida Vilja, och på eftermiddagen var det Sofhies häst Rios tur att få hoppa. Vi har tidigare sagt att det märks ganska tydligt att han inte är avlad för den grenen, e. Rubinrot - Chagall, hans hoppindex är väldigt rött kan man säga. Det märks, tidigare har han inte gjort någon större skillnad på att hoppa över eller igenom hindren, det hela faller sig helt enkelt inte naturligt för honom. Alls.

 

Nu när han blivit starkare i dressyren så märks det dock en enorm skillnad i hoppningen! Vi är allt lite chockade över dagens insats. Att markarbetet är mycket viktigt för hopphästens prestation vet vi ju, och även om han inte är tänkt att användas som hopphäst så får vi här tydligt kvitto på att han har utvecklats mycket i dressyren.

 

Bara för därför ska han få gå pay&jump nästa helg, varierad träning är bra träning.

 

 

 

 

Sofhie och jag firade lördag med trerätters hemma hos mig och julpysslat till True Blood, petat in nejlikor i apelsiner och eldat stearinljus. Idag har hon gått och stått nästan hela dagen men nu har hon intagit horisontellt läge och ligger och luktar på apelsiner.

 

Morgondagens schema är galet späckat, startar upp tidigt med att morgonfodra släppa ut Mistral och gänget, därefter rida Vilja, sedan till Nyby-Torshälla för Eva-Karin-träning. På eftermiddagen är det klubbhoppning. Det blir nog en bra dag :)

 

 


Läst 28353 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2011

 

Lollo åker till Flyinge idag, HP2 och HAS vill ju ha en representant på Flyingedagarna så klart. Så, grattis Skåne, nu får ni finbesök! Jag har lovat att vakta hennes skolhäst Vilja, och det gör jag ju mer än gärna. Hittade en liten filmsnutt från när jag red henne sist, inget märkvärdigt alls men filmer är alltid roliga :)

 

 

 

 

Ska strax åka till Nyby-Torshälla, idag är gymnasie-tvåorna där. Måste fråga dem om de faktiskt fick träningsvärk efter min hårdkörning med dem förra veckan, men det är jag rätt säker på :) Ska passa på att berätta lite om hippologprogrammet också så att de vet vad de ska göra efter gymnasiet. På dagens planering finns också att rida Siwan och Tessi, och att styra upp det sista inför söndagens klubbtävling.

 

Ikväll ska vi hipp-tvåor på bio, äntligen är det Breaking Dawn-dags! Invalido-Sofhie börjar repa sig så hon har organiserat allting :) Hon är fortfarande sjukskriven till minst januari, men det är så skönt att se henne på benen igen, om än med kryckor. 


Läst 26344 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2011

 

Men hallå, nu har veckan gått för fort igen och jag måste hinna ifatt med allt som hänt. Lördagens träning för Arnold Assarsson var guld värd, i all sin enkelhet, fick massa roliga idéer till övningar som mina ponnybarn kan öva på när jag är hemma i jul. Jag och Ida tackar Nyby-Torshälla för alla roliga träningar vi får vara med på :)

 

I övrigt flyter praktiken på, är SÅ nöjd med upplägget. Det är en hel del praktisk färdighetsträning i att ha lektioner, Sofie sitter på läktaren och iakttar och kommer med feedback, och jag är med på hennes lektioner och iakttar. Vi rider så mycket vi hinner, men det är ju full fart på verksamheten dagarna i ända, alltifrån handikapp-verksamheten till realgymnasiets som är där tre av veckans dagar. Vi har också fått en del insikt i det administrativa, och planerar nu för söndagens klubbtävling som jag har som projekt att arrangera. Även om jag och Ida är här samtidigt så ska det sägas att vi knappt ser varandra. Ibland samarbetar vi men oftast är vi på helt olika håll.

 

Idag var gymnasieettorna här, och i förmiddags hade de bland annat knopplektion, knoppa med en snodd per knopp! Det där är tyvärr ingen riktig sport längre nu när de där silikonsnoddarna är uppfunna, de går ju aldrig sönder så de fick till hur snygga knoppar som helst på första försöket. Orättvist.

 

Anna-Lena från hippologenheten tittade förbi vid lunch för att se hur vi har det - och vi har det ju jättebra, alla parter mycket nöjda! På eftermiddagen hade jag markarbeteslektion för gymnasieeleverna, red den lilla nya ponnyn, hängde lite med stallfritids, var med på två av Sofies lektioner och höll i ytterligare en, denna gång dressyr. Ja, jag har att stå i om dagarna, men det känns bra! (Mocka har jag inte gjort på flera veckor men det känns det ju som att jag övat en del på i mina dagar, så tiden här läggs på rätt saker tycker jag allt.)

 
Välkommen till nya jobbet Tessi, här ingår det att hälsa lite på små luddiga kaniner ibland! Den kaninungen är ju bloggkändis sedan tidigare efter sin ridtur på Siwan, men nu har den vuxit på sig lite. Söt, fast Tessi var inte så imponerad.

 

Så, spretigt och fint inlägg om hur vardagen ser ut nu.

Nu måste ni läsa veterinärstudenternas inlägg om foder :) Over and out!

 


Läst 28095 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: första  föregående 1 2 3 Marie Ryman

Marie Ryman, som jobbar hos fälttävlansproffset Malin Petersen i Tyskland, bloggar om sitt hästliv.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stängArkiv