Marie Ryman
MAR
11
2012

 


Klättrade upp i sadeln idag efter ett par dagars avhållsamhet. När man kan andas genom båda näsborrarna, och inte blir anfådd av att gå, då är det lite, lite som att födas på nytt igen.

 

När det dessutom handlar om att rida ut i den strålande vårsolen på den allra finaste lilla skolhästen, som dagen till ära var lika glad som jag över att få komma ut, då uppskattar man det hela som aldrig förr. Skrittur bort till slottet tillsammans med Emelie och Riedel, och lite jogging bortanför galoppbanan.

 

Och äntligen fick jag lite feeling där bland träden, lite ordning på mig själv och koll på honom. Han bjöd så fint fram till bettet och släppte igenom bra, vi var nöjda både han och jag när vi skrittade hemåt. Så där som det ska vara! Som tanterna som var på besök i stallarna idag sade, man blir alldeles varm i själen av att hålla på med hästar. 

 

Japp. Ända in i själen.Läst 31245 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
11
2012

 

Åh, jag har ju hur många gånger som helst sagt att en av de absolut bästa sakerna med vår utbildning är att vi får lära oss av de allra bästa, på alla områden!

 

Trots att det är många mil till Flyinge så satt vi som på nålar (teknikens under!), med en puls i nivå den vi hade innan Roffe lästes upp som vinnare av Jerringpriset. Vårt segervrål hade nog potential att höras ända till Flyinges stora ridhus. SÅ ska en slipsten dras! 

 

Stort grattis Jens till SM-guldet från stolta RS-studenter!

 

 


Läst 25849 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
11
2012

Just nu sitter jag och Carin och stirrar på Equipe online, spänningen är olidlig inför omhoppningen!

 

Nog för att det här är ett ganska IQ-befriat sätt att titta på hästsport, men inlevelsen är inte sämre för den skull! Heja heja!

 

HÄR


Läst 25766 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
10
2012

 

Det är när man vill så mycket, men det bara inte går.

 

Efter två veckors snorande och hostande med feber som ploppar upp då och då, så börjar kroppen säga ifrån nu. Det är så  där så att det går att göra allt, men jag blir så trött att jag inte alls orkar koncentrera mig hela passet, och då blir det inget bra. Inte alls. Feber igen i fredags.

 

Så hur gärna jag än ville rida programridning igår och tävla idag så fick jag vackert bestämma mig för att ge mig nu, intog läktarplatsen på programridningen och såg mina duktiga kompisar rida upp sina LA:4-program igår. Jag får vänta tills fredag v. 12 i stället. Strök mig från tävlingen med Quest idag, tar det så lugnt jag klarar av utan att bli knäpp, och försöker energi på att bli helt frisk och hitta fokus igen. För att köra på och inte lyssna på kroppen har inte fungerat så bra.

 

Jag blir så himla olycklig när saker och ting inte går som jag vill, helst ska allt vara på topp hela tiden och utvecklingen gå spikrakt uppåt! Fast så fungerar det ju inte, alla har vi våra svackor. Det vet jag ju.

 

Men det är bara så frustrerande. När man vill men inte kan.

 

Läst 24706 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
07
2012

 

 

Visst hade det varit fantastiskt om icke-bloggandet senaste dagarna hade berott på att allt gått vägen och jag köpt häst? Nu gick det inte riktigt så lätt, lillen var ömfotad men fick på sig skor idag så det blir ny besiktning om 1,5 vecka. 

 

Nej, sanningen är att jag känner mig som en urvriden disktrasa i största allmänhet. Önskar mig en rejäl sovmorgon och lite flyt i ridningen, och att bli frisk någon gång... Svårt att ligga på topp hela tiden även om man önskar att det gick. Mina hurtiga vänner påstår att man inte skulle uppskatta topparna lika mycket om man inte hade dåliga dagar. Störtlöjligt. Sofhie skickade iväg mig till markan för att fika bort mina bekymmer. Det hjälpte litegrann. Programridning på fredag och hopptävling på lördag, dålig timing för det här, skärp dig Ryman.

 

Men, det betyder ju inte att allt är skit och pannkaka - Sofhies Rio skötte sig utmärkt i söndags, vi hade ett ner hade han i sin första 1-meters, han hoppade bra mestadels trots att det är svårt att hålla ordning på alla ben när man är 175, valpig och lite spänd. Men det finns där!

 

Sitter och gör klart det sista inför opponeringen av seminarieuppsatserna i morgon, sitter med att arbete om felaktiga benställningar på föl och hur det korrigeras, intressant! Nu är också våra kära klasskamrater tillbaka från praktiken, inte för att vi hunnit se dem så mycket, men eftersom vi inte varit samlade hela gänget sedan oktober så känns det fint att ha dem här igen :) 

 

Period 4, alltså sista fjärdedelen av läsåret, börjar nästa vecka. Vi är full styrka igen vilket betyder en klart lättare tillvaro! Sista perioden delar vi på hästarna och har dressyr varannan vecka, och hoppning+unghäst varannan. Mindre ridning med andra ord, himla synd för period 3 var super ridmässigt, fler teoretiska kurser fylls det på med i stället.

 

Å andra sidan har vi ett drömschema som egentligen kommer rätt lägligt, och vi har en lååång to-do-list för period 4 med allt mellan himmel och jord... Ni ska få se, för nu kommer jag ju hinna vara en duktig bloggare också!

 
Läst 24636 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
03
2012

 

Det får han, Rio! Hoppade riktigt bra idag så i morgon blir det banhoppning. Han får mer och mer tryck i sprången, är rätt imponerad av honom. Han hoppar betydligt jämnare nu än tidigare, men fortfarande väldigt ambitiöst. Blir till att hålla i sig i morgon tror jag minsann :)

 

 
(PS, Man uppskattar aldrig sin egna mjuka fina sadel så mycket som efter att ha ridit i en Stübben dagen innan. Å andra sidan, man känner preciis var sittbenen är.. i varje steg...)

 


Läst 26846 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2012

 

Morgonen var så där löjligt fin, strålande solsken som gav en något sorts hopp om att det kanske kommer bli sommar ändå! Vi började dagen på bästa tänkbara sätt, red unghästarna på terrängbanan brevid grand national-banan borta vid slottet. Vi arbetade självständigt med tempoväxlingar, och för att få dem att gå fram överallt måste de verkligen vara framme för skänkeln, så det blir en bra check att styra runt bland stockar och träd! Flip Flop kändes kalasfin och fräsch, bjudningen får sig en ordentlig hjälp på traven här och det är precis vad han behöver.

 

Dressyrdags, huvudövningen på dagens dressyrlektion var den sista uppridningen i LA:4-programmet som vi ska rida nästa vecka, med halt vid L, ryggning, galoppfattning ur halten och sedan sista halten vid G. Med tanke på att det är den delen i programmet vi lär ha svårast med, så ger jag oss godkänt idag, fina halter men ryggningen får vi fila vidare lite på.

 

En ridtur på extra-hästen Birk blev det på tågbanan, och sist ut var egen ridning på Quest som ÄNTLIGEN var sig lik igen efter veckans toppar och dalar, eller mest en fet dal faktiskt, men nu var vi på banan igen båda två! Har man inte ridbarheten på marken får man inte heller någon vidare känsla i hoppningen, så jag kände mig lite småsvettig inför nästa helgs tävling när han inte riktigt varit på g i veckan... Och eftersom jag själv varit lätt ur fas så har det ju inte direkt blivit bättre. Dålig kombo.

 

Men nu så, back in business, det ska nog bli bra det här!

 

 

Så, när jag trodde jag var klar och "bara" skulle borsta av Flip Flop så.. hade han haft SPA i hagen, helkroppsinpackning. Vad fint du, hoppas det var skönt också! Hagarna är ju grusade så jag hoppades in i det sista att grus och damm skulle blåsa bort med tanke på skånevindarna här idag, men icke, det blev den hårda vägen istället...

 

 

 

Middag med Sofhie och filmmys med Carin, fin-fin fredag får jag säga! I morgon ska jag damma av Rio och hoppa lite, sköter han sig passar vi på att vara med på klubbhoppningen på söndag. Snaart får han komma ut och lufta sig han med!

 

 


Läst 26365 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2012

 

Börjar sakta men säkert gå från en levande zombie till en något sånär fungerande människa! Vi hade besök från K1 idag så de red Flip Flop i morse, själv longerade jag Mataking som verkligen var superfin idag! Sedan var det hoppning som stod på schemat, klart bättre utfall den här gången... Dödsångesten försvann ganska snabbt, tur det för vi hade en rätt spännande framhoppningsövning där vi, som ständigt får höra att avsprångspunkten faktiskt inte är så viktig, nu skulle hoppa av på en exakt given punkt. 

 

Först var det normal distans som gällde, efter en omröstning om vad som egentligen var normalt på den här höjden. Till slut kom vi överens, och drog streck nummer 2 från hindret räknat... Sedan var det en STOR distans som gällde, streck 3. (Streck 4 är Angelicas avsprångspunkt. Arwen bangar inte) Slutligen en nära avsprångspunkt, det skiljde 2,5 meter mellan den som hoppade av längst ifrån till den som klev av närmst... 


Markbommen låg givetvis på andra sidan när vi hoppade :) Lämplig övning för ridskola? Inte särskilt...Avsprångspunkten ÄR inte det viktigaste att tänka på i banhoppning, det konstaterade vi ju efter en demo i höstas. Ni minns säkert hoppningens byggstenar, balans, rytm, linje, tempo, distans... Prickskytte i jakt på den perfekta avsprångspunkten är inte bra banhoppning, utan man måste börja i rätt ända. Man skulle kunna se distansen som en produkt av de andra byggstenarna, för fungerar dem så faller det hela sig ganska naturligt, och man kan understödja distansen man får istället för att måtta. Allt hänger ihop.

 

Men, helt oviktig är den såklart inte. Har du exempelvis ett kort relaterat avstånd vill vi ju lägga hästen ganska nära det första hindret, så att vi får ett rundare språng som gör att galoppen i princip är klar när man landar och man kan bara rida vidare i rytmen mot nästa. Om man i stället kliver av stort på första hindret måste man backa ordentligt efteråt för att få plats.

 

Likadant blir det ju tvärtom, ett långt relaterat avstånd vill man gärna få en längre distans in så att man säkert räcker fram, och helst kan sitta upp lite mot hinder för att skapa fjäder i galoppen och få ett bra språng ut.

 

Det här kräver såklart en del finess från ryttarens sida, men hänger man med på teorin så blir det väldigt mycket lättare att värdera resultatet och förstå orsak och verkan i banhoppningen! Och då inser man att ridningen på hinder 4 gjorde att man rev 7:an, eller ramlade av rätt in i hindret då kanske.....

 

Hoppning kan man fundera ihjäl sig på, bäst brukar vara att tänka lagom mycket men lita på känslan också :)

 

Nu ska jag finlira lite på seminarieuppsatsen, imorgon tänkte jag mig in i djurrätts-diskussionen igen, den fortsätter och fortsätter nämligen!

 

Over and out!

 

 


Läst 27186 ggr Kommentarer KommenteraMarie Ryman

Marie Ryman, som jobbar hos fälttävlansproffset Malin Petersen i Tyskland, bloggar om sitt hästliv.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stängArkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar
Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar
Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmann svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.