Marie Ryman
MAJ
08
2015

Att hästlivet har sina toppar och dalar har varit väldigt tydligt senaste månaden.
Malin var iväg på Italien med Amy och Sophie - Amy tog en fin andraplacering i lång enstjärnig klass och gjorde sitt första kval till unghäst-VM, medan Sofarsogood, Sophie, tyvärr skadade sig under terrängen i trestjärniga klassen. Hon är hemma igen och vid gott mod, äter gräs och tar det lugnt medan vi väntar på att svullnaden ska lägga sig så att en diagnos kan ställas. Vi vet fortfarande inte så mycket men hoppas förstås på det bästa. 
 

Hemma hade vi samtidigt ett fall av lednära sår, där en av våra unga hästar kom in med ett olyckligt placerat sår precis på hasen - ett ovant öga hade nog tänkt att det inte var så allvarligt, men efter lite närmre undersökning visade det sig vara någon centimeter djupt - läge att ringa veterinären!


En infektion i leden är mycket allvarlig eftersom bakterier trivs i ledvätska, varför en infektion snabbt kan få fäste och orsaka stor skada.  Om minsta misstanke om att ledkapseln kan ha skadats bör uppsöka veterinär, och gärna åka in till klinik snarast. Prover tas då på ledvätskan, och om leden infekterats behöver den spolas rent och behandlas med antibiotika. Ju tidigare vård desto bättre prognos, men en långvarig infektion kan leda till skador i leden med artros/pålagringar som följd.

Betty lyckades ju punktera sin kotled för ett par år sedan, och det var då ganska lätt att diagnostisera - när jag böjde kotleden bubblade det ut ledvätska ur såret. Tursamt nog kom aldrig några bakterier in i leden, vi slapp operation, men det blev fem dagar på klinik för provtagning och uppsikt, och därefter nästan tre veckors bandagering innan såret var läkt och vi kunde andas ut. Jag skrev ett inlägg om sårvård och bandagering då, som finns att läsa här
 

Hästen här klarade sig med någon millimeter till godo, ledkapseln var intakt, men hon står under noggrann uppsikt och vård ändå eftersom det ju är viktigt att såret läker riktigt nu. 

Men roliga saker har förstås också hänt! Förutom att vi fått T-shirtbrännan på plats och njuter av nyutslagna bokskogar, så har det även tävlats. Vi var i Reesdorf med unghästarna, kanonväder och i stort bra resultat, flera gjorde sina allra första hela fälttävlan så nu är cirkusen verkligen igång på allvar på alla plan. För att förbereda ynglingarna på bästa sätt inför tävlingarna har vi såhär i början av säsongen åkt och tränat på samma bana innan - Grossenwiehe, Lumühlen, Bad Segeberg och nu senast Reesdorf, som alla har varit öppna ganska nära inpå tävlingsdatumet. Det blir en del åkande men ger dem en fin start på säsongen. De lär sig av att hoppa felfritt och det har de gjort också. 

Men nu klassar vi dem som varma i kläderna!
 Efter helgens sista start fick dock hästarna åka med på en liten omväg hem från tävlingsplatsen, för 11,5 månads väntan på att den här lilla skulle se dagens ljus var då äntligen över! Betty fick ett stoföl tidigt på söndagsmorgonen, och 10 timmar gammal kunde jag konstatera att hon fått mammas mule, färg, vita strumpa och fullständiga oblyghet. Hon är alltså en holsteiner, efter Darcodello (Darco - Clearway) - Cascari (Cassini I - Carpaccio) - Caletto I.

Och hon bär upp en mjölkmustasch som ingen annan.  


Vi tror det är en Holly, och nu stundar ett långt sommarbete för dem båda, gräset räcker ända till oktober här. När Betty lärt henne allt hon kan är planen att jag tar över efter sommaren och inkvarterar henne på lämpligt dagis med andra barn. Sedan är det bara att invänta inridning!


Läst 29294 ggr Kommentarer KommenteraMarie Ryman

Marie Ryman, som jobbar hos fälttävlansproffset Malin Petersen i Tyskland, bloggar om sitt hästliv.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stängArkiv