NAF Träningsakademin

Hej!
Vad kul att du har hittat hit. Detta blir mitt första inlägg på denna blogg. Jag heter Almida Ericsson och har fått äran att vara hoppkandidaten i NAF:s Swedens träningsakademin under ett år. Tillsammans med min häst Cree ska vi få hjälp av en av Sveriges bästa hoppryttare Irma Karlsson och mental coaching av inspirerande Johanna Lassnack. Två personer som jag länge har sett upp till inom ridsporten, vilket känns helt fantastiskt. 

Vem är jag? 
Jag är en 19 årig tjej som bor utanför Halmstad i en liten by som heter Kvibille. Jag har varit en hästtjej så länge jag kan minnas. När jag var 8 år började mitt intresse på riktigt då jag fick möjlighet att börja rida mammas kompis D-ponny på helgerna. Det var på henne jag lärde mig alla grunder, även om jag var en liten myra på hennes rygg. Sedan red jag på ridskola ett tag innan jag år 2014 fick min första ponny. Med honom fick jag ha den härliga ponnytiden med många vinster i bagaget. När jag var 15 år köpte vi Lucky, min första storhäst som jag fick tre lärorika år med. I november 2020 fick jag hem min nuvarande häst Cree, hon var då fem år gammal. Vi har verkligen hittat varandra under dessa snart två åren vi fått tillsammans, vi kompletterar varandra väldigt bra.

Jag har under alla åren tyckt om att tävla. Om de går bra på tävling ser jag det som ett kvitto på att det man jobbat på hemma lönat sig och att man gör något bra. Jag har dock alltid haft en del nervositet kopplat till tävling. Detta är något som jag ser fram emot ska kunna få hjälp med av Johanna, även om jag kan hantera den mycket bättre nu än för något år sedan. Min nervositet har jag kommit fram till är kopplad mycket med tillit till min häst, vilket Cree har hjälpt mig mycket med. Dock vet jag att jag bara kommit en liten bit på vägen med den mentala delen. Så det jag ser fram emot att kunna utveckla den ännu mer. 

Jag gick ut gymnasiet för ett år sedan och har sedan dess jobbat med ett icke hästrelaterat jobb. Nu ska jag börja plugga igen och jag ser fram emot att kunna kombinera plugget och ha ett utvecklande år med Cree. Jag har turen att få mycket hjälp av min mamma, hon tycker detta är lika roligt som mig vilket gör denna resan mycket lättare och roligare. Min familj flyttade till Halmstad 2017 efter att ha bott i Karlskrona i 15 år och rätt så snabbt därefter började jag träna för Maja Bogren i hoppning. Hon har verkligen varit en stor del av min utveckling de senaste åren och framförallt kul att hon har varit med på hela min och Cree ́s resa. 

Ni vill säkert veta mer om min stjärna Cree! 
Cree är ett sto född 2015 efter Heartbeat. Hon är en väldigt snygg häst vilket hon är väl medveten om, nästan varje gång vi är i väg blir hon bortskämd med komplimanger. Cree är en väldigt positiv häst som alltid ställer upp för mig. Hon är snäll och mysig men de kan gå snabbt mellan att hon står och sover till att nästa sekund tagga till. Jag fick hem henne november 2020, vi red ihop oss i ett halvår innan vi startade vår första start och sedan dess har det bara gått uppåt. Vi har startat många felfria 120cm och bestämde oss i våras att vi ville försöka kvala in till Falsterbo, krafft the tour of amateurs. Vi kom dit och de var verkligen en häftig upplevelse att få rida där. De gav oss mycket rutin och erfarenhet som jag tror vi kommer ha mycket nytta av i framtiden. Efter Falsterbo fick hon en välförtjänt vila för att nu i höst och nästa år kunna etablera oss i fler 130cm klasser. 

Det vi övar mycket på nu är att jag ska bli mer snabbtänkt i min ridning för att skapa så bra förutsättningar för oss i hoppningen som möjligt, vilket behövs när man ska upp i nivå. Vi övar också på att hålla galoppen i svängar. Detta är två saker jag tror Irma kommer kunna hjälpa mig utveckla under detta året. Det ska bli nyttigt att låta en tränare som aldrig sett mig rida innan, höra vad hon tycker jag kan utveckla. Det finns många små detaljer i ridningen som kan göra stor skillnad, det är sådana saker jag hoppas vi kan förbättra. Det ska bli väldigt kul att dela med mig av övningar och tips här på bloggen som jag hoppas andra ska kunna få nytta av också. 

För någon vecka sedan fick jag hem massa spännande produkter från NAF som är anpassade till Cree och hennes behov. Vi har riktat in oss på produkter som har en lugnande effekt och skapar en bättre koncentration då det är de Cree är i störst behov av i dagsläget. Då vi har en höst med mycket träning och tävling framför oss kom vi även fram till att ett fodertillskott med muskelstöd skulle passa. De fodertillskotten som jag och Sofia på NAF kom fram till skulle passa Cree är: M Power- hjälper hästen att ta upp viktiga muskelbyggande ingredienser samt stötta naturlig muskelutveckling. In the pink powder- Innehåller högkvalitativa vitaminer, mineraler och spårämnen, utformad för att optimera tarmfunktionen. Magic- ökar självförtroendet, koncentration och muskelavslappning. Oestress- hjälper till att balansera hormonnivån på ett naturligt sätt samtidigt som även detta fodertilskott hjälper till med avslappning och koncentration. Electro lytes- används vid varmt väder eller hårt arbete när viktiga kroppssalter svettas ut.

Jag har även fått hem några andra roliga produkter. Silky Man & Svans D-tangler- gör man och svans skinande och tovfri. NAF off citronella spray- Sommarspray med citronelladoft som håller insekter borta. NAF farrier solution- Näringsberikande droppfri hovgel som stödjer hovarna dagligen. NAF show off schampo- Väldoftande, djuprengörande schampo som ger en skinande glans till pälsen. NAF cooling wash- Används efter ansträngande träning för att kyla ner, relaxera och fräscha upp trötta muskler. 

Jag ser verkligen fram emot att testa och utvärdera dessa produkter. Magic har vi använt i cirka ett år nu vilket har haft positiva effekter på Cree så de känns lovande med de nya produkterna. Jag hoppas på ett framgångsrikt år med hela teamet. 

Vi hörs!
Almida Ericsson. 


Läst 9625 ggr Kommentarer Kommentera

Hej alla Hippsonläsare!
Ida Pelander heter jag och är 18 år gammal. Tidigare i sommar fick jag den fantastiska möjligheten att under ett år delta i NAF Swedens träningsakademi för satsande unga ryttare. Själv tränar jag och min häst Haldor H dressyr på medelsvår B nivå och får med hjälp av träningsakademin tillgång till ett års mentorskap med OS-ryttaren Mads Hendeliowits. Dessutom får jag tillgång till mentalträning med Johanna Lassnack samt produkter och fodertillskott från NAF. Allt detta ska jag och vinnande hoppkandidaten, Almida Ericsson, dela med oss av här på vår blogg.

Men vem är då jag?

  

Jag är en satsande dressyrryttare som bor i Stockholm. Enda sedan jag var liten har jag haft ett brinnande intresse för hästen som djur och dressyren som sport. När jag var sju år gammal började jag rida på Gömmargårdens ridskola och det tog inte lång tid innan jag var helt fast. Hela helgerna och all annan ledig tid spenderades i stallet där jag hjälpte till med allt jag kunde. Jag var även skötare på några av ridskolans hästar, vilket jag tog på allra största allvar. När jag blev lite äldre började jag även jobba i stallet på helger och lov men var ofta där hela dagarna även då jag inte jobbade. Jag har alltid varit ganska lång för min ålder och började redan som 12-åring rida storhäst. I samband med det blev jag även medryttare på en häst i ett stall på samma gård som ridskolan. Efter att jag ridit storhäst någon månad började jag även tävla och som den tävlingsmänniska jag är finns alltid en strävan efter att prestera bättre och bättre. Denna strävan kan ibland göra att jag blir ganska nervös inför tävling vilket jag ibland märker påverkar min prestation. Att med hjälp av träningsakademin kunna få hjälp med mental träning av Johanna Lassnack är något jag är säker på kan förbättra min prestation ytterligare. 

År 2020 deltog jag, tillsammans med medryttarhästen, i Stockholms läns Ridsportförbunds satsning på unga ryttare (ryttarutveckling steg 2). Satsningen var mycket utvecklande för mig, både som person och som ryttare. Vi fick lära oss om hållbar och varierad träning, mental träning, hästen som djur samt kost och fysisk träning för ryttaren. En viktig lärdom från satsningen var att det finns så mycket annat än timmarna i sadeln som påverkar hur snabbt man kan nå sina mål, det är så mycket annat som också måste stämma!

Sommaren 2021 fick jag min första egna häst Haldor H. Haldor är en häst det finns mycket att lära sig av och tack vare honom har jag kunnat börja min satsning på riktigt. Jag och Haldor har precis kommit hem från 2,5 månaders träning och jobb i dressyrstall.

Jag börjar nu tredje året på gymnasiet, där jag går natur-natur men planerar att efter studenten börja arbeta i dressyrstall samt utbilda mig till beridare för att sedan kunna fortsätta min satsning professionellt inom ridsporten. Men inget av detta är möjligt utan hårt arbete, vilket är något jag gärna lägger ner! För att ta mig mot mina långsiktiga mål ser jag därför att NAFs träningsakademi kan vara en stor hjälp på vägen. 

Men vem är då Haldor?

 

Haldor är en femtonårig valack efter Haydn-Marco Mitras. Det skarpa ögat ser säkert att han är hoppstammad men det visade sig att han lämpade sig bättre för dressyr och blev därmed en dressyrkille. Haldor är en riktig gentleman och är helt säker på att han är kungen i stallet. Med sina 180 cm i mankhöjd går han verkligen efter uttrycket ”är man stor måste man vara snäll”! Vi har som mål att inom två år komma ut och rida stabila starter i medelsvår A.

Haldor älskar att få nya uppgifter att klura på och mellan varje träning får jag känslan att han verkligen har gått och tänkt på vad vi tränat på eftersom han ofta gör det mycket bättre nästa gång. Just nu jobbar vi mycket med rakriktningen för att kunna komma till bättre samling och tryck.

Det börjar snart dra ihop sig inför första träningen med Mads Hendeliowits, vilket jag ser mycket fram emot. Det ska bli lärorikt att få ett par kompletterande ögon på mig utöver min hemmatränare, gällande hur vi ska bemöta problem samt träna för att kunna bli ännu bättre. Med Mads många år av erfarenhet ser jag det som en stor möjlighet att få träna för honom och hans erfarenhet och kunskap är något jag verkligen ska ta tillvara på. Jag hoppas även att jag här på bloggen ska kunna dela med mig av olika övningar och tips.

 

Förutom tävlingsmässiga mål har jag även som mål att Haldor ska bygga ännu mer muskler samt få lite mer energi i ridningen. I och med träningsakademin har vi fått hjälp med foderrådgivning av NAF för att hitta fodertillskott som kan hjälpa oss att ta oss närmare dessa mål, även om ridningen han utsätts för också har en mycket stor del i detta. Fodertillskotten vi ska börja ge till Haldor är: M Power – för hälsosam tillväxt av muskelvävnad, PRO Superflex – ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien, In the Pink Powder- komplett vitamin- och mineraltillskott, förstärkt med probiotika och levande probiotisk jästkultur som stöd att optimera tarmfloran och upptaget av näring, EnerG- rik på järn och innehåller rätt balans av koppar och zink, båda viktiga näringsämnen som krävs för att hästen ska kunna maximera upptaget av extra tillsatt järn, vilket optimerar energiomsättning, Omega olja – den överlägsna kvalitén och fettsyraprofilen som Omega oljan har gör den idealisk som en del av energikvoten i foderdieten, Electro Lytes-när hästar jobbar hårt eller vid varm väderlek behöver utsvettade kroppssalter tillsättas för undvika utmattning.

Förutom fodertillskott ska vi även testa hästvårdsprodukterna: Brighter than White - vitt pulver som ger perfekt vit finish, Muck off – en kraftfull fläckborttagare, NAF off Citronella Spray – Citronelladoftande sommarspray, PROFEET Farrier Solution- näringsberikande droppfri hovgel som stödjer hovarna dagligen samt Ice Cool Gel – naturligt kylande och åtstramade gel till trötta, ömmande leder och ben efter ansträngande träningstillfällen.

Jag ser väldigt mycket fram emot året tillsammans med NAF och Hippson och det ska bli roligt att dela med sig av det här på min och Almida Ericssons blogg.

Vi hörs snart igen!

Ida Pelander


Läst 7869 ggr Kommentarer Kommentera
tillsammans med:
Almida Eriksson

Almida Eriksson


Ida Pelander

Ida PelanderOm NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.