NAF Träningsakademin

 Hej och hoppas allt är bra med er!

 

Förra helgen var det återigen dags för tävling för mig och Haldor. Då red vi en medelsvår B:1 på Gripens Ryttarförening. Vi har haft lite svårt att hitta varandra på banan men det känns äntligen som att det börjar gå åt rätt håll. Jag tror många kan känna igen sig i känslan att det mesta fungerar på framridningen men att mycket av kommunikationen försvinner inne på banan. Även om ritten överlag var ganska blygsam då jag hade kunnat satsa mer i ökningar osv. var vi utan stora missar och det är jag väldigt glad för. Hemma har vi på sistone övat en del på att få mer uttryck i bytena genom att verkligen aktivera galoppen innan bytet och vara noga med halvhalter. Det belönade sig bra och vi fick 7:or på båda bytena, vilket jag känner mig väldigt nöjd med!

 

För övrigt känns det verkligen som att hösten är påväg nu. Vi klippte Haldor i förra veckan eftersom han ofta blir ganska svettig när jag rider. Haldor står i utebox och nu när temperaturen om nätterna börjar smyga sig ner under 5°C är vi noga med att han har tillräckligt med täcken på sig. Hästarna i stallet har också höautomater så under natten får de högiva vid kl. 22.00, 02.00 och 06.00. Haldor får 3 kg i varje mål och de kontinuerliga högivorna är ju både bra för magen och hjälper honom att hålla värmen. Innan vi hade höautomaterna brukade vi under de riktigt kalla nätterna ge halm eller sprida ut höet lite i boxen så att det tog längre tid för honom att äta upp det. Därtill kan jag verkligen se att NAFs Omega olja och NAFs EnerG har gjort skillnad i pälsen och även mycket i energin i ridningen. Han har aldrig haft dålig päls på det sättet men efter att han började äta dessa två tillskott från NAF har pälsen blivit ännu blankare. Han har även blivit mycket mer vaken och snabbare i reaktionerna på sistone, vilket har kunnat ge en skjuts i rätt riktning i träningen!

 

Jag hoppas även att övningarna jag delade med mig av från träningen med Mads Hendeliowitz har varit till hjälp för er! För mig har de verkligen gjort stor skillnad i det dagliga arbetet. Framförallt övning 1 och 3 (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm) var ju övningar som till stor del lämpar sig för uppvärmning och därför använder jag mig ofta av dem, framförallt i början på passen. Jag brukar även försöka bryta ner övningarna och kombinera dem med varandra för att få ut så mycket som möjligt av dem. Jag kan till exempel kombinera övning 2 och 3 genom att jag rider lite bogen in på långsidor och på medellinjen och samtidigt växlar lite mellan trav och galopp i en lite lägre form. Även om jag under ett dressyrpass även rider lite mer rörelser har jag lagt in korta sekvenser med de tre övningarna eftersom kvalitén i alla rörelser såklart förbättras mycket då jag jobbar på grunderna.

 

Nu ser vi fram emot tävling även denna helg, vilket ska bli väldigt kul! Mer om det i nästa blogginlägg!

 

Ida Pelander


Läst 9249 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
18
2022

Hej allesammans! 

Två veckor sedan jag skrev sist och vi har hunnit med mycket kul. Förra lördagen var vi i Växjö och tävlade vilket gick väldigt bra! Vi hoppade två klasser. I 120cm var vi felfria men tyvärr precis utanför placering. Cree blev rätt spänd på denna banan vilket gjorde att jag inte riktigt fick till den ridningen jag önskade men ändå skönt att vi kan hålla en bra lägsta nivå. Vi hoppade även 130cm, 0+8 fel på en runda med 16 språng. Det blev lite på och av emellanåt men jag känner ändå en förbättring i varje 130cm vi rider. Nästa tävling blir i Laholm nästa helg vilket jag ser fram emot!

Jag tänkte skriva lite om hur vårt upplägg ser ut de dagarna vi inte är på tävling. Vi försöker rida ut så mycket vi bara kan då jag tycker det stärker både kropp och huvud på Cree. Minst 3 gånger i veckan rider vi ut. Oftast bara skrittrundor då det blir mer konditionsträning de dagarna vi inte rider i skogen. Istället fokuserar vi mer på backträning för att få igång bakdelen och också väldigt nyttigt för benen att gå på hårt underlag efter att ha ridit på mjukare underlag på ridbanan eller ridhuset. Så om vi har någon dag där vi bara ska ta det lugnt är det nyttigt att bara skritta en runda i skogen för att Cree ska få jobba med sin hjärna då det är mycket sådan träning hon är i behov utav. Innan har Cree inte varit ett stort fan utav att gå i skogen utan en annan häst eller att gå först men detta har blivit mycket bättre sedan vi började använda Oestress från NAF. När jag och Sofia la upp en plan för vilka produkter som skulle passa Cree så ville vi hitta en produkt som kunde göra henne tryggare i sig själv och öka självförtroendet, vilket vi kom fram till att Oestress skulle hjälpa till med. Nu har jag använt produkten i cirka 2 månader och det är stor skillnad. Idag gick hon själv i skogen helt utan en ända tvekan vilket är så kul att se. Så om du själv har en häst som du tycker skulle behöva bättre självförtroende kan jag varmt rekommendera denna produkt. 

De dagarna vi rider på ridbanan eller ridhuset jobbar jag mycket för att få henne avslappnad och att hon ska lyssna på mina hjälper. Cree är ingen häst som behöver hoppas ofta så det gör vi sällan hemma. Dock jobbar vi mycket med bommar och cavalletti för att öva precision och att hon ska hålla sig lugn och avslappnad då hon lätt tänder till så fort hon ser bommar. Det som är bra med bommar är att det inte sliter på hästen lika mycket som att hoppa så man kan ha framme det oftare. Nyttigt för både häst och ryttare. 

Jag brukar också se till att inte jobba henne mer än nödvändigt. Om hon går bra efter första galoppen tar jag inte en andra galopp bara för att… Jag vill att hon ska tycka att det är kul att arbeta så att vi kan jobba med varandra och inte emot varandra, därför avslutar vi när vi båda är nöjda. 

Kul att se att det går bra för Ida och Harold, nästa vecka har hon säkert mycket att berätta om sin tävling hon varit på i helgen. Ha det gott tills vidare! 

Almida Ericsson 


Läst 11745 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
Jag och Haldor har nu varit på vår första träning för Mads Hendeliowitz på fina Segersta Equestrian. Vi har fått många nya och bra saker att ta med oss och jobba vidare på hemma. Jag har här tänkt att dela med mig av tre av övningarna vi arbetade med och hoppas att det kan vara till hjälp för andra! Då Haldor är en stor häst med mycket påskjut och stora steg, jobbade vi främst med kvicka reaktioner samt med att korta stegen bakom sadeln som ett första steg till samling och mer uttryck i gångarterna.

Övning 1
Den första övningen syftade främst till att korta stegen bakom sadeln för att skapa en bättre balans på bakbenen. Genom en bättre balans på bakbenen där Haldor jobbar genom hela kroppen och över ryggen kommer vi dessutom få mer uttryck i gångarterna. Det vi gjorde var att i skritt flytta för innerskänkeln för att kunna fånga upp det på yttertygeln och därefter räta ut igen. Detta gjorde vi i båda varven och fortsatte att rida övningen i skritt tills det började gå lättare. Vi jobbade sedan på samma sätt i traven. Genom hela övningen låg dessutom fokus på att han inte skulle gå iväg, utan hela tiden vänta på mig i en lite mindre skritt/trav. Jag skulle även fokusera på att hålla en stilla hand och låta honom söka kontakten och runda sig i formen. För att ta övningen vidare längde vi även formen i en fortsatt bibehållen balans samtidigt som han gick med de korta stegen som ett första steg till samling. Som belöning när han svarade bra på det vi bad om red jag på lite mer framåt eftersom det är så han egentligen vill gå, för att sedan korta upp honom igen och be honom flytta sig för innerskänkeln upp på yttertygeln.

Här kan ni höra Mads beskriva övningen och se oss utföra den:

Övning 2
Målet med den andra övningen var att jag ska kunna sitta helt stilla med mina händer och låta Haldor komma till mig. Övningen gick ut på att vi rider lite svagt bogen in på långsidorna där jag kortar steget med bibehållen kontakt. Även om han spänner upp i halsen sitter jag kvar och håller samma kontakt och väntar på att han slappnar av igen och rundar sig i formen. På det viset berömmer vi hela tiden avspändheten och precis som i förra övningen rider vi fram igen när han slappnar av eftersom det är där han trivs bäst. Detta upprepar vi sedan med korta intervaller. För att utveckla övningen red vi sedan på samma sätt fast på medellinjen för att ha ännu bättre koll på yttersidan. Detta varvade vi med att länga ut formen på en 20 meters volt.

Se vad Mads säger om övningen och hur det ser ut när vi utför den:

Övning 3
Den sista övningen var en övning som egentligen lämpar sig bra för uppvärmning. Den här gången gjorde vi den dock i slutet av passet. I övningen skulle vi länga formen och växla mellan trav och galopp samtidigt som vi tänker lite bogen in och fångar upp honom på yttertygeln. Detta ska vi försöka göra utan någon större förändring i kontakten, utan han ska precis som i tidigare övningar söka en kontakt i en stilla hand. Övningen är också bra för kvickheten för skänkeln och för Haldor att hitta en god egen balans.

Se Mads beskrivning av övningen och hur det såg ut när vi red den:

Den sista övningen blev en hemläxa till mig och Haldor att jobba på tills nästa gång vi träffar Mads. Vi har den här gången mest fokuserat på grundridning, vilket precis som namnet säger ligger till grund för kvalitén i alla rörelser. Det jag främst tar med mig från dagen är vikten av att vänta på att Haldor söker en kontakt istället för att kompromissa eller forcera fram en kontakt. Det var väldigt roligt och lärorikt att träna för Mads. Vi har fått med oss flera nya verktyg och metoder gällande hur vi kan bemöta svårigheter. Jag upplevde det som att Mads direkt såg vad Haldor och jag har för utmaningar och styrkor och kunde förmedla sin kunskap på ett mycket pedagogiskt sätt. Vi ser fram emot nästa träning och jag hoppas att övningarna kan hjälpa fler av er också!

Ida Pelander


Läst 10826 ggr Kommentarer Kommentera

Hej igen, Almida här!

Nu var det en vecka sedan jag skrev mitt senaste inlägg och det har hunnit hända mycket roliga saker sedan dess. Förra veckan åkte nämligen jag och Cree ner till Skåne där Irma håller hus för vår första träning tillsammans. Jag har sett fram emot detta länge så det var kul att äntligen komma iväg. Mina förväntningar var att Irma skulle se små detaljer i min ridning som kunde förbättras. Då jag har ett fungerande system sedan innan handlar det inte om att jag ska ändra om min egna ridning helt, utan det är detaljerna som ska kunna göra min ridning bättre och mer effektiv. 

Irma hade lagt upp tre övningar för dagen. Den första handlade om att jag skulle reglera galoppsprången mellan tre bommar med 15 meter emellan. Jag skulle variera att rida på 4 och 5 galoppsprång för att se så att gas och broms fungerade och hitta ett bra flyt utan att galoppen rinner iväg eller det blir dragkamp. Detta var väldigt nyttigt för oss och jag fick med mig ett väldigt bra tips från denna övningen. Det var att jag ska samla hästen på min egna utandning för att skapa en avspänd samling. När jag provade detta märkte jag direkt stor skillnad på avspändheten hos Cree och jag kunde vara mycket lättare i handen, vilket är målet. Jag har hunnit göra denna övningen en gång hemma efter träningen och även om det fortfarande finns mycket förbättringar att göra så känner jag skillnad redan nu. 

Andra övningen var att vi skulle hoppa som en åtta. Två hinder placerade i mitten av banan och en kavalettibock vid vardera kortsida. Denna övningen handlade om att jag skulle hitta en bra rytm och kunna behålla en aktiv galopp i svängarna. Cree kan vara lite tittig i hörnor och gärna vilja snedda men denna övningen tvingade mig att galoppera genom hela svängen vilket var väldigt nyttigt. Jag märkte också hur Cree blev mer avspänd när jag lät henne galoppera genom svängen istället för att börja bråka i onödan. Detta är något jag verkligen ska ta med mig till kommande tävlingar då det kommer ge oss mycket bättre flyt och även göra det lättare för mig att hitta distanser i svängarna. Irma sa även en bra sak till mig som jag kommer ta med mig, “Det finns ingen rätt väg till ett hinder”. Hon menar på att man måste anpassa vägen beroende på vilken häst man har. Till exempel Cree som gärna vill snedda är kanske inte den bästa vägen att gå ända ut i hörnorna då jag tappar rytmen om jag ska börja krångla till det för att få ut henne i hörnan. Istället är de bättre att jag håller rytmen och kanske tappar 3 meter men kommer fortfarande fram till hindret med en jämn galopp och avspändhet. 

Sista övningen var en bock med fyra galoppsprång till en kombination. Här handlade det också om att hitta rytmen och en jämn, avslappnad galopp. Denna övningen kändes bra, Cree är jämn i sin galopp så jag behöver oftast inte inverka så mycket mellan hinder. Vi försökte bara hitta en avslappning mellan hinderna för att få så bra språng som möjligt vilket jag tyckte vi fick till. I slutet la vi ihop alla övningar och träningen innan hade gett resultat för sista rundan fick vi en jämn, fin rytm med avslappnade språng. Jag tar med mig många bra tips från denna träningen och ser redan fram emot nästa tillfälle. Om ni vill läsa mer om vad Irma har att säga om träningen och även se ett klipp från när jag gjorde övningarna länkar jag de inläggen här:

https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/hitta-rytmen-med-irma-karlssons-ridovningar.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/forsta-hopptraningen-for-irma-karlsson.htm

I helgen var vi på vår första tävling efter Falsterbo. Cree fick en välförtjänt vila efter en intensiv vår och sommar men nu är det kul att äntligen vara tillbaka på tävlingsbanan. Vi startade två klasser. I lördagens 125cm kändes hon förvånansvärt lugn och avslappnad. Jag trodde hon skulle vara mer spänd efter att inte varit ute och tävlat på ett tag men hon var väldigt koncentrerad på mig och vår uppgift. Vi fick till en jättefin runda, tyvärr föll en bom men inget att klaga på. På söndagen hoppade vi en 130cm, vår andra någonsin. Även denna rundan kändes bra och jag hittade ett bra flyt. Sista bommen föll men jag är glad för att det känns så lätt även om vi är nya på denna höjden. Denna helgen är fri från tävling så vi har myst i skogen och återhämtat oss. Nästa helg åker vi till Växjö för att starta 120cm och 130cm. Ser verkligen fram emot höstens tävlingar, tror vi kommer utvecklas mycket som ekipage.

 

Vi var väldigt snygga på tävlingen med vår NAF väst och schabrak.

Hoppas ni uppskattade detta inlägget och kan ta med er övningarna jag och Irma gjorde i er vardag. I nästa inlägg kommer Ida skriva om sin första träning med Mads vilket jag ser fram emot att läsa. Ha det bra tills vidare!

Almida Ericsson
Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 10362 ggr Kommentarer Kommentera
tillsammans med:
Almida Eriksson

Almida Eriksson


Ida Pelander

Ida PelanderOm NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.