NAF Träningsakademin
OKT
30
2022

Hej!

Söndag igen och jag är precis hemkommen från en tävlingshelg i Karlshamn. Vi åkte ner i fredags och har bott på hotell, hela familjen var med vilket var mysigt. Borta bra men hemma bäst! Det har varit en lyckad helg tävlingsmässigt. I fredags var hon väldigt pigg och inte riktigt fokuserad på mig men det blev bättre på lördagen och söndagen. Igår hade vi ett retligt nedslag i 130cm men vi tog revansch idag där det blev en andraplats i 125cm. Cree har verkligen varit på hugget hela helgen, hennes inställning är det inget fel på och jag tycker jag fått till ridningen bra. Framförallt så tycker jag att jag galopperar på bättre i svängarna vilket gör att jag hittar bra framåtlägen till hinderna. 

Inför meeting är det viktigt med planering. Det är mycket packning som ska med, därför är det bra att ha en packlista. Jag har en lista jag alltid utgår ifrån för att veta att jag får med mig allt viktigt. Det är också bra för att minska nervositeten då man inte behöver gå runt och oroa sig för att man glömt något vilket kan skapa en stress. Jag har ett sadelskåp jag packar det mesta i för att samla allt på ett och samma ställe vilket är smidigt. Förra veckan klippte jag Cree så att hon inte skulle bli lika svettig under helgen och kunna torka fortare. Detta var välbehövligt då det varit runt 15 grader i helgen. Jag la även upp en tydlig ridplan för veckan för att få så bra förutsättningar som möjligt. Två dagar innan så trimmade jag henne i ridhuset för att känna så att alla knappar fungerade, dagen innan tävlingen skrittade vi ut en runda på hårt underlag. Uppladdning inför tävling får man komma ihåg är individanpassat. Det som passar för mig och Cree behöver inte vara det optimala sättet för ett annat ekipage. Det kan ta lite tid innan man hittar det optimala sättet men man får se allt som en lärdom. 

Meeting är verkligen något speciellt, man spenderar många timmar tillsammans med hästen och träffar nytt folk i stallgångarna. Det blir en trevlig gemenskap där alla hejar på varandra även om man är rivaler. Det är viktigt att se till så att hästen får i sig tillräckligt med vatten under dagarna. Jag brukar blöta Cree´s krafftfoder extra mycket för att hjälpa henne med vätskebalansen. Jag ger henne även Naf Electro Lytes under tävlingshelger för att ersätta viktiga salter som kan försvinna vid hård ansträngning. Förövrigt så är Cree snäll att ha med sig på meeting vilket är tacksamt. Innan nästa tävling så ska jag hinna med en träning för Irma så det kommer jag skriva om i nästa inlägg. Ha det bra tills dess!

Almida Ericsson.


Almida Eriksson

Almida ErikssonLäst 10984 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

 

I förra inlägget skrev jag att det var dags för träning för Mads igen. Tyvärr blev det inställt och vi letar efter en ny tid. Det fick bli dressyr på hemmaplan för oss istället!

 

Jag för alltid riddagbok över mina pass. Det har jag valt att göra digitalt i en app. Jag tycker det blir överskådligt och är utvecklande att kunna se och utvärdera det jag och Haldor gör. Här kommer nu den här veckans pass:

Veckan började med träning för min hemmatränare. Under det passet låg fokus på att han skulle jobba genom hela kroppen i en avspänd form och vara kvick för mina hjälper. För att uppnå det jobbade vi en hel del förvänd galopp, skolor och lite vändningar på bakdelen i skritt och galopp. Jag upplever att det sällan funkar att jaga på honom, utan framåtbjudningen och kvickheten kommer då jag har honom mellan hand och skänkel. Vidare jobbade vi mer med skolorna i både trav och galopp, vilket är något vi har haft lite svårt för. Det går dock framåt mer och mer för varje träningspass! Vi jobbade även en del med att få in rytmen i bytesserierna och det brukar gå bra så länge jag har honom framför mig. Jag var väldigt nöjd med detta pass då jag verkligen kände skillnad på honom i slutet, jämfört med början av passet.

 

På tisdagen fick han sedan gå en promenad på 40 min ute på vägarna. Jag brukar varva mellan att gå på asfalt, grusväg och i skogen för att han ska få variera underlaget så mycket som möjligt. När jag går med honom brukar jag gå med lite tempo så att han skrittar genom ryggen men utan att det blir forcerat. Jag brukar även göra lite enkla horsemanship-övningar som att han ska stanna så fort jag stannar, att han följer med mig när jag ändrar tempo eller vänder. Promenader tycker jag är ett perfekt tillfälle att bygga ett starkare band med hästen. Han fick även lite spadag med nyfriserad man och självklart NAF Farrier solution! Med NAF Farrier solution ser man verkligen i flera dagar att hoven är återfuktad, vilket är något jag aldrig varit med om tidigare!

 

På onsdagen fick han jogga lite i ridhuset. Då låg fokus på avspändhet och jag jobbade på serpentinbågar, åttvolter och med den förvända galoppen. Jag la även in övning 1 från förra träningen med Mads (https://www.hippson.se/blogs/naf/var-forsta-traning-for-mads-hendeliowitz.htm), för att se till att jag hade honom på yttertygeln. Han släppte väldigt fint i slutet på passet.

 

På torsdagen var det dags för ett kort pass med lite hoppning. Jag rullade lite på två linjer och fokuserade på att få in en bra rytm. Både jag och Haldor tycker att det är kul att hoppa och jag tycker att det är bra att Haldor får använda kroppen på ett annat sätt. Ofta tycker jag att han brukar kännas ganska fin dagen efter jag hoppat. Variationen gör honom gott!

 

I fredags blev det ett dressyrpass och vi jobbade vidare med övningar från träningen i måndags. Jag fick en väldigt bra känsla och det känns verkligen som att vi börjar hitta trycket i gångarterna på träning! Vi fick till några bra öppnor och han kändes kvick genom hela passet!

 

Igår blev det en uteritt där jag varvade mellan att rida i skogen, på grusade vägar, klättring och skritt på asfalt. Jag lät honom även galoppera på lite för att jobba på kondition och framåtbjudning. När jag rider ut brukar jag varva mellan bus och arbete då det går lika bra att rida en skänkelvikning på grusvägen som i ridhuset! Pappa följde med en bit för att leta efter svamp. Det är så mysigt att umgås i stallet!

Idag har han haft en skön dag i hagen och en liten promenad på det! 

Anläggningen vi står på har idag haft dressyrtävlingar. Jag tycker att det är väldigt kul och viktigt att hjälpa till ideellt på klubben. Både att få vara del i gemenskapen och hjälpas åt att arrangera något men samtidigt för att kunna ha en aktiv tävlingsklubb. Jag satt som skrivare i 6h och jag fick på den tiden se många olika ekipage och samtidigt höra domarens kommentarer. Det blev som en form av gratis-clinic och något jag tycker är väldigt lärorikt och roligt. Något jag särskilt tar med mig är hur viktig inridningen och avslutningen faktiskt är. Precis som Mads sa när jag var och tränade för honom så är det en programdel som kommer två gånger vilket program man än rider. Det är något man verkligen kan plocka lite extra poäng på! Nu är jag taggad inför vår nästa tävling i mitten av november!

 

För att se mer av det jag och Haldor hittar på till vardags kan ni gärna följa mig på instagram där jag heter idapelander. Där får ni gärna också skriva om ni har några önskemål på vad jag ska skriva om här på bloggen.

 

Ha det så gott till dess!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida PelanderLäst 10615 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allesammans!

Jag och Cree har haft en relativt lugn vecka hemma. Det har blivit både skogsrundor, longering och idag var vi iväg på öppen bana. Förra veckan hade jag och Irma ett utvecklingssamtal där vi pratade om senaste tidens träning och tävling. Vi kom fram till att jag har hittat ett mycket bättre flyt i min ridning den senaste tiden och att det har visat fina resultat. Det jag ska tänka på är att inte inverka i onödan, utan bara göra det som är nödvändigt så att det inte blir så mycket på och av som jag kände att det blev i vår senaste start. Cree är hinderklok så hon löser det enkelt om jag sätter upp en bra galopp och vägleder henne åt rätt håll. Vi kom även fram till att det hade varit nyttigt att göra studs-övningar för att träna på kvickheten och för att få henne att hoppa igenom hela kroppen. Ibland blir det att hon stressar över hinderna men genom att hoppa studs tvingas hon att stanna upp och hoppa med hela kroppen. Vi gjorde detta i veckan vilket hon gjorde väldigt bra, hon tog tid på sig och hoppade runt och fint vilket var precis det vi ville. Irma tipsade om att lägga hinderna som kryss för att hjälpa hästen att hoppa rakt och inte dra åt något håll vilket många hästar gärna gör för att de är svagare i ena sidan. Det fungerade mycket bra när jag gjorde det, speciellt då jag vill inverka så lite som möjligt så att hon får tänka själv i studs-övningar. Jag ser verkligen fram emot nästa träning för Irma. Det lutar åt att det blir i mitten av november när hon är hemma i Sverige igen. 

Idag tänkte jag ge några tips på produkter som jag använder näst intill dagligen i stallet. Efter varje ridpass smörjer jag min utrustning för att det ska hålla sig i bra skick. Jag använder mig av NAF Luxe Leather Cleanse & Condition sedan minst ett år tillbaka då denna produkt är magi! Den rengör och återfuktar lädret på samma gång vilket är så smidigt och gör att lädret håller sig mjukt och fräscht. Två andra favoritprodukter som jag använder mig av beroende på säsong är NAF Warming Wash och Cooling Wash. I somras använde jag Cooling Wash för att kyla ner, relaxera och fräscha upp trötta muskler efter ansträngning. Nu har jag gått över till Warming Wash som istället har en värmande effekt och som också hjälper till att fräscha upp pälsen från stöv och svett. Bara häll i några kapsyler i en hink med vatten, behövs inte sköljas ut. En annan favorit från NAF som jag hittat det senaste är Farrier Solution. Denna näringsrika hovgel har många fördelar för hoven men bland annat hjälper den till att skapa en barriär mot anaroba bakterier samt bibehålla fukthalt. Trots att Cree har bra kvalitet på sina hovar är det bra att hjälpa till att stärka dem då de får utstå mycket varje dag, både i hagen och vid ridning. 

Om ni vill se mer av mig och Cree och vårt vardagsliv så kan ni följa mig på Instagram, jag heter Almida Ericsson där. Om ni har några önskemål om vad ni vill att jag ska skriva om så skriv gärna till mig så ska jag försöka fixa det! Ha det bra tills vidare.

Almida Ericsson


Läst 9784 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

Igår var det dags för tävling för mig och Haldor igen. Senaste starterna har vi haft lite problem med att han tappar framåtbjudning inne på banan så att jag inte riktigt kan hålla ihop honom. Vi har därför fått testa NAF EnerG shoots, vilket är en koncentrerad näringsrik blandning av essentiella aminosyror och biotillgängligt järn som stödjer energiomsättningen. Jag märkte skillnad på honom då jag fick fram honom mer i ökningarna och generellt fick bättre svar. Vi fick till exempel en 8 på ökad skritt då jag hade honom mer mellan hand och skänkel. Till vardags äter han även EnerG vätska, vilken han tycker om väldigt mycket. Tidigare har vi gett honom olika energioljor men problemet med dem har varit att han inte velat äta dem eftersom man behövt ge så stora mängder av dem. I vissa fall har han behövt äta flera deciliter per dag. Med NAF EnerG får han tydligt mer energi samtidigt som han endast äter 30 ml/dag. Återkommande med alla NAFs tillskott är att de är väldigt koncentrerade så man inte behöver ge särskilt mycket av dem. Det passar perfekt när hästarna kan vara lite kräsna!

 

 

 

Andra saker jag gör för att jobba på framåtbjudningen är att variera träningen. För några veckor sedan skrev ju Almida om hur hon tänker kring varierad träning och hur hon lägger upp arbetet för Cree under en vecka. Nu tänkte jag berätta hur jag gör för mig och Haldor. Hur man lägger upp en vecka är väldigt individuellt och beror på många olika faktorer. Saker som spelar in kan vara allt ifrån hästens ålder och utbildningsnivå till disciplin och vilka träningsmöjligheter man har på anläggningen där man står uppstallad. På anläggningen Haldor står finns två ridhus med olika underlag och fina ridvägar, vilket såklart underlättar möjligheterna till variation. Ju mer varierat man rider, en desto mer hållbar häst får man också tänker jag. Under en vecka brukar Haldor gå 3 dressyrpass, varav ett av dem brukar vara träning för vår hemmatränare. Han har vilodag 1-2 gånger i veckan och då promeneras han för hand. Vi rider också ut 1-2 gånger. Övriga dagar brukar jag hoppa/markarbeta honom eller bara jogga.

Nästa helg är det dags för träning för Mads Hendeliowitz igen, vilket vi ser mycket fram emot! Det ska bli kul att återkoppla till det vi jobbade med förra gången samt få med oss nya bra övningar hem!

Ha det så bra tills dess!

Ida Pelander


Läst 8796 ggr Kommentarer Kommentera

Hej igen!

Sedan jag skrev sist har jag hunnit med en del tävlande. Vi hade en framgångsrik helg i Laholm förra veckan där vi fick med oss två placeringar. Första klassen som även var höstens första inomhusstart var en 120cm tidshoppning där jag fick till ett riktigt bra flyt så vi placerade oss som trea. Cree älskar tidshoppningar, hon är så fokuserad på mina signaler och så fort hon ser hindret suger hon tag i det. Dagen efter hoppade vi en 130cm och var felfria även i denna klass, vår första dubbelnolla i 130cm så det kändes extra kul. Vi fick även med oss en fjärdeplacering. Allt stämde verkligen denna helgen. Jag red bra, Cree kändes perfekt och Laholm har ett fantastiskt ridhus att rida i. 

Denna helgen åkte vi till Halmstad för att hoppa samma klasser. Igår var vi felfria och femma så ännu en rosett hem med oss. I dagens tekniska 130 red jag inte som jag skulle, jag började plocka i henne alldeles för mycket vilket ledde till ett ner och en volt. Väldigt glad över Cree´s prestation dock, hon kämpar och hjälper mig genom alla situationer även om jag ska krångla till det i onödan. Men väldigt nyttig helg med många lärdomar, precis det vi behöver för att kunna utvecklas. 

Nu är det tre veckors tävlingsvila innan vi åker på meeting i Karlshamn. Veckan som kommer nu tänkte jag hon skulle vila helt från hoppning för att återhämta sig och veckorna efter de försöka arbeta mycket med markarbete. Bland annat jobba med övningarna jag fick med mig från när jag var och tränade för Irma Karlsson då jag tycker de har hjälpt mycket i min ridning och Cree´s ridbarhet. Länk till dessa övningar hittar du här: https://www.hippson.se/artikelarkivet/traningsakademin/hitta-rytmen-med-irma-karlssons-ridovningar.htm

Senaste tiden har hon fått mycket kommentarer att hon är fin i kroppen vilket jag blir superglad av att höra, ett kvitto på att vi jobbar mot rätt håll. I veckan ska jag även ha ett digitalt möte med Irma för att utvärdera senaste tidens arbete och tävlingar. Det kommer förhoppningsvis ge oss ännu en skjuts i rätt riktning. Blev mycket tävlingssnack detta inlägget men hoppas det är intressant att följa vår resa, nästa inlägg blir något helt annat. Ha det gott tills dess!

Almida Ericsson 


Läst 8496 ggr Kommentarer Kommentera
tillsammans med:
Almida Eriksson

Almida Eriksson


Ida Pelander

Ida PelanderOm NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.