NAF Träningsakademin

Hej allihopa!

 

I det här inlägget tänkte jag utvärdera och berätta om hur stor skillnad tillskotten från NAF har gjort för oss i kombination med rätt träning.

 

Haldor är en väldigt stor häst som har haft ganska svårt att lägga på sig men han är verkligen så fin i kroppen nu! I och med att han är ganska stor och långsam i sina rörelser jobbar vi mycket med kvickheten och att sätta honom på bakbenen. Något vi gör varje pass är tempoväxlingar och övergångar. Redan när jag rider fram brukar jag börja med övergångarna och tempoväxlingarna så att han blir kvick, kommer igång i kroppen och sätter bakbenen under sig. När jag sedan plockar upp honom mer brukar jag hela tiden göra små avstämningar och halvhalter för att se till att han stannar kvar på bakbenen och bär sig bra. Efter att Haldor börjat få NAF M Power har jag verkligen sett skillnad på honom kroppsligt då han börjat muskla upp överlinjen mer. När han bygger mer muskler och blir starkare märker jag ju såklart också stor skillnad i ridningen och får mycket bättre svar från honom!

 

Vidare är Haldor en häst som inte alltid har helt eget driv framåt. För att jobba med det brukar jag vara noggrann med att variera träningen och lägga in uteritter och hoppning osv. så att han aldrig tycker att det är tråkigt att jobba dressyr. Tempoväxlingar och övergångar är även en viktig del i kvickheten. Jag brukar dessutom varva dressyrarbetet med att kanske galoppera något varv i ridhuset i lätt sits och i längre form och låta honom rulla på framåt. För att ge honom mer energi och för att väcka honom ytterligare har NAF EnerG och NAF Omega Olja hjälpt oss mycket. Dessa tillsammans med NAF M Power har hjälpt honom att få extra power och tryck i ridningen! På tävling har vi även testat NAF EnerG shots för att ge en extra boost inför starten. Efter han har fått en sådan känns han från början ännu mer framme!

 

Haldor blir 16 år i år och därför är vi väldigt glada för NAF PRO Superflex, vilket är ett ledtillskott speciellt framtaget för Skandinavien. Med NAF PRO Superflex kan vi hålla Haldors leder i gott skick och behålla rörligheten. Ytterligare saker jag gör för att behålla en god ledfunktion är att variera underlaget och träningen så mycket som möjligt samt värma upp ordentligt.

 

Haldor har dessutom ätit NAF In the Pink Powder, vilket är ett vitamin- och mineraltillskott förstärkt med prebiotika och levande probiotisk jästkultur för att optimera tarmfloran och upptaget av näring. Förra vintern var Haldor lite dålig i magen till och från men det har varit så mycket bättre när han ätit detta tillskott, vilket såklart hjälpt till då Haldor ska bygga upp kroppen! Vid hårdare träning och varmare väder har Haldor även fått elektrolyter för snabbare återhämtning. NAF Electro Lytes innehåller de fyra viktigaste kroppssalterna som försvinner vid svettning, träning och varm väderlek. Tillskottet ger därför bättre förutsättningar för en vidare god prestation.

 

Såklart kan inte ett tillskott göra allt men tillsammans med rätt träning är det en hjälp i rätt riktning. Vi har tidigare testat flera andra tillskott åt Haldor men aldrig fått så bra resultat som vi fått med tillskotten från NAF. Dessutom tycker Haldor att alla tillskotten är goda och de ges i små volymer, vilket gjort det mycket lättare att få i honom dem.

 

Nu tränar vi vidare mot vår tävlingsdebut för året och tillsammans med tillskotten från NAF har vi bra förutsättningar att kunna nå våra mål!

 

Ida Pelander


Ida Pelander

Ida Pelander



Läst 7799 ggr Kommentarer Kommentera

Hejsan!

I fredags var vi äntligen nere i Sjöbo hos Irma och tränade. Det var en lärorik träning där fokuset låg på att hitta en bra rytm och jag fick även träna på min sits. Jag har haft lite problem med att jag känt att det blir mer och mer stressat för varje hinder som går inne på banan, därför hade Irma satt ihop en bana med många språng så att jag fick öva på att hålla en jämn rytm. Även om jag kände att de blev lite mer stressat mot slutet av rundan så kunde jag ändå hantera det bättre genom tips och trix från Irma. Jag provade att korta tyglarna några centimeter och bara det gjorde att jag kunde rida mer effektivt med överkroppen. Det gjorde även att min sits blev stabilare och jag kunde sitta mer stilla i sadeln. Hon hade även satt upp en linje i mitten av ridhuset med studs sedan tre galoppsprång till en oxer sedan tre galoppsprång till en studs igen. Detta var en bra övning för att jag skulle få öva på min sits och kunna komma tillbaka i sadeln. Jag och Irma pratar mer om detta i videon nedan där ni även kan se mig och Cree göra övningarna. 

Jag är väldigt glad för denna möjligheten NAF ger mig, jag känner efter varje träning att vi utvecklas mer och mer. Irma tyckte att jag hade hittat en bra grundgalopp vilket hjälper oss att få till en jämn rytm vilket jag fick till väldigt bra på denna träningen. Hoppas ni får inspiration av videon och kan ta del av övningarna. 

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida Eriksson



Läst 8456 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihopa!

 

Min vinterträning pågår fortfarande och jag har planerat vår första start i början av april. Då har vi tänkt komma ut och rida vår första msvb:5 på riktig tävling. Vi red ju en programträning här om veckan och den gav oss verkligen mersmak! Läs mer om hur det gick här: https://www.hippson.se/blogs/naf/lyckad-programtraning-och-en-tur-runt.htm.

 

 

I förra inlägget skrev jag om vilka hästar som har tagit mig dit jag är idag. Jag avslutade då med att nämna hur lärorikt det också är att jobba i stall och att omringa sig av duktiga och kunniga personer. Det här inlägget kommer handla om mina tankar och erfarenheter om det.

 

 

Redan tidigt under min ridskoletid fick jag möjlighet att vara stallvärdinna på helgerna. Det gav mig möjlighet att både lära mig om samt förstå hur ett stall ska skötas. Allt under ledning av en erfaren vuxen. Det var veckans höjdpunkt att komma till stallet på morgonen och höra hur hästarna gnäggade välkomnande när det var dags att morgonfodra! Förutom att arbeta med stallsysslor så fick jag hjälpa de yngre nybörjareleverna med ponnyerna. Någon behövde hjälp att tränsa och någon annan ville bli ledd under sin lektion. Jag har alltid trivts med att få ta ansvar och det är roligt att få hjälpa andra! På ridskolan fick jag träffa många olika hästar och människor, vilket såklart gett mig många nya erfarenheter, lärdomar och nya synsätt. Bara att sitta och titta på lektionerna, t.ex. under lunchen, ger så många nya perspektiv och ger viktig ny kunskap.

 

 

De två senaste somrarna har jag arbetat i dressyrstall. Det har gett mig flera nya och andra lärdomar. Här fick jag verkligen en insikt i hur det är att satsa mot toppen och då är det bara upp till en själv att suga åt sig så mycket kunskap och inspiration som det bara är möjligt. Något jag tar med mig därifrån och ofta tänker på är hur det finns en så noga avvägd och individuellt baserad plan för varje häst. En plan som utefter hästens förutsättningar och villkor ska få ut det bästa av hästen som individ. Jag har även fått lära mig hur mycket hårt arbete det är som ligger bakom framgångar. Det är tidiga morgnar och sena kvällar men hur fantastiskt är det inte när det man har arbetat hårt med äntligen börjar ge resultat? Varje dag är en del i resan att bli en bättre ryttare och ta sig närmare sina mål!

 

 

När jag arbetat i dressyrstall har jag också fått rida många hästar på olika utbildningsnivåer och i olika åldrar. Jag vet inte hur många gånger det tåls att säga hur viktigt det är att rida flera hästar! Framförallt tycker jag att man blir väldigt medveten om sin egen ridning och vad man själv gör bra och vad man behöver utveckla. Upptäcker man att man ofta stöter på samma problem på flera hästar är det viktigt att rannsaka sig själv och undersöka hur man egentligen inverkar och reflektera över vad man skulle kunna göra annorlunda. Desto fler hästar man rider desto mer rutin får man också som ryttare och desto fler verktyg får man i fler situationer. Nu när jag går i skolan och inte jobbar i samma utsträckning är jag tacksam att jag får möjligheten att hjälpa till med några stallkompisars hästar, utöver att jag tränar och tävlar Haldor, för att få ännu fler timmar i sadeln och kunna utvecklas snabbare som ryttare!

 

Hoppas det varit intressant läsning! Vi hörs om två veckor igen!

 

Ida Pelander


Läst 7686 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Förra inlägget skrev jag om vårkänslorna jag fått men nu är det tillbaka till vinter med snö och massa minusgrader. Inte det jag såg fram emot men nu är det faktiskt inte många veckor kvar till vinterkläderna kan läggas på hyllan. Just nu är jag inne i en väldigt stressig period i skolan med mycket tentor och uppgifter vilket inte ger lika mycket fritid. Det blir att direkt åka till stallet på eftermiddagen efter skolan, sedan hem och plugga igen innan läggdags. Stallet hjälper mig mycket med att lugna stressen och det är skönt att för några timmar bara kunna släppa alla stressande tankar och åka till hästen som ger en positiva tankar. En annan händelse som gav mig väldigt mycket energi och motivation var Göteborg Horse Show. I år äntligen blev det av, som jag längtat efter att återigen få uppleva stämningen som är inne i arenan. Det var extra kul att Irma Karlsson var där och tävlade så jag fick se henne tävla live. Det ger en så mycket kunskap av att kolla på proffsen och se hur de guider sina hästar runt svårigheterna och se hur häst och ryttare verkligen kämpar tillsammans. Jag är så imponerad av hur alla hästar hanterar atmosfären inne i arenan, särskilt de yngre hästarna som inte är lika vana. Jag kom bara ihåg hur spänd Cree va när vi var i Falsterbo. Mycket tält och utsmyckning att titta på som var nytt för henne när vi var där men det gav oss samtidigt mycket erfarenhet. En dröm hade varit att rida även på GHS någon dag men de är nog ett tag kvar tills dess! 

Det blev även lite shopping på mässan. Jag behövde ett par nya bakbensskydd till tävling så det passade vi på att köpa när det va rabatt på mässan. NAF var där så jag fick träffa gänget vilket var superkul. Kul att se att det var så många som besökte montern och var intresserade av deras produkter, det finns verkligen produkter för alla typer av hästar. Jag och Sofia pratade om att jobba förebyggande med skador. NAF har många produkter som hjälper till med återhämtning, bygga upp och hjälpa till att stödja olika delar av hästen och hur mycket detta kan hjälpa till för att minska antalet veterinärbesök och så vidare. Att hjälpa hästen med detta kan verkligen vara en investering för både hästen och dig själv.

Jag har även hunnit tävla sedan sist jag skrev. Denna gången valde vi att gå in direkt i en 130cm, innan har vi alltid hoppat en lägre förklass. Det var inga problem och vi fick till en jättefin runda. Tyvärr fick vi ett ner på sista hindret men jag kände att jag red aktivt och höll den planen jag hade tänkt. Omhoppningen blev något stressad så i framtida klasser så pratade jag med Irma om att jag ska hitta tillfällen under ritten där jag ska tänka på min andning lite extra. Framhoppningen till denna klassen tyckte jag att jag inte riktigt fick till perfekt. Det handlar mycket om att jag vill hitta en bra galopp men det är svårt med allt som händer runt omkring en när det är så många ekipage på en liten yta. Johanna Lassnack hjälpte mig med hur jag ska tänka gällande detta och det vi kom fram till var att jag inte ska ha samma förväntningar på känslan på framhoppning som inne på banan. På framhoppningen måste jag anpassa galoppen efter omständigheterna och som jag och Johanna har pratat om innan, att framhoppningen är en egen "box" där känslan jag får där inte avspeglar hur min känsla inne på banan kommer att bli. Jag är glad att ha både Johanna och Irma med på min resa då de hjälper mig att förbättras hela tiden. Nästa vecka ska jag äntligen till Irma igen vilket jag verkligen ser fram emot. Så nästa inlägg kan ni förvänta er mycket tips och trix från Irma. Hoppas ni uppskattade inlägget!

Almida Ericsson


Almida Eriksson

Almida Eriksson



Läst 7729 ggr Kommentarer Kommentera
tillsammans med:
Almida Eriksson

Almida Eriksson


Ida Pelander

Ida Pelander



Om NAF Träningsakademin
Följ dressyrryttaren Ida Pelander och hoppryttaren Almida Erikssons utveckling i denna blogg.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.