Paradressyr – bakom kulisserna

Att skritta sig i form!

När mina hästar arbetar så är det väldigt mycket skrittarbete, självklart andra gångarter med. Men merparten kvalitetsarbete lägger jag i skritt.
Att skritta kan man enligt mig inte göra för mycket av! 
En aktiv skritt är lösgörande, samlande och stärkande. Variera skritten i tempo, form genom att länga och korta formen och steget, sidvärts, rygga och bak- och framdelsvändningar, och faktiskt även påbörja att trampa på stället. 

Skritt är något som lätt kan bli en transportsträcka under tävling. Därför försöker jag att ha skritt uppdelat i aktiv skritt och ledig skritt, dvs. han får gå o spana lite på sånt han tycker är intressant osv. Ledig tid för huvudet. 
Det är inte att förväxla med ökad skritt eller lång tygel i ett pass. Utan om jag känner att nu är det läge för lite hjärnvila då får de ha det. Sen är det dax för jobb, då förbereder jag för jobb igen, och då ska det vara fokuserat. 
Tror ni förstår vad jag menar. Jag kan jämföra de med att sitta vid datorn eller att lyssna aktivt under en tid, sen är det hälsosamt för hjärnan med en mental paus. 

En bra övning för att hitta innerbak är att rida en "slarvis". Det är en förhastad skänkelvikning  med huvudet mot väggen. Den hjälper också till att hitta stödet på yttertygel. 
Om du vill läsa mer om Slarvis så finns den här i Hippsons supernyttiga samling av övningar. Sök på Anne-Carin Klinge Sporrong så kommer slarvisövning upp!
Slarvis kan man göra i alla gångarter, och för att stämma av emellanåt så rider jag rakt fram och känner vart jag har hans bakben. Det är så häftig känsla för jag tycker att det går att känna hur de verkligen sätter in baken under mig och lyfter upp frampartiet med en härlig bärighet över ryggen. 

Det var veckans ridtips från mig!

Jag har i tidigare inlägg skrivit lite om det tabubelagda ämnet inkontinens, vilket gav mig så fina meddelanden på mitt instagramkonto - Tack :-)
Många lider i det tysta. 
För er som vill läsa lite mer, om klimakteriet och inkontinens så kolla in denna: Snippipedia 


Men hur är det med stomi då?
Är det någon av er läsare som har stomi/påse på magen OCH ryttare?
Skicka gärna ett pm till mig om hur du upplever ditt liv i sadeln. Utmaningar och fördomar - vad som!
Jag vill gärna veta mer och kanske få ihop ett intressant blogginlägg med din hjälp! Du får självklart vara anonym!

Det finns ju så mycket bra produkter på marknaden och jag fann under en googling en stomigördel, som med fördel kan matchas ihop med en stomitrosa/kalsong.

Kollektionen kallas stödunderkläder. Underkläderna ser precis ut som vanligt men de är kanske aningen högre i midjan. Stomigördel var ju riktigt smart! 
Vid intensiv träning så håller den din stomi säkert på plats och även förebygger ett ev läckage. Gördeln kan användas under natten, vid bad, myspys stunder (om man vill dölja eller inte riskera att skava). 
Här är ett ex på Stomigördel och underkläder

Tänk att något så naturligt som kroppsvätskor av dess olika slag kan vara så tabubelagt... 
Ca 43 000 i Sverige har stomi och 10% av kvinnor runt 40 lider av inkontinens.

Kram på er!


Läst 12936 ggr Kommentarer Kommentera

Artros drabbar alla, även våra nära intill oss. Det är rent av sorgligt att inte ha den vanliga kraften och muskelstyrkan kvar. Och det är många i den drabbades omgivning som behöver ha förståelse och acceptans för vad som fungerar och utmaning.

Artros är förenklat beskrivet en ledsjukdom som innebär nedbrytning av ledbrosk. Det är vanligt med ledsmärta och funktionsnedsättning. Artros kan påverka vilken led som helst i kroppen, men det är oftast knän, höfter, händer och rygg som drabbas. När ledbrosket som är ett skyddande lagret gradvis bryts ner, så leder det till smärta, svullnad och nedsatt rörlighet. Det kan också leda till benpålagringar och förändringar i ledkapseln.

Artros är vanligtvis åldersrelaterat, och risken för att utveckla denna sjukdom ökar med åldern. Andra faktorer som kan öka risken för artros inkluderar ärftlighet, övervikt, ledskador och överansträngning av lederna. Just överansträngning och komplikation från mina tidigare skador gäller för mig. 

Symptom på artros kan inkludera smärta, stelhet, svullnad och minskad rörlighet i de påverkade lederna. Diagnos ställs vanligtvis genom fysisk undersökning, röntgen och ultraljud. Behandling för artros fokuseras ofta på att lindra smärta och förbättra ledens funktion. Det kan också innefatta livsstilsförändringar, fysisk terapi, smärtstillande medel och ibland kirurgiska ingrepp beroende på svårighetsgraden av artrosen.

Häromdagen intervjuades jag för en artikel om just artros och allmänt stall och ridning. Jag gav mina tips och ideér på hur jag försöker att underlätta min vardag så gått det går. Denna tidpunkt på året är verkligen inte en period jag är tillfreds med, artrosen fullkomligt äter upp mina leder. 
- Tryckavlastade "torgvantar"
- Skenor 
- Värme
- Mjuk skön handkräm
- Mjuk massage
- Värmevantar
- Medicin
- Gelhandtag på så mycket det går

Det är svårt att knoppa, de sista gångerna så har jag flätat dagen innan med en flätgel som ger lite stadga. Sen syr jag dem, försöker att få sju stycken, bulliga svulstiga knoppar. Då trär jag igenom nål och tråd längst ned och fäster vid snodden. Sen tar jag nålen från framsidan, undertill emot mankammen och trär igenom den några varv fram och tillbaka. Klart!

Det finns massor med olika information på nätet att läsa och här är ett förslag där du enkelt kan se och läsa lite mer vart ex. artros kan sitta: www.artros.se, bilden är hämtad från den sidan. 


Läst 13975 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
15
2024

Jag vill i detta inlägg börja med att önska dig Vignir - tack för allt du bidragit med inom islandshästvärlden. 
Du var en fantastisk förebild med otroliga hästar och du var alltid själv glad och positiv med härliga energier!
Det är en legend som för alltid kommer att finnas med oss. 
Ikväll tänder jag ett ljus för att hedra minnet av dig. 

Vila i frid 

.

2024-01-14

Första gången jag red igenom vårat kürprogram som jag hoppas att vi får möjlighet att rida på SM. 

Jag lägger upp några bilder från passet. 
Är lite klurigt men otroligt roligt och verkligen en DRÖM att få rida det!
Vi tragglar på hemma, vår ridbana är helt okej att hålla igång. Men just nu är det stora snödrivor längs ena kortsidan. 
Jag lyckades med bedriften att jobba båda hästarna lite lätt både lördag och söndag. Det var otroligt glada och nöjda killar. 

Just nu får båda grabbarna jobba med samma kür men påsikt kommer de ha varsin men superhärlig musik på dem!

Kram på er!


Läst 11145 ggr Kommentarer Kommentera

Festen i hästväg är i full fart! 

Vi åkte hem efter att ”vår” kategoris prisutdelning var klar. 
Väldigt välordnat men jag har ändå svårt för hög musik. Jag har alltid tjut i öronen o såna här festligheter gör ju saken inte bättre.

Galan var på Steam Hotell 🏨 och så fort jag har möjlighet så kompletterar jag med bilder 🤩

Men nu ska jag krypa ned o sova tillsammans med mina katter 🐱 

kram på er! 


Läst 8489 ggr Kommentarer Kommentera

Hör upp, kära vänner, för något otroligt har inträffat!


Min häst, den fantastiska Dalgaards Dux en skapelse med hovar och öron, har blivit nominerad i den prestigefyllda kategorin "Årets Häst"!

Det är som Oscars, men med graciös svansföring och färre antalet röda mattor

Samarbetspartners har blivit vår personliga stylist.
Det är egentligen DuxDeLux som är bjuden på den mest fashionabla galan för fyrbenta vänner. Glitter i manen, blommor på svansen - Dux är redo för en collected walk upp längs röda mattan!
Men han bad mig att gå istället, han vill ha en chill hemmakväll med grabben i boxen intill.
Jag har inte ens sett mig själv så här uppklädd sedan mitt försök att imponera på pumpaplantorna förra sommaren - ja de torkade fullkomligt bort. Så nya tag detta år!

En Oöverträffad Skicklighet.
Vem visste att min häst kunde bli nominerad för sina imponerande färdigheter i att dansa med sin människa på ryggen med lama ben som fladdrar i takt med honky tonktruddelutt.
Håll i er, Hollywood, här kommer vi! Bonny n´Clyde... Romeo n´Juliette!

"Bästa Prestanda i Rollen Som Kognitiv beteendevetandegräsätare."
Min häst har verkligen tagit på sig rollen som beteendevetande gräsätande konstnär. Inspirerande, djupt, med en touch av majestätiskt drama. Jag är helt överväldigad.

"Snigelpost-Dressyren": En Revolution inom Dressyrvärlden. Glöm alla vanliga dressyrmönster. Min häst har utvecklat en ny form av dressyr för att anpassa sig till mina honkey tonkben och slappa corestabilitet. - "snigelpost-dressyren". Ett elegant steg framåt, följt av två sniglande steg bakåt. Det är som om dansvärlden och posttjänsten äntligen har gått samman. 

Så här står vi nu, Dagen för dagen D - och vi är redo att ta oss an den röda mattan.
Dux har KBTövat för att få fram mitt mest glamorösa "vinnande leende", och han själv har uppvisat praktexempel på att se stolt och majestätisk ut (med lite hörester i munnen och halm i taglet).

Årets Häst-galan, här kommer vi - vi är redo att skaka om er hästvärld!


Läst 6854 ggr Kommentarer Kommentera

Ett perfektionskaos är en till synes motsägelsefull situation där strävan efter perfektion och precision kolliderar med kaotiska eller oförutsägbara händelser.
Vilket många gånger resulterar i en blandning av ordning och oordning, skönhet och galenskap på samma gång.

Tänk dig till exempel en välplanerad och perfekt organiserad festmiddag där varje detalj är noga genomtänkt: elegant dukning, fina porslin, perfekt placerade dekorationer och en fantastisk meny.
Allt är i perfekt ordning och precision tills kaoset plötsligt slår till.
En olycklig sammanblandning av rätter avslöjar sig, ett ljudligt brak från köket och en av gästerna råkar spilla rödvin på den perfekta duken.
Samtidigt som allt verkar vara i totalt kaos, kan det också skapa ett ögonblick av skönhet och gemenskap när människor skrattar åt situationen och delar en upplevelse som är minnesvärd på ett helt annat sätt än den ursprungligen planerades.

På en annan nivå kan ett perfektionskaos manifestera sig i till exempel en konstnärs ateljé där varenda penseldrag är noga planerat och varje färgsammansättning är väl genomtänkt.
Mitt i denna sökta perfektion kan konstnären plötsligt bestämma sig för att kasta färg på duken impulsivt eller kanske tappa en pensel som gör ett oväntat, men ändå konstnärligt vackert avtryck.
Det skapar en spännande kollision mellan det strävande efter perfektion och det oväntade kaoset som kan ge en djupare dimension till konstverket.

Dressyren, den sofistikerade grenen inom ridsporten - känd för sin precision, elegans och konstnärliga utföranden. 
Men bortom den graciöst stilrena atmosfär och ibland det strama ansiktsuttrycket under en tävling så finns även en värld av humor, skratt och oväntade händelser. 
Att se dressyrekipage utföra ett perfekt utfört mönster är som balett tillsammans med häst. Men bakom kulisserna finns en rad episka proportioner där häst och ryttare stundtals kan ha helt motsatta åsikter om vilken väg de ska ta!

Det är som att hästen plötsligt bestämmer sig för att gå från att vara en följsam partner till att göra en imitation av en giraff som är i full färd med att imponera på publiken.

"Hemliga" språket...
Svansens språk. Svansen som säger allt! Eller kanske inte allt, men en hel del. 
Medan rätt svansföring kan uppvisa intrycket av harmoni och fritt från störande insekter, kan en plötslig "svans- whiplash" likna en hästversion av en argumenterande tonåring som av olika orsaker säger "jag gör det här bara för att jag måste, inte för att jag vill". 

Kostymdilemmat!
För ryttarens del kan det i vissa fall vara sånär på en kamp att hålla sina vita ridbyxor rena - en balansakt mellan att imponera på domarna och undvika fläckar från det senaste intaget av en bit choklad och en kopp kaffe på stående fot till hästens impulsiva beslut att göra en snabbt utförd markering..... 
Själv har jag en förmåga att alltid verkligen ALLTID smutsa ned mina vira ridbyxor. Medans mina medekipage på banan skiner i kapp med solen, så skulle det vara fullt möjligt att ta analys på både det ena o det andra från ovansidan av mina lår. 
Vid försöket med mjukisbyxor  ovanpå den rena vita ridbyxorna så lyckades mjukisbyxorna att färga av sig. Det mest troliga för rena vita ridbyxor att byta om in i det sista. Men inte ens då lyckas jag med att hålla dem rena... SUCK. 

The Poker Face
Domarna är experter på att hålla ett sk. "poker face" när de bedömer, och vi kan bara spekulera i vad de egentligen tänker när de ser en häst göra en oplanerad piruett mitt i en planerad graciös ökad trav....
Eller när jag och min ena grabb samlar galoppen, vänder in på diagonalen i SAMLAD galopp, ska mjukt göra en graciös övergång till trav vid passerandet av medellinjen för att sedan mjukt och svävande dansa in i det nya varvet av samlad galopp, alltså vad händer då. Jo mina ben som är som de är, kraftlösa, känsellösa, dinglar likt honky tonk intill hans välsvarade kropp.... jo så dansar vi in i en kraftfull galoppiruett. Det visar sig att där vår mjuka övergång ligger gör man i de enormt svåra programmen en galoppiruett. Och klok som min lilla häst är så hjälper han sin homosapiens på ryggen eftersom att denne (läs jag) har fullt upp med att hitta tillbaka i honky tonk takten. Just denna eskapad har faktiskt hänt mer än en ggn. 
Det är en salig blandning av känslostorm där och då. 
Första gången det hände så var det en WOWkänsla för att få äran att uppleva denna enormt vackra rörelse ihop med den jag älskar. Så vad gör jag.. "spechless" fortsätter avnjuta det han påbörjat... Inte lätt att lära om en otroligt rutinerad häst att bli parahäst. Men vi börjar att ta oss igenom det. Så nu med facit i handen så kan jag med ett leende se tillbaka på hur vi kommunicerat, trott att vi förstått varann, gjort det bästa vi trott för stunden osv. 

I slutändan är dressyren en konstform som förenar elegans och precision med en god dos humor och oväntade händelser, 
Det är en värld där perfektion möter det oväntade och där både häst och ryttare är hjältar i sina egna respektive roller. 

Sammanfattningsvis är ett perfektionskaos en situation där strävan efter precision och ordning möter det oförutsägbara och kaotiska, och i den kontrasten skapas en unik och minnesvärd upplevelse som kanske inte var planerad, men ändå har sin egen form av skönhet och charm. Det är en påminnelse om att även i de mest välplanerade situationerna kan det oväntade och kaotiska göra sitt intåg och ibland skapa något ännu vackrare än det som var tänkt att vara perfekt.

Så nästa gång du ser en dressyrtävling, kom ihåg att det är mycket jobb bakom det du ser som precision och elegans. Det är en show fylld med oväntade, roliga ögonblick. 
Man vet aldrig när hästen får ett infall av tesla i buskarna, eller aldrig NÅGONSIN gått igenom en vattenpöl förutom i hagen där man kan fullkomligt bada i skiten....

Men vi gör detta med kärlek, vi gör det tillsammans med de vi älskar mest av allt!

Med detta sagt... Nu ska det byggas en kür för mina båda hästar!
Våra kürer innehåller perfektion, precision och ordning möter det oförutsägbara och allt skapat i ett flöde ackompanjerat till ljuv musik :-)
Förbundsträning med Gunilla Byström 2022 Marie och Dalgaads Dux
Foto: Privat - Förbundsträning med Gunilla Byström 2022 Marie och Dalgaards Dux

Kram!

 


Läst 5170 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
06
2024

Först vill jag tacka för all respons på mitt föregående inlägg 🙏  

Jag tror och hoppas att SvRF och alla runt om skyndsamt arbetar för fullt med att ta sitt ansvar med utredning och handlingsplan för att öka hästens välbefinnande. 

Det finns en del artiklar på nätet att läsa gällande SvRF. Ingen nämnd - ingen glömd men googla så finns det säkert massor.

Det är fruktansvärda bilder som media uppvisar, amputerad tunga… rollkur… piskslag.. nedbrutna hästar. 
Det är vidrigt att någon ens kan komma på tanken att begå något sådant. 

Nyttiga tips:

Anmälan vid djurmisshandel - Polisen

Ridsportförbundet
Här finns allt från värdegrund till en blankett till det juridiska utskottet och ex:
Riksidrottsförbundets visselblåsarfunktion

Idag är det enligt mig isande kallt 🥶 över hela landet, kom ihåg att värma er och pälsklingarna ❤️

Mina hästar får promenera istället för att tränas när det är så här kallt, sist jag såg SMHI så ska det inom några dagar skilja 20 grader ute! 

kram på er! 


Läst 5521 ggr Kommentarer Kommentera

Jag blir uppriktigt orolig o ledsen när jag ser hur ridsporten fullkomligt dissikeras av olika negativa infallsvinklar.
Hästmänniskor riskerar att hängas ut för offentlig beskådning pga ögonblicksbilder eller i vissa fall rena rama spekulationer.

Vad är det som händer med ridsporten?
Det finns rötägg som jag hoppas får sitt förtjänta straff men dressyrdomare som går ut med att avgå som domare och namn läggs ut i grupper i kanske rena gissningar.

Jag menar absolut inte att rättfärdiga rötäggs handlingar.
Men jag uppmanar oss alla att tänkta till innan vi spekulerar i namn på rötäggen.

Ja, det är mänskligt att spekulera …
Ja, det är ju i vissa fall ”bara” spekulationer …
Men tänk er själva om ni eller någon som av olika anledningar står er nära hängs ut OCH på felaktiga anledningar….

Jag vill knappt själv lägga ut bilder eller filmer på mina älsklingar i risk att någon screenar minsta lilla microsekund av något som kan uppfattas negativt på något sätt.

Ska vi börja granska alla discipliners bett med? Ex i hoppningen där det är betydligt mer tillåtande i antalet än i övriga discipliner…  
Jag välkomnar en översyn av regler för lika rättigheter för hästens välbefinnande - men vi kan väl kanske låta saker o ting ha sin egen process?

Jag har också vart missnöjd med poängbedömningen o sett att ihoptryckt häst får högre poäng kanske pga bensprattel. 
Det finns sätt att överklaga på, att överklaga är inte att sprida ut det med bilder etc. 

Jag har också spekulerat och tänkt massor på vad vem varför rollkur osv men nu upplever jag att de Snöbollar som är i rullning rullar fortare och blir större och större från mun till mun.

Vargen kommer ropar alla men vart är vargen?!?!
Har ni råkat ut för någon övergrepp av olika slag - anmäl på rätt sätt.
Använd visselblåsarfunktionen eller Arbetsmiljöverket eller länsstyrelsen eller polisen - eller vad vet jag…

Förlåt mitt känslouttryck - menar inte att anklaga men jag tror att det börjar bli dax att vi tillsammans hjälps åt att vända ridsporten tillbaks in i våra hjärtan.

Det finns många otroligt duktiga ryttare som jag tycker vi ska lyfta fram istället. Men vi ska också vara medvetna att du för varje åsikt finns det en löpeld av åsikter som kommer med på köpet. 
Har vi drabbats av allvarlig Tyckomani? 

isåfall har jag en släng av tyckomani idag! För jag tycker en himla massa, jag både tycker inte och tycker. 
jag tycker med bestämdhet att…

Vi borde ha en sak gemensamt - kärleken och drivkraften till hästarna 🙏❤️❤️❤️❤️

Nu är FEi, ridsportförbundet o media i fullgång med storstädning men kan vi då hjälpas åt att skapa en social glädje istället? 

Media skriver inlägg och artiklar men kan vi inte hjälpas åt att återskapa glädjen på ex Facebook? 

Upprepar: jag står inte bakom de rötägg som förtjänar sitt straff flera ggr om. 


kram på er i kylan? 


Läst 8090 ggr Kommentarer Kommentera

Under julen har jag tagit ett steg tillbaka - läst en hel del, reflekterat och visualiserat min egen kropp hållning och effekt i sadeln. OCH på båda mina hästar!

Och det har varit en ren lyx att läsa så inspirerande artiklar av:

 • Därför sitter det i sitsen av Malle Kivikas Ankarcrona, läs den fantastiska artikeln om Bruno Degreef.
 • Och vägen till perfekt sits med Bitte Vogeltius skriven av Annika Grundberg

Jag har i detta inlägg direkt lånat citat och inspiration från deras artiklar som finns att läsa här på Hippson!

 1. Jag får utgå från det ”material” jag har, dvs mina bästa vänner hästarna.

Dux har ett otroligt brett  rörelsemekaniker och är mycket svår att sitta på. Han är lugn, tålmodig och en intelligent Gentleman. Men han kan testa gränserna likt en tonåring!

Sadel: Equiline Contest

Romeo är en utmaning i humöret och är enormt stort o kraftfull men har ett mer markbundet rörelsemönster - vilket i vissa fall är enklare.

Sadel: Prestige D2 KZero

 1. Sen får jag utgå från mina förutsättningar- vad har jag i ryggsäck som jag kan eller inte kan påverka. Obs, dessa två ger varsitt vägskäl som behöver planeras!

Jag försöker att fokusera på  min egen sits och hållning dvs  kroppsmedvetenhet.

Jag läser mycket om centraliserad ridning och får hjälp med att visualisering av ridningen.

Medicinska kortet avgör vilka hjälpmedel som jag tillåts använda förutom de generella.

I artikeln: Sitt rätt upp och ner, så att du kan vara följsam, så ökar du dina möjligheter till en bättre ritt och högre procent.

Jag försöker att sitta så rakt som möjligt, det är mycket svårt med att hålla balansen då min kropp är i olika delar.
Jag får växla mellan att sitta ned och rida lätt.
Det är även här två olika vägskäl jag behöver ha planer för.

Båda är påfrestande och skadligt för mig.

Men jag försöker att rida lätt så mkt kroppen klarar, detta för att avlasta mina hästars ryggar.

Så här tänker jag in mig själv i det jag har läst och reflekterat av i artikeln där Annika Grundberg intervjuer Bitte Vogelius.

”Hur närmar man sig den perfekta sitsen och känslan”

 • Bitte: Att ha korrekt rörelse i bröstkorg och höft.
  Höftskadorna på mig är ett direkt hinder. Denna del av min kropp är rejält trasig på insidan.
  Jag har under alla år lärt mig att bita ihop. Dels är jag uppfostrad så, Jante- och Lutherlagen.. men så har det också vart och är en ren överlevnadsstrategi.

Mina förutsättningar:

 • Bröstryggen är det område som stelnar till hos alla människor med åren skrev Bitte, men för mig är det de musklerna i bröstryggen de som till stor del bär upp min stabilitet. Dock är det tidsbegränsat pga muskelatrofin. Och nedsättning går sakta nedåt. Eller ökar beroende på hur man vill se de, hmm ja det blir en försämring för mig iaf.

När man har lärt sig att »tala med sin fot«, kan hitta stortåleden samt fått huvudets position rätt är man en bra bit på väg.

 • Jag hamnar på tå i stigbygeln och får ha snoddar eller magnetiska stigbyglar som medicinska hjälpmedel.
 • Underkroppen tappar känseln vid kraftig ansträngning och det gör att underkroppen blir ”tom”, känselbortfallet är verkligen tung 😔

För att få ett starkt säte måste man ha starka muskler i magen och på ryggens framsida.

 • Jag har muskelatrofi så mina muskler kickar inte igen som de ska.
 • Alla omfattande operationer och bortfall innefattar att jag har organ i mellandelen av min kropp, de flesta ligament/muskler o annat såsom nerv är borta eller skadat.

När ryggen kan hållas i en neutral position under ridning är sätet starkt.

 • jag som saknar stabilt säte fokuserar på att hålla ryggen rak, känner hur snöret drar mig uppåt ⬆️ genom huvudet.
 • Jag är inte så kvick och inte kraftfull i min sits och dess effekt av den. Det är en utmaning och nästan omöjligt för mig att komma till avspänning.

Det som skiljer en toppidrottare från

Vad är det vanligaste »felet« som ryttare gör?

 • Det är dels att mina axlar roterar framåt.
 • Jag har stela höftleder och höftböjarmuskeln och SI lederna har blivit kroniskt inflammerade

De här två av tre skapar en mosaik av problem för ryttaren som inte går att rätta till i sadeln enligt Bitte Vogelius artikeln.

 • En av mina andra utmaningar pga nedsattheten är att överarmen hamnar före eller efter lodlinjen.
  Det gör att jag hamnar i obalans och i vanliga fall med funktion i benen framkommer en spänning.
  I sadel tappar mina ben kraft och känsel. De hänger och fladdrar likt ”sillar”.
 • Det gäller att hamna i lod med sin torso. Vilket också pga muskelatrofi är mkt svårt. Med över 30% försämring så blir det ännu mer kraftlöst. Vilket innebär att händer checkar ut av sig själv på olika sätt, och konsekvens blir att tyglarna går inte att grepp och då glider de ut händerna och stödet mellan mig och min häst förloras/glappas.

Jag kan VERKLIGEN rekommendera er att läsa Hippsons artikel om Bitte Vogelius arbete med ryttarens fysiologi.

Jag läser den om och om igen, reflekterar utifrån vart jag är för stunden men också vart mål och delmål är.

Kram på er!


Läst 7946 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
01
2024

Gott Slut på 2023 och ett riktigt Gott Nytt År 2024!

Vad vill Du ta med dig in i 2024?
- jag tar med mig all kärlek till min familj, family is not in the blood, its in the ❤️! 

Jag skulle ha berättat om vårat år men jag tar det i nästa inlägg.

När jag öppnade Hippsons hemsida idag så möts jag av en för mig helt ny reklam!
Vid första ögonkastet tilltalande - mänskligt då vi väljer och selekterar med ett ögonblick, är helt mänskligt! 
Jag börjar skumläsa… också helt mänskligt då vi många gånger är naturligt nyfikna…. Hmmm 🤔 intressant tänkte jag. Vad är det för reklam då? 
Jo det är för ett helt nytt foder märke på marknaden: Equitaste

Jag registrerade mig och fick en rabattkod! 

’Välkommen att göra som många andra, våga prova vårat nya EquiTaste Super Premium foder och lämna gärna dina synpunkter till oss på info@equitaste.com eller vår blogg efter någon månad, vi är helt övertygade om att även du och framför allt din häst kommer att bli mer än Super nöjd!’

jag tar en bloggfika nu och ska läsa lite om fodret! 
Det viktigaste är alltid ett bra grovfoder och fri tillgång till färskt vatten

skriver mer  🔜 


Läst 7251 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.