Redaktionens pryltips - I närbild: Det anatomiska tränset Shape

Redaktionens pryltips

MAJ
24
2015

I närbild: Det anatomiska tränset Shape

Konkurrensen bland de anatomiska tränsen hårdnar, numera finns en hel del olika modeller att välja mellan. En variant på marknanden är "Shape" som kommer från det svenska företaget House of Charisma. 

Det speciella med detta träns är, vid sidan av det anatomiskt formade nackstycket, att det har delade sidostycken. Detta ska, tillsammans med det stora "tomrummet" vid käken, göra att tränset lämnar de känsligaste partierna på hästens huvud fria. 
De delade sidostyckena, med en ring i mitten, ska göra att tygeltagen inte ger samma tryck i nacken. När ryttaren tar ett tygeltag är idén att det nedre sidostycket löper i ringen, medan det övre fortfarande ska ligga helt still.
  
Enligt Annica Anderberg, som driver House of Charisma, har mottot under designprocessen varit "enkelhet och funktionalitet med fokus på hästens anatomi". Det mjuka lädret ska göra att det inte behövs extra padding, bara nackstycket och nosremmen har mjukt foder. 
   

En annan lite speciell sak med tränset är att storleken är "one size". Det finns alltså bara i en version, det enda du ska välja storlek på är pannbandet. Enligt Annica hjälper justeringsmöjligheterna på tränset hästar som "ligger mellan storlekar".
Priset ligger just nu på 1595 kronor (ordinarie pris 1895 kronor).
Mer info om Shape 
  
  
Även om det är svårt att jämföra olika tränsmodeller kan vi inte låta bli att tycka att Shape är ganska likt PS of Swedens modell High Jump Revolution (framröstat till Årets pryl 2014 av Hippsons läsare), i alla fall till utseendet. Frågan är vilket träns som kom först, kanske är det någon av er läsare som vet?
(Uppdatering 26/5: Nu har vi svaret, se faktaruta längre ner!)

High Jump Revolution från PS of Sweden, som kostar 2499 kronor.
Till produkten 

 
Så, nu undrar vi, är det någon som har testat tränset Shape och kan uttala sig om kvalitet och funktion? Kanske någon läsare till och med har erfarenhet av båda tränsmodellerna – och vill dela med sig av skillnader/likheter i kommentarsfältet?
 

Uppdatering: Tränsen kom samtidigt
Som flera läsare redan har påpekat är eventuella likheter mellan Shape- och High Jump-tränsen faktiskt en ren slump, då de laserades exakt samtidigt under våren 2014. Så här skriver Charisma på sin hemsida:
”PS of Sweden har en nosplatta på ett av sina träns liknande den vi har på Shape. Lanseringen av Shape och tränset från PS skedde vid exakt samma tidpunkt i fjor, dvs våren 2014. Ingen av oss har gjort ngt plagiat (vilket är viktigt att veta eftersom vårt Shape är designskyddat). Detta är en ren slump, vi råkade tänka lika i just det här fallet.
Sanningen är den att det tar flera år att designa och tillverka ett träns, så att kopiera varandra inom loppet av några dagar bygger på sin egen orimlighet. Förutom denna lilla nosdels-detalj är såväl nosgrimmorna som tränsen, och framförallt funktionen, helt olika.”

taggar


liknande webbartiklar


Läst 37574 ggrMer från prylbloggen

JUL
28
2016

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa EkströmLäst 6294997 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
16
2016

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa EkströmLäst 6353870 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2016

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa EkströmLäst 6372775 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »
Cajsas senaste


Prenumerera på Prylbloggen

Bloggen visad för: 232380 läsare