Redaktionens pryltips - Ny hästlastbil med bodel "reggad" som husbil

Redaktionens pryltips

OKT
12

Ny hästlastbil med bodel "reggad" som husbil


  
JB Trailer lanserar nu den första hästbussen med rejäl bodel, som man får köra på vanligt B-körkort om körkortet är utfärdat innan 1996. Tog du körkort efter -96 får lastbilen köras på det nya, "enklare" lastbilskörkortet C1.
  
Anledningen till att du får köra lastbilen på B-kort alternativt C1-kort är enligt företaget att fordonet får registreras som husbil – med lastutrymme kodat för djurtransport. Det innebär att man också, helt lagligt, får köra i samma hastighet som personbilar. Samt att det inte finns något krav på färdskrivare. 
  


  
Lastbilen heter Equi-Trek Evolution och har plats för tre hästar. I bodelen finns fyra sovplatser och standardmodellen är bland annat utrustad med komplett kök, två garderober, 70 liters vattentank, öppningsbara takfönster och stor spegel. Andra bekvämligheter som toalett/badrum eller snurrbara kaptensstolar går att välja till. 
  


Bodel med soffa och komplett kök. 
  
Vi blev lite intresserade av denna nya typ av registrering av hästlastbil, så vi ringde upp Mattias Blomberg på JB Trailer. Han berättar att det finns företag som tidigare har registrerat lastbilar som husbilar, men detta är den första lagligt godkända hästlastbilen som registreras som husbil med lastutrymme kodat för djurtransport.
  


Bodel och förarhytten.
  
Anledningen till detta är att lastbilen tillverkas och registreras i England där man tolkar regelverket på ett annat sätt än i övriga länder. Lastbilen har alltså redan husbilsregistreringen med koden för djurtransport när den importeras till Sverige, vilket gör att den är helt laglig att transportera hästar i även här, säger Mattias.
  
Det som gör denna typ av registrering speciell är att den medför att lastbilen inte har någon färdskrivare. Du får dessutom köra i samma hastighet som vanliga personbilar, alltså upp till 120 kilometer i timmen.
– Vi har jobbat länge för att få till det här med registreringen, nu när vi har släppt nyheten märker vi stor efterfrågan bland köparna. Jag får många mejl om detta, säger Mattias.
  


Dusch och toalett finns som tillval.
  
Att lastbilen är godkänd att köra på ett B-körkort som är utfärdat innan 1996 har med den så kallade "farfarsprincipen" att göra. På Körkortsportalen förklaras principen så här:
  
"Farfarsprincipen innebär att gamla regler kan fortsätta att gälla för den som redan har ett körkort när nya regler införs. En sådan rättighet förutsätter en övergångsbestämmelse och gäller normalt bara så länge körkortet är giltigt. Ett körkort kan till exempel bli ogiltigt efter en återkallelse eller om du inte har förnyat det inom utsatt tid. När körkortet utfärdas på nytt gäller de regler som finns vid tidpunkten för det nya utfärdandet.
Ett exempel är att en B-behörighet, som förvärvats före den 1 juli 1996, ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3 500 kg. Men om körkortet har blivit ogiltigt och sedan utfärdas på nytt efter den 1 juli 1996 gäller inte denna rättighet. Du måste då ta behörighet C1 eller C för att få köra bilar med högre totalvikt än 3 500 kg."
  
– Detta innebär alltså att man kan mista sin behörighet att köra lastbilen på sitt B-körkort som är utfärdat innan 1996, om man exempelvis blir av med körkortet under en längre tid. Då får man ju ett nytt utfärdningsdatum, förtydligar Mattias. 
  


  
Angående diskussionen om att B-kortslastbilar har väldigt låg totalvikt, och därmed knappt får lasta något på B-kort, säger Mattias att det inte riktigt stämmer längre.
– Visst var det lite så förr i tiden, men nu har köparna av hästlastbil mer koll på hur mycket de faktiskt får lasta. De köper bil och transport efter om de vill kunna köra två ponnyer eller två stora hästar, menar han och fortsätter: 
– Det är klart, har man en hästlastbil med bara 500 kilos lastvikt får man inte plats med mer än någon passagerare, en ponny och övrig packning. Men min uppfattning är att folk har mer koll i dag på vad som är lagligt och köper transportmedel efter behov.
  
Att reglerna gällande godkänd totalvikt på B-kortsbilar i framtiden skulle ändras har Mattias väldigt svårt att tro.
– Nej, alltså det kan jag nog med största säkerhet säga inte kommer att ske. Det skulle innebära att man blir tvungen att ändra körkortsreglerna i hela EU och i fordonsreglementet, det finns det inga tecken som tyder på att man kommer att göra, avslutar han.
  
Priset på den nya lastbilen ligger på från 800.000 kronor exklusive moms, lyxvarianten med alla tillval såsom "slide out" och full utrustning kostar 1.200.000 kronor exklusive moms. 
  
Text: Cajsa Ekström

Läs mer här


taggar


liknande webbartiklar


Läst 99547 ggrMer från prylbloggen

JUL
28

Lyxiga smycken inspirerade av ridsporten

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa EkströmLäst 5772468 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
16

Somriga toppar från brittisk nykomling

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa EkströmLäst 5831338 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13

Vågade mönster från danskt ridsportmärke

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa EkströmLäst 5850239 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »
Cajsas senaste


Prenumerera på Prylbloggen

Bloggen visad för: 230854 läsare