Redaktionens pryltips - Svenskutvecklad sadel snart på marknaden

Redaktionens pryltips

OKT
16
2014

Svenskutvecklad sadel snart på marknaden


Maria Hallring visade upp den nya sadeln under Avelschampionatet. 
  
  
Snart kan vi se en helt ny sadel på marknaden, Ergox2 som är utvecklad i Sverige. Fokus under framtagandet har varit ergonomi och förbättrade förutsättningar för både häst och ryttare.
   
Maria Hallring har jobbat med sadlar i snart 15 år. Hon är en av dem som står bakom den nya sadeln Ergox2, som uppges vara bättre anpassad till såväl ryttare som häst.
– De här åren har vi lärt oss mycket. Nu har vi kommit fram till att många av dagens sadlar inte är anpassade till en "ny" typ av häst. Sadlarna är många gånger gammaldags utformade, utan en tanke på hur aveln har förändrat hästarnas exteriör, säger Maria.
  
Förändrad exteriör
Bland annat pekar hon på att hästarnas ryggar generellt sett har blivit kortare och manken högre. Dessutom är många hästar överbyggda och har en bredare bröstkorg än tidigare.
– Detta gör att sittpunkten har flyttats, det måste man ta hänsyn till när man väljer sadel. Du har mindre plats på hästen att placera sadeln på. Det har vi funderat extra kring när vi har utformat Ergox2, genom att vi har ett kortare avstånd mellan bomspetsen och sittpunkten i sadeln. Dessutom är den utformad med flexibla stöd över bogbladen på hästen. Där upplever vi att många sadlar tenderar att bli för stumma, berättar Maria.
   
Tillpassad utrustning ett måste
Sadeln är också utformad med extra stöd för ryttarens sittben.
– Jag ser så ofta att ryttare hamnar i bakvikt på grund av en felaktigt tillpassad sadel. Det hämmar hästens rörelser och kan skapa stora problem. Med dagens kunskaper om hästens exteriör och fysiologi måste vi bli bättre på att ställa högre krav på vår utrustning, och se till att den är korrekt anpassad, menar Maria.
Den slutliga versionen av Ergox2 ska nu börja lanseras på den svenska marknaden, med en variant i kalvskinn som kommer att kosta 19 500 kronor. Den "vanliga" varianten ligger på 17 500 kronor.
  
Här kan du läsa mer om sadeln.
   


Sadeln Ergox2 är utvecklad i Sverige. Här syns hoppmodellen, en dressyrmodell är under utveckling.  


 
 


taggar


Läst 65745 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström

Cajsa EkströmLäst 8444449 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström

Cajsa EkströmLäst 8503345 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström

Cajsa EkströmLäst 8522279 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.