Redaktionens pryltips - Träningsapp som ska förbättra din ridning

Redaktionens pryltips

NOV
10
2015

Träningsapp som ska förbättra din ridning

Startup-företaget Equisense har tagit fram ett nytt och högteknologiskt hjälpmedel – som snart finns på marknaden. Verktyget bistår ryttaren med information om ridningen, data som i sin tur ska förbättra träningen av hästarna.
  
Produkten heter Balios och består av en sensor som du sätter fast under hästens mage, på sadelgjorden. Sensorn känner av och registrerar träningspassets olika moment, dess intensitet samt hästens hälsa – detta kan du sedan läsa av via en app i din smarta telefon.
   


  
Teamet bakom denna träningsprodukt består både av ingenjörer och produktutvecklare. I processen har de tagit gott om hjälp av aktiva ryttare inom olika discipliner, samt av veterinärer. 


Sensorn registrerar rörelse åt flera olika håll.
  
Efter avslutat pass får du via telefonen en fullständig rapport om hästens prestation, passets intensitet, hur mycket tid du har lagt på varje gångart och i varje varv, hur många hinder du har hoppat och så vidare. Sensorn ska även kunna känna av om hästen rör sig ojämnt – och därmed kunna indikera en eventuell hälta. 


Rapport efter avslutat pass. 


Appen kan varna om hästen har ett ojämnt rörelsemönster. 
  
Ett syfte med appen är att du ska kunna dela informationen med din tränare eller veterinär, och på så sätt optimera din och hästens träning. Sensorn ska gå att sätta fast på alla modeller av sadelgjordar och en fulladdad sensor kan registrera ridpass i upp till åtta timmar. 


Information om längd på galoppsprången, språngkurva över hinder, tempo och ridväg. 
    
Klipp som visar hur Balios fungerar:


  
Då Balios är teamets första produkt har man tagit hjälp med finansieringen av medlemmar på crowdfunding-sajten Kickstarter. Där kan företag marknadsföra sina nya produkter och på så sätt äska fram pengar till produktionen, genom att sälja olika erbjudanden till privatpersoner och företag. På Kickstarter bestämmer du också hur mycket pengar du behöver få in för att produkten ska kunna färdigställas.
  
Equisense behövde få in 50 000 euro för att kunna ta sin produkt vidare till slutproduktion och nu, när det forfarande är flera veckor kvar, har man fått in över 95 000 euro. Så det verkar helt klart finnas en efterfrågan!
  
Det tänkta priset på produkten ligger i skrivande stund på från 149 euro och leverans sägs ske i april 2016. 
  
Det låter ju ganska smart, eller vad tycker ni? 

Läs mer om Equisense 
Balios på Kickstarter


taggar


Läst 98999 ggr


Mer från prylbloggen

Jag hittade riktigt fina smycken från Ashley's Fine Equestrian Jewelry, ett smyckesföretag som har specialiserat sig på att göra smycken inspirerade av ridsporten. Men smakar det så kostar det, drömma kan man dock alltid!
   

Vackert hängsmycke i form av en ridstövel och stigbygel. Ridstöveln är i 14 karats gult guld och stigbygeln samt sporren är i 14 karats vitt guld. Priset ligger på höga 1.538 dollar, cirka 13.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Ridstöveln finns även i en billigare variant, där stöveln är i silver och stigbygeln samt sporren i 14 karats gult guld. Priset hamnar då på 550 dollar, cirka 4.650 svenska kronor.
Till produkten
 

Hängsmycke i form av en sadel i 14 karats guld. Prislappen ligger på 895 dollar, cirka 7.600 svenska kronor.
Till produkten


Dressyrsadeln i 14 karats guld går på 1.420 dollar, cirka 12.000 svenska kronor.
Till produkten
 

Halsband i 14 karats guld, där bettet är prytt av diamanter. Dock en saftig prislapp på 2.399 dollar, cirka 20.300 svenska kronor. 
Till produkten
 

Stelt armband i form av hästben i 18 karats guld. Priset ligger på 1.960 dollar, cirka 16.600 svenska kronor.
Till produkten 
 

Vi hittar även olika små berlocker som ska fästas på ett armband. Här ett hästtäcke i 14 karats guld för 495 dollar, cirka 4.200 svenska kronor.
Till produkten
 

Eller varför inte en höbal i 14 karats guld för 460 dollar? Alltså cirka 3.900 svenska kronor...
Till produkten


Det finns även en transport i 14 karats guld för 654 dollar, cirka 5.500 svenska kronor.
Till produkten

Lyxigt, eller hur?


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9658783 ggr Kommentarer Kommentera

Vi snubblade över dessa riktigt somriga toppar från det brittiska märket Caracal Equestrian. Det är ett relativt nystartat märke, med idén att ge traditionella ridkläder extra lyx och flärd.
  
Än så länge finns det endast olika toppar i deras kollektion, men planen är att i framtiden utöka sortimentet.

Kläderna är designade av ryttaren Ailsa Reeve, som ansåg att utbudet av tävlingskläder för ryttare var ganska tråkigt. När hon examinerats från Manchester School of Art började hon skissa på en ny, "roligare" kollektion till ryttarna på tävlingsbanan. Och resultatet är knappast tråkigt! Eller vad tycker ni? 
  

Alla toppar är tillverkade i 100 procent bomull och priset på de ärmlösa topparna ligger mellan 45 och 50 pund.
  


De kortärmade topparna kostar mellan 35 och 50 pund. 
  


 
Caracal Equestrian


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9717681 ggr Kommentarer Kommentera

I vår- och sommarkollektionen från danska märket Montar hittar vi klassiska ridbyxor – men även modeller för ryttare som vill synas och sticka ut från mängden. Vad säger ni, någon av modellerna som tilltalar er?

Själv tycker jag att det är roligt att tillverkarna vågar satsa på lite annorlunda mönster på ridbyxorna. Även om det klassiska kanske faller mig allra bäst i smaken... (För pris och mer information kontakta din närmaste återförsäljare.)

/Produkt-Cajsa


Cajsa Ekström Arman

Cajsa Ekström ArmanLäst 9736617 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionens pryltips »Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.