Sportkollen - Jerringpriset: Silver-Sara föll på målsnöret

Sportkollen

JAN
14
2013

Jerringpriset: Silver-Sara föll på målsnöret

DIREKTRAPPORT, IDROTTSGALAN
  
För er som  missade den spännande prisutdelningen, här är den!

 


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

22.21:
Det var sjukt spännande, men Jerringpriset 2012 gick slutligen till trlathlons Lisa Nordén - med Sara Algotsson Ostholt på silverplats. Välförtjänt av dessa båda silver-tjejer!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
22.13: Årets kvinnliga idrottare är ex-ryttaren Lisa Nordén. Så nu står ridsportens hopp till Jerringpriset.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
22.06: JVM-laget i ishockey och Zlatan försvann just ur Jerring-omröstningen. Det innebär att det står mellan Lisa Nordén och Sara Algotsson Ostholt!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
21.58: Priset till Året manlige idrottare gick inte Rolf-Göran Bengtsson utan till Zlatan Ibrahimovic. Men "Roffe" såg rätt nöjd ut ändå, där han sitter bredvid flickvännen Evi Penzlin
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
21.24: Nu åkte André Myhrer och Fredrik Lööf + Max Salminen ur kampen om Jerringpriset. Bara fyra kvar - inklusive Sara Algotsson Ostholt. Sjukt spännande!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
   
20.47: Nu lästes Jerringpris-rösterna av för första, men inte sista, gången under kvällen. Två kandidater till utmärkelsen försvann, nämligen Anna-Carin Ahlquist och Herrlandslaget handboll. Silver-Sara är fortfarande med!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
20.39:
Var det Rickard Olsson som var framme och höjde sista hindret i OS-finalen för Sara Algotsson Ostholt - så att hon rev? Det antydde han i alla fall i ett pausinslag...
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
20.15:
Galan har dragit igång och Rickard Olsson inledde med att skämta om längden på Rolf-Göran Bengtssons tacktal förra året. Dessutom har Erik Saade uppträtt - nu inväntar vi den första "hästiga" prisutdelningen. VIll ni ha något att kika på så länge, här är bilder på kvällens programledare från Stjärnornas hoppning 2012!

  

Vad tror ni, kommer Sara att bli Jerring-Sara? 
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  

I kväll klockan 20.00 drar den fjortonde Idrottsgalan igång i Globen, Stockholm. Rickard Olsson (vinnare av Stjärnornas hoppning 2012!) leder den direktsända tv-festen i SVT 1, fram till klockan 22.30. Givetvis sänds galan även live via SVT Play
  
Vill du verkligen frossa i sportkändisar finns det även två förhandssändningar man kan se via nätet. Kändisarna tågar in på röda mattan mellan 16.30 och 17.15. Därefter kan du slänga i dig lite kvällsmat för att klockan 18.00 börja titta på något som SVT kallar "middagssändningen". Denna sändning håller på fram till den "riktiga" galan börjar klockan 20.00. Förhandssändningarna leds av Pamela Andersson och Anders Timell.

Till sändningen från röda mattan
Till middagssändningen
Till galasändningen

  
Ridsportens tre chanser

   
1. Årets manlige idrottare
Rolf-Göran Bengtsson (Foto: Micke Grönberg/SR) var nominerad i samma kategori 2012, men juryn snuvad "Roffe" på konfekten och gav utmärkelsen till längdskidåkaren Marcus Hellner. Som ni alla vet tog han senare en storstilad revansch när han vann Jerringpriset med rekordstor marginal. 
   
I år får Rolf-Göran konkurrens av Håkan Dahlby - skytte, Zlatan Ibrahimović  - fotboll och André Myhrer - alpint. Vi håller tummarna för att Rolf-Görans tio månader som världsetta ska räcka hela vägen. Samtliga bettingfirmor har stoppat spel på just det här priset, men innan dess var Zlatan storfavorit.
   
2. Årets kvinnliga idrottare
Här är Sara Algotsson Ostholt (Foto: Tomas Holcbecher) nominerad. På Unibet ger Sara 6 gånger pengarna, vilket är god tvåa efter storfavoriten Lisa Nordén - trialton - som ger rekordlåga 1,05 i odds. Så ska vi lita på bettingfirmorna så står hoppet till Jerringpriset.
    
3. Jerringpriset
Saras OS-silver gav henne en nominering till Jerringpriset. Ridsporten har alltså för andra året i rad möjlighet att ta hem det prestigfyllda pris som röstas fram av svenska folket. Priset är traditionsenligt det sista som delas ut, så vi får vänta fram till ungefär 22.15 innan vi vet om ridsporten har lyckats mobilisera på samma sätt som förra året. 
   
Enligt oddsen hos bettingfirmorna är dock Sara inte favorit. Enligt dem går priset i stället till Zlatan Ibrahimovic. Sara har faktiskt fyra andra med lägre odds före sig. Här är alla de kvarvarande åtta nominerade med odds inom parantes:

  1. Zlatan Ibrahimovic - Fotboll (1,60)
  2. Lisa Nordén - Triatlon (2,40)
  3. Småkronorna, Ishockey (5,50)
  4. Lööf/Salminen - Segling (6,00)
  5. Sara Algotsson-Ostholt - Ridsport (7,00)
  6. Andre Myhrer - Alpint (17,00)
  7. Herrlandslaget i handboll (18,00)
  8. Anna-Carin Ahlquist - Bordtennis (50,00)

 

Så här röstar du i Jerringpriset

 

En som inte riktigt håller med är dock SVT:s Jonas Karlsson - "Vi får se om Ridsport-Sverige lyckas igen...". Se alla hans tips här:

 Läst 37111 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 5138359 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 5139484 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 5142533 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.