Sportkollen - Sara efter terrängen: "Bigsy är som en gummiboll"

Sportkollen

APR
24
2015

Sara efter terrängen: "Bigsy är som en gummiboll"


Foto: Sara Sjöborg Wik


Uppdatering söndag klockan 08.47:
Sara Algotsson Ostholts resultat i terrängen har justerats, och hon ligger därmed på en andraplats inför dagens avslutande hoppning. Från ursprungliga 10,21 i straff har Sara och Reality 69 nu 4,4 i straff.

Inför dagens avslutande hoppning är ställningen alltså följande:
1) Andrew Hoy & Algebra (AUS), 45,60
2) Sara Algtosson Ostholt & Reality 69, 48,50
3) Karin Donckers & Grandioz (BEL), 51,10
4) Linda Algotsson & Fairnando, 58,70

Dagens hålltider:
Klockan 09.40 – Veterinärbesiktning
Klockan 13.45 – Första start i dagens hoppning
Klockan 14.30 – Prisceremoni
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  


Uppdatering lördag klockan 18.30:

Terrängen i italienska Montellibretti är nu avklarad. Sara Algotsson Ostholt ligger på en tredje plats inför den avgörande hoppningen. Linda Algotsson på Fairnando ligger femma. Malin Petersen och Sofarsogood har dock fått avbryta tävlingen. 

Så här skriver Sara själv om lördagens terrängritt:

"Wow! Bigsy är helt suverän!!! Så lydig och reglerbar, som en gummiboll i kroppen. Vi som haft så svårt för att komma tillbaka hade idag inga problem med trekombinationerna med korta distanser. I stort sett fanns det bara hinderkombinationer med korta distanser och vi klarade dem alla! Hon får dessutom pluspoäng för att rädda ryttaren tillbaka i sadeln när jag ramlade fram lite över öronen på henne på coffin. Så glad över att vi lyckades klara terrängen utan fel på hinder. Det är bara 12 ryttare kvar i tävlingen av totalt 24 som startade. 
   
Vi blev stoppade 3 minuter in i banan, tappade lite fart och fick vänta 10-15 minuter eftersom något hade hänt längre fram. Vi hade dock tur att bli stoppade framför ett bra komma-igång-hinder. Vi fick 10,21 straff för överskriden tid och tappade en placering. Men det viktigaste av allt vi fortfarande är inom EM-kvalgränsen 0 fel på hinder och max 90 sekunder överskriden tid. Vi ligger dessutom på en 3:e plats inför sista och avgörande momentet.
  
Jag är genomsvett men jättenöjd. Bigsy är lite trött och stel men får bästa spa-behandling för att vara fräsch till morgondagens hoppning då vi för EM-kval får ha max 16 fel.
Även min syster Linda på Fairnando lyckades vara felfria på hinder och klarade att hålla sig inom EM-kvalets gräns på 90 sekunder för överskriden tid och klättrade flera placeringar upp till en 5:e plats. Däremot har Malin Petersen tyvärr avbrutit tävlingen."
   


Foto: Sara Sjöborg Wik

Här kan du se Sara och Bigsy i dressyren:

––––––


Foto: Sara Sjöborg Wik

Uppdatering fredag klockan 18.00:

De svenska fälttävlansryttarna har börjat bra i italienska Montelibretti. Sara Algotsson Ostholt och Reality 39 ligger tvåa efter dressyren, hack i häl på australiensaren Andrew Hoy. Men hela svenskgänget är med i matchen, rapporterar Svenska Ridsportförbundet.
Sara Algotsson Ostholt och Reality 39 ligger på 42,10 straff, Malin Petersen på Sofarsogood ligger sexa på 46,00 och Linda Algotsson och Fairnando nia på 47,10.

– Så här långt ser det här ut att kunna gå vägen, säger en glad och förhoppningsfull förbundskapten Staffan Lidbeck till Svenska Ridsportförbundet.
Under lördagen väntar terrängmomentet.

– Det är en ganska okomplicerad trestjärnig bana, man vet ju aldrig men det här ser lovande ut, fortsätter Staffan.


Under lördagen rids terrängmomentet, de svenska ekipagen går ut enligt följande:

kl 15:10 11. Malin Petersen och Sofarsogood
kl 15:20 13. Linda Algotsson och Fairnando
kl 15:25 14. Sara Algotsson och Reality 39
Följ klassen via onlineresultat här och här
Så här skriver Sara själv om dressyrmomentet:
"Bigsy har aldrig varit så bra som hon var i gårdagens dressyr. Hon var kanon! Hon blev aningens LITE lång, lång brukar hon ju bli, men inget jag kunde se när jag tittade på inspelningen av ritten. Det här är det absolut bästa Bigsy har gjort någonsin. Tyvärr inget som syns på resultatet då domarna här bara verkar ha rätt att nyttja en 7-gradig skala ; ). Jag är oavsett jättenöjd med vår prestation i dressyren! Jag har också fått många kommentarer från utomstående som inte är svenskar om att Bigsy var i en klass för sig.
   
Jag är även nöjd med upplägget med en tidig morgonträning för Elisabet och sedan en 30 minuters uppvärmning innan tävling. Så här i efterhand undrar jag om det kanske hade räckt med 20 minuter eftersom det är så varmt här. 
Idag (lördag reds. anm) kl 15:25 är det så dags för terrängen :-). När jag skriver det här mejlet har jag precis gått banan. Den är väldigt varierande. Lite olika nivåer på hindren. En del låga lätta och sedan några riktigt särskilt för oss svåra trekombinationer med väldigt korta distanser där Bigsys storlek är till vår nackdel. Underlaget är dock det minst roliga. Banan är tyvärr väldigt hård och stum. Torkad lerjord. Med tanke på underlaget så kommer de rätt många djuplandningarna på banan att kännas av. Men vi ska göra vårt bästa som vi alltid gör." 

––––––––

FÖRHANDSINFORMATION


Sara Algotsson Ostholt går terrängbanan med sonen Eric i vagnen. Foto: Sara Sjöborg Wik

  
I helgen är tre svenska fälttävlansryttare i italienska Montelibretti för att förhoppningsvis kvala till EM. Sara Algotsson Ostholt, Malin Petersen och Linda Algotsson rider.

De kan alla, efter helgens övningar, bli aktuella för plats på EM i Skottland i september. Målet är att göra ett godkänt EM-kval genom att rida den trestjärniga klassen, självklart måste de även bli uttagna av landslagsledningen för att slutgiltigt få rida i Skottland.
Sara Algotsson Ostholt har med sig Facebook-hästen Reality 39.
– 
Det är skönt om jag kan kvala till EM redan i Rom. För då kan jag göra en seriös planering med EM i fokus, säger Sara till Svenska Ridsportförbundet.
Under torsdagen gick samtliga hästar igenom veterinärbesiktningen och i dag, fredag, väntar dressyrdelen av tävlingen.
  
Så här skriver Sara själv om förväntningarna:
”Reality och jag gick igenom veterinärbesiktningen utan anmärkning. Förberedande träningstävlingarna i Luhmühlen och Kreuth har känts bra. Vi känner oss verkligen redo och ser fram emot att sparka igång tävlingen imorgon. Först ut är dressyren kl 13.16 imorgon fredag. Vi går ut sist av svenskarna i CCI***-dressyrtestet med startnummer 14 av totalt 24 startande. Vårt mål i denna tävling är att klara EM-kvalet, men ser gärna en placering eller vinst när vi ändå är igång. Vi är rustade, laddade och redo…”

Frida Andersén är också på plats för att göra sin första långa tävling, CCI*, med påläggskalven Pirat.  

Så här ser programmet för tävlingen ut

Fredag
Klockan 12.40 startnr 11 Malin Petersen och Sofarsoogood
Klockan 13.09 startnr 13 Linda Algotsson och Fairnando
Klockan 13.16 startnr 14 Sara Algotsson och Reality 39 (Bigsy)

Lördag

Klockan 15.20 första start CCI*** terräng
Klockan 9.40 påbörjas 2:a veterinärbesiktningen
Klockan 13.45 första start hoppning
Klockan 14.30 prisceremoni 

Här kan du följa klasserna online.Läst 11045 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 5143174 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 5144299 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 5147348 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.