Sportkollen - FEI stänger av Förenade Arabemiraten

Sportkollen

MAR
12
2015

FEI stänger av Förenade Arabemiraten


Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepresident i Förenade Arabemiraten och härskare av Dubai. FOTO: Tomas Holcbecher
  
I dag togs beslutet av FEI att stänga av Förenade Arabemiratens (UAE:s) nationella ridsportförbund, och förbjuda landets ryttare från att tävla internationellt i distans – på obestämd framtid.

Beslutet grundas på en undersökning där FEI funnit stora brister i hästarnas välfärd, samt en motvilja att följa de regler och riktlinjer som finns inom distansritten.
Förenade Arabemiraten ingår i grupp VII som består av länder i Nordafrika och Mellanöstern, länder som under en tid har varit kraftigt överrepresenterade när det gäller exempelvis dopningsskandaler inom distansen.

Vicepresidenten tävlar
Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, före detta världsmästare i grenen och vicepresident i UAE, har själv varit avstängd för dopning under ett halvår 2009. Att han är gift med FEI:s tidigare ordförande prinsessan Haya gjorde fallet extra uppmärksammat.
Efter första mötet med den nya FEI-styrelsen den 26 februari togs beslutet att ställa in två planerade internationella tävlingar i Förenade Arabemiraten. Detta var ett första steg i utredningen kring landet, och en nödåtgärd för att värna hästarna och FEI:s regler.
  
Hästarna pressas hårt
Rykten om mutor, uppgjorda lopp och utmattade djur har skapat mycket skriverier och negativ publicitet för distansritten i Förenade Arabemiraten. Jessica Holmberg, som är distansproffs i Sverige, har tidigare uttalat sig till Hippson och berättat om de tuffa tävlingarna i öknen i landet. Tävlingarna håller ett extremt högt tempo och det är svårt att hinna kyla ner hästarna ordentligt under loppen.
– Hästarna kommer in på tider runt 25-26 kilometer i timmen, vilket innebär att de ligger i 30 ute på banan. Då är det nästan som en galopptävling. Ingen trav, bara fulla galopp i 16 mil, berättade Jessica för tidningen Hippson förra året.
Det höga tempot gör att många faller ifrån, de klarar inte att fullfölja.
  
Avstängning enda alternativet
Enligt FEI:s beslut om Förenade Arabemiratens avstängning får ingen medlem representera landet eller närvara vid möten inom FEI, det får inte anordnas någon internationell tävling i landet och medlemmar får heller inte delta i internationella distanstävlingar utanför Förenade Arabemiraten. Dock får medlemmar som tävlar i andra discipliner än distans starta internationellt.
FEI:s ordförande Ingmar De Vos säger att beslutet att stänga av ett land inte är något som tas lätt, det görs endast om inga andra alternativ finns. Men han menar samtidigt att FEI inte får vara rädda att ta tuffa beslut för att säkerställa hästarnas välfärd.
– Vi trodde att en strikt tillämpning av de nya reglerna som infördes den 1 augusti 2014 skulle vara tillräckligt för att minska de katastrofala skadorna och dödsfallen i Förenade Arabemiraten, men tyvärr var detta inte fallet, säger Ingmar i ett pressmeddelande.
För ett eventuellt återinträde till medlemskap i FEI måste landet skriva på ett avtal där de förbinder sig att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa hästarnas välfärd och följa regler och restriktioner från FEI.

Här kan du läsa hela FEI:s beslut.
 
FOTNOT: UAE har 30 dagar på sig om man vill överklaga beslutet till FEI-tribunalen.


taggar


liknande webbartiklar


Läst 28662 ggrMer från sportkollen

JUN
21
2016

Här är FEI:s långa lista inför OS i Rio


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 2902135 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016

Böter för förfalskat veterinärintyg


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 2903248 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016

Så kvalar du till stortävlingarna på Elmia


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 2906290 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »