Sportkollen - Kristian vann GP + küren: "Nöjd redan innan jag red"

Sportkollen

OKT
16
2015

Kristian vann GP + küren: "Nöjd redan innan jag red"


Kristian klappar om "Dokki" efter GP-ritten i Oslo. FOTO: Privat
  
Uppdatering, lördag klockan 19.32:
  
Lördag eftermiddag visade Kristian von Krusenstierna och Languedoc att torsdagens GP-seger i Oslo inte var någon engångsföreteelse. De vann nämligen även küren!

  
Visst, det var bara sex ekipage i kürklassen i Oslo varav tre svenska, två norska och ett danskt. Men Kristian tog ändå hem küren, i ”Dokkis” internationella GP-debut, tämligen överlägset. Nämligen med 72,05 procent mot tvåan Ebba von Essen på Yantuges 70,05 procent. Domare C, norska Torunn Knaevelsrud, var dock lite avigt inställd till svenskarna och ville ha dem på fjärde respektive femte plats.
  
Fullständigt resultat, GP Kür
  


Uppdatering, fredag:
  
Kristian von Krusenstierna fick under torsdagskvällen ta emot segerrosetten i helgens inledande Grand Prix i Oslo. Han gick ut som första ryttare i klassen med Languedoc – som gjorde sin internationella GP-debut.
  
Languedoc, eller "Dokki" som han kallas hemma i stallet, är Kristians kommande stjärna. Han har varit i stallet under snart två och var enligt Kristian ganska oerfaren när han anlände till Ågesta gård 2013.
– Vi har jobbat på att samla rutin och har tävlat lite grann, bland annat har han gått lilla rundan på några tävlingar som Biggles har startat, men vi har inte gjort så mycket. I år var målet att debutera Grand Prix, säger Kristian till Hippson.
  
Domarens betyg betydde mycket
Som första ekipage ut i klassen satte Kristian och Dokki ribban högt direkt. Och även om ryttaren via telefon från Oslo förklarar att han red utan press, utan mer för att rida mot sina poäng, blev han väldigt glad för procenten från en av domarna.
– Den mest meriterade domaren gav mig 70,7 procent. Det betyder jättemycket och värmer verkligen. Men jag sa till min hästskötare Karin redan innan jag red in på banan att oavsett hur det går så är jag nöjd. Han var så himla fin på framridningen.
Den stolta ryttaren berättar att han vet att Dokki har mycket kvar att ge, han har långt ifrån nått sin potential. Kristian beskriver valacken som en plikttrogen häst som verkligen försöker och vill prestera inne på banan.
  
Vi måste även passa på att framföra gratulationer till din hästskötare Karin Holmqvist, som blivit nominerad till "Årets hästskötare"!
– Ja, tack, det ska jag hälsa henne. Äntligen säger jag, det är hon verkligen värd. Hon har arbetat hos mig i fem år och sköter hästarna på bästa sätt.
  
Helgen har med andra ord börjat riktigt bra för teamet?
– Ja verkligen, och det är så roligt att jag har familjen med på plats, både min fru och våra två söner. Den yngsta är bara tio dagar gammal. Nu ska vi njuta av helgen och tävlingarna.
  
Svensk trio på prispallen
Kristian var inte ensam svensk på prisutdelningen i Oslo. På andra- och tredjeplats fann vi svenska ekipage i form av Anna Svanberg med Hermes och Ebba von Essen med Yantuge. I eftermiddag håller Charlotte Dujardin en clinic inne på arenan och Maria von Essen startar kvällens Grand Prix Special med Ferdi.

Resultat

Text: Annelie Lundkvist 


taggar


liknande webbartiklar


Läst 11106 ggrMer från sportkollen

JUN
21
2016


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 3019978 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 3021091 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 3024135 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »