Sportkollen - Sara om banan: "Det var bottenlöst på flera ställen"

Sportkollen

APR
18
2016

Sara om banan: "Det var bottenlöst på flera ställen"


Regnet blev för mycket vid helgens tävling.
Foto: Tomas Holcbecher/Privat
  
Sara Algotsson Ostholt avbröt, tillsammans med halva startfältet, tävlingen i belgiska Arville. Nu vill hon att arrangörer tänker mer på hästarnas välfärd och på ryttarnas säkerhet.
  
Text:
Annelie Lundkvist
  
– När ground jury har möten med oss ryttare talar de alltid om säkerheten och att hästarna går först. Vi ryttare blir påminda om att tänka på hästarna och att inte pusha dem för hårt i terrängen. Nu känner jag att även de som arrangörer måste tänka på samma sätt, säger Sara när Hippson ringer upp.
  
Banan var under all kritik
Det har regnat under helgen och marken på området kunde inte ta mer vatten, vilket gjorde att banan blev vattenfylld.
– Avsprång och landning i samband med hinder var välpreparerade, men ute på de långa galoppsträckorna sjönk hästarna upp till 30 centimeter på vissa ställen och fastnade i leran.
För Sara väckte detta direkt frågor om hur underlaget skulle påverka hästarnas skelett och senor. Och när hon vid sista bangången såg att det även var hål i banan var det ingen tvekan – hon strök sina båda topphästar Reality 69 och Wega.
  
Arrangören fortsatte tävlingen
Trots att Sara kontaktade den tekniska delegaten på plats fick hon inget gehör, utan hänvisades till ryttarrepresentanten.
– Andreas Dibowski, som han heter, valde att starta sina två hästar i terrängen. Så det var lite lönlöst att prata med honom. Därför valde vi att stryka oss i stället.
Sara berättar att det kostar 400 euro att starta en trestjärnig tävling, något som motsvarar drygt 3600 svenska kronor. Att då behöva stryka sig för att arrangören inte vill avbryta tävlingen känns självklart tråkigt, men hästarnas välbefinnande går först.
– Det handlar även om sportens framtid.
 Får inte vi som ryttare ställa krav på arrangören så kan vi stryka oss, men det måste finnas någon lägsta gräns för hur det får vara i terrängen.
  
Inte första tävlingen i lera
Sara, som är en var våra mest rutinerade fälttävlansryttare, har flera gånger ridit ut på terrängbanor som har varit vattensjuka efter regnskurar.
– Både i Blair och i Badminton var det till exempel djupt, men då så jämnt att det fungerade. Här var det bottenlöst på vissa ställen, då går det inte, förklarar hon.
Tillsammans med Jan Jönsson gick hon banan både lördag kväll och söndag morgon, för att ge tävlingsplatsen en riktig chans.
– Banbyggaren varnade för att det kunde bli blött, men du antar och förmodar att du kan tävla under schysta förhållanden och rida när de inte ställer in tävlingen. Vi måste börja ställa krav på våra arrangörer för hästarnas skull, avslutar Sara.
  
Fotnot: Fram till terrängen hade Sara en framgångsrik tävling tillsammans med Reality 69 och Wega. Ett par mindre missar i dressyren på Reality kostade ekipaget lite, men Wega fick fina procent. I hoppningen blev det 4 fel på båda hästarna, något som Sara berättar både var en ryttarmiss och en hästmiss. 
  


Sara och Sandra Gustafsson efter hoppningen.


Saras uppmärksammade inlägg på Facebook.

Så här såg det ut när Sandras lastbil bogserades ut från parkeringen:

Checkar ut... Med lite hjälp 😂😅☀💧☔🚜 #tackohej #hemtillduschen #arville2016

Ett filmklipp publicerat av Sandra (@lundahageneventing)Läst 29510 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4158882 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika GrundbergLäst 4160004 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök

Ida RöökLäst 4163053 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.